Äänestämisen tärkeys – tapaus Ferguson, Missouri
Fergusonissa, Yhdysvalloissa leimahti levottomuudet 24. päivänä marraskuuta sen vuoksi, että maan oikeuslaitos katsoi aseettoman afroamerikkalaisteinipojan kuolettavasti ampuneen vaaleaihoisen poliisin jättää syytteiden ulkopuolelle. Käsittelen aihetta perin oudosta tulokulmasta. Yleensä tällaiset tapaukset vain alleviivaavat rasismin olemassaoloa. Vastaleiri taas muistuttaa, että ei poliisille tule antaa aihetta epäillä aseistautumista ja käyttäytyä esimerkiksi aggressiivisesti. Että niitti sitä, mitä kylväsikin.
Käyn mielummin läpi äänestämisen tärkeyttä. Pari vuosikymmentä sitten yli 70 prosenttia Fergusonin asukkaista oli vaaleaihoisia. Nyt ihonvärin voimasuhteet ovat kääntyneet noilta ajoilta lähes päinvastaisiksi: kaksi kolmasosaa Fergusonin asukkaista on tummaihoisia.
Seuraavaksi on syytä käydä lävitse tämän paikkakunnan johto. Neuvoston kuudesta jäsenestä viisi on vaaleaihoisia. Pormestari on vaaleaihoinen republikaani. Hän johtaa mm. poliisivoimia. Fergusonin 53 poliisista vain kolme on tummaihoisia.
Miten tämä on mahdollista?
Siten, että vain kahdeksasosa äänioikeutetuista kävi äänestämässä. He äänestivät pormestarin jatkokaudelle vuonna 2013.
Keväällä ovat Suomen eduskuntavaalit. Tämä noin 40 prosentin nukkuva väestönosa omaa niin suuren äänimäärän, että sillä on mahdollisuus vaikuttaa.
Äänestä. Älä rähjää.
Kuten ennenkin olen usein sanonut:
Herätä nukkuva – tuplaat äänesi!
Henry
Ilmoita asiaton viesti
Jotain on ilmassa. Uskon ja toivon, että ensi vaaleissa moni uinuva herää. Sellaista koheltamista tämä on ollut.
Veronmaksajien rahoja poltetaan turhempaankin. Soisin, että varattaisiin 3-4 miljoonaa kamppanjaan, jossa kehotettaisiin kansalaisia äänestämään. Yksinkertainen iskevä kampanja ilman turhia argumentointeja.
No tiedän ainakin yhden puolueen, jonka pahin painajainen on aamu jolloin nukkuvat heräävät.
Ilmoita asiaton viesti
Äänestysaktiivisuus tuskin nousee tälläkään kertaa merkittävästi, jos nousee lainkaan.
En vain ymmärrä fergusonilaisten logiikkaa, että valtaosa ei halua millään muotoa vaikuttaa hallintoonsa, ja sitten aloittavat mellakoinnin, kun hallinnon päätös ei miellyttänytkään.
Suomessa ei nyt sentään liiemmin mellakoida, ja toivottavasti viime joulukuun rähinät eivät enää toistu.
Keväällä 2015 on mahdollisuus estää tyytymättömyyttä. Toivon, että mahdollisimman moni tarraa tilaisuuteensa kiinni.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä on taas niitä aamuja. Jokaiselle lipukkeen leimanneelle antaisi vaalivirkailija esitäytetyn viiden rivin lotto- ja kenokupongin….
Ilmoita asiaton viesti
Juuri katsoin kuvasarjaa, jossa ensimmäisessä kuvassa esitettiin koulun vanhempainillataa. Tyhjää täynnä, opettaja toki oli paikalla.
Toinen kuva oli äänestyspaikalta. Virkailijat olivat ainoina paikalla.
Kolmas kuva oli iPhonen ensimmäisestä myyntipäivästä. Arviolta sata ihmistä jonottamassa.
Neljäs kuva oli ”Black Friday”:n alennusmyynneistä. Kaameat jonot. (*)
Kuvasarjan laatija ehdotti, että vaalipäivä tulisi siirtää marraskuun viimeiselle perjantaille ja vaalipisteet walmarttien ja targettien ovensuuhun. 🙂
—
* Katsoin eilen illallisella ollessani uutisia, jossa tämä Black Friday aiheutti jopa vammoja, koska ihmiset tallaantuivat jalkoihin. Tuotteista kirjaimellisesti tapeltiin.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä on täysin totta ja harvinaisen surullista. Kertoo jollain tapaa todella osuvasti siitä, miten pinnallisissa, merkityksettömissä ja ei-vakavissa asioissa kansan enemmistön mielenkiinnon kohteet kulkevat. Lisäisin tuohon listaasi vielä kuluvan viikon maanantain, kun R-Kioskit tarjosivat ilmaista kahvia ja porukkaa jonotti kuin pipoa.
Äänestyspäivänä, ensi keväänä, kun pääsee – joskin rajallisesti – vaikuttamaan parlamentaariseen päätöksentekoon ja omaan asemaansa yhteiskunnassa, n. 40 % kansasta nyhjöttää kotona katsomassa jotain Frendien tai Simpsoneiden uusintoja sen sijaan, että suorittaa kansalaisvelvollisuutensa.
Kuvottavaa, ahdistavaa ja turhauttavaa. Ei voi muuta sanoa.
Ilmoita asiaton viesti
Todella hyviä huomioita ja kiitoksia siitä että saa loppupäiväksi mietiskeltävää.
Pitäisi varmaan alkaa jakamaan muoviämpäreitä äänestyspaikoilla niin saataisiin prosentit kuntoon.
Toivotaan että ihmiset alkaisi hiljalleen heräilemään koska tämä maa on niin hyvä kuin me haluamme sen olevan.
Ilmoita asiaton viesti
Vaaleja kyllä mainostetaan, mutta mitenkä olisi tällainen ajatus:
Jokainen äänestämässä käynyt saa äänestyslippunsa sujautettua vaaliuurnaan toimitsijalta kupongin, joka täytettynä ja palautettuna eri laatikkoon oikeuttaa osallistumisen arvontaan, jossa arvotaan vaikka sadalle onnekkaalle joku puolihintava (200-400€) ja haluttu tuote. Mielummin kotimainen.
Lapsille voisi jakaa vaikka ilmapalloja.
Ilmoita asiaton viesti
Henri, älähän unohda että ilmainen kahvitus täytekakkupalan kera olisi poikaa äänestysvilkkauteen.
Ilmoita asiaton viesti
Voisi sekin toimia. Se vain on hankala laskea alkuun menekkiä. Syntyy kaamea rutina, jos loppuvatkin kesken.
Lisäksi tuo voisi tulla kalliimmaksikin. Tietysti puolueet voisi osallistua pienellä avituksella. Esimerkiksi nuorisojärjestöjen tukirahojen suuruuden osoittamalla tavalla. 😀
Ilmoita asiaton viesti
😀 Jospa kerrottaisiin kahvitarjoilun olevan vain ekana äänestyspäivänä, näin saataisiin pientä vipinää heti aamutuimaan äänestyspaikkojen avauduttua. Niin ja siltä varalta että kahvivärkit loppuisivat kesken, ilmoitetaan että niin kauan kuin tarjottavaa riittää. 😉
Ilmoita asiaton viesti
Tuon pitäisi olla itsestäänselvää, että tarjotaan niin kauan kuin on tarjottavaa. Rutina siitä silti syntyy jos loppuvat kesken, usko pois. ”Kuka valopää on laskenut kysynnän?”
Sitten taas jos jää yli niin mitä niille tekee? Todennäköisesti vaalitoimitsijoiksi ryhtyneet saisivat jakaa keskenään ylijäämän. Sitten rutistaankin siitä, että saivat ilmaiset kakut koko suvulleen! 😀
Ilmoita asiaton viesti
Ylijäämien suhteen ei liene ongelmaa. Sanotaan että lahjoitetaan hyväntekeväisyysjärjestöille.
No joo, rutinaa taitaa tulla teki miten vain. 😀
Ilmoita asiaton viesti
Jonottihan ihmiset Jämsän R-Kioskiin yötä myöten kun sieltä sai ilmaisen kahvin
Ilmoita asiaton viesti
En ole oikein vieläkään ymmärtänyt (sisäistänyt) tuota. Meneekö kahvimaassa niin huonosti, ettei ole enää varaa tähän arkiherkkuun? Onko ilmaisuus nyt enää niin ilmaista, kun seistä jököttää jonottamassa – ajankäytön vaihtoehtoiskustannuksia mietin. Eikö kenelläkään ollut mitään parempaakaan tekemistä?
Vai olivatko jonottajat yksinkertaisesti kyllästyneet epäsosiaalisuuteen, ja massahypnoosin lailla päättivät viettää tuon aamuyön toistensa keskuudessa?
Ilmoita asiaton viesti
Ilmiö, jota kuvasit, liippasi läheltä EU-vaaleja (40% aktiivisuus), joissa muutossanoma kylläkin jo nousi esille. Se kuitenkin tukittiin erilaisin liittoutumin vielä 5 vuodeksi, joten rutinaa on Euroopassakin odotettavissa ennen vuotta 2019. En kuitenkaan vielä usko ”Euro-Fergusoniin”. Tässä on melkoisen hyvä analyysi:
http://www.google.fi/url?q=http://www.ts.fi/mielip…
Ilmoita asiaton viesti
Hieman siihen suuntaan. Poliittisesti aktiivinen kansalainen on ”hyvälle edustajalle” mieluinen. Passiivinen kaveri on taas mm. korruptoituneen päättäjän unelma.
Ja tuo linkki meni minulla jo aiemmalla kertaa suosikkeihini. 🙂 Toivottavasti se menee tällä kertaa muutaman muun kirjanmerkkeihin.
Ilmoita asiaton viesti
äänestysvilkkauden alhaisuuteen on varmaan eräs syy se ettei ihmiset löydä kohdetta. en pahemmin ihmettele, luulisi että mun on helppo tehdä päätös mut ei se niin o. mun piti varmistaa patomäen heikiltä onks vassin ohjelmas vieläkin ekp rahoitus valtioille taikka ero eurosta. sano et on. se vaan ei vaaliohjelmassa näy vaikka ohjelma on pitempi kun meikäläisen elämänkerta.
jos kahlaa 500 sivua eri puolueiden ympäripyöreitä mainoksia jois kaikis luvataan samaa, saattaa tulla päätös nukkua.
taikka haastattelee ehdokkaita. ei niis eroi löydy. mä viime vaaleis yhden panelin lopuks ehdotin, eiköhän lauleta porukas kansainvälinen kun kaikki tuntuu olevan kommunisteja. eivät kyl laulaneet.
Ilmoita asiaton viesti
Niille, joiden mielestä äänestäminen ei muuta asioita, voi aina sanoa, että äänestämällä saatiin aikoinaan Saksaan kansallissosialistien valta. Nythän sellainen kehitys on taas todellinen riski Euroopassa, sillä niin monet ihmiset etsivät jotain purkautumistietä vihalleen kokemastaan epäoikeudenmukaisuudesta. Äänestämättä jättäminen on aina vastuun pakenemista.
Ilmoita asiaton viesti
Äänestäminen ei muuta asioita. Isot linjat eivät ole muuttuneet mihinkään, vaikka hallitukset ja äänestystulokset ovat vaihdelleet. Koko homma on pelkkää saippuaoopperaa.
Äänestäminen on aina luottamuksenosoitus äänestysjärjestelmälle ja edustukselliselle demokratialle: Jos annat äänesi, olet hyväksynyt sen. Olet osa sitä. Osa prosessia. Osa koneistoa.
Osa viitekehystä.
Se, että sanot suoraan, ettet äänestä nostaa arvostelua. Pakenet vastuuta, luovut oikeudestasi tehdä sitä ja tätä, annat äänesi ihmisille, jotka ovat eri mieltä kuin sinä. Se on totta, mutta vain siinä viitekehyksessä, jossa miellät itsesi osaksi peliä.
Sen sanovat ihmiset, jotka mieltävät pelin jonkinlaiseksi luonnonlaiksi. Mutta peli on vain peli. Sen ulkopuolella on todellisuus, eikä siellä ole mitään sääntöjä. Ja oli nykytilanteen ongelma mikä tahansa, sen ratkaisu ei löydy pelin sisältä ja pelin säännöistä. Mikä tahansa pelin sisällä ja pelin säännöstöillä tehty siirto vain tukee niiden ongelmien jatkumista. Ehkä pelin säännöt ovat jo niin kieroutuneet, ettei niiden lomassa voi voittaa.
Miksi pelata peliä, jossa ei voi voittaa?
Jos haluaa lakata häviämästä, on lakattava pelaamasta. Ainakin siihen saakka, kun säännöt muuttuvat. Passaa metapelissä, kunnes on käsi, jolla voittaa.
Edit. Miten hitto minä tänne päädyin kommentoimaan? Nojoo, antaa mennä.
Ilmoita asiaton viesti