Pääministeri Stubb haki talousneuvoja Ruotsista – ja sai niitä

Pääministeri Alexander Stubb (kok.) on aivan syystäkin huolissaan Suomen taloustilanteesta, niin on moni muukin. Taloutemme tila on jo useamman vuoden ollut aneeminen, eikä siihen ole tullut parannusta satunnaisista valonpilkahduksista huolimatta. Kokonaisuus on edelleen varsin ankea, ja kun käymme kohti vuotta 2015 olemme edelleen bruttokansantuotteessa alle vuoden 2007 tason. Ja mikä huolestuttavinta: kehitysnäkymät pysyvät ankeina.

Ennakkoluulottomasti Stubb lähti hakemaan neuvoja "laatikon ulkopuolelta", ja otti yhteyttä Ruotsin ex-valtiovarainministeri Anders Borgiin. Borgin kokonaisvaltaisempi selvitys antaa vielä odottaa muutaman kuukauden, mutta jo tässä vaiheessa hän ilmoitti, että Suomen palkkataso ei vastaa maan kilpailukykyä. Sitä tulisi silloin laskea.

Tuntuu sinällään hölmöltä, ettei tämän itsestäänselvän toteamuksen sisäistämiseen ole riittänyt kotimaiset puheenvuorot. En tiedä kuinka monta kertaa olen kertonut, että euromaana Suomella ei ole muita joustomahdollisuuksia heikon taloustilanteen aikana kuin joustaa työmarkkinoilla, siis palkat joustaviksi myös alas päin. Mikäli tätä joustoa ei ole, niin jousto tulee työttömyyden kautta. Toisin sanoen, joko palkat joustavat alas tai sitten itketään ja joustetaan palkoissa alas. Työttömyyden kautta tuleva sopeutus pakottaa hyväksymään pienempääkin palkkaa.

Tämä on kuitenkin länsimaissa verraten hankalaa. Elintason hupeneminen kirpaisee aina. Lisäksi verotulot kuihtuvat, sillä tuloveron määrä luonnollisesti laskee, mikäli palkanalennuksia ei toteuteta tehtäväksi pidennetyn työajan kautta. Esimerkiksi 40-tuntinen työviikko voitaisiin muuntaa 45-tuntiseksi, mutta edelleen tismalleen samalla palkalla kuin aiemminkin.

Borg on siinäkin oikeassa, että asiasta ei itse asiassa keskustella kovin laajasti. Perussuomalaisten kansanedustaja Kaj Turunen kirjoitti tänne puheenvuoron, jossa hän olisi valmis harkitsemaan ennemmin eurosta eroamista kuin eurojäsenmaalta vaadittavia sisäisiä devalvaatioita.

Tätä viestiä ei kuitenkaan osattu ottaa laajemmin vastaan. Turusen kirjoitusta tulkittiinkin niin, että hän olisi palkkaleikkausten takana, tässä kansanedustaja Jukka Kärnän (sd.) vastaus Uuden Suomen mukaan. Asiahan ei ole näin. Borgin toiveiden mukaan Turunen haluaisi herättää keskustelua siitä, olemmeko me halukkaita toteuttamaan palkka-alet voidaksemme yrittää jatkaa eurojäsenenä, vai haluammeko me mielummin erota eurosta.

Suomen kansalaisethan ovat tekemässä tässä isoa päätöstä. Poliittiseen kulttuuriimme on muodostunut ikävänlainen "kansanedustaja tietää parhaiten" -tauti, ja olemme valmiit luottamaan täysin sokeasti heidän valintoihinsa.

Suomalaisten tulee itse pohtia, kumpi tie on mielekkäämpi. Molempiin sisältyy huomattavia riskejä, eikä kumpikaan tie ole ongelmaton. Sen pitäisi tosin olla selvää, että palkkaleikkauksien tie tuottaa takuuvarmasti ongelmia myös jatkossa. Euroero on – kuten euroon aikanaan liittyminenkin – enemmän hyppäys suureen tuntemattomaan.

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu