EKP on AfD:n vanki
Euroopan keskuspankki EKP jatkoi käsiensä päällä istumista, eikä ilmoittanut mistään uusista rahapoliittista toimista 4.12. Frankfurtissa pitämänsä kokouksen päätteeksi. Tämä siis siitä huolimatta, että euroalueen inflaatio valahti 0,3 prosenttiin. Tämän lisäksi 12 kuukauden inflaation odotetaan painuvan negatiiviseksi johdannaismarkkinoiden kaupankäynnistä päätellen.
Se on tiedossa, että EKP katsoo inflaatio-odotuksia, joita nämä johdannaiskaupat heijastavat. EKP ilmoitti aiemmin tänä vuonna seuraavansa 6-10 vuoden päässä olevia johdannaiskauppoja, joissa veikattiin ensi kerran tuon ajan inflaation olevan alle kaksi prosenttia.
Tämä yllätti markkinat, sillä kyseistä markkinadataa harvemmin seurataan. Nykyisin tuolla johdannaisella arvellaan inflaation olevan jo alle 1,75 prosentin 6-10 vuoden horisontilla.
Halvaantunut EKP
Kaikista näistä tiedoista huolimatta EKP jatkoi puhelinjallaan. Joitain vihjeitä keskuspankki kuitenkin tarjosi. Ehkä tärkein niistä on tieto, että rivit keskuspankin sisällä rakoilevat edelleen. Esimerkiksi saksalainen Sabine Lautenschläger on ilmoittanut varsin suoraan, ettei EKP:n tule lähteä kvantitatiiviseen kevennykseen, eli euromaiden valtiolainojen ostoon.
EKP:n pääjohtaja Mario Draghi kertoi, ettei päätösten tarvitse olla yksimielisiä. Tämä ei sinällään kerro lainkaan, onko enemmistöpäätöksiä tulossakaan. Ne ovat mahdollisia, muttei niitä ole silti kuulunut, vaikka euroalueen inflaatio on ollut alle prosentissa jo vuoden päivät. Tavoite on pitää euroalueen inflaatio inauksen alle kahden prosentin.
Lautenschlägerin lääkekaapista löytyy rakenneuudistuksia kilpailukyvyn kehittämiseen. Tämä tarkoittaa vientituotteiden edullistamista, ja suurin joustovara on silloin palkoissa. Se tosin näivettää ostovoiman, ja vauhdittaa deflaatiokehitystä. Tämän pitäisi siis olla kokonaan päinvastainen linja kuin mikä EKP:n mandaatti on.
Miksi EKP on sitten halvaantunut?
Saksan sisäpoliittinen paine
EKP ei toisin sanoen ole tähän päivään mennessä uskaltautunut suututtaa Saksaa käyttämällä enemmistöpäätöksiä inflaatiotavotteiden saavuttamiseksi.
Voisi ajatella, että Saksa hermostuisi täysin EKP:n linjaan, ja lähtisi mahdollisesti uhkailulinjalle. Saksa voisi uhota esimerkiksi olla osallistumatta oman Bundesbankin taseellaan kriisimaiden yhteisvastuutalkoisiin.
Tämä olisi myrkkyä markkinoille. Jos "Saksan luottokortti" otetaan euroalueelta pois, niin erityisesti euroalueen kriisimaiden valtiolainat joutuisivat vahvaan myyntiaaltoon, mikä kärjistäisi eurokriisin taas uuteen lentoon. Todennäköisesti se jopa hajottaisi koko euroalueen.
Saksa tuskin haluaa hajottaa euroa, koska se saa eurosta mittaamattoman edun. Toki on niin, että Saksan edun vastapainona likimain kaikki muut euromaat kärsivät – Suomea myöden.
Mutta Saksan on esitettävä kivikasvoa, sillä maan sisäpolitiinen tilanne on kiperä. Jokainen uusi yhteisvastuumuoto kasvattaa Saksan eurovastaisen AfD-puolueen suosiota. Saksassa on kansalaisilla vahva tuntemus siitä, että Etelä-Euroopan maat ovat "hulttioita", ja että niiden pitäisi oppia olemaan tarkka taloudesta.
Toisin sanoen, Saksalla on nyt niin myötämielinen hallinto yhteisvastuun kasvattamiseen kuin olla ja voi. Tähän tulee euroalueella varautua. Saksan alhaisen inflaation vuoksi muut maat joutuvat hakemaan kilpailukykyä deflaation kautta, jolloin on ilman muuta selvää, että palkkaleikkaukset ovat Suomessakin edessä. Niiltä on toistaiseksi vältytty suuremmalti julkisvallan poskettomalla velanotolla, mutta Saksan vaatimuksesta Suomikin joutuu julkisen velan suhteen pistämään jarrut päälle.
Ironisinta toki on, että Suomikin oli tätä automaattista velkajarrua vaatimassa naama punaisena, ja nyt sitten pitäisi itse ruveta lusikoimaan itse tehtyä keitosta.
Toivottavasti ne palkka-alet sitten maistuvat. Siltä ainakin vaikuttaa, kun katselee puoluekannatusmittauksia. Pahoin pelkään, että tuosta voi tulla vielä katumapäälle. Vaaleihin on onneksi vielä aikaa.
Krugman syyttää Saksaa deflaatio-viennistä ja koko euroopan tuhoamisesta.
Tätä tukee se tieto, että Saksassa on työvoimakustnukset nousseet Euro-ajan alusta 0,5%. Kun tätä verrataan Suomen nousuun voidaan kenteis luoda kuva ”kilpailukyvyn” katoamisesta…..ja toisaalta Saksan ostovoiman vetovoimasta.
Ilmoita asiaton viesti
Toisaalta voidaan keskustella EU-jäsenten velkakaton pitävyydestä, kun siitä 60% rajasta kannetaan niin suurta huolta Suomessa.
Tässä lista, josta käy ilmi, ettei meitin maa kovin huonosti seiso keskinäisessä kisassa.
http://static.finanzen100.de/foto/2963_original.jpg
Vai halutaanko Suomi saada Eesti-kuntoon ?
Ilmoita asiaton viesti
Aivan. Mehän olisimme voineet ottaa 50 miljardia julkista velkaa ja laittaa vaikka julkispuolen homerakennukset kuntoon. Sitten olisimme noin suurin piirtein euroalueen keskiarvolukemissa velan suhteen.
Silloin ei olisi myöskään niin paljoa ”hävittävää”, jos EKP alottaisi valtiolainaostot, ja poimisi ikuisuustaseeseensa myös Suomen joukkovelkakirjoja.
Oltaisiin saatu koulut, sairaalat, vanhustenkodit ja lasten päiväkodit tuoreempaan iskuun, omalle väelle töitä ja ostovoimaa. Parempia verotuloja.
Mutta emmehän me nyt sellaiseen kehitykseen halua lähteä.
Ilmoita asiaton viesti
Joillekuille, Myllyniemi mukaanluettuna, EKP:stä on tullut uusjumala, uususkonto. EKP:n edessä kumarrellaan, rukoillaan, maanitellaan.
Mitä on EKP:n ”kvantitatiivinen elvytys”, paperirahan syytäminen pitkin Eurooppaa. Se on tyhjästä luotua kysyntää, katteetonta rahaa, paperia. Tyhjästä luominen ei voi pitkän päälle olla kestävää eikä järkevää. Tavalla tai toisella siinä pohjustetaan taas uusien, uudenlaisten kriisien siemen.
Myllyniemen kieli ja käsitteistö on muutoinkin pilvissä leijuvaa onttoa kieltä.
Saksalaisten toppuuttelu EKP:n suhteen saattaa olla hyvinkin perusteltua. EKP:n ”epätavanomaiset” keinot ovat enemmän tai vähemmän omavaltaisia, tavallaan laittomia. Ja sellaista täällä Suomessakin maanitellaan, kehutaan ja ihastellaan. Tarvitaan tarkkanäköisempää ajattelua.
Ilmoita asiaton viesti
Tässähän sitä toista vaihtoehtoa nyt toteutetaan. Suomelle on tulossa tästä vuodesta kolmas peräkkäinen vuosi, kun tulee miinusta ruutuun. Ja mikäli Nordean arvio osuu oikeaan, niin neljäs peräkkäinen pakitteluvuosi alkaa ensi kuussa.
Ilmoita asiaton viesti
Paljon kertoo, että Kreikan velka suhteessa bkt on suurempi kuin koskaan 174,9 prosenttia. http://www.tradingeconomics.com/greece/government-…
Ilmoita asiaton viesti
Aivan. Deflaatiossa ei ole kovin helppo lyhennellä velkataakkaa. Ja tässä kerhossa Kreikka on ollut kauan. Ja kovassa deflaatiossa.
Ilmoita asiaton viesti
Voisihan sitä kuvitella, että EU:ssa olisi muutama peruskoulun jakolaskun taitava ihminen, joka huomaisi, että on aika järjetöntä mitata velkaa suhteessa bkt:hen ja samalla vaatia tämän suhteen pienentämiseksi talouspoliittisia leikkauksia. Leikkausten kanssa kun käy yleensä niin, että bkt laskee ja silloinhan velan suhde bkt:hen kasvaa ihan ilman lisävelkaakin.
Ilmoita asiaton viesti
Matematiikka on populistista.
Ilmoita asiaton viesti
Oletko satavarma, että peruskoulu takaa jakolaskutaidot?
Ilmoita asiaton viesti
”Liian ekspansiivista”.
http://www.taloussanomat.fi/porssi/2014/12/05/weid…
Ilmoita asiaton viesti
Miten uskot EKP:n olevan pienen saksalaisen oppositiopuolueen vankina?
Ilmoita asiaton viesti
Joskus kannattaa lukea muutakin kuin vain pelkkä otsikko. Erityisesti silloin, jos jotain jää otsikosta epäselväksi.
Saksan keskuspankkikin laski jo kasvuennustettaan. Ei tästä valmista tule. Mutta en ole koskaan epäillytkään, ettäkö tulisi.
Ilmoita asiaton viesti
Uskotko vakavasti, että AfD muuttaa EU:n ja EKP:n linjan?
Ilmoita asiaton viesti
Se on muuttanut jo. Ihan samalla logiikalla, kun SDP alkoi puuhata meille parhaassa tapauksessa hyödyttömiä – pahimmassa tapauksessa haitallisia – ”takuutuksia” PS:n pelossa.
Se pitää Pekka ymmärtää, että tämä euroeliittikin voidaan syrjäyttää. En usko, että eurooppalaiset jaksavat pariakymmentä vuotta tässä kriisissä piehtaroida.
Ilmoita asiaton viesti
Näkemys on sinun. Itse uskon asian voivan asiaan tosi hitaasti voivan jotenkin vaikuttaa. Mutta asiaan menee kauan aikaa. Toistaiseksi AfD ei ole edes edustettuna liittopäivillä.
Ilmoita asiaton viesti
Ja ehkäpä Merkel haluaa pitääkin tämän asian näin? Silloin hän joutuu ajamaan sellaista politiikkaa, mikä myötäilee AfD:tä.
Ilmoita asiaton viesti
Näkemys tuokin!
Ilmoita asiaton viesti
Puolue pakottaisi Merkelin ajamaan AfD:n linjaa? Siis puolue, joka ei ole edes edustettuna liittopäivillä. Näet kummallisia päiväunia?
Ilmoita asiaton viesti
Sinulla on kovin omituiset tulkinnat. Myötäileminen ei ole sama asia kuin ajaminen.
Kysymys onkin nyt siitä, että AfD:n kannatus on noussut. Eurovaaleissa tuli jo paikkoja. Liittopäiviltä se pudotti FDP:n.
Miksi muutenkaan Saksan hallitus tai EKP haluaisi nähdä euroalueen viruvan tällä tavoin kanttu vei? Siksikö, että heistä on kiva katsella toisten kärsimystä?
Perustele sinä välillä sitten minulle, miksi EKP antaa deflaation riehua valtoimenaan Etelä-Euroopassa? Miksei se pidä mandaatistaan kiinni, eli inflaatio 2 prosentin tuntumaan? Miksei kriisiä olla vielä taltutettu?
Ilmoita asiaton viesti
Tuliko sinulle hätä käteen, kun argumentiksesi otit Saksassa liittopäivien ulkopuolisen puolueen, jolla ilmeisesti uskot olevan painoarvoa Saksan politiikan muuttamiseen?
Ilmoita asiaton viesti
Ehdottomasti AfD vaikuttaa Saksan politiikkaan, kokoaan suuremmalla painolla. Eurokriittisiä ääniä keskusta-oikeistosta on virrannut AfD:n riveihin. Merkel ja ennen kaikkea Schäuble käyvät ankarasti AfD:n kimppuun, mitä tuskin tapahtuisi, jos AfD koettaisiin täysin vaarattomaksi keskustaoikeistolaisissa piireissä.
Ja unohdat tarkoitushakusesti Saksan liittovaltiorakenteen. Vaikkei AfD parlamenttiin päässytkään, on se niittänyt voittoja maapäivävaaleissa. Ja kuten jo todettua, skalppina AfD:n vyöllä on FDP, jonka putoaminen parlamentista menee aikalailla AfD:n ansioksi.
Ilmoita asiaton viesti
Lukkala, suosittelen lukemaan jotain aiheesta. Myllyniemen esittämä näkemys on valtavirtaa.
Ilmoita asiaton viesti
Ei tullut. Minä en vain pidä tavasta, jolla tulet ihmettelemään asiaa. Esittäisit siten oman analyysisi siitä, miksi asiat eivät suju odotetulla tavalla. Italiakin menetti luottoluokitustaan perjantaina
Eli en jaksa uskoa siihen, että nuo tekevät tämän ”piruuttaan”. Pistävät maita lamaan aiheuttaen taloudellisen ja poliittisen kriisin pitkin Eurooppaa.
Ja kun en ole taipuvainen uskomaan tällaista, niin pidät sitä outona päiväunena?
Ilmoita asiaton viesti
#14:Lukkala.
Onko 450.000 työtöntä Suomessa vain ”näkemys”, joka ei vaikuta tässä EU-Suomessa? Ehkäpä pelko siitä, että lukema nousisi 600.000:een alkaisi jo vaikuttaa myös four-pack’in EU-politiikkaan?
http://www.google.fi/url?q=http://yle.fi/uutiset/t…
Kysyn näin siksi, että juuri AfD:n agenda, joka on jo saanut kasvavaa kannatusta Saksassa, pakottaa muut puolueet ottamaan sen tosiasiallisena vaikuttajana huomioon:
1) Maastrichtin sopimuksen bail-out klausuulia (kieltoa) tulee kunnioittaa.
2) Valtioiden pitää voida erota euroalueesta ja luoda vaihtoehtoisie rahaliittoja tai rinnakkaisvaluuttoja.
3) Sekundääriset markkinainterventiot EKP:n taholta on lopetettava.
4) Bail-out kustannusten tulee olla primääristi yksityissektorin kannettavina.
5) Kaikki suvereniteetin EU:n suuntaan liittyvät siirrot tulee hyväksyttää kansanäänestysten kautta.
AfD:n ’näkemyksestä’ voi olla eri mieltä täällä blogistanissa, mutta Merkel’in hallituksella ei ole varaa sellaiseen. Kunhan keitto lämpiää, euro ei ehkä tunnukaan niin peruuttamattomalta ja siitä voi jopa irtautua?
Ilmoita asiaton viesti
Koska en itse ymmärrä makrotaloutta niin kysyisin euron kannattajilta, onko tässä yhteisvelkavaluutassa mitään järkeä? Perustelut??
Ps, ei sitten impiwaaraa, raja-aitoja ja katovuosia.
Ilmoita asiaton viesti
Taloussanomien mukaan EKP valmistautuu taas uuteen elvytyspakettiin:
http://www.taloussanomat.fi/porssi/2014/12/04/laht… Mutta…
Draghin elvytyksen vastustus kasvaa EKP:ssä:
http://www.taloussanomat.fi/porssi/2014/12/05/drag…
… Eikä siinä vielä kaikki. Hesarin taloussivun (A14/5.12.2014) mukaan euroryhmä miettii (taas kerran) Kreikan avustusohjelman pidentämistä:
– Ateena. Euroryhmässä harkitaan Kreikan avustusohjelman jatkamista puolella vuodella. Ohjelman piti loppua vuoden lopussa. Reuters on saanut haltuunsa asiaa koskevan dokumentin.
– Pääministeri Antonis Samaras on ajanut ohjelman lopettamista saadakseen ehdokkaansa läpi presidentinvaaleissa.
– Maa on saanut avustusta kaikkiaan 240 miljardia euroa. Nyt neuvotellaan vielä 1,8 miljardin luovuttamisesta. Milloinkahan tämä hölmöily loppuu?
Kysymys mikä on Suomen rahoitusosuus uudesta Kreikka- paketista? ”Rahanpesu” jatkuu jatkumistaan euromaiden kustannuksella?
* Ruotsi kaaoksessa: Sinipuna olisi isänmaallinen vaihtoehto- blokkipolitiikka murrettava: Hyvä vitsi!
http://www.taloussanomat.fi/ulkomaat/2014/12/04/ru… Katainen ja Stubb konsulttiapuun sinipunamallista?
* Ruotsi, vaihtaisitteko Borgin Lipposeen?
http://www.taloussanomat.fi/uutiskommentit/2014/12…
Meillä Suomessa Suuri Valiokunta hyväksyi eduskunnan kannan pankkiunioninneuvotteluista:
http://www.talouselama.fi/uutiset/suuri+valiokunta…
* Huoli EU:n ja USA:n sopimuksesta (TTIP): ”Hitaasti räjähtävä pommi”:
http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/75094-huoli-eun-ja…
Ilmoita asiaton viesti
Huomenissa jatkamme, minä valmistaudun isännöimään kreikkalaisia bileitä. 🙂
Hyvää alkavaa itsenäisyyspäivää – kaikesta eurosonnasta huolimatta.
Ilmoita asiaton viesti
Mukavia illallisia etelän lämmössä. 😀
Turussa valmistaudutaan huomenna kodittomien, työttömien ja köyhien itsenäisyyspäivän viettoon kauppatorin tienoilla, muistaakseni.
Ilmoita asiaton viesti
Hienoa. Ikävä kyllä nuo väestönosat ovat lisääntymään päin. Ehkä joku pysähtyy miettimään sitä, mihin tässä ollaan menossa. Ongelmahan on oma koordinaatisto. Moni ajattelee asiaa omista lähtökohdistaan näkemättä sitä suurta kuvaa.
Sen näkeminen ja sisäistäminen vaatii kuitenkin ponnisteluja. Toivottavasti tämä päivä on symbolissti sellainen, joka laittaa hieman pinnistämään.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä oman arvioni mukaan oikein hyvässä Antti Ronkaisen kirjoituksessa arvioidaan, että EKP:n toimien vaikutus on eniten näkynyt euron heikentymisenä dollariin nähden, joka taas lisää ennen kaikkea Saksan vientiä. Suomelle tästä ei taida paljoakaan iloa koitua? http://anttironkainen.fi/talousuutisen-ruumiinavaus/
Ilmoita asiaton viesti
Ja mielestäsi euron heikkenemisellä ei olisi mitään vaikutusta Suomen vientiin?
Ilmoita asiaton viesti
”Ja mielestäsi euron heikkenemisellä ei olisi mitään vaikutusta Suomen vientiin?”
Ja mielestäsi tämä vaikutus olisi negatiivinen/ positiivinen??
Ilmoita asiaton viesti
Vaikutus on kohtuullisen vaatimaton, mutta toki positiivinen. Euron pitäisi Suomen näkökulmasta heikentyä reilummin, mutta valitettavasti se auttaa vain vähän Suomi vs. muu euroalue-hintaeroihin.
Ilmoita asiaton viesti
En sano ”mitään vaikutusta”.
Se on silti aika lailla nappikauppaa, koska se ei tasoita euromaiden keskinäisiä eroja. Tämä ongelma ei kuitenkaan ratkea. Ja jos yhteisvastuuta (esim. eurobondit, tulonsiirrot) eivät tule toteutumaan niin euromaat joutuvat kamppailemaan myös toisiaan vastaan.
Ja näissä säännöissä, missä olemme, se tarkoittaa palkkaleikkauksia. Tuotannon kustannuksia pitää karsia. Raaka-aineet maksavat kaikille saman verran. Siksi niiden avulla ei voida vaikutta kilpailukykyyn. Valuuttakurssi on 1:1. Silläkään ei voida vaikuttaa.
Ilmoita asiaton viesti
Juuri euromaiden keskinäisten erojen vuoksi mietinkin, hyötyykö Suomi tästä lainkaan. Saksan ylijäämähän on ”maksatettu” tähän saakka muiden euromaiden alijäämillä ja velkaantumisella ja nythän Saksan ylijäämä kai tulee kasvamaan heikentyneen euron vuoksi? Elleivät muut euromaat sitten toteuta samanlaista sisäistä devalvaatiota kuin Saksa, niin kuin sanoit. Ja ainahan voi tosiaan alkaa kilpailla siitä, kuka leikkaa eniten ja tulokseksi saadaan ostokyvytön euroalue, jolla Saksan tavoin ei ole varaa uusia esim. omaa infrastruktuuriaan.
Ilmoita asiaton viesti
Se on hieman mutkia suoristellen juuri noin. ”Saksan ylijäämä” pohjautuu heille alhaisesta euron kurssista, koska heikommat valtiot mukana painavat kurssia alas.
Vastaavasti ”muiden alijäämä” pohjautuu siihen, että heillä on luonnottoman korkea euron kurssi, koska Saksan eksistenssi nostaa sitä.
Mietin tätä ”ei ole varaa”. Ihmettelen.
Eräs valtio saa 10 vuodeksi lainaa 0,84 prosentin vuosikorolla (kirjoitushetkellä): http://www.investing.com/rates-bonds/finland-10-ye…
Kertooko tuo korkotaso syvästä epäluottamuksesta lainaajaa kohtaan? Kertovatko hekin, että ”ei meillä ole varaa” ollessaan valmis myöntämään meille 10 vuodeksi luottoa tuohon hintaan?
Näin asia on ilmeisesti ainakin Kokoomuksen pilttuussa.
Ilmoita asiaton viesti
Mitähän pahaa on deflaatiossa? Hinnat laskee (näkis vaan). Palkatkin saattavat laskea, silloin kilpailukyky paranee.
Sanotaan, että deflaatiossa ihmiset lykkäävät hankintojaan ja kulutuksen kasvu hidastuu. Niin pitäisikin, elämme yli varojemme. Toisaalta, jos jotain hyödykettä oikeasti tarvitaan, se hankitaan. Tankkiin pannaan bensaa, vaikka öljyn hinta on putoamassa. Elektroniikan hinnat ovat jo parikymmentä vuotta olleet laskussa, silti kännyköitä ym ostetaan kuin viimeistä päivää.
Vastoin vallassa olevien talousgurujen mantraa, olen kokenut ihmisten yleensä ostavan enemmän, kun hintaa pudottaa ja vähemmän, jos tavara kallistuu.
Pelotellaan Japanilla, siellä kuulemma on deflaatio ja kasvu pysähtynyt. Syynä on kuitenkin monenlaiset rakenteelliset vinoutumat, jotka halvaannuttavat talouselämää. Vaikka Japanin hallitus työntää rahaa markkinoille turbolla, ei se auta, kun poliitikot eivät saa uudistuksia aikaan.
Ilmoita asiaton viesti
Monet asiat ovat ”arkijärjen” vastaisia. Mikäli asiaa tarkistelee yksittäisen toimijan näkökulmasta (mikrotalous), asiat menevät ja tuntuvat aivan erilaisilta kuin kokonaisuuden näkökulmasta (makrotalous). Deflaatiosta löytyy yhtä sun toista, jos lukea haluaa.
Ilmoita asiaton viesti
Niinpä.
Ilmoita asiaton viesti
EKP ei voi laskea ohjauskorkoaan, kun se on jo nollassa. Eikä nostaakaan voi, sillä euromaiden taloudet ovat kuin säikäytetty varpusparvi. Mitä siis tehdä??
Vaihtoehdoksi on jäänyt vastikkeettoman paperirahan luonti, jonka turvin yksityistä velkaa ja pankkien saatavia siirretään valtioiden maksettavaksi. Ja odotellaan talouden elpymistä ja siedettävää inflaatiota.
Ei tule onnistumaan. Kapitalismin kriisi on tullut jäädäkseen.
Ilmoita asiaton viesti
EKP on Saksan perustuslakituomioistuimen vanki. Se ”palautti” EKPn valtioiden velkakirjojen osto-ohjelman Euroopan Unionin tuomioistuimeen saatteella – kun päätätte meidän esittämällä tavalla, niin sitten se on Saksan perustuslain mukainen. EKPn kädet on sidottu.
http://tyhmyri.wordpress.com/2014/02/08/saksa-ekp-…
Ilmoita asiaton viesti
Olen siinä mielessä samaa mieltä, että tästä(kin) nousisi Saksassa sellainen metakka, mikä vain sataisi AfD:n laariin. He kun voivat osoittaa, että tuolla se lepsu-Merkelkin pistää rahat leviäksi suurempia tunnontuskia tuntematta.
Ilmoita asiaton viesti
Saksan perustulakituomioistuimen sana on laki jopa poiitikolle. Nähtävästi olisi poliittinen itsemurha, jos Merkel toimisi vastoin sen päätöstä. Saksassa valta kuuluu kansalle ja nyt Saksan perustuslaki puolustaa EU-kansalaisen päätösvaltaa:). Valuvika Eurostoliitossa, joka voi kaataa koko himmelin.
Ilmoita asiaton viesti
En panisi pahakseni, jos Suomessakin olisi vastaava perustuslakituomioistuin: Eduskunnan perustuslakivaliokunta ei oikein eväiltään ja poliittisuutensa vuoksi riitä.
Ilmoita asiaton viesti
Miten AfD voi vaikuttaa Saksan politiikkaan oman sekaannuksensa keskellä?
https://www.google.fi/search?client=opera&q=AfD&so…
Ilmoita asiaton viesti
Aivan samalla tavalla kuin PS on vaikuttanut Suomessa. UKIP Britanniassa, Podemos Espanjassa, Syriza Kreikassa, Viiden tähden liike / Lega Nord / Forza Italia Italiassa, Front National Ranskassa, Ruotsidemokraatit Ruotsissa…
Norjassa ja Tanskassa sentään osataan ottaa nämä protestiaallot huomioon.
Jaa niin mutta eiväthän he kuulukaan euroalueeseen, silloin voidaan toimia demokratiankin pelisäännöillä. 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Vaikuttavat tavallaan, mutta se ei toistaiseksi vielä kovin paljon missään näy.
Ilmoita asiaton viesti
Näkyy minun mielestäni verraten hyvin. Esimerkiksi Suomessa päädyttiin kasaamaan täysin toimintakyvytön hallitus. Kreikassa on veitsi kurkulla jatkuvasti, ja tämän vuoden kruunaavat jännittyneet hetket presidentinvaaleissa.
Ilmoita asiaton viesti
Voiko oppositiosta vaikuttaa?
Kyse on sananlaskun ”Herran pelko on viisauden alku” maallisesta versiosta – vaikutus näkyy ns. pakenemisena rikospaikalta:
Euroopan paras ja neljänneksi paras valtiovarainministeri ovat poistuneet, Venäjä, Venäjä, Venäjä -ministeri poistui, Sote-kasvo-ministeri poistui, sammahtanut jääkiekkoministeri poistui, parkkiruutu-ministeri poistui, Dragsvik-ministeri poistui, jäänmurtaja-ministeri poistui. 😀
Vain pilkattu omatunto-ministeri jäi urheasti kantamaan vastuuta.
Ilmoita asiaton viesti