Milloin vaalien pitäisi olla?
Kreikan pääministeri Antonis Samaras on parlamentin ensimmäisen presidentinvaalikierroksen jälkeen väläyttänyt parlamentin oppositiopuolueille mahdollisuutta saada ennenaikaiset parlamenttivaalit vuoden 2015 lopussa. Mikäli presidentistä ei päästä riittävään yhteisymmärykseen aikaistuisivat parlamenttivaalit jo vuoden 2015 tammikuun lopulle. Muutoin Kreikan parlamenttivaalit olisivat ohjelmassa kesällä 2016.
Tämä herättää muutaman kysymyksen eritotetn siksi, että Samaras kertoi maan taloustilanteen vaativan juuri nyt tasapainoa. Tätä tasapainoa hän hakee aikaistamalla presidentinvaaleja, joiden epäonnistuttua maassa pitää järjestää myös parlamenttivaalit. Toisin sanoen, hän tavoittelee vakautta, mutta tuo pelipöydälle mahdollisesti epävakauttavat parlamenttivaalit (tulkintani Samaraksen logiikasta).
Samaraksen toiveena on saada sementoitua Kreikan kansan jatkuva kurjuus sopimalla troikan (Euroopan komissio, Euroopan keskuspankki ja Kansainvälinen valuuttarahasto) kanssa kreikkalaisia kiristävästä taloussopimuksesta.
Tämä herättää kysymyksen, että onko vaalien pitäminen hyvä asia ennen isoja päätöksiä, vai niiden jälkeen?
Minusta vaalien tulisi olla ennen, jolloin kansalaisilla olisi konkreettisesti vaikutusvaltaa päättää siitä, mihin ison kysymyksen äärellä suunnataan.
Kreikan presidentinvaaleja varjostaa jo nyt lahjusepäilyt. Unohtaa ei tietenkään sovi parlamentaarikoiden omia henkilökohtaisia etuuksia. Nimittäin jos ennenaikaisiin vaaleihin joudutaan, niin vaaleissa putoavat kansanedustajat eivät ole palvelleet riittävän kauan luottamustehtävässään ollakseen oikeutettu täysimääräiseen eläkkeeseen.
Lisäksi: miksei ennenaikaisia vaaleja voitaisi järjestää kuukauden kuluttua, jos Samaras on samaa mieltä ennenaikaisten vaalien järjestämisen tarpeesta?
Samaras vahvistaa tässä logiikallaan, että hän on sukua Kataiselle. Vähiintäin serkku.
Onhan järkevää kysyä kansan mielipidettä ennen suuria ratkaisuja – sehän on selvää.
Henry
Ilmoita asiaton viesti
Oletko lukenut/kuunnellut Samarasin puhetta,josta IS:n täällä uutisoinut presidentin vaaleista?
IS;”Kreikan pääministeri Antonis Samaras lupasi sunnuntaina ottaa itsenäisiä parlamentaarikkoja mukaan hallitukseen, jos nämä tukevat hallituksen presidenttiehdokasta.” Kaikki mahdolliset lahjontakeinot käyttöön.
http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-14191361380…
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä asia oli jo esillä linkatussa tekstissä:
”Μάλιστα, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «μετά την προεδρική εκλογή, μπορούμε να διευρύνουμε το κυβερνητικό σχήμα, με τη συμμετοχή και άλλων προσώπων που πιστεύουν στην Ευρωπαϊκή προοπτική της Χώρας, ώστε η επόμενη φάση να μας βρει πιο ενωμένους».”
Minusta hallitukseen saa puolestani liittyä, jos pitää sen ohjelmasta ja suostuu yhteistyöhön. Saahan sieltä lähteäkin, kuten Suomessa on viime aikoina varsin tarmokkaasti osoitettu.
Kansalaisethan sitten ensi vaaleissa kertoo terveisensä, tarvitaanko tällaisia puolueita enää jatkossa. Voivathan he palkita isolla vaalivoitollakin, jos toimenpide on ollut hyvä ja mieluinen.
Ilmoita asiaton viesti
Täältä kaukaa on vaikeata arvioida lahjustelun tai painostuksen osuutta halutun tuloksen aikaansaamiseksi. Mikä on se peukaloruuvi, jota ehkä eniten käytettäisiin po. tilanteessa?
Ilmoita asiaton viesti