Milloin vaalien pitäisi olla?

Kreikan pääministeri Antonis Samaras on parlamentin ensimmäisen presidentinvaalikierroksen jälkeen väläyttänyt parlamentin oppositiopuolueille mahdollisuutta saada ennenaikaiset parlamenttivaalit vuoden 2015 lopussa. Mikäli presidentistä ei päästä riittävään yhteisymmärykseen aikaistuisivat parlamenttivaalit jo vuoden 2015 tammikuun lopulle. Muutoin Kreikan parlamenttivaalit olisivat ohjelmassa kesällä 2016.

Tämä herättää muutaman kysymyksen eritotetn siksi, että Samaras kertoi maan taloustilanteen vaativan juuri nyt tasapainoa. Tätä tasapainoa hän hakee aikaistamalla presidentinvaaleja, joiden epäonnistuttua maassa pitää järjestää myös parlamenttivaalit. Toisin sanoen, hän tavoittelee vakautta, mutta tuo pelipöydälle mahdollisesti epävakauttavat parlamenttivaalit (tulkintani Samaraksen logiikasta).

Samaraksen toiveena on saada sementoitua Kreikan kansan jatkuva kurjuus sopimalla troikan (Euroopan komissio, Euroopan keskuspankki ja Kansainvälinen valuuttarahasto) kanssa kreikkalaisia kiristävästä taloussopimuksesta.

Tämä herättää kysymyksen, että onko vaalien pitäminen hyvä asia ennen isoja päätöksiä, vai niiden jälkeen?

Minusta vaalien tulisi olla ennen, jolloin kansalaisilla olisi konkreettisesti vaikutusvaltaa päättää siitä, mihin ison kysymyksen äärellä suunnataan.

Kreikan presidentinvaaleja varjostaa jo nyt lahjusepäilyt. Unohtaa ei tietenkään sovi parlamentaarikoiden omia henkilökohtaisia etuuksia. Nimittäin jos ennenaikaisiin vaaleihin joudutaan, niin vaaleissa putoavat kansanedustajat eivät ole palvelleet riittävän kauan luottamustehtävässään ollakseen oikeutettu täysimääräiseen eläkkeeseen.

Lisäksi: miksei ennenaikaisia vaaleja voitaisi järjestää kuukauden kuluttua, jos Samaras on samaa mieltä ennenaikaisten vaalien järjestämisen tarpeesta?

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu