SDP leikkaamassa pienituloisten verotusta?

Nettiä ristiin-rastiin selatessani törmäsin Elinkeinoelämän Keskusliiton toimitusjohtajan Jyri Häkämiehen kirjoitukseen Turun Sanomissa. Kirjoitus ei sinällään yllättänyt sisällöllisesti. Siinähän todettiin mm. seuraavaa:

"Suomen Pankin ennusteen mukaan maamme on vakavassa tilanteessa. Pankki ennustaa matalan kasvun jatkuvan seuraavat kymmenen vuotta. Se myös esitti työelämän joustoja ratkaisuksi nostaa työllisyyttä."

Työelämän joustot ovat niitä palkkaleikkauksia, mitä tarvitsemme voidaksemme pysyä yhteisvaluutta euron jäsenenä. Tämän Häkämies kirjoittaa seuraavaan muotoon:

"Emme voi hinnoitella itseämme kalliimmaksi kuin kilpailijamme Saksa ja Ruotsi."

Aivan oikein. Tässä ei mainita sanallakaan bulkkituotannosta mitään, vaan ainoastaan siitä, että tuotteemme ovat liian kalliiksi hinnoiteltuja. Toki yritysten verotusta voidaan keventää, mahdollisesti rinnakkain pienempien palkkaleikkausten ohella. Yritysten kulurakenne kevenee tätäkin kautta. Ja kun kuluja on vähemmän, voivat yritykset hinnoitella tuotteensa tai palvelunsa aggressiivisemmin.

Häkämies havaitsee toki, että palkankorotuksettomassa maailmassa työväen ostovoima hiipuu. Hän tarjoaakin tilalle työn verotuksen keventämistä.

Tässä kohtaa ajetaan täysin miinaan. En tiedä, onko tällaiset ehdotukset tehty vakavissaan, mutta ainakin Turun SDP:n varapuheenjohtaja Mari-Elina Koivusalo tarraa tähän kiinni. Hänen näkemyksensä mukaan pieni- ja keskituloisille voisikin ojentaa verohelpotuksia.

Mutta miten helpottaa verotusta, jos tuloverotuksessa on jo pyöreä nolla? Pienituloisten verot koostuvat yksinomaan kunnallisverosta, sekä mahdollisesti kirkollisverosta.

Tämän tosiseikan havaitsi Taloussanomien kolumnissaan Vesa Varhee: "Rinne tähtää oppositioon":

"Palkansaajaväestön pienituloisin kolmannes, 1,4 miljoonaa palkansaajaa joiden vuosiansiot jäävät alle 15 000 euroon, ei vuonna 2012 maksanut valtion tuloveroa lainkaan."

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu