Lahjonta-aikeistaan on EU:ssa syytä kertoa itse poliisille
Kreikkalaisen ANEL-puolueen kansanedustajan Pavlos Hailikikseen kohdistunutta lahjontayritystä ei tutkita, maan syyttäjäviranomaiset kertovat. Syyksi ilmoitetaan se, ettei lahjontaa yrittänyt tiennyt tulevansa ehdotuksineen nauhoitetuksi.
Näin EU-maassa. Liekö sitten EU:n mielestä lahjonnan tai sen yrittämisen luonteeseen kuuluvan oleellisena osana se, että lahjoaja tai sitä yrittävä kertoisi aikeistaan julkisesti suoraan poliisille – ja mielummin riittävästi etukäteen.
Kansanedustajat aloittavat pian presidentinvaalien toisen äänestyksen. Pääministeri Antonis Samaras on saanut muutaman kansanedustajan houkuteltua mukaan äänestämään uudesta presidentistä lupaamalla laajentaa hallitusta. Samaras tarvitsee ensimmäisen äänestyksen perusteella vähintään 20 lisä-ääntä, joten jos kaikille kantaansa vaihtaneille tarjotaan hallituksessa ministerinposteja niin ministeriökirjo tulee melko lailla värikkääksi.
Samalla näin tuntuva lisäys ministeriöihin antaisi hyvän viestin "troikalle" (Euroopan komissio, Euroopan keskuspankki ja Kansainvälinen valuuttarahasto) siitä, että Kreikassa otetaan julkisen rahankäytön suitsiminen tosissaan.
Lisäys 23.12.2014 klo 11:43
Kreikkalainen To Vima -lehti on saanut haltuunsa nauhoituksista tehdyt tallenteet tekstimuodossa, ja ne on luettavissa (kreikaksi) osoitteessa:
Varsin mielenkiintoinen lain soveltaminen ja herääkin kysymys millaisella prosentilla Kreikassa rikolliset joutuvat syytteeseen?
Onhan se vähintäänkin huvittaa tilanteessa, jossa paikallinen virkavalta lähestyy esim. huumerikollisia enneakkoilmoituksen muodossa.
”Arvoisa herra Huumeparoni, lähestymme teitä ennakkoilmoituksella, sillä olemme selvittäneet maahantuontireittinne ja aiomme kuvata seuraavan lähetyksen vastaanottamisen.
Yhteistyön merkeissä, konstaapeli kokaiini.”
Ilmoita asiaton viesti
Ainakin To Vima -lehti on saanut nauhoituksista lausutut repliikit tekstiversioiksi. Lisään tuon linkin avaukseen. Valitettavasti tuo on sitten kreikaksi. 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Lehden nimi kuulostaa kovin tutulta: To Vima –> Tuulta päin? 😀
Ilmoita asiaton viesti
Onkohan tuo sitä sorttia, mitä me tässä vähiten korruptoituneessa maassa, kutsuisimme ”maan tavaksi” tai ”palkkioviroiksi” tai ”niin voi tehdä, kun sitä ei ole sanktioitu”?
Ehkä siinä vain sovelletaan käytäntöön EU:n perusarvoja?
Ilmoita asiaton viesti
Joo tai se oliko nyt Kangasalalta oleva ministeri ja kansanedustaja, joka kuulemma pyrkii uudestaan. Hän kielsi kaiken kun yritti koplata konkurssiin menevän pankin ja sammaa tietä kulkevien yritystensä rahoja.
Apollon henki elää edelleen, ainakin Turussa, Sana sanaa vastaan ei toimi, ellei toisin todisteta.
Ilmoita asiaton viesti
Eikö suomalaisen Sanaan voi enää luottaa? 😀
Ilmoita asiaton viesti
Jopas on oikeuslaitoksella perustelut olla tutkimatta lahjontayritystä. ”Syyksi ilmoitetaan se, ettei lahjontaa yrittänyt tiennyt tulevansa ehdotuksineen nauhoitetuksi.”
Meilläkin tuon käytännön mukaan pitäisi kaikki valvontakameralla kuvatut jättää syyttämättä jos rikoksentekijä ilmoittaa ettei tiennyt häntä kuvatun. 😀
EU on todellakin monen kirjava joukko maita, joissa kaikissa näyttäisi olevan oma kulttuurinen tapa toimia. Voiko tällainen yhteisö koskaan toimia demokraattisesti yhteiseen lukuun? Mielestäni ei.
Ilmoita asiaton viesti
Virallisempi muotoilu oli ”laittomasti hankittu materiaali”. 😀 Mutta tuotahan se tarkoittaa.
Ilmoita asiaton viesti
Presidentinvaalien 2. äänestyksessä ”ei”-ääniä on 101 kappaletta. Tämä tarkoittaa kolmatta äänestystä 29.12.
Ilmoita asiaton viesti
121 kpl ei-ääniä. Tämä tarkoittaisi kolmannessakin äänestyksessä sitä, että Kreikan hallitus kaatuu.
Ilmoita asiaton viesti
168-131. Kreikalla lienee 29.12. jälkeen edessä parlamenttivaalit.
Ilmoita asiaton viesti
Kun en jaksa laskeskella oliko äänestyksessä parlamenttiin haluavia lahjonnan turvin, kaipaan tuota tietoa Sinulta?
Ilmoita asiaton viesti
Ensimmäisessä äänestyksessä hallitus sai 5 ääntä hallituspuolueita edustavien ulkopuolelta, ja nyt 8 tuon päälle. Poissa oli yksi ANELin kansanedustaja.
Suurin osa näistä nyt presidenttiehdokkaan taakse asettautuneista uusista kansanedustajista on ilmaissut muuttuneen kantansa sen jälkeen, kun Samaras piti sunnuntaina televisioidun puheen, jossa hän kertoi mahdollisuudesta laajentaa hallituspohjaa – sekä lupailemalla ennenaikaisia parlamenttivaaleja vuoden 2015 lopulle.
Ensimmäisessä ei ole mitään väärää, tietenkään. Hallituspaikka on luonnollisesti sopimustekninen kysymys. Sen sijaan Samaraksen väläyttämiä ennenaikaisia parlamenttivaaleja en ymmärrä, sillä mies on itse todennut ennenaikaisten vaalien olevan vaarallisia. Miten vaaratilanteita luova on sovelias pääministeriksi?
—
Oikaisu: Poissaoleva kansanedustaja oli ANEL-puolueeseen kuuluva Maria Tsaroucha-Kollia.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos Henri tyhjentävästä vastauksestasi.
Minkälaiset salkut olisikaan saaneet nuo hallituksen ulkopuoliset parlamentaarikot jos äänestystulos olisi ollut hallituksen ehdokkaalle myönteinen toisessa äänestyksessä. Kustannuskysymyskin olisi ollut kuten aiemmin kirjoitit, kuinkahan troikka olisi tuollaiseen lahjontaan suhtautunut. Nyt se jää historian havinaan kun ei toteutunut ja tuskinpa toteutuu siinä vihoviimeisessä 29.12 äänestyksessäkään.
Ilmoita asiaton viesti
Uutistoimisto Bloombergin haastattelema lain ja taloustieteen apulaisprofessori Ateenasta arvioi, että 29.12. äänestyksessä hallitus voisi saada 175 edustajan tuen maksimissaan.
Ilmoita asiaton viesti
Jäisi viittä huutamaan. 😉
Olisiko nuo lisää saadut äänet sitten niitä lahjottuja?
Ilmoita asiaton viesti
Lahjontaepäilyt jäivät kaikki tutkimatta, mutta Haikilis voi joutua vastaamaan kolmen eri asian vuoksi:
1) Laittomasti hankittu todistusaineisto.
2) Giorgos Apostolopoulos on hoitanut Haikilikselta saamillaan rahoilla (eri asia kuin tämä lahjontaepäily) omia liiketoimiaan pörssissä.
3) Pääministeri Antonis Samaraksen nostama syyte.
Kolmoskohta olisi toteutettu muutoin jo maanantaina, mutta Samaras ei voinut tehdä tätä, koska maan lakimiehet olivat lakossa. 😀
Ilmoita asiaton viesti
Suomessa tiedotetaan näin:
http://yle.fi/uutiset/kreikan_parlamentti_ei_onnis…
”Kolmas ja ratkaiseva kierros käydään ensi maanantaina, jolloin tullakseen valituksi Dimas tarvitsee tuekseen vähintään 180 ääntä.”
”Jokaisen on kannettava vastuu äänestysvalintansa aiheuttamista seurauksista maan vakaudelle ja tulevaisuudelle, hän (Samaras) sanoi.”
Tuo viimeinen lause on kuin Kekkosen ajan ulkopolitiikan ohjailua (”neulanpistäjät ja saatanan tunarit”) tai Kataisen ainoa mahdollisuus ”pelastaa suomalaista tuotantoa, vientiä ja työtä”.
Uhkailu, kiristys ja lahjonta ovat huonoja kansallista yksituumaisuutta kiinteyttäviä menetelmiä.
Toisaalta, on älytöntä luvata ennenaikaisia vaaleja tukea vastaan, kun ne vaalit saadaan aikaan nopeammin ilman tukea. 😀
Ilmoita asiaton viesti
Minä puolestani ihmettelen, miksi Samaras noin ankarasti ripittää hallituspuolueen kansanedustajia, jotka ovat menneet tietämättömyytensä vuoksi äänestämään Dimasta?
Mutta euroeliitti tulee vielä huomaamaan, että veitsi kurkulla lähestyy. Euroalue on nyt suuremmassa vaarassa hajota kuin kesällä 2012, jolloin repeämispelot olivat markkinoilla suurimmillaan. Nyt pahempana uhkana ovat mittansa tähän pelleilyyn saaneet kansalaiset.
Useassa vaalissa on vain yhä suurempia riskejä saada kurjuushymistelykonsensukselle epämiellyttävämpi lopputulos.
Se viesti alkoi jo Suomesta 2011, mutta Suomessa päätettiin jatkaa vuosikymmeniä jatkunutta perinteistä hallituspohjaa kok+vas, jossa molemmat sosialistipuolueet pääsivät näyttämään todelliset kyntensä.
Ehkä se kommunismin aalto olisi kannattanut puhaltaa poikki jo silloin? Suomikaan ei ollut vielä siinä vaiheessa niin pahasti velkaantunut kuin nyt. Puhumattakaan siitä, että takausvekseleissä ei ollut niin montaa allekirjoitusta vielä tuolloin.
Ilmoita asiaton viesti
Kala Christouyenna Henri.
Ilmoita asiaton viesti
Καλά Χριστούγεννα! (Kalaa Hristuujenna)
Oli siitäkin sitten jäänyt yksi tau pois. 🙂
Ilmoita asiaton viesti