Poliittinen kaaos
Yli vuosi sitten Portugalin poliittinen horjahtelu sai minut toden teolla miettimään, miten tulenaraksi Euroopan komission ajama kireä finanssipolitiikka euromaille tuleekaan. Tämän yli vuoden aikana on totta kai tapahtunut paljon – eikä lainkaan niin miellyttäviä asioita kuin mitä europäättäjät olisivat kenties toivoneet.
Euromaiden politiikasta on tulossa suunnatonta
Espanjaan on täysin tyhjästä noussut vasemmistolainen Podemos, jonka ohjelma on tyystin epäyhteensopiva eurojäsenmaalta vaadittavalle finanssipolitiikalle.
Toinen esimerkki on Italian painekattilan terminen muutos. Vaikka pääministerin vaihdos Matteo Renziin onkin tuonut näennäistä eurokonsensusta, niin maan oppositiopuolueet ovat järjestelmällisemmin ruvenneet vastustamaan suoraan yhteisvaluutta euroa. Tilanne on jo aika veitsen terällä, sillä euroa vastustavien puolueiden ja allianssien kannatus alkaa olla tasoissa vanhojen EU-myönteisten puolueiden kanssa.
Ranskan Front National on sekin noussut kärkeen, vaikka enemmistöä puolueella ei vielä olekaan. Tämä pakottaa kuitenkin sosialistit ja oikeistolaisen UMP:n yhteiseen pöytään, jolloin finanssipolitiikasta uhkaa tulla mitätöntä näpertelyä vailla suuntaa. Halvaantuneisuus kuvastuu suomalaisillekin tutulla tavalla, jossa hallituksessamme täysin erilaiset finanssipoliittiset näkemykset eivät vain sopineetkaan yhteen.
Suuntaa on vaikea löytää, sillä eri konsensuspuolueiden äänestäjät eivät niinkään keskity yhteisvaluutta euron säilyttämiseen; vaan siihen, millaista finanssipolitiikkaa heidän äänestämänsä puolue ajaa.
Tämä johtaa irtiottoihin. Ranskassa presidentti François Hollande julisti vielä vaalikampanjansa alla finanssimaailman olevan päävihollisensa. Myöhemmin hän kuitenkin vaihdatti samansuuntaisia ajatuksia kantaneet ministerinsä pois, ja istutti mm. ministeriksi Emmanuel Macronin, joka on puhdasverinen pankkiiri. Kaiken lisäksi hän ei ollut edes vaaleilla valittu. Tällaista toimintaa on hyvin vaikeaa perustella sosialistipuolueen äänestäjille.
Tällaisten suuntaa vailla olevien hapuilujen vuoksi sosialistipresidentti onkin menettänyt suosionsa niin alas, ettei hänellä liene minkäänlaisia mahdollisuuksia jatkokaudelle. Hapuilun sivuvaikutuksena talous piiputtaa ja äänestäjät karkaavat.
Kreikassa ennennäkemätön poliittinen teatteri
Kreikassa on piukat paikat poliittisesti. Maassa järjestetään vihoviimeinen presidentinvaalien kierros maan parlamentissa. Tilanne elää täysin omaa elämäänsä, ja kaikenlainen ennakointi on tällä hetkellä kutakuinkin mahdotonta.
Maan parlamentin jatko riippuu siitä, saadaanko presidentti valituksi vai ei. Kaksi ensimmäistä äänestystä eivät lupaa hyvää. Ensimmäisessä äänestyksessä hallituksen ehdokas Stavros Dimas sai 160 ääntä, ja toisessa 168 ääntä. Kolmannessa äänestyksessä 29.12. presidenttiehdokkaan taakse tarvitaan 180 parlamentaarikkoa.
Kahden ensimmäisen äänestyksen välissä pääministeri Antonis Samaras piti sunnuntaina televisioidun puheen, jossa hän vetosi "järkeen". Vetoomuksen kannattavaksi voimaksi hän mainitsi kaksi erityistä seikkaa.
Ensiksi hän pyöritteli mahdollisuutta pitää ennenaikaiset parlamenttivaalit vuoden 2015 loppupuolella, siitä huolimatta, että hän on hiljattain todennut myös ennenaikaisten parlamenttivaalien tuovan epävakautta. On sinällään omituista, että maan pääministeri ehdottaa maalleen toimia, joita hän pitää epävakauttavina.
Toiseksi hän väläytti mahdollisuutta laajentaa hallitusta niillä puolueilla, jotka päätyisivät tukemaan presidenttiehdokasta. Toisessa äänestyksessä kasvanut tuki viestittääkin ilmeisesti siitä, että Samaraksen tarjous on houkuttanut joitakuita, muttei kuitenkaan riittävästi.
Tämän ohella ANEL-puolueen kansanedustaja Pavlos Hailikis kertoi, että häntä olisi yritetty lahjoa. Hän oli salaa nauhoittanut keskusteluja väitetyn lahjusten tarjoajan kanssa. Syyttäjä jätti asian kuitenkin tutkimatta. Perusteluna oli mm. laittomasti hankittu tallennemateriaali.
Joki-puolueen puheenjohtaja kertoi suurimman oppositiopuolueen SYRIZAn ja ANELin muodostavan "rosvojoukon" (συμμορία). Pääministeri Samaras nosti kanteen Hailikista vastaan maanantaina – tai olisi nostanut jo maanantaina, jollei lakimiehet olisivat lakkoilleet tuolloin.
Entisaikojen suurpuolue, sosialidemokraattisiin arvoihin nojaava PASOK on kuihtunut marginaalipuolueeksi. Puolueen perustajan poika, ja syrjäytetty ex-pääministeri Giorgos Papandreou oli median mukaan heittänyt ilmoille todellisen uutispommin. Papdanderou on näiden tietojen mukaan irtaantumassa PASOKista ja perustamassa lähipiirinsä kanssa uutta puoluetta.
PASOKIN nykyinen johtaja Evangelos Venizelos puhui juuri ennen toista presidenttiäänestystä Papandreoulle ja kertoi hänellä olevan "moraalinen vastuu" pysyä PASOKissa. Maan varapääministeri Venizelos voisi puolueineen jäädä puolueen hajaannuksen jälkeen lähes mitättömäksi prosenttipuolueeksi. Televisiossa tätä verrattiin suorasukaisesti "harakiriksi".
Jotta Kreikan poliittinen tilanne ei näillä kuvauksilla jäisi liian elottomaksi taikka värittömäksi, uusnatseiksi leimaantunut Kultainen sarastus -puolue pyöritteli jouluaattona mahdollisuutta lähteä tukemaan hallituksen presidenttiehdokasta. Presidenttiehdokas Dimas kuitenkin ilmoitti, ettei hän aio hyväksyä tulla valituksi presidentiksi Kultaisen sarastuksen äänillä.
Tämä ilmoitus luo minulle kuitenkin epätietoisen olon. Millä Dimas voisi kieltäytyä näistä äänistä, jos ne hänelle tulevat – ja jos kaikki äänet riittävät valintaan, niin voiko hän tuolloin enää kieltäytyä?
Se on vielä epäselvää, jotta miksi Kultainen sarastus lähtisi tukemaan presidenttiehdokasta. Minun on ainakin hyvin vaikea kuvitella, että Samaras ulottaisi lupauksensa hallituksen laajentamista Kultaisen sarastuksen jäsenillä. Raadollisempi selitys lienee se, ettei Kultainen sarastus näe juuri nyt otollista aikaa uusille parlamenttivaaleille.
Espanjassa orastava talouskasvu vaikuttaa jo nyt piiputtavan ja samalla uudella lailla kiristettiin vapautta mielenilmaisuille.
Ilmoita asiaton viesti
Euro on menestystarina Ranskassakin:
Työttömyys nousi ennätyslukemiin Ranskassa
Ranskan työministeriön mukaan työttömien kokonaismäärä kasvoi marraskuussa 27 400 ihmisellä. Nyt työttömiä on yhteensä ennätykselliset 3 488 300.
Luku on korkeampi kuin kertaakaan aikaisemmin Ranskan tilastohistorian aikana.
Loput tuolla:
http://www.talouselama.fi/uutiset/tyottomyys+nousi…
Ilmoita asiaton viesti
Näinpä. Suomen kannalta Ranskan tilanne on samanlainen: jos ja kun velkajarrukahvasta pitää vääntää tosissaan niin silloinhan tehdään samalla lailla kuin Kreikassa ja Espanjassa.
Lopputulos työttömyysprosenttien kohdalla on luettavissa näistä maista: siinä 25 prosentin tietämillä tuo keikkuu.
Suomen kyselytutkimuksen perusteella arvioitu työttömyys on omituisesti arvioitu alakanttiin. TEM:n mukaan tilastopohjainen työttömyysaste on puolet suurempi, yli 12 prosenttia.
Ilmoita asiaton viesti
Entäs Espanjan tilanne? Siellähän on noussut uusi puolue Podemos hurjiin kannatuslukuihin lyhyessä ajassa, kuten myös toteat kirjoituksessasi. MIkäli Suomessakin nousisi joku uusi tuohon puolueeseen verrattavissa oleva, niin mitenkähän täällä euron aikana vallassa olleet, hallituksessa päättävät puolueet, suhtautuisivat tulokkaaseen ja kansalaisten kiinnostuksen uuteen nousevaan?
Finacial Times mukaan, ’jos Espanja ei saa nykyistä rakenteellisten uudistusten ja löysän talouspolitiikan yhdistelmää toimimaan, se tuskin toimii euroalueella muutenkaan, lehti kirjoittaa.’ http://www.ft.com/intl/cms/s/0/9b531c46-893f-11e4-… (edellyttää kirjautumista)
Niinpä Suomenkin on muiden euromaiden ohella tarkkailtava Espanjan kehityskulkua. Huonompaan suuntaan meno tarkoittaisi meille samaa suuntaa. Työttömyyden kasvun suunta ainakin näyttää samansuuntaisuuteen.
Lisään FT:n kirjoituksen lopussa olevan toteamuksen; ”Ei tule parempaa testiä kuin seuraavat 12 kuukautta Espanjassa.”
Ilmoita asiaton viesti
Jospa Espanjan tilanteesta saa jonkinlaisen yleismalkaisen kuvan tästä Yleisradion artikkelista?
http://yle.fi/uutiset/espanjan_korruptiossa_ehka_k…
Ilmoita asiaton viesti
On hyvin mielenkiintoista seurata mikäli Kreikan parlamentti äänestää vielä kolmannen kerran ”väärin”, niin saako tulos merkitystään isomman vaikutuksen aikaan myös Henrin mainitsemissa muissa maissa ns. lumipalloefekti?
Toinen mielenkiintoinen asia on se, milloin myös meillä kotoisiin vaaleihin valmistautuessa Euro ja EU asiat nousevat keskusteluun, nythän niistä yritetään vaieta melko täydellisesti.
Ilmoita asiaton viesti
Euroopan komissio painotti tämän tästä Kreikan velan minisaneerauksen jälkeen, että tämä on täysin yksittäinen poikkeustapaus.
Tämähän ei olisikaan enää poikkeustapaus, jos se suoritettaisiin toiste maan hallituksen niin vaatiessa.
Miksi portugalilaiset eivät lähtisi vaatimaan samanlaista velkojen kohtuullistamista? Irlanti? Espanja? Kypros?
Ja kun nämä maat jättävät velkansa pystyyn ERVV:lle, niin ERVV joutuu kunnioittamaan kansainvälisille sijoittajille omia velkasitoumuksiaan. Siinä kohtaa ruvetaan kaivamaan ERVV-papereista takaajien nimiä.
Suomessakin aktualisoituu silloin vallan toisenlainen todellisuus kuin nyt jauhettu ”euroakaan ei olla lapioitu – ei näy budjetissa”. Sitten alkaa näkyä.
Ilmoita asiaton viesti
Luulen velkojen kohtuullistamista EU:n voivan harkita, kunhan Kreikka ymmärtää äänestää oikein. Komissiolle ERVV:n kautta tuleva persnetto ei ole ongelma, vaikka jäsenmaiden veronmaksajille onkin.
Nämä vakausvälineet ovat komissiolle lähinnä kaupankäyntivälineitä, joilla jäsenmaa saadaan taivuteltua pysymään euron takana. Ensin niillä voidaan ostaa haluttua politiikkaa vastuita kasvattamalla. Kun vastuita ei voi enää kasvattaa, kaupankäyntiä voi vallan mainiosti jatkaa riskejä realisoimalla jäsenmaiden veronmaksajille.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvää jouluaamua!
Tässä Suomen valtiovarainministerin kanta:
”Kreikka on kuluneen vuoden aikana petrannut huomattavasti juoksuaan. Kreikka kykenee huolehtimaan velkojensa maksuista, koroista ja lyhennyksistä. Velvoitteet joita Kreikalta on edellytetty, ovat johtaneet toivottuihin tuloksiin”, Rinne väitti. (11.12.2014)
Eli toivoa ei liene VM:n näkemyksen nousevan reaalimaailmasta. Kenelle Rinne puhuu, kun hän samalla on suostuvainen lisätukeen Kreikalle (loput Kreikka 2:sta)?
Jos tuo uskomus ei osoittaudu totuudelliseksi alunperinkään, poliittisesti sille tulee kova hinta, kunhan siitä vain muistutetaan äänestäjiä.
Ilmoita asiaton viesti
Toissapäivänä, 23.12. Xylaganin torilla klo 9.30:
– Joulua ootellessa jengi ostaa ruokaa enemmän kuin normaalisti.
– Herkkusienet 3€/kg, ostan kaksi kiloa
– Mandariinit 0.75€-1€/kg – *kaikki* ostavat.
– Kaikki edulliset kalat menneet, jäljellä vain fileitä. Ostetaan kaikki fileet, about 8€/kg. Sama hinta kuin possun lapa maksaa lihakaupassa.
Kalakauppias lahjoittaa minulle styrox-laatikoita, joihin laitan muovisia kertakäyttöpullon puolikkaita ja niihin multaa ja 2 tomaatinsiementä per pullonpuolikas.
Kun ne ovat pieniä taimia, vien ne Komotinin kaupunkiin, kouluun N.o 9. Urakka alkaa helmikuussa ja huhtikuun lopussa on läheisessä kaupungissa festarit, jossa koululaiset sitten lahjoittavat kansalle tomaatintaimenia; 15 tainta per kansalainen. Tässä ”seed-savers”-ohjelmassa on mukana 16 koulua ja viime vuonna koululaiset lahjoittivat huikeat 16.000 tainta + satoja siemenpusseja.
Myös muunlaisia taimia lahjoitetaan. Minä tod.näk. erikoistun vesimelooneihin ja kirsikkatomaatteihin, vaikkakin normaalitomaatit tulee olemaan päätuote.
Kyllä täällä maaseudulla pärjätään ja ihmiset pyrkivät myös lieventämään kaupunkilaisten tuskaa, joskin suurkaupungeissa Thessalonikissa ja Ateenassa, joissa kuitenkin suurin osa kreikkalaisista asuu – siellä kurjuus on nähtävissä aivan eri lailla.
Huolestuttaa kuitenkin miten Suomen käy, nyt kun se on astunut Kreikan tielle. Ei hyvältä näytä. Suomessa on talkoohenki ja siitä kumpuavat perinteet kuolleet, jopa tapettu erilaisin kielloin…
Henry
Ilmoita asiaton viesti
Onnittelut edullisista jouluruokaostoksista ja talkoohengestä.
Meillä on ahvena- tai kuhafile 34,90 €/kg ja sitä rataa, mandariinit 2-3 €/kg, kotimaiset tomaatit 5,30 €/kg ja 1,5 dl:n pahvimuki glögiä 3€ eilen Vähätorilla. 😀
Yli 1000 ihmistä nautti sentään varattomien ilmaisen jouluaterian Logomon tiloissa ja ”Missio-kahvila” tarjoaa kaffit hintaan 50c/kuppi ja lisäkuppi ilmaiseksi…
TV:n joulukeräys tuotti 1,4M€, josta 18000 perheelle 70 euron lahjakortti. Pelastusarmeijan pata porisi vilkkaasti. Kirkkokin keräsi ulkomaanavulle rahaa ja ilmeisesti valtioltakin riittää maasta lähetettävää…
Ilmoita asiaton viesti
Valkoviini 2.60€/1,5 litraa, Chivas Regal tarjouksessa 25.80€/700 ml.
Ostin valkoviiniä.
Henry
Ilmoita asiaton viesti
Jouluna ei saisi kääntää puukkoa haavassa ja ripotella suolaa päälle…
Chivas regalia saat täällä 26,50€/350ml. Tervetuloa! 😀
2,60€:lla saa glögiä (ilman terästä) jostain pressupömpelistä… Ehkä Persupömpelistä ilmaiseksi?
Ilmoita asiaton viesti
Tätä taimenkasvatusproggista pitäisi soveltaa Suomessakin ja jakaa taimia leipäjonoissa.
Maaseudulla voi kasvattaa itse ruokansa, kaupungissa se on hieman hankalampaa mutta siihenkin voi opastaa. Suomessa esim. Dodo ry tekee tällaista työtä.
Joskus on käynyt mielessä, että hallituksemme ajaman metropoli-politiikan takana oleva järkeily perustuu, ainakin osittain, siihen että koska kaupungissa oman ruoan kasvattaminen on hankalampaa niin ”ajetaanpa kaikki suomalaiset metropoleihin jotta heidän on pakko ostaa ruokansa jolloin saamme talouskasvua.”
Ilmoita asiaton viesti
Ikkunakasvatukseen kaupungissa suosittelen videoa ”The Making of Windowfarms Finland”. Toiseksi viimenen video täällä:
http://innoperma.weebly.com/how-to-do-it-videos.html
Itse taimenkasvatus ikkunalaudalla on huomattavasti helpompaa.
Henry
Ilmoita asiaton viesti
”Yhdellekään avustavalle maalle ei aiheudu tappioita, tämä on varmaa.”
Näin Olli Rehn totesi vuonna 2010.
Ilmoita asiaton viesti
Euro ei ole löytänyt kotiaaan. Yhtenäisestä euroopasta puhumattakaan…
Ilmoita asiaton viesti
Euro-aikana on Suomessa ministereiden mukaan ”menestyneen” Saksankin valtionvelka tuplaantunut ja on 2.200 miljardia (Hämiö) Kaikki on menossa samaan ojaan yksi toisensa jälkeen….
Olisiko aika keksiä uusia systeemejä, kun tämä tie näyttää loppuvan ?
Ilmoita asiaton viesti
Juha, pelkkä velan absoluuttisen määrän huomioiminen ei kerro koko totuutta. Velalla on voitu tehdä investointeja, jotka kantavat parempaa ja tehokkaampaa tuotantoa jatkossa. Se tietää lisätuloja, joilla lisääntynyt velka kuitataan – ja jäädään kenties vielä voiton puolelle.
Tällöin on aina syytä katsoa myös muita mittareita ja puntareita: onko talous kasvamassa? Yleensä silmämääräinen vilkaisu riittää, mutta spesialisoituneet ekonomistit toki seuraavat tarkemmin esimerkiksi Saksan talouden tilaa.
Tällä hetkellä ensi vuoden alusta voimaantuleva, Saksan hallituksen hyväksymä, minimipalkka on jakanut mielipiteet siitä, millaiset vaikutukset sillä on Saksan talouden kannalta. Sillä on mahdollisuus olla keskeinen vaikuttava tekijä. ”Ans kattoo”.
Ilmoita asiaton viesti
Nyt alkoi riita. Valtio on kenties sijoittanut johonkin, kuten meilläkin (talvivaara) ja se sijoitus myydään pikaisesti pois, kunhan saadaan se sopivan hintaiseksi ”sijoittajille” (Sokli)
Näin se menee myös Saksassa, se joka muuta väittää on pölhöpopulisti!
Minimipalkka voi pelastaa verokertymää, hetkeksi, mutta ei se Saksan ongelmia poista. Maa jossa on kohta parisenkymmentä miljoonaa työtöntä ja työssäkäyvää sosiaalitapausta, joiden sosiaalivakuutuksen, jopa työssäkäyvien, maksaa valtio…..
Jos joku vielä puhuu kasvuista ja muista höpötyksistä, en tiedä millä tuota henkilöä enää nimittää.
Koko EU ja Euro on tehty vain yhtä asiaa varten ja se on kansallisvarallisuuden ryöstö, joka koskee myös Saksaa, väittäkää mitä haluatte.
Ilmoita asiaton viesti
Meilläpä valtio (Fortum) on löytänyt sijoituksilleen kultamunan: Venäjältä! 😀
Ilmoita asiaton viesti
EU on asettanut kunnianhimoisen tavoitteen puskea velkaprosentit siihen kuuluisaan 60 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä.
Tämän tavoitteen saavuttaminen vaatisi vuosittaista ylijämää Espanjalta 4%, Irlannilta, Italialta ja Portugalilta 5% ja Kreikalata 7% joka vuosi seuraavan 15 vuoden ajan. Tästä listasta puuttuu vielä kaikki muut Euro-maat joiden on myös petrattava.
Mistä nämä markkinat löytyy ?
Tuskin Ukrainan, Moldavian tai edes Turkin markkinat vetää EU tästä suosta ylös. Kiina tekee samaa turhanpäiväistä tuubaa, kuin mekin ja haluaa myydä sen meille ei päin vastoin. Konkursikypsä Jenkkiläkään tuskin suo meille sitä onnea, että tarjoaisi uusia maarkkinoita hopealautasella….niin ja Venäjä on paha…..
Tästä ei selvitä ilman velkojen nollausta tai sotaa, joka hoitaa edellisen ohessaan ja jotkut tienaa vielä sivussa.
Ilmoita asiaton viesti
Ollin velkajarrua lisää vaan niin katsotaan kuinka pitkät jarrutusjäljet tulee..Toisaalta kun kiihdyttää tulee sitä mustaa viivaa siitäkin mutta silloin kasvatetaan vauhtia (v8 jenkillä saa aika hyvin sutastua).
Ilmoita asiaton viesti
Hyvää joulua Henrille täältä Sintrasta. Appelsiinit eivät sentään ole ottaneet nokkiinsa maailman menosta. Saksalaiset talonvaltaajat, opiskelijat, eivät naapurissa näyttäneet juhlivan joulua, lisäsivät vain muutaman fuck europa graffitin piristämään poliittista keskustelua ja maailmanperintökohteita – mahdetaanko heidät täällä laskea paikalisiin työttömyyslukemiin mukaan?
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos ”länsimaisista” toivotuksista. 🙂 Oikein hyvää joulua sinne Sintraan teille, ja toivotaan parempaa vuotta 2015.
Ilmoita asiaton viesti