Miksi pääministeri vaarantaisi maansa?
Kreikan väistyvä pääministeri Antonis Samaras on kreikkalaisen Kathimerini-lehden mukaan epäonnistunut pelottelukampanjassaan. Hän lähti vaalikampanjansa alkumetreillä kertomaan miten Kreikan euroero tulisi tuhoamaan osapuilleen kaiken. Ettei kiveäkään jäisi kiven päälle. Aurinkokin todennäköisesti sammuisi.
Kreikkalaiset äänestäjät pitävät Samaraksen uhkakuvilla mässäilyä epäilyttävinä. Sen sijaan Samaras on heinäsirkkapuheillaan onnistunut kyllä säikäyttämään sijoittajat. Pääomapako Kreikasta on kiihtynyt.
Miksi pääministeri haluaisi maansa romahtavan tehtailemalla ulostuloja, jotka vaikeuttavat maan taloutta?
Pahat kielet voisivat sanoa, että Samarasta kiinnostaa eniten vain oma vaalimenestys. Mutta emmehän me voida ajatella pääministerin olevan itsekeskeinen. Syy paniikkimielialan lietsomiseen on löydyttävä siis muualta.
Mutta mistä? Miksi hän tekee näin maalleen?
Tuttua Suomesta, on vain yksi tie tai muuten tulee tuho näin meille on höpötetty mutta taisi olla juuri se tuhon tie mihin meidät johdettiin, ite johtaja kyllä häippäs sittemmin parempiin pöytiin. Joten tuttua tarinaa
Ilmoita asiaton viesti
Henri, eikös nuo nykyiset hallituspuolueet ole niitä jotka ovat olleet mukana korruptiossa aiemmin? Taitaa olla se ”fantastinen vastuunottaminen” niin mielekästä että kaikkensa tekee sen eteen, vaikkapa kansan kustannuksella. Se oma maali on tärkein. Toisin kuin joukkuepeleissä. Niissä tehdään maalit vastustajan ”reppuun”.
Siispä katson Samaraksen olevan meidän Kataisen vertainen taistelija. Vastuu painaa. 😉
Ilmoita asiaton viesti
Samaras on pätkätyöläinen. Maksu tulee muualta ja muusta kuin pääministerin pestistä.
Ilmoita asiaton viesti
On yksipuolista laittaa kaikki Kreikan tämän hetken epävarmuudet Antonis Samarasin syyksi. Vähintäänkin yhtä suuri syyllinen on Syrizan puolueen johtaja Alexis Tsipras. Hän lupailee velkahelpotuksia ja samaan hengen vetoon julkisten menojen kasvattamista. Millä menojen kasvattaminen rahoitettaisiin, Sen Tsipras on jättänyt selvittämättä.
Antti Rinne on kuitekin oikealla asialla, kun hän vaatii, ettei Kreikalle anneta lisähelpotuksia. Erotkoot Kreikka eurosta, jos pystyy. Sitten maa ainakin on vaikeuksissa vielä lisää nykytilanteen päälle.
Ilmoita asiaton viesti
Kirjoitin pääomapaon lisääntyneen.
Samaraksen ”mörökölli tulee ja syö teidät kaikki suuhunsa”-kampanjan lähtölaukaus ammuttiin 3.1.2015. Tuon jälkeen maanantain velkakirjat ovat halventuneet. Kreikan kolmivuotisen lainan jälkimarkkinakorko on noussut noin yhden prosenttiyksikön. Siis pelkästään noussut noin paljon.
Samoin Ateenan pörssin yleisindeksi laski noin 5,6 prosenttia maanantain aikana.
Viime perjantaina (oli myös kaupankäyntipäivä) oli jo tiedossa uudet vaalit, tiedettiin mielipidelukemat yms.
Tämä yli viiden prosentin lasku saatiin aikaiseksi pelottelukampanjalla.
Olikohan viisasta?
Ilmoita asiaton viesti
Niin Viljo, miten menoja voidaan kasvattaa, mistä rahat?, jos velat jätetään maksamatta? 🙂 Olitko ihan tosissasi?
Tietenkin tämä ei onnistu, jos talous romutetaan ’mallia Samaras’, niinkuin Henri tuossa ylempänä kertoo hänen tekevän.
Henry
Ilmoita asiaton viesti
Ei ole sentään vaatinut panssareita kaduille.
Ilmoita asiaton viesti
Kuka on ”vaatinut” panssareita kadulle?
Ilmoita asiaton viesti
Pääministeri vain nostaa kriisitietoisuutta. Kriisitietoisuutta nostatetaan parhaillaan täällä Suomessakin.
Ilmoita asiaton viesti
Kuten uutisesta voi lukea niin kreikkalaisiin tämä ”kriisitietoisuus” ei sitten tarttunut, mutta sijoittajiin kyllä.
Lähinnä mietin, että miksi ”kriisitietoisuuden” levittämisessä on tällainen ote. Jos toisensuuntaisia ajatuksia heittää ekonomistien ja pitkäaikaisten talouslehtitoimittajien kautta niin se on populismia, mutta sitten tällainen kansalaisten pelotteluyritys ei muka sellaista ole?
Samaras olisi voinut aivan hyvin rauhoitellakin kreikkalaisia vaikka kertomalla primääritaseen olevan (joidenkin epämääräisten arvioiden mukaan) jo plussalla, joten euroerosta huolimatta maan toiminnot pystytään turvaamaan. Heikompi valuutta eurooppalaisiin nähden taas tekee Kreikan houkuttelevammaksi lomakohteeksi (on huokeampi paikka lomailla) – sekä muunkinlainen investointi Kreikkaan kasvaa huokeamman hinnan vuoksi.
Että ei tässä ole hätää sittenkään.
Ilmoita asiaton viesti
”Kuten uutisesta voi lukea niin kreikkalaisiin tämä ”kriisitietoisuus” ei sitten tarttunut, mutta sijoittajiin kyllä.”
Ehkäpä valuuttapako johtuukin siitä ettei ”kriisitietoisuus” ole vieläkään tarttunut kreikkalaisiin kunnolla ja pitäisi pelotella vieläkin enemmän, että se tarttuisi.
Ilmoita asiaton viesti
Nyt en tiedä kumpaa mahdat ajaa takaa enemmän:
1) Muiden euromaiden romahtamista ja euron kaaottista loppumista, vai
2) Suomen tarvetta rahoittaa lisää Kreikkaa, jolloin Suomen vastuut – ja myös ennen pitkää Suomen velka – kasvaisi tämänkin vuoksi?
Ilmoita asiaton viesti
Kysy Kataiselta, hän tietänee miksi.
Bingo!
Ilmoita asiaton viesti
”Pahat kielet voisivat sanoa, että Samarasta kiinnostaa eniten vain oma vaalimenestys. Mutta emmehän me voida ajatella pääministerin olevan itsekeskeinen. Syy paniikkimielialan lietsomiseen on löydyttävä siis muualta.”
Joka maassa poliitikon ensisijainen tavoite on tulla uudelleen valituksi ja heti toisena tulee oman puolueen vaalivoitto. Vasta näiden jälkeen tulee kaikki muu – myös maan talous.
Ilmoita asiaton viesti
Ei syytä huoleen. Näytelmä on vielä kesken. Kaikki tietää mitä tuleman pitää, mutta niinkuin muidenkin saippuasarjojen kohdalla, on koukuttavaa seurata kuinka tiedetty tapahtuu. Saippuasarjat kuolleista heränneine roolihahmoineen ei ihan todellista elämää kuvaa, mutta eihän eurokaan juuri oikeaa valuuttaa muistuta.
No mitä siellä Kreikassa puuhataan. Välttämätöntä valmistellaan, ja niinkuin EU-perheessä aina, vaikeinta, hitainta ja pahinta tapaa soveltaen. Velkoja ilman alaskirjausta ei saada katoamaan alle 1000 vuodessa mihinkään, joten tälläkin kertaa päädytään siirtelemään kakkua maton alta toiselle.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos Heikki, viikon parhaat naurut, harmi vain, että kaikki on totisinta totta !
Ilmoita asiaton viesti
Minä en tiedä miten näytelmä päättyy, mutta minusta Tsipraksella on eurokraatteja kovemmat kortit. Mutta Tsipraksen pääsy end-gameihin vaatii ensin ainakin vaalivoiton.
Ilmoita asiaton viesti