Saksan inflaatio nollan tuntumaan – euroalue deflaatioon?

Saksan vuotuinen inflaatio putosi joulukuun ennakkokatsauksessa marraskuun 0,5 prosentista 0,1 prosenttiin. Koko euroalueen inflaatio mateli 0,3 prosentin vuotuista vauhtia marraskuussa. Saksan raju pakittaminen kielii siitä, että lukemat voivat rumentua euroalueellakin lisää. Ennakkoluvut julkaistaan huomenna 7.1. ja skaala tuntuu olevan 0,0 prosentin ja -0,1 prosentin korvilla.

Tästä on varoitettu jo likimain parin vuoden ajan. Muistan Puheenvuorossakin käydyn keskustelun, ettei euroalue ole missään deflaatiossa, ja että missä niin on sanottu.

Minusta ennakointi on poliittisena työkaluna paljon parempi kuin reagointi. Erityisen selkeästi inflaation vuoksi, koska putoava inflaatio muokkaa myös inflaatio-odotuksia. Nämä odotukset saavat kuluttajat lykkäämään hankintojaan huokeampien hintojen toivossa, sekä yritykset siirtämään investointeja myöhemmäksi. Sillä on toisin sanoen taloutta tukehduttava vaikutus. Ja juuri nyt euroalue ei toden totta kaipaa enää yhtään tukehduttajaa lisää.

Jaksan huomauttaa myös siitä, että näin tapahtui kannatusmittauksista huolimatta. Näin tapahtui mielipidetiedusteluista huolimatta.

Voisi fiksujen suomalaisten iloita enempi vaikka siitä, että onneksi tuli kuunneltua niitä tahoja, jotka ymmärtävät asiat kertoa etukäteen. Voisi välttää nämä sudenkuopat.

Sen sijaan suurempaa ilon aihetta tuntuu olevan siinä, että niiden häiritsevien tosiseikkojen toitottajat eivät menesty suosiomittauksissa, ja ettei niitä ainakaan haluta ottaa mukaan päätöksentekoon.


EU:n tilastoviranomainen Eurostat julkaisee euroalueen inflaatioluvut (joulukuun, ennakkoarvio) 7.1. klo 12 Suomen aikaa.

susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen toiminut vuosia freelance-toimittajana Suomessa ja Kreikassa. Olen makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Perussuomalaisten eduskuntaryhmän talouspoliittinen asiantuntija 2/2022 -.

Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: kts. eduskunnan verkkosivuilta sähköpostiohjeet.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu