Onko euroalueen deflaation takana öljyn halpeneminen?

Sain viime deflaation uhkaa käsittelevään blogiini arvioita, että euroalueen inflaatioon vaikuttaa oleellisesti öljyn hinnan romahdus. Ajattelin antaa lukijoille vallan päättää, onko tästä kyse.

Ylemmässä kuvassa on WTI-raakaöljyn hintakehitys 2013 vuoden alusta. WTI on öljyalalla seuratuin, ja Brenttiä seurataan Euroopassa. Brentillä on ollut tapana olla hieman korkeampi taso, mutta ero on tavannut olla suhteellisesti samantyyppinen.

Alemmassa kuvassa on euroalueen inflaatioaste samalla lailla vuoden 2013 alusta.

EKP:n tavoitteena on pitää keskimmäinen käppyrä luvun "2" tuntumassa, mutta ihan sen alle. Suurin piirtein siinä, missä se on käppyrän alussa.

Pitääkö väite öljyn hintaromahduksesta selittävänä tekijänä sen, että euroalueen inflaatio on tällä hetkellä nollan tuntumassa? Miksi pitää tai miksi ei pidä?


Lisäys (7.1.2015 klo 15:39):

Arvostettu talouslehti Financial Times kirjoittaa RBS Capital Marketsin Euroopan osaston johtajan James Ashleyn toteavan, että kyse ei ole niinkään siitä, että öljyn hinta on tullut alas. Kyse on siitä, miksi ihmeessä euroalueen inflaatioluvut ovat olleet alun alkaen niin alhaalla. Ashleyn mielestä taustalla ovat päätöksenteossa tehdyt virheet.


Jälkimuokkaus (7.1.2015 klo 00:39): huomasin kardinaalivirheekseni sen, että WTI hinnoitellaan dollareissa (USD) silloin euroalueen suheen pitää ottaa mukaan myös EURUSD-valuuttakurssipari. Kolmanteen kuvaan liitin EURUSD:n, jonka kyykky muistuttaa WTI:tä. Tämä syö dollaripohjaisen öljykaupan romahduksen vaikutuksia tuontimielessä.

Huomaathan, ettei EURUSD-käyrä (3. kuva) ole täysin aikajanatahdistettu kahden ylemmän kuvan kanssa.


Kuvalinkit:

[1] http://www.nasdaq.com/markets/crude-oil.aspx?timeframe=2y

[2] http://www.tradingeconomics.com/euro-area/inflation-cpi

{3] http://www.investing.com/currencies/eur-usd

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu