Olisiko "troikan" tulo Suomeen Suomen voitto?

Uuden Suomen uutisessa kerrotaan, että Suomelle olisi tulossa todellinen jättipotti, jos Euroopan keskuspankki EKP alottaisi euromaiden valtiolainaostot. Mainitun "jättipotin" kohdalle osuminen tarkottaisi, että EKP ostaisi myös Suomen valtiolainoja, vaikka niiden kysynnästä ei tunnu nykyisen jälkimarkkinakorkotason valossa olevan lainkaan pulaa. Toisin sanoen, Suomella ei ole minkäänlaisia vaikeuksia suorittaa lainaemissioitaan pääomamarkkinoille. Suurempi kysymysmerkki "jättipotin" osalta on kuitenkin se, että millä ehdoin tällaiseen "arvontaan" olisimme oikeutettuja. Suoremmin sanottuna, millä hinnalla ostamme arvan, jolla "jättipotti" olisi saavutettavissa.

EKP esitteli syksyllä 2012 ns. OMT:n (Outright Monetary Transactions), jossa kerrotaan "jättipotin" tarkoittavan 1-3 vuoden mittaisia valtiolainojen rajoittamattomia ostoja. Ensimmäisen kappaleen linkissä olevan kolmivuotisen lainan jälkimarkkinakorko on kirjoitushetkellä negatiivinen (-0,05 prosenttia), mikä tarkoittaa sijoittajien suorastaan suostuvan pienempään lainapääoman palautukseen kolmen vuoden päästä. Eikö tämä ole jo "jättipotti" sinällään?

"Arvontaan" osallistuvien maiden tulee kuitenkin olla joko ERVV- tai EVM-ohjelman piirissä. Myös Kansainvälisen valuuttarahasto IMF:n määräämä taloudellinen sopeutusohjelma on vaadittu kriteeri kuuluakseen valtiolainaostoihin. Tämä tarkoittaa "troikan" (Euroopan komissio, EKP ja IMF) valvomaa finanssipolitiikkaa.

Saadakseen siis tuon pankkiireiden mainitun "jättipotin" tulee Suomen luovuttaa finanssipoliittinen itsemäärämisoikeus surutta troikalle. Voidaan tietysti myös ajatella pankkiireiden hehkuttavan tällaista "jättipottia" ehkä jo pelkästään siitä syystä, että näillä pankkiireilla olisi omistuksessaan näitä Suomenkin valtiolainoja, jotka voisi sitten myydä EKP:lle. Se tietäisi pankeille käteistä – ja muille suomalaisille… no, troikkaa.

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu