Viinilasi kaatui pöydälle

Tekevälle ihmiselle sattuu ja tapahtuu, ja toisinaan tulee todistettua vahinkoja. Viimeksi näin kävi ystävälleni eilen, kun hän epähuomiossa kaatoi punaviinilasinsa lounaspöydässä. Samanlaista pientä "lipsahdusta" pelätään nyt Kreikan kohdalla: Kreikka voi tällaisen pienen kömmähdyksen vuoksi joutua irtaantumaan yhteisvaluutta eurosta.

Tällainen hutilointi ei ole kuitenkaan tällä kertaa minkään pölhöpopulistin lausumaa, vaan Kreikan väistyvä teknokraattivaltiovarainministeri Gikas Hardouvelis esittää, että viinilasi voi tosiaan livetä käsistä ja sotkua syntyy.

Mistä on oikein kysymys?

Euroopan keskuspankki EKP ilmoitti, ettei se aio jatkaa sääntöjensä vastaista rahoitusta kreikkalaispankeille, jos maan hallitus ei noudata Troikalta (EKP, Euroopan komissio ja Kansainvälinen valuuttarahasto IMF) saamiaan ohjeita. EKP on tarjonnut näille pankeille rahaa roskalainaluokkaisia arvopapereita vastaan. Alunperinkään EKP:n ei olisi sääntöjensä mukaan saanut koskea näihin papereihin, mutta lipsuuhan sitä päivänä jos toisenakin. Tämä roskalainaruletti on pyörinyt vasta vuodesta 2010 saakka.

Voi siis käydä niin, että EKP havahtuisi vihdoin ja viimein siihen, että se on olympiadin ajan toiminut sääntöjänsä vastaan, ja korjaisi erheensä. Tämä on ministeri Hardouveliksen mukaan "vahinko".

EKP:han on aiemminkin lempeästi kehottanut maita noudattamaan mielummin Troikan kuin maittensa kansalaisten toiveita. Ainakin Irlannissa ja Kyproksella ollaan päättäjätasolla havaittu, että äänestäjien toiveet ovat suorastaan mälsiä – ja että heidän toiveet voi niputtaa suoraan roskakoriin.

Vastaleiri toteaa totta kai, että näin oli nyt vain tehtävä. Heiltä haluaisin kysyä, että onko mielestänne nyt siis Euroopan keskuspankissa ne vastuuntuntoiset, huolelliset, säntilliset ja tunnolliset kansalaiset puikoissa, jos tällä tavalla "vahingossa" voi joku maa ajautua yhteisvaluutasta pihalle?

Kansalaiset, muistakaa äänestää seuraavassa EKP:n johtokunnan vaaleissa paremmat keskuspankkiirit, ettei tällaisiin hutilointeihin olisi vaaraa joutua jatkossa. Nimittäin näyttää siltä, että ne vaalit ovat ne, millä on merkitystä. Unohtakaa sitten ennemmin europarlamentti ja kansalliset parlamentit, ja keskittykää yksinomaan valitsemaan paremmat päättäjät EKP:hen.

susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen toiminut vuosia freelance-toimittajana Suomessa ja Kreikassa. Olen makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Perussuomalaisten eduskuntaryhmän talouspoliittinen asiantuntija 2/2022 -.

Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: kts. eduskunnan verkkosivuilta sähköpostiohjeet.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu