Vastine Huuskolle: mikä Ruotsin kruunun vahvuus?

Uuden Suomen päätoimittaja Markku Huusko piti Ruotsin kruunun vahvuutta kriisivuosien aikana perusteluna sille, ettei euron vahvuus ole selittävä tekijä eurokriisissä. Kyse onkin jostain aivan muusta.

 

Tuhoisa yhtälö

Päätoimittaja Huusko on oikeilla jäljillä siitä, että Ruotsissa toteutettiin varsin erilaista finanssipolitiikkaa kuin Suomessa. Siinä missä Suomessa keskityttiin veronkorotuksiin ja kansalaisten verojen kiristämiseen, toimittiin Ruotsissa eri tavoin.

Euromaat sopivat keskenään – muutaman muun euron ulkopuolisen EU-maan kanssa – julkistalouden automaattisista budjettitasapainoituksista, mikäli rakenteellinen alijäämä rehottaa liian suurena tai valtio on pahasti velkaantunut.

Tuhoisa yhtälö muodostui euromaille tällöin. Yhdeltä suunnalta liian vahva euro monelle jäsenmaalle heikensi vientituloja (rahapolitiikka), mutta samalla niiden piti aloittaa hillitön vyönkiristely (finanssipolitiikka). Kun kaiken huipuksi tämä tehdään keskellä vakavaa talouskriisiä, ei euromaiden kurimus ole mikään ihme.

Kreikkalaiseen oliiviöljyyn on todella vaikea saada ujutettua samanlaista "laatulisää" kuin mitä saksalaiseen bemariin. Tämän seikan vuoksi monilla euromailla on aivan liian korkeasti noteerattu valuutta. Halvempien tuontituotteiden vuoksi maat vuotavat silkkaa rahaa, ja jos vuoto estetään ostovoimaa kutistamalla niin lama leviää muuallekin. Sen vuoksi Suomikin on ongelmissa.

 

Ruotsi ei lainaa nimeksikään ulkomaan valuutoilla

Miksi ihmeessä euromaat sitten aloittivat tämän vimmatun säästämisen keskellä lamaa? Siitä syystä, että euromaat rahapoliittisesti tarkasteltuna lainaavat ulkomaan valuutalla, eurolla.

Argentiina oli helisemässä vuosituhannen alussa dollarimääräisten velkojen kanssa.

Ruotsi sen sijaan lainaa pääosin Ruotsin kruunuja, joten maalla ei ole euromaiden kaltaista maksukyvyttömyyden uhkaa. Nimenomaan tämä maksukyvyttömyyden uhka ajoi Kreikan, Irlannin, Portugalin, Kyproksen ja Espanjan hätäluottojen pariin.

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu