Kreikan takinkäännön aika on ohitse

Kreikan uunituore hallitus on saanut hyvin nopeassa tempossa viestitettyä, ettei puolue aio hylätä kansaltaan saamaa mandaattia ajaa vaalien alla lupailemaansa politiikkaa. Europarlamentin puhemies – siviiliammatiltaan kirjakauppias – Martin Schultz kertoo kreikkalaislehti Kathimerinin haastattelussa, että Syrizan tulisi muistaa, ettei puolue enää ole yrittämässä valtaan, vaan on jo vallassa.

Samanlaista "mitä te äänestäjistänne enää välitätte" -viestiä tarjosi euroryhmän puheenjohtaja Jeroen Djisselbloem. Djisselbloem on Hollannin valtiovarainministeri. Hän tapasi kreikkalaisen virkaveljensä Giannis Varoufakisin tänään. Djisselbloemin mukaan Syrizan vaaliohjelman toteutus vie Kreikan tukiohjelman raiteiltaan.

Kreikan hallitus karisti turhat epäilyt nopeasti. Hallitus on kuitenkin kuunnellut yritysjohtajia, joiden mukaan minimipalkan nostaminen 751 euroon kuukaudessa tekisi tuhoisaa jälkeä kituvalle yrityselämälle. Odotettavissa ei siis ole ainakaan kertaheitolla minimipalkan nostoa.

 

Jäänviileät keskustelut

Djisselbloemin ja Varoufakisin tapaamista voisi luonnehtia varovaisestikin jäänviileäksi. Kreikkalaisen Proto Theman verkkosivujen kuvakooste kertoo verraten hyvin, millainen herrojen tiedotustilaisuuden loppu oli ollut.

Melkoisen kylmäkiskoisen kättelyn aikana Djisselbloem kuiskaa jotain Varoufakisille. Jälkimmäinen vastaa "vau" -asenteella. Tämän voi havaita esimerkiksi tästä videoklipistä.

Media lähti uteliaisuudessaan tutkimaan, mitä Djisselbloem itse asiassa sanoi. Ensimmäisen tulkinnan mukaan hän totesi "te tapoitte juuri Troikan", mutta jälkeenpäin toinen versio kuuluu "Se oli iso virhe". Troikka tarkoittaa Euroopan komissiota, Euroopan keskuspankki EKP:ta ja Kansainvälistä valuuttarahasto IMF:ää.

Varoufakis luonnehti Troikkaa instituutioksi, jolla on mätä perusta, ja että Troikka on eurooppavastainen. Varoufakis kertoi, ettei maa ole hakemassa jatkoaikaa Troikan valvomalle ohjelmalle, joka päättyy 28. helmikuuta.

Djisselbloem tapaa vielä pääministeri Aleksis Tsipraksen sunnuntaina.

 

Pääomakontrollit ja euroero, jos euromaat eivät taivu

BBC:n mukaan Kreikka tosin tarvitsee vielä kassaansa rahaa. Yhtiö ei pidä mahdottomana ajatusta, että Kreikka joutuisi eroamaan eurosta jouduttuaan maksuhäiriöön. BBC pitää silti vielä todennäköisempänä neuvottelutulosta, mutta arvelee neuvotteluista tulevan hankalat.

Kreikan suurin huolenaihe on kuitenkin pääomien pako maasta. Pääomat pakenevat hurjaa vauhtia, sillä euroeron pelko saa kreikkalaiset siirtämään varallisuuttaan pois maasta, ettei se devalvoituisi yhteisvaluuttaeron vuoksi.

Tämä voidaan estää pääomakontrolleilla, jotka eivät tosin kuulu sinällään euroalueen ideologiaan. Pääomien virta on euroalueella vapaata.

Tai pitäisi olla, mutta pääomaliikkeiden rajoituksia on jo toteutettu Kyproksella. Pääomakontrollien esittelyä en pitäisi lainkaan mahdottomana, jos neuvottelutulokseen Kreikan rahoituksesta ei päästä.

Kyse on pitkälti nyt siitä, tehdäänkö euroalueesta toimiva finanssipoliittinen unioni, jossa verotusoikeus siirretään Brysseliin, ja josta sitten jatkossa osoitetaan mm. Kreikalle mittavia tulonsiirtoja "pohjoiseurolaisten" verorahoista.

Toisaalta Kreikasta voidaan haluta tehdä "varoittava esimerkki", jotta nähtyä vastustelua ei nähtäisi Espanjassa. Silloin euroalueella ei olisi enää mitään toivoa jatkossa.

Loppunäytöksestä on siis luvassa todella huima. Pääasia kuitenkin lienee, että teeskentelyn vaihe alkaa olla lopussa, vihdoinkin.

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu