Kreikan takinkäännön aika on ohitse
Kreikan uunituore hallitus on saanut hyvin nopeassa tempossa viestitettyä, ettei puolue aio hylätä kansaltaan saamaa mandaattia ajaa vaalien alla lupailemaansa politiikkaa. Europarlamentin puhemies – siviiliammatiltaan kirjakauppias – Martin Schultz kertoo kreikkalaislehti Kathimerinin haastattelussa, että Syrizan tulisi muistaa, ettei puolue enää ole yrittämässä valtaan, vaan on jo vallassa.
Samanlaista "mitä te äänestäjistänne enää välitätte" -viestiä tarjosi euroryhmän puheenjohtaja Jeroen Djisselbloem. Djisselbloem on Hollannin valtiovarainministeri. Hän tapasi kreikkalaisen virkaveljensä Giannis Varoufakisin tänään. Djisselbloemin mukaan Syrizan vaaliohjelman toteutus vie Kreikan tukiohjelman raiteiltaan.
Kreikan hallitus karisti turhat epäilyt nopeasti. Hallitus on kuitenkin kuunnellut yritysjohtajia, joiden mukaan minimipalkan nostaminen 751 euroon kuukaudessa tekisi tuhoisaa jälkeä kituvalle yrityselämälle. Odotettavissa ei siis ole ainakaan kertaheitolla minimipalkan nostoa.
Jäänviileät keskustelut
Djisselbloemin ja Varoufakisin tapaamista voisi luonnehtia varovaisestikin jäänviileäksi. Kreikkalaisen Proto Theman verkkosivujen kuvakooste kertoo verraten hyvin, millainen herrojen tiedotustilaisuuden loppu oli ollut.
Melkoisen kylmäkiskoisen kättelyn aikana Djisselbloem kuiskaa jotain Varoufakisille. Jälkimmäinen vastaa "vau" -asenteella. Tämän voi havaita esimerkiksi tästä videoklipistä.
Media lähti uteliaisuudessaan tutkimaan, mitä Djisselbloem itse asiassa sanoi. Ensimmäisen tulkinnan mukaan hän totesi "te tapoitte juuri Troikan", mutta jälkeenpäin toinen versio kuuluu "Se oli iso virhe". Troikka tarkoittaa Euroopan komissiota, Euroopan keskuspankki EKP:ta ja Kansainvälistä valuuttarahasto IMF:ää.
Varoufakis luonnehti Troikkaa instituutioksi, jolla on mätä perusta, ja että Troikka on eurooppavastainen. Varoufakis kertoi, ettei maa ole hakemassa jatkoaikaa Troikan valvomalle ohjelmalle, joka päättyy 28. helmikuuta.
Djisselbloem tapaa vielä pääministeri Aleksis Tsipraksen sunnuntaina.
Pääomakontrollit ja euroero, jos euromaat eivät taivu
BBC:n mukaan Kreikka tosin tarvitsee vielä kassaansa rahaa. Yhtiö ei pidä mahdottomana ajatusta, että Kreikka joutuisi eroamaan eurosta jouduttuaan maksuhäiriöön. BBC pitää silti vielä todennäköisempänä neuvottelutulosta, mutta arvelee neuvotteluista tulevan hankalat.
Kreikan suurin huolenaihe on kuitenkin pääomien pako maasta. Pääomat pakenevat hurjaa vauhtia, sillä euroeron pelko saa kreikkalaiset siirtämään varallisuuttaan pois maasta, ettei se devalvoituisi yhteisvaluuttaeron vuoksi.
Tämä voidaan estää pääomakontrolleilla, jotka eivät tosin kuulu sinällään euroalueen ideologiaan. Pääomien virta on euroalueella vapaata.
Tai pitäisi olla, mutta pääomaliikkeiden rajoituksia on jo toteutettu Kyproksella. Pääomakontrollien esittelyä en pitäisi lainkaan mahdottomana, jos neuvottelutulokseen Kreikan rahoituksesta ei päästä.
Kyse on pitkälti nyt siitä, tehdäänkö euroalueesta toimiva finanssipoliittinen unioni, jossa verotusoikeus siirretään Brysseliin, ja josta sitten jatkossa osoitetaan mm. Kreikalle mittavia tulonsiirtoja "pohjoiseurolaisten" verorahoista.
Toisaalta Kreikasta voidaan haluta tehdä "varoittava esimerkki", jotta nähtyä vastustelua ei nähtäisi Espanjassa. Silloin euroalueella ei olisi enää mitään toivoa jatkossa.
Loppunäytöksestä on siis luvassa todella huima. Pääasia kuitenkin lienee, että teeskentelyn vaihe alkaa olla lopussa, vihdoinkin.
Kreikan uudella hallituksella on meneillään sopeutumisvaihe. Vaatimuspuolelta pitää siirtyä toteutukseen. On aivan lian aikaista vetää lopullisia päätelmiä. Kreikalla on tosiasiassa 8 vuotta korotonta aikaa taloutensa rakenteiden korjaamiseksi. EU:n ei ainakaan pitäisi juuri nyt tehdä mitään. Kreikalla on nyt näytön paikka. Jos se saa taloutensa toimimaan ja verot asianmukaisesti perittyä, sillä ei ole hätää. Jos uhmakkuus ja muilta vaatimisen linja jatkuu, maa ajautuu nurkkaan, josta nousee vasta romahduksen jälkeen.
Ilmoita asiaton viesti
Ongelmana ei olekaan korottoman maksuajan osuus, vaan se, että euromaat vaativat poskettomia ylijäämiä velkojen lyhentämiseen.
Hallitus on ilmoiitanut, että se tavoittelee tasapainoisempaa budjettia.
Ilmoita asiaton viesti
Menneisyyttä ei voi muuttaa, mutta voihan aina ajatella, mikä tilanne olisi, jos Kreikan velkoja olisi hieman leikattu jo v. 2010 ja päästetty se ulos euroalueesta toipumaan mm. devalvoituneen drakman avulla.
Miten maa olisi hyötynyt 5 vuodessa esim. edullisesta turismista, elintarvikeviennistä, merenkulkuteollisuudesta jne?
No, nyt on nyt ja ratkommekin toisenlaisia ja toisen suuruusluokan ongelmia…
Ilmoita asiaton viesti
Tällä viittasin juuri ”teeskentelyyn”. Kreikka oli (ja on vieläkin) maksukyvytön, mutta maata kohdeltiin ikäänkuin ongelma olisi ollut maksuvalmiushäiriöissä.
Brittikielellä puhutaan ”tölkinpotkinnasta”.
Tämä oli varsin räikeä tulkintavirhe, ja tuosta vuoden 2010 erheestä oli ilmiselvää, että tällainen tilanne tulee ennen pitkää vastaan. Ikävää, että ongelmien välttely kesti näinkin pitkän aikaa.
Ilmoita asiaton viesti
Y.Varouf: `extend and pretend’
Ilmoita asiaton viesti
Saman ilmaisun on löytänyt mm. Financial Timesin sivuilta viiden vuoden ajan. Lisäksi muidenkin talouslehtien sivuilta. Suomessa vaan fantsutetaan.
Ilmoita asiaton viesti
Vautsi. 🙂
Suomen puolueista ainoastaan SDP, Vasemmistoliitto ja Vihreät tällä hetkellä tukee tuota verounionia..
Ilmoita asiaton viesti
Mitä kokoomus ja keskusta sitten tekee?
Ilmoita asiaton viesti
Nimenkinonmaan ja PS alkaa olla samassa kelkassa hyvin pitkällä.
Ilmoita asiaton viesti
Minä arvelin , että kuukauden päästä palaaminen päiväjärjestykseen. Vajaa viikko riitti. Pitäisi ilmeisesti lailla kieltää punikkien vaaliohjelmat, ainakin useammassa maassa. Kreikan hedelmillä ei tainnut olla kyllä takkiakaan päällä vaaliohjelmaa laadittaessa, muistan nähneeni Sirpin ainoastaan vaaleansinisessä paidassa otetuissa uutiskuvissa. On saattanut joku kenraalikin kuiskutella korvaan, mutta onhan Mersun takapenkki pehmeä ja ilmastointi pelaa.
Ilmoita asiaton viesti
Tsipras määräsi kaikki ministereiden kalliit autot myyntiin.
Nina Heino facebookissa:
”Tsipraksen käskystä myydään kaikki kalliit ministereiden työsuhdeautot ja rahat valtion kassaan. Mm. Pasokin puoluejohtaja Venizelouksen 750 000 euron BMW, jossa mm. luodin kestävät lasit, menossa myyntiin. Valtiovarainministeri Varoufakis liikkuu taksilla ja omalla moottoripyörällä. Monella Syrizan ministerillä käytössä vanha oma autonsa.”
http://www.peoplegreece.com/article/o-alexis-tsipr…
Henry
Ilmoita asiaton viesti
Henry Björklid
Autoja myymälläkö ne velat maksetaan ?
Nämä uutiset ovat ensiaskel täydelliseen katastrofiin.
Kreikan avustajatahot ovat jo luvanneet Kreikalle 7,2 miljardia euroa, jos maa täyttää sille asetetut ehdot, jotka liittyvät verokertymän kasvattamiseen ja talouden yksityistämiseen.
Kreikan käteisvarat ovat loppumassa arvion mukaan ehkä jopa kuukaudessa.
Kreikassa on huhtikuussa uudet vaalit tai Kreikka ei ole enää unionin jäsen.
Ilmoita asiaton viesti
Tästä ”täydellisestä katastrofista” Perussuomalaiset varoitti viitisen vuotta sitten, mutta silloin muilla oli trendikkäämpää fantsutella.
7,2 miljardin ”apu” ei saisi olla laina, vaan lahjoitus.
Kreikan valtiovarainministeri Varoufakis kritisoi nimenomaan sitä, että aiempi hallitus oli nostanut euromailta velkaa samaan aikaan, kun oli jo selvää, että maa on maksukyvytön (eli ”autoja myymälläkö nämä velat maksetaan?”).
Varoufakis väitti aivan oikein, että Kreikkaa kuitenkin kohdeltiin kuten sillä olisi vain maksuvalmiusongelmia.
Ilmoita asiaton viesti
http://www.bbc.com/news/world-europe-31003070
kertoo aika hyvin mitä halutaan.
Ilmoita asiaton viesti
Autojen myynti ei liene ”ensimmäinen askel täydelliseen katastrofiin”, vaan pikemminkin viimeistä edellinen.
Ilmoita asiaton viesti
Ei ole, ei.
Mielestäni ele on kuitenbkin oikeasuuntainen – vaikkakin loppupeleissä pelkkä ele.
Nythän ministeriöt putsataan entisten vallanpitäjien ”neuvonantajista” ja tilalle otetaan siivoojia. Tosin siivoojien lukumäärä hieman ihmetyttää.
Myös valtiollisen TV-yhtiö, jonka Samaras lopetti, perustetaan uudelleen ja palkataan entiset työntekijät siihen. En tiedä mistä siihen otetaan rahat, mutta eihän Syriza ole ollut vallassa vielä viikkoakaan.
– Samoin soppakeittiöt, ilmainen sähkö 300.000 varattomammalle, katto jokaisen pään päälle (ei vaikeutta, tyhjiä taloja löytyy).
– Minimipalkan kohottaminen entiselle tasolle vaatii varmaankin vaiheistamista?
Joka tapauksessa Syrizan tarkoituksena on, että kaikilla on ruokaa, katto pään päällä ja talvellakin lämpöä.
Jos ei rahaa tule jostakin suunnasta, pyytävät sitten toisesta suunnasta. Eikö se ole loogista? Rahaahan he tarvitsevat, jotta saadaan elvytettyä, eikö niin?
Verotuksellisesti siirtävät veroja köyhiltä rikkaille ja jos ”sota korruptiota vastaan edes hieman onnistuu – niinkuin uskon, niin sieltä saadaan nimenomaan kiinteätä omaisuutta – lähinnä kait taloja.
Jopa minun naapurissa, vaikka köyhä onkin, on talo laittomasti rakennettu.
_____________________
Eihän se tämän vaikeampaa ole:
”Kreikan poliisi on myös ryhtynyt uudella innolla selvittämään veronkiertoa, jota on ilmeisesti pidetty maassa täysin hyväksyttävänä harrastuksena.
Talousrikostoimiston SDOE:n päällikkö Ioannis Kapeleris sanoi Der Spiegel -lehdelle, että poliisi löysi matkailuyrityksistä pelkästään kesäkuussa 4 340 veronkiertotapausta. Vielä viime vuonna kesäkuun vastaava luku oli 506.
Etenkin lääkäreitä pidetään kovina veronkiertäjinä. Viime vuoden toukokuussa valtio onnistui kuitenkin paljastamaan vain 24 lääkäreiden veronkiertotapausta – tämän vuoden toukokuussa haaviin tarttui jo 4 357 tapausta.
Ilmakuvilla löydettiin 16 974 uima-allasta
SDOE kuvaa helikoptereista Ateenan vauraita esikaupunkeja selvittääkseen, millaisissa taloissa lääkärit, lakimiehet ja liikemiehet oikeasti asuvat. Talousrikostutkijat käyttävät myös Google Earthin kaikille avoimen palvelun satelliittikuvia selvittääkseen varakkaiden kreikkalaisten huviloita ja uima-altaita, Spiegel kertoi.”
– – – – – –
”Ilmakuvien perusteella SDOE on paljastanut, että Ateenan esikaupungeissa ei suinkaan ole 324 uima-allasta, kuten virallisista ilmoituksista voi lukea. Uima-altaiden todellinen lukumäärä on 16 974.”
– – – – – –
”Spiegelin mukaan SDOE:n poliisit ovat myös viettäneet viikkokausia yökerhojen parkkipaikoilla ja kirjanneet ylös luksusautojen rekisterinumeroita. Tällä keinolla poliisi löysi kuusi tuhatta sellaista autonomistajaa, jotka ajelivat vähintään 100 000 euron arvoisella autolla – vaikka he olivat veroilmoituksessa kertoneet ansaitsevansa korkeintaan 10 000 euroa vuodessa.”
http://www.taloussanomat.fi/ihmiset/2010/08/04/goo…
Päästäppä kommarit tutkimaan rikkaiden veronkiertoa, niin jopa rupeaa tapahtumaan.
Spiegelin kertomista poliiseista tuskin montaa kommaria löytyi. 😉
Henry
Ilmoita asiaton viesti
Katselin EuroNewsin uutislähetystä ja kiinnitin huomioni esille nostamaasi kättelytilanteeseen Djisselbloemin ja Varoufakisin infotilaisuuden päätteeksi. Olihan nolo tilanne ja nimenomaan D:n käyttäytyminen. Näinkö tuo EU:n johtomiesten ylimielisyys näyttäytyy jo käytännössäkin.
Saapas nähdä mihin tämä tilanne vielä johtaakaan. Se on kuitenkin varmaa että Kreikka tarvii lähiaikoina paljon rahaa ja mistä maa sitä tulee saamaan jää tässä kohtaa minulle epäselväksi. Jospa troikka keksii ratkaisun pelastaakseen euron. 😉
Ilmoita asiaton viesti
Mitäpä muuta Djisselbloem olisi voinut tuossa tilanteessa tehdä? Varsin suorasanaisesti hänelle selvitettiin mikä tilanne on. Jos minulle joku sanoo suoraan, että ymmärrä se, niin toki minun tulee ymmärtää.
Djisselbloem ei ollut mitenkään tyly, vaan siiville lyöty. On huomattava, että siinä ei ollut kyseessä miesten välinen ottelu, vaan asiat siinä olivat eri planeetoilta. Noista huulten liikeistä en pysty tulkitsemaan että sanoiko Djisselbloem lähellekään noin, kun hänen sanomakseen on raflaavasti laitettu. Minä tulkitsin sen niin, että Djisselbloem, sanoo, että ”sehän on sitten tässä”.
Ja sitten pitää kelata siihen kohtaan, mistä tilanteesta kaikki alkoi. Djisselbloem meni sinne tunnustelemaan uutta systeemiä, ja sai sen käsityksen, että tunnusteluja on turha jatkaa. Mitäpä siihen silloin kukaan muukaan voisi sano, kuin, että sehän on sitten tässä.
Vai olisiko se ketään kohtaan kohteliasta alkaa liehettelemään jotain muuta?
A) Djisselbloemilla ei ollut tarvittavia valtuuksia sanoa mitään liennyttävää ja molemmat äijät hyvin sen tiesivät jo alussa.
B) Varoufakisin pääteema on nujertaa Kreikan oligargia ja tehdä samalla mitättömäksi näiden muutamien napojen tekemät sopimukset, ei yksistään Troikan kanssa vaan yleensäkin.
Tässä on turha asetella kyseisiä miehiä toisaan vastaan, on väärin ymmärtää, että Varoufakisin tarkoitus olisi saada Kreikka polvilleen laittamalla välit poikki muuhun Eurooppaan.
Kaikki tuki on nyt annettava uudelle hallitukselle rakentavassa mielessä, ei ole mitään syytä repiä enempää mitä on tarpeen. Varoufakisin ja Syrizan pääviholliset ovat Kreikassa ei Euroopassa.
Heillä on hyvä ja toimiva suunnitelma, mutta heitä itseäänkin pelottaa, miten he siinä onnistuvat. Tilanne on hiukan monimutkainen kaikin puolin, joten kiilojen lyöminen joka väliin on lapsellista touhua, kuten laittaa kuiskauksiin enemmän dramatiikkaa kuin niissä on.
Takinkäännöstä ei kuitenkaan ole entisessä vallassa ollut kyse, hehän tekivät sitä politiikkaa avoimen röyhkeästi, puhuisin enemmän valehtelun loppumisesta.
Ilmoita asiaton viesti
Ari, olet tainnut käsittää täysin väärin sen mitä yritin omassa kommentissani kertoa. Kas halusin vain moittia D:n käytöstapoja infotilaisuuden päättyessä.Kun kreikkalainen osapuoli halusi kätellä, kuten yleensä hyvänä käytöstapana on ollut, niin eipä näyttänyt oikein käyvän herra D:lle. Ystävällisyys oli tipotiessään, vaikka tuossa asemassa olevalla pitäisi sitä olla riippumatta siitä että neuvottelijat/keskustelijat ovat olleet asioista erimielisiä. Kyseessä oli julkinen esiintymistilaisuus.
Kirjoitat ”Djisselbloem ei ollut mitenkään tyly, vaan siiville lyöty.” Nimenomaan katson itse että hän oli erittäin tylykäytöksinen. Toki sai varmaankin myös ”siivilleen” kuten kirjoitat. Mielestäni D. ei ole esiintymiskykyinen ollessaan noinkin korkeassa asemassa. Ihan hyvä että Kreikka näyttää nyt EU:n johtohenkilöille mistä ja mitä ”kuuluu”. Noudattavat sitä talouspolitiikkaa minkä katsovat maalleen oikeaksi, eivätkä anna troikan johdattaa maalleen lisää vaikeuksia.
Ari, Kreikan uusi hallitus on jokseenkin samaa mieltä monen talousasiantuntijan kanssa siitä että troikan vaatimukset eivät ole olleet oikeita toimia vaan koko eteläinen Eurooppa on nyt vaikeuksissa ylipäätään komission/EU johtajien vaatimusten edessä talouksien tasapainottamisten kanssa. Ei kaikille maille käy samat ”eväät”, sillä jokainen maa on niin taloudeltaan kuin muutoinkin rakenteiltaan erilaisia. Tämä sama pätee myös Suomen kohdalla. Maamme on täysin erilainen kuin eteläiset maat.
Kreikkalaiset ovat maksaneet eliitin virheistä. Tässä lisää tuosta aiheesta lukemista; http://www.talouselama.fi/uutiset/talousnobelisti+…
Ilmoita asiaton viesti
Höpöä Sirpa, ei tuo ollut mitään erikoista, eli normaali neuvottelutilanne ja käytöskin aivan normaalia. Silloin kun toinen
sanoo nuo sanat, että ymmärrä se, niin silloin toinen myös ymmärtää sen. Eli mitä itse olisit tehnyt jos toinen sanoo sinulle suoraan, että ”haista paska”, niin kätteletkö?
Olen nähnyt elämässäni monenlaisia loppukättelemättömyyksiä, eikä tuo ole lainkaan pahimmasta päästä.
Normaalia inhimillistä toimintaa, ei siinä kannata kättä paiskoa jos ei hotsita.
Se miksi tuosta yritetään tehdä nyt uutista on aivan käsittämätöntä. Sinäkin Brutukseni yrität ulvoa nyt sutena susien joukossa.
Ilmoita asiaton viesti
Ari, enpä ole itse aiemmin moista käytöstä nähnyt tuolla tasolla. No kerta se on ensimmäinenkin. Sanottakoon nyt sitten että miehet on miehiä. 😉
Muuten tv:stä nähtynä tuo tapahtuma oli silmiinpistävä omasta mielestäni. Sinulle ei mitä ilmeisimmin. Olemme niin erilaisia tuossa ”suhteessa”. Olenkin naaras susi susien joukossa. 😉
”The news conference ended with an awkward handshake, after which Dijsselbloem headed back to Brussels, not looking at all happy and with apparently no idea what the Greeks will do next to find money to cover around 10 billion euros in debt repayments this summer.”
http://www.euronews.com/2015/01/30/greece-rejects-…
Ilmoita asiaton viesti
Et ole nähnyt, kun niitä ei ole näytetty. En tiedä miksi nyt pitäisi tehdä tästä mitään asiaa, ei edes asian tynkää ole tässä näytöksessä.
Eero Lehti ollessa Suomen Yrittäjien hallituksen puheenjohtajan ei suvainnut käydä neljän vuoden aikana kuin yhden ainoan kerran toimitusjohtaja Jussi Järventauksen huoneessa, Siis ensimmäisen ja viimeisen kerran samalla kertaa. Silti Eero nautti neljä vuotta hallituksen luottamusta, ja nauttii edelleen, mutta sääntöjen mukaan ei ole mahdollista jatkaa kolmannelle kaudelle.
Kemiat ei aina sovi, mutta luottamuspaikka vaatii tehtävien hoitoa kemioista huolimatta, mutta ei se tarkoita, kohteliasuuskäyntejä tai kättelyseremonioiden noudattamista pakonomaisesti, jos ei tahdo.
Nuo isokenkäiset ovat ihmisiä hekin, ja itsetunto on kaikilla kovin korkealla, jos minäkin esimerkiksi päätän, että en juttele isäni kanssa enää koskaan niin se päätös pitää ja piti kymmeniä vuosia hautaan saakka. Silti hän oli minun isä. Ihmisellä kun on oikeus olla kättelemättä kohteliaisuussyistä huolimatta.
Ilmoita asiaton viesti
A) Oikein. Djisselbloem ei ollut reissullaan euroryhmän (euromaiden valtiovarainministerit) mandaatilla, vaan lähinnä omasta halustaan. Liekö turistimatka?
Olen miettinyt jo jonkin aikaa, mikä olisi kaikille hyvä ratkaisu tähän sekamelskaan. Oletettavasti saksalaiset eivät sitä kuitenkaan pystyisi hyväksymään. Yhteenottoja on siis ainakin järjestettävä näyttävästi jatkossakin, jotta saksalaisyleisö (äänestäjät) saisivat vaikutelman, ettei heidän keisarinnansa nyt ainakaan ilman taisteluja antautunut.
Ilmoita asiaton viesti
Voitpa hyvinkin olla oikeassa kuoma hyvä.
Ilmoita asiaton viesti
Henri,
onko siellä kreikkalaisessa lehdistössä jo huomioitu uuden valtiovarainministerin juutalaisvastaisuus ja lausunnot muutaman vuoden takaa mm. itsemurhaiskujen ”puolustajana”. Onpa tästä nyt keitos syntymässä.
http://www.welt.de/debatte/kommentare/article13695…
Ilmoita asiaton viesti
Aika velikultia, puolustusministeri Panos Kammenos on lausunut, että eihän juutalaiset maksa verojakaan Kreikassa.
No miten vain, mutta en henkilökohtaisesti ymmärrä tuota juutalaisvihaa, eikös heitä ole vihattu jo tarpeeksi?
Ilmoita asiaton viesti
En ole törmännyt tällaiseen. Toisaalta tällaiset asiat eivät niinkään kuulu valtiovarainministerin vastuualalle, ja Varoufakisilla on käsittääkseni ihan riittävästi iltapuhteita maan talousasioidenkin kanssa.
Näyttäisi siltä, että Saksassakin aiotaan yrittää mustamaalata kreikkalaisia, mutta niin tekee kyllä jo joku muukin. Brittiläisessä Guardianin kolumnissa avataan näillä sanoilla:
”Angela Merkel is the most monstrous western European leader of this generation.”
http://www.theguardian.com/commentisfree/2015/jan/…
Keitoksesta on tulossa kyllä melko äykkyä, mutta jotkut yrittivät hieman vihjaista siihen suuntaan jo vuosia sitten ennen kuin ensimmäistäkään tukipäätöstä oltiin allekirjoitettu.
Ilmoita asiaton viesti
Oliko puhetta omenoista meloneista ja lippalakeista?
Ilmoita asiaton viesti
Varoufakisin lausuntoa siitä, että deflatorinen talouspolitiikka on mieletöntä hieman viittaa siihen suuntaan, mutta ei suoraan. Varoufakisin tuo ilmaisu on kyllä ollut esillä.
Ilmoita asiaton viesti
Odotellaan miten tämä koaliitio saa korruption kitkettyä ja veronmaksukyvyn palautettua. Alku näyttää lupaavalta kun kansalaisilta ”ostettiin” äänet veronalennuksilla; ja se taisi toteutua jo marraskuusta lähtien. Jos ei noita perusjuttuja kreikkalaiset pysty itse laittamaan kuntoon niin lieneekö mistään hyötyä. Putin voi tietysti hetken lievittää muutamalla kymmenellä miljardilla tuskaa, mutta entäs sitten?
Ilmoita asiaton viesti
Korruption kitkeminen ei ole helppoa. En osaa tarkkaan arvioida kuinka terhakkaasti aiemmat hallitukset ovat asialle tehneet mitään. Toivotaan kuitenkin parasta.
6.2. valitaan täkäläisen parlamentin puhemies, tai tässä tapauksessa nainen. On arvioitu, että tehtävään tulee Zoi Konstantopoulou, siviiliammatiltaan juristi. Puhemiehellä on esimerkiksi oikeudet käydä läpi monia ”suljettuja asiakirjoja”.
Zoita pelätään aivan syystäkin ainakin Uuden demokratian piireissä. Viime kaudella häntä vähäteltiin, vaikka asiantuntemus on huippuluokkaa.
Ilmoita asiaton viesti
Aika käsittämätöntä, että yleislehdessä päästetään tuollainen ”tää on viimeinen taisto”-kolumni läpi.
Ilmoita asiaton viesti
Sen pitemmälti kommentoimatta: 2 viimeistä lausetta kiteyttävät omat ajatukseni asiasta. Löytyy niitä ajattelevia ihmisiä näköjään vielä
Ilmoita asiaton viesti
Ukraina oli Merkkelin Stalingrad, Siitä valloitusretkestä alkoi EUn luhistuminen.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä Merkeliä kuitenkin katsoo milloin tahansa ennemmin kuin Hitleriä. Jos päämäärä onkin sama, Merkel on aika (suhteellisen, kyllähän sekin raunioita jälkeensä jättää) vaaraton siihen pyrkiessään. Mutta tuomittu epäonnistumaan, sillä EU-byrokraatti on bluffaaja. Ei sillä oikeasti ole mitään valtaa, kun sillä ei ole takanaan sotakoneistoa. Tilanne olisi paljon huolestuttavampi jos EU:lla olisi armeija.
Ilmoita asiaton viesti
Voin luvata että Kreikka pistää sellaisen draaman pystyyn että toista ei ole nähty koska se on asia missä ovat enemmän kuin hyviä.Peli on vasta alkanut ja lopputulos yllättää aina.
Ilmoita asiaton viesti
Varoufakis tuntuu olevan aika kova luu. Professori taloustieteissä, opettanut useissa yliopistoissa, julkaissut jne. Eli ei mikään turhapuro. Luulenpa, että troikan taholta tarkkaillaan Varoufakisia enemmän kuin Tsipraksia.
Rennon oloista meininkiä ja mannaa Kreikan kärsivälle kansanosalle. Näillä keinoin ostetaan sisäpoliittisesti liäaikaa ja hyvä niin.
Rysselissä hikoillaan ja syystä. Syriza on tavallaan puhdas ja ”syytön” nykytilanteeseen. Mitäs otitte meidät emuun ja kuka keksi lappaamaan lainarahaa rekkakuormakaupalla? Onko vastuu antajan tai ottajan lienee hiuksen hieno.
Kaippa tuo pääomapako saataisiin tukittua tarvittaessa. Mikäli tilanne tasapainottuu lähitulevaisuudessa niin karanneet rahat voivat toki palautua.
Solo aikoinaan vapautti Kreikassa velkaantuneet ja orjiksi joutuneet. Oman aikansa new deal ja maan nykyjohdolla on periaatteessa mahdollisuus tehdä samoin.
Talouskommissio ja miksei troikkakin on puun ja kuoren välissä, kun homma ei ihan mennyt putkeen. Euro on aika vekkuli valuutta.
Ilmoita asiaton viesti
– Rennon oloista meininkiä ja mannaa Kreikan kärsivälle kansanosalle. Näillä keinoin ostetaan sisäpoliittisesti liäaikaa ja hyvä niin.
Juuri näin.
Ilmoita asiaton viesti
Viljo Heinonen kirjoittaa: ”Kreikalla on tosiasiassa 8 vuotta korotonta aikaa taloutensa rakenteiden korjaamiseksi.”
Väite ei pidä paikkaansa. Kreikka sai 2013 kymmenen vuotta koroista MAKSUVAPAATA aikaa. Em. ajalta kertyneet korot lisätään velkapääomaan
Ilmoita asiaton viesti
Kreikan ”takinkäännöksestä” voidaan olla monta mieltä, mutta kun mennään hieman taaksepäin lähimenneisyyteen niin huomataan, että maan talousongelmat (myös tulevat) johtuvat kauneista vaalilupauksista.
Pasokit ja kaiken maailman papadoupulokset eivät ole tehneet mitään muuta kuin antaa kauniita vaalilupauksia. Varsinaisia vellihousuja. Tsipras jatkaa tätä linjaa varsin ryhdikkäästi.
Kreikan hallinnon olisi pitänyt aloittaa suursiivousta jo 1990-luvulla, mutta pelkäsi äänestäjien reaktiota (vrt Saksan Gerhard Schröderin rakenneuudistukset ja siitä seurannut vaalitappio; juuri sellainen on todellisten johtajien kohtalo).
Kreikan suurvelat johtuvat siis tekemättömästä työstä ja hienoista vaalipuheista.
Ennustan Kreikalle edelleen huonoja aikoja kun tuo nykyhallitus jatkaa vanhalla linjalla….varsinaisia lampaita, niin hallinto kuin äänestäjät.
Verot ja velat valtion maksettavaksi!
Ilmoita asiaton viesti
Tässä näkemyksessä samaa mieltä Ilmarin kanssa. Kirjoitin muutama vuosi sitten blogin Kreikkaan pesiytyneestä ”Vökkelötaudista” – 90 luvulla.
Ilmoita asiaton viesti
Schröderin rakennemuutokset ja toipuminen Euroopan sairaan miehen paikalta on vitsi ja illuusio, joka peiteltiin kuten Kreikan tilannekkin vaikka kaikki tiesi missä mennään.
Ja joka muuta väittää on pölhöpopulisti!
https://www.youtube.com/watch?v=IqQ09Y95_pg
https://www.youtube.com/watch?v=NRCJdCZK-pw
Ilmoita asiaton viesti
P.S. Vastaan sanomattomia huomioita.
TV1:n Ykkösaamussa paraikaa, Erkki Liikanen (SP:n johtaja) väitti keskusteltaessa Kreikan po. tilanteesta (jossa se haluaa neuvotella lainansa uudelleen), että ”me [EU, EKP, IMF] noudatamme aina ja kaikissa olosuhteissa perussopimusta ja lakeja”.
Miten Erkki Liikanen tällaisen lausunnon jälkeen voi enää istua jakkarallaan, kun koko Eurooppa tietää, että perussopimusta on rikottu vuosikausia tukipakettien järjestelyissä ja etenkin Kreikan osalta?
Myöskin Liikasen väite ”Kreikan taloushan kasvaa” jäi toimittajalta huomiotta (Seija Rautio), vaikka olisi pitänyt kysyä ’paljonko kasvaa’, ’onko BKT:n kasvuluvussa huomioita velkavelvoitteet’ ja ’ kuinka kauan kestää kasvaa 0,7%:lla, ennen kuin päästään edes vanhaan tilanteeseen, josta BKT putosi 25%.
Eihän tällaisiin järjestelyihin luota enää vanha Erkkikään…
Ehkä euron loppunäytöksestä halutaankin näyttävä, jossa todellisuuden kieltäminen, käsienpesu ja takinkääntö muodostavat kuin oopperan rupisen huonon juonen huipentuman…
Ilmoita asiaton viesti
Silmät vähän vaan nyki sillä kohdalla.
Ilmoita asiaton viesti
Kun Liikaselta (TV1) pyydettiin kommenttia VM Rinteen näkemyksiin siitä, mistä EI VOI leikata, Liikanen vastasi: ”Rinne puhuu tässä enemmän sdp:n puheenjohtajana.”
Siinäkin näkyy kaksoisstandardi. Samalla henkilöllä voi olla kaksi eri näkemystä – ns. totuutta – samasta tilanteesta: toinen puoluetovereille ja toinen ’muille’ siis Suomen kansalle, medialle ja EU:lle.
Eli onko valehtelemisesta tullut luonnollinen osa EU-, euro- ja rakennemuutoskeskustelua?
Tätähän me olemme halunneet? 😀
Ilmoita asiaton viesti
Tästä näkyy myös se, että suomenmaata hallitsee todellisuudessa EKP..
Ilmoita asiaton viesti
Aika mielenkiintoista:
Nyt Venäjä ja Kiina haluaa auttaa Kreikkaa.
Ja tämän jälkeen Barack Obama kertoi, että Kreikkaa pitää auttaa, koska tällä tilanteella on kauaskantoiset vaikutukset. Joten USA haluaa auttaa ja tehdä yhteistyötä EU:n ja Kreikan kanssa tässä asiassa.
Voi olla, että Obaman sanat on vain diplomaattista jargongia?
Henry
Ilmoita asiaton viesti
Kummallista ajattelua. Suomessa on 5 miljoonaa kansalaista Kreikassa 11 miljoonaa. Suomen BKT on vain 10 mrd suurempi kuin Kreikan. Kansantaloutemme ovat samalla tasolla.
Meillä on 100 mrd euroa velkaa ja otamme joka vuosi vähintään 7 mrd lisää. Maksamme säntillisesti velkamme ja velkamme korot. Kreikalla on 320 mrd velkaa ja saa apupakettien muodossa 20 mrd lisää kevyin ehdoin, mutta ei ole halukas tai kykene hoitamaan velkajärjestelyjään.
Nyt täällä on kova huoli ja murhe, että Kreikalle pitää antaa velat anteeksi. Moni on suorastaan tyytyväinen, että Kreikan uusi hallitus on asettunut täysin poikkiteloin EU:n rakentamiin apupaketteihin.
Miksi ihmeessä olette mukana vastustamassa Kreikan velvoitetta hoitaa vastuunsa, sopimuksensa ja velkansa. Jos Kreikkalaiset eivät sitä tee, me suomalaiset alamme maksaa osaamme Kreikan veloista heti ja korkojen kanssa.
Jos Kreikka laskee saavansa apua Venäjältä tai Kiinalta, se ei muuta Kreikan vastuuta lainoistaan tai velvotteistaan. Ainoa tapa on erota eurosta ja EU:sta. Dirty Exit.
Kuka teistä oikeasti uskoo, että Venäjä tai Kiina antaisivat apuaan ilman merkittäviä pitkäaikaisia(30-50v)sitoumuksia kreikkalaisten valtionyhtiöiden omistamisesta, maa-alueista, poliittisita sidoksista tai velvotteista.
Ilmoita asiaton viesti
Ilkka Varsio:
”Nyt täällä on kova huoli ja murhe, että Kreikalle pitää antaa velat anteeksi. Moni on suorastaan tyytyväinen, että Kreikan uusi hallitus on asettunut täysin poikkiteloin EU:n rakentamiin apupaketteihin.”
– – – – – – – – – – – – – – – – – –
Vastaus:
Kreikka haluaa neuvotella EU:n osapuolten kanssa, ei troikan kanssa.
__________________________________
Ilkka Varsio:
”Jos Kreikka laskee saavansa apua Venäjältä tai Kiinalta, se ei muuta Kreikan vastuuta lainoistaan tai velvotteistaan. Ainoa tapa on erota eurosta ja EU:sta. Dirty Exit.”
– – – – – – – – – – – – – – – – – –
Vastaus:
Mikä logiikka tuossa on? Jos ”joku muu”, menee takaamaan tai maksaa/lyhentää Kreikan velkoja niin miksi Kreikan pitäisi mennä ulos yhtään mistään?
__________________________________
Ilkka Varsio:
”Kuka teistä oikeasti uskoo, että Venäjä tai Kiina antaisivat apuaan ilman merkittäviä pitkäaikaisia(30-50v)sitoumuksia kreikkalaisten valtionyhtiöiden omistamisesta, maa-alueista, poliittisita sidoksista tai velvotteista.”
– – – – – – – – – – – – – – – – – –
Vastaus:
– Kreikalla on öljyä ja kaasua, vaikkakaan se ei ole päässyt niitä kaikkia esiintymiä hyödyntämään.
– Kreikka on hyvin mielenkiintoinen Venäjälle; poliittisesti sekä kaasuputkireittinä
Kreikka ei tietenkään saa mitään ilmaiseksi. Ei edes EUlta (lue: Saksalta).
Henry
Ilmoita asiaton viesti
Henry Björklid
Kreikan mahdollisuus on neuvotella vain euroryhmän kanssa eli euroalueen valtiovarainministerien kokouksen kanssa. Sitten on neuvoteltava vielä erikseen IMF:n ja EKP:n kanssa. Ei tunnu kovin järkevältä eikä edes mahdolliselta.Troikka koostuu näistä osapuolista (EU, IMF ja EKP). Miksi kukaan osapuolista tähän vaatimukseen suostuisi.
Kauniisti ajateltu. Venäjä maksaa Kreikan velat velkakirjojen haltijoille ilman vastapalvelusta ? Venäjän ehto tai vastapalvelus on, että Kreikka irtautuu eurosta ja unionista.
Itse jo vastasitkin viimeiseen. Juuri näin. Venäjä ottaa haltuunsa Kreikan öljyn ja kaasun tuotanto-oikeudet etc. Sekin on tietysti vaikeaa, koska Syriza on kansallistamassa yksityistetyt yhtiöt.
Ilmoita asiaton viesti
Lue kommenttini #48 (aika paljon ylempänä).
Kyllä ainakin minä tiedän mistä rahaa saadaan. 😉 Ja tuntuvat myös poliisit tietävän.
Henry
Ilmoita asiaton viesti
Ei tässä näytä mitään kummallista olevan:
Keskustelua seuranneena, kyllä täällä oli ”kova huoli ja murhe Kreikasta” ja EU:n tukipolitiikasta jo reilut 5 vuotta sitten. Sen huolen ratkaisuun kuului jo silloin EU:n tukipoliitiikan arvostelu, mm. Kreikan velkojen osittainen leikkaus ja Kreikan siirtyminen euroalueen ulkopuolelle.
Sellainen ei tullut kysymykseenkään EU:lle eikä six-packille, koska EU ja euro olivat peruuttamattomia eivätkä mitkään uhraukset ei olleet liian suuria (”whatever it takes”) tälle uskolle. Euroideoligit puhuivat silloin – nyt puhuu puolestaan ”kansa”, käyttääkseni mahtipontista ilmaisua.
Niinpä ne (euroideologit) ovat saaneet aivan itse generoimansa taloudelliset ja poliittiset seuraukset hoidettavakseen monta astetta hankalampina. Tällä kertaa ”ilman teeskentelyä”. Riskit tunnistettiin jo 8 vuotta sitten laatutoimittajan, ”Mr. Euroopan” eli Erkki Toivasen blogissa:
http://erkkitoivanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/4178…
Ilmoita asiaton viesti
Tämä on ollut odotettavissa, että maksukyvytön on maksukyvytön.
Tosiasiat voittavat lopulta.
Ikävää, ettei suomalaiset ymmärtäneet tätä vielä vuonna 2010, kun näistä luottotappioista olisi voinut kieltäytyäkin.
Vielä ikävämpää on toki se, ettei kaikki suomalaiset näytä vieläkään ymmärtävän.
—
Pahoin pelkään, että EU-jäärät todellakin potkaisevat Kreikan ulos eurosta mainitsemallasi ”dirty exit” -metodilla. He aliarvioivat pahasti sen seuraamukset.
On mahdollista, etteivät aliarvioikaan, vaan louskuttelevat leukojaan vain esittääkseen äänestäjilleen ”olevansa kovistelijoita”. Silloin europäättäjät kuitenkin taipuisivat tosiasioiden edessä, saamme teatteriesityksen – ja jos kaikki menee hyvin, niin vielä vähän paremman Euroopan.
Ilmoita asiaton viesti
Ilkka Varsio; ”Miksi ihmeessä olette mukana vastustamassa Kreikan velvoitetta hoitaa vastuunsa, sopimuksensa ja velkansa. Jos Kreikkalaiset eivät sitä tee, me suomalaiset alamme maksaa osaamme Kreikan veloista heti ja korkojen kanssa.”
Tässäpä tulee hyvin esille se kuinka nyt jälkikäteen on hyvä louskutella ja ihmetellä kommentteja joissa puututaan Kreikan mahdollisuuteen hoitaa vanhoja velkojaan korkojen kera. Olisipa ollut hyvä ajatella tuota jo ennenkuin niitä tukipaketteja hyväksyttiin ja puollettiin mitä ihmeellisimmin perustein, vaikka piti olla täysin selvää ettei ylivelkaiselle pidä hyväksyä uutta velkaa. Olisipa ollut myös hyvä ottaa huomioon maan historian tapahtumat velkojen maksuissa. Siis jätti ne maksamatta. Ei siinä nytkään ole mitään eroa aiempien tapahtumien kanssa, vaikka kuinka on niitä sopimuksia rustailtu. Ne kun uusi hallitus voi jättää huomioimatta erotessaan koko yhteisöstä. Todellakin meillekin veronmaksajina lienee tiedossa, kiitos hallitustemme, maksettavaa. Tyhmyydestä sakotetaan, vai kuinkas sitä sanotaan. Maksut pitäisi periä niiden puolueiden puoluetuista jotka olivat noita tukpaketteja hyväksymässä.
Mitäs meidän kannattaa murehtia mahdollisista Venäjän ja Kiinan antamista avustuksista/lainoista. Kreikka itse päättää varmasti miten tahtoo.
Ilmoita asiaton viesti
Seppo Saari
Minä olen kuullut ja lukenut nämä historian kertomukset täällä jo tuhanteen kertaa. ”Mitä on tehty milloinkin väärin ja mehän tiesimme tämän jo 5 vuotta sitten ”.
Nyt on todettava tämänhetkinen tilanne ja miten tässä toimitaan. Mikä on sinun ehdotuksesi konkreettisesti ?
Minun ehdotukseni on, että Kreikka lähtee EU:sta ja eurosta ja ajautuu kansantaloudellisesti, rakenteellisesti, poliittisesti ja demokratialtaan Välmeren eteläpuolisten valtioiden joukkoon
Ilmoita asiaton viesti
Tämä nyt ei ollut minulle mutta vastaan kuitenkin:
– Kreikka ei ole köyhä maa, täällä vain pidetään kansaa köyhyydessä.
– Jos Sinun ”…Kreikka lähtee EU:sta ja eurosta ja ajautuu kansantaloudellisesti, rakenteellisesti, poliittisesti ja demokratialtaan Välmeren eteläpuolisten valtioiden joukkoon” toteutuisi, olisi Kreikka enemmän tai vähemmän, tai aika pian velaton ja täällä tod.näk. kansallistettaisiin infra, eli myös saksalaisten moottoritiet.
Henry
Ilmoita asiaton viesti
Kävin tässä sateisen lauantaiaamun ratoksi kirjoittamassa kolme päälinjausta nimenomaan siitä, mikä on tilanne – ja miten voidaan toimia.
https://blogit.perussuomalaiset.fi/henri-myllyniem…
Ilmoita asiaton viesti
@Ilkka Varsio.
Yleensä jo päiväkodissa opetetaan lapsille, että he siivoavat omat sotkunsa, ja muiden auttaminenkin on suotavaa. Minäkin pyytäisin sotkijoita siivoamaan jälkensä ja auttaisin heitä. Mutta ehdotukseni?:
Euroalueen mahdollisimman hallittu purkaminen ja EU:n muokkaaminen paljon keveämmäksi ja läpinäkyvämmäksi, jotta se kykenee hanteeraamaan myös jäsenkansojensa merkittävät erilaisuudet kielellisten, perinteiden, historian, mentaliteettien ja myös ilmasto-olosuhteiden osalta. EU:n pitäisi itse toimia poliittisesti demokratiaa kunnioittaen, omien perussopimusten ja lakien mukaan, vailla korruptiota ja kähmintää.
EU on omaksunut aivan liikaa tuota mainitsemaasi Välimeren konkurssiklaanin kulttuuria.
Katsotaan ensin onnistuuko tuo muokkaaminen. Ellei, silloin EU on ongelma.
Unohtakaamme (euroideologien) valtioiden yhdistämispyrkimykset ja tyytykäämme kansojen lähentämiseen (se oli Eurooppa-aatteen ydin aikaisemmin) tai ’yhdistämiseen’ niiden eroja oikeudenmukaisesti kunnioittaen – ei pakottaen.
Jos muuttuminen on mahdotonta, sitten kai EU valitsee rytinän?
Olen lämmin eurooppalaisuuden parhaiden perinteiden ja fiksun tulevaisuuden ystävä. Siksi linkkasin toimittaja Erkki Toivasen blogiin. Siksi myös VTT Markku Jokisipilän huomiot ovat järkeviä.
Ilmoita asiaton viesti
Soini vaati Suomelta samaa mitä Slovakia teki, eli ei tukipaketeille. Suomen tilanne olisi samanlainen, mikä on Slovakian tilanne nyt Kreikan tukipaketteihin. Paljonko on Slovakian osuus Kreikan tukipaketeista?
Ilmoita asiaton viesti
Jos ymmärsin oikein niin viimeisimmät tapahtumat:
HRADF ( Hellenic Republic Asset Development Fund)
– Yksityistämisviraston johto pantu pihalle, koska ”heitä ei tarvita, koska ei enää yksityistetä mitään, mutta selvitetään onko kaikki yksityistäminen mennyt oikein ja toimitaan tulosten mukaisesti – kaikki laittomasti tehdyt puretaan.
Tästä näkee mitä se on ollut myymässä:
http://www.hradf.com/el
Neoliberalismia kukkeimmillaan!
EDIT:
Joo, löysin englanninkielisen uutisen:
”He said both he and Emmanuel Kondylis, chairman of the Hellenic Republic Asset Development Fund (HRADF), had been told to leave by Deputy Finance Minister Nadia Valavani, the minister responsible for overseeing state revenues.
”We were asked to resign immediately,” Bouchoris told Reuters. ”She explained to us that the privatisation programme will be ended and so there was no reason for the agency to continue in its current form,” he said.”
http://in.reuters.com/article/2015/01/30/greece-po…
Henry
Ilmoita asiaton viesti
Konekäännös:
”Resounding message of support to the government of Alexis Tsipras is the movement of the Russian president, Vladimir Putin, to invite to Moscow the new Foreign Minister, Nick Kotzia through Russian counterpart. It is a movement strong symbolism and substance.”
http://www.kontranews.gr/politiki/item/37392-putin…
________________
Saksan Die Linke:
”Troika policy of the EU has failed. And this is Merkel fails because it is its own policy ”he said. At the same time expressed the view that Alexis Tsipras will develop closer relations and cooperation with the countries of southern Europe, which according to G. Gkizi ”will distance themselves from the politics of A. Merkel and will follow the example of Greece.”
http://www.alterthess.gr/content/die-linke-apetyhe…
________________
Italian oppositiopuolueet haluavat liiran takaisin.
Henry
Ilmoita asiaton viesti
Henry Björklid
Tässä on todistus Kreikan kykenemättömyydestä. Kreikan yksityistämisvirasto on saanut myytyä pari hiekkarantaa, Kreikan jalkapalloliiton, hevosurheilun Toto pelit, yhden lentokentän ja muutaman kiinteistön. Töitä näiden kauppaamiseen on mennyt 4 vuotta.
Neuvotteluja on käynnissä parista golf kentästä, muutamista hotelleista, pienistä maa-alueistä, parista pursiseurasta, rautatieistä ja satamista. Suurimmissa projekteissa on Kreikan valtio kuitenkin mukana. Sinä kutsut tätä neoliberalismiksi.
Ei siis mitään ihmeellistä yksityistämisen osalta verrattuna muuhun eurooppaan ja maailmaan.Kreikan olisi pitänyt ottaa oppia Treuhandanstaltista joka yhdisti tehokkasti Saksat toisiinsa.
Huomasitko muuten, että Venäjä ja Kiina ovat neuvottelemassa suurista projekteista. Venäjä energiasta (kaasu ja öljy). Kiina logistiikasta ja infrastrutuurista.
No Kiina on jo ilmoittanut, että se jäädyttää Kreikan projektinsa Kreikan tilanteen takia. Saa nähdä maksaako Syriza muiden maiden investoinnit takaisin. Ei varmaankaan, koska kansallistaminen sisältää aina haltuunoton ilman korvauksia.
Ilmoita asiaton viesti
Tottakai, edellinen hallitus oli neoliberalistinen – tai oikeammin korruptoitunut neoliberialistinen hallitus.
Kullankaivuu sopimuksiakin antoivat ”ilmaiseksi”.
Jos olen ymmärtänyt oikein, Kreikka kansallistaa vain siinä tapauksessa, että ostaja on lahjonnut virkamiehiä. No, pian se nähdään.
Henry
Ilmoita asiaton viesti
Kreikalta on vaadittu näiden myyntejä nyt, kun hinnat ovat pohjissa.
Verrattain huonoa liiketoimintaa. Piensijoittajana ei tarvitse kauaa olla, kun pitäisi huomata, että myydään mielummin silloin, kun myytävästä tuotteesta saa hyvin rahaa. Kokeile vaikka itse, uskon että ymmärrät nopeasti tilanteen.
P.S. Valtiovarainministeri Varoufakis on myötämielinen yksityistämiselle, mutta hänenkin mielestä sellaisen aika ei ole nyt, kun hintataso ei ole kohdillaan.
Ilmoita asiaton viesti
Katsokaa tämä BBC:n video:
http://www.bbc.com/news/world-europe-30949073
Henry
Ilmoita asiaton viesti
Videoon liittyvässä artikkelissa on oiva kohta:
”
”When I registered a new business at the tax office,” he says with a rueful grin, ”even they told me I was crazy”.
”We sell Greek coffee for one euro, and we pay 43 cents in tax on every cup. It makes no sense.”
”
Huvittavaa. Suomen kokonaisveroaste on Euroopan neljänneksi suurin, päälle 45%. Kreikan kokonaisveroaste on 34% ja tuossa valitetaan veroista.
Aika puusilmäistä touhua Kreikan tilanteen tarkastelu.
http://ek.fi/wp-content/uploads/suomen_kokonaisver…
Ilmoita asiaton viesti
Puhuttaessa Eu:a ja sen tulevaisuudesta olisi joskus hyvä kääntää katseet myös EU-alueen ulkopuolelle, kohti aasiaa, mutta myös Etelä-Ameriikkaa. Aasiasta, kuten Kiinasta, tulee painetta joka kyllä pakottaa Euroopan maita yhä tiivimpään yhteistyöhön mikäli Euroopan maat aikovat maailmanlaajuisessa kiristyvässä kilpailussa pärjätä. On siis syytä pohtia kysymystä, pärjääkö sirpaloitunut vai yhtenäinen Eurooppa paremmin nousevien talousmahtien kanssa.
Ilmoita asiaton viesti
Sillaiko että näännytetään osa porukasta nälkään?
Ilmoita asiaton viesti
Tätäkin on hyvä miettiä. Olen muutamankin kerran tässä vuosien varrella maininnut, että jossain vaiheessa kuppi menee täällä Etelä-Euroopassa nurin. En tiedä, miten olet tätä asiaa itse sitten miettinyt – ainakin olet toistuvasti vaan jatkanut deflatorisen laman vyönkiristyspolitiikan ylistämistä, mutta ehkä sisimmissäsi tiesit itsekin, että huonosti tämä tulee päättymään.
Tämä vyönkiristyspolitiikka on johtanut sirpaloitumiseen, ja edelleen yhteisvaluutta on yhtenäisen EU:n suurin uhka, ja edelleen voimistumaan päin.
Seuraavaksi kajahtanee Espanjassa Syksyllä. Joitain kymmeniä tuhansia oli tänään marssinut Podemoksen puolesta Syrizan inspiroimana.
Iskulauseena oli mm. ”tik-tak, tik-tak” – kello käy euroeliitille.
Ilmoita asiaton viesti
Ruotsinkielisten uutisten mukaan Espanjassa marssi peräti ”useta satoja tuhansia”, ja että Podemos olisi jo nyt Espanjan suurin puolue kannatukseltaan.
Putin hieroo karvaisia käsiään ja hykertelee…?
Ilmoita asiaton viesti