Suuren toivon kuolema
Kyselin kreikkalaisilta ennen vaaleja, miksi he äänestivät Syrizaa. Tuota "äärivasemmistolaista" puoluetta, joka on ääreisyydestään huolimatta melko vähä-äärinen. Lasketaanko sitten halu saada vanhat puolueet pois vallasta "ääriydeksi?"
Eurooppa on kuitenkin takalukossa. Eurooppa ei ole valmis uudistumaan. Todellinen uudistus olisi muodostaa tulonsiirtoihin perustuva liittovaltio, johon ei ole halua edes silloin, kun osa kokonaisuuden kansalaisista niin tahtoo.
Silloin on parempi palata takaisin siihen, mikä on toimivaksi todettu. Kansalliset valuutat takaisin.
…
Syriza pehmensi kantojaan maanantaina. Kreikan uusi älykäs valtiovarainministei Gianis Varoufakis ei ole saanut viestiään perille: Euroopassa osa kansoista voi todella huonosti.
Ne, jotka eivät ole laskeutuneet Kreikkaan, tai muihinkaan kriisimaihin, eivät osaa ymmärtää tilanteen olevan karmiva. Yritän silti. Suomen 90-luvun alun katastrofaalinen valuuttaleikki Euroopan kanssa koki kovan lopun. Tämä leikki aiheutti – eikä suinkaan leikin lopettaminen – Suomelle varsin karun tilanteen. Suomi oli viittä vaille konkurssissa, ja vain kelluvalla ja vapaasti vaihdettavalla valuutalla pääsimme jaloillemme.
Kreikan väestöstä on yli 20 prosenttia vailla töitä. Lukema ei ole lähelläkään Suomen 90-luvun eurokatastrofia. Liian suuri joukko joutilaita ei houkuta ulkomaisia investoijia.
Kreikka haluaisi neuvotella
Kreikka ilmoitti varsin suoraan, että he haluavat "Troikasta" eroon. Troikalla tarkoitetaan tiukkaa talousvalvojaa, joka koostuu Euroopan komissiosta, Euroopan keskuspankista EKP ja Kansainvälisestä valuuttarahastosta IMF.
Viestimet kertovat, että Troikka voidaan "korvata", mutta muihin hätähuutoihin ei olla kutsuttu.
Tässä mielessä on häkellyttävää huomata euromaiden kylmäkiskoisuus. Varoufakis ilmoitti, että neuvottelupöytään tuotaisiin suoran velkaleikkauksen sijaan mahdollisuus vaihtaa yhteisvastuupiikissä olevat velkakirjat. Niiden tuotto määräytyisi Kreikan talouskasvun mukaan.
Jos kaikilla euromailla olisi intresseissään saada Kreikan talous kasvamaan niin miksi he eivät suostuisi tähän?
Siitäkö syystä, ettei Kreikan talouden nähdä kasvavan lähiaikoina? Nykyiset kasvuluvut eivät ole kestäviä, ne ovat hetkellisiä. Kreikan talous on vinkunut pohjalle kuuden vuoden ajan, ja on vielä ennenaikaista sanoa, riiitääkö edes tämä pudotus. Oikeaoppinen laskutapa kertoo, että Kreikan valtiontalous on edelleen alijäämäinen.
Miksi euromaat eivät halua neuvotella?
Kreikkalaisten neuvotteluhalukkuus perustuu ainoastaan yhteen asiaan: he haluaisivat olla eurojäseniä vastaisuudessakin.
Syriza tietää tämän, ja on esimerkiksi viitannut välttävänsä "villin lännen esitystä".
Euromailla on omat syynsä olla neuvottelematta. Saksassa uskotaan, että Kreikka palaa kurjimuksen ruotuun. Espanja ei halua antaa myönnytyksiä, koska se voisi villiinnyttää Syrizan sisarpuolue Podemoksen suosiota.
Ei ennenkuulumatonta – muistakaamme Brady-bondit
Keski-Amerikan talouskriisi, joka johtui sekin samoista oireista kuin eurokriisikin (*), ratkaistiin loppujen lopuksi niin kutsutuilla Brady-bondeilla (bond = velkakirja).
Meksikon ja monen muun maan velat todettiin kestämättömiksi, koska he hoitivat velkaansa ulkomaan valuutalla.
Meksikolla ja Kreikalla on se yhteistä, ettei Kreikka voi vapaasti painaa omaa valuuttaa velkojensa maksuun. Kreikalla ei ole vastaavata liitovaltiota, kuten Yhdysvallat, liittovaltion hallitusta tukenaan.
Keski-Amerikan kriisin ratkaisu oli silloisen Yhdysvaltain valtiovarainministeri Nicholas Bradyn ehdotus, jossa pankit saivat valita mieleisensä "tukanleikkuun" omistamilleen velkakirjoilleen.
Kreikan ehdotus tehdä velkakirjovaihdos Kreikan talouskasvuun sidottuna on yksi vaihtoehto. Muitakin vaihteoehtoja on, kuten se, että Kreikka jättää velkojaan hoitamatta ja palaa drakmaan.
Entä jos suostumme velkaleikkaukseen?
Velkaleikkaukseen ei välttämättä haluta suostua siksi, että joidenkin "poliittinen ura" on kesken. Ikävyyksiä maton alle lakaisemalla, tyhjänpäiväisiä kompromisseja tekemällä voidaan teeskennellä kaiken olevan hyvin europerheessä.
Jos kuitenkin tosiasiat voittaisivat, ja euromaat toteavat Kreikan olevan maksukyvytön… suostumme velkaleikkaukseen, niin kysymys on: mitä sitten?
Vastaus on: sama peli muutamien vuosien perästä. Velkaleikkauskaan kun ei korjaa sitä perussyytä, miksi nämä ongelmat ovat ylipäätään syntyneet.
Ongelmien juuri on epätasapainoisissa ja -syklisissä talouksissa, jotka kuvittelevat yhä omenan ja melonin sopivan täydellisesti samaan lippalakkiin.
* Samankaltaisuudet löytyvät siitä, että velkojen hoitaminen tehdään ulkomaan valuutalla. Tämä tarkoittaa valuuttaa, jonka luontioikeutta ei maalla ole.
Niinhän se Georges Pompidou sanoi, että ”Politiikassa puolustetaan monia linnoituksia, jotka ovat jo luhistuneet.”
”Sosiaalinen Eurooppa” näyttää todellisen luonteensa, kun ihmisten hätä on kyseessä.
Ilmoita asiaton viesti
TV-mainos: ”EU tekee työtä Sinunkin hyväksesi”.
Ilmoita asiaton viesti
Ne mainokset muuten on visuaalisesti aika karmeita, luotaan työntäviä.
Ilmoita asiaton viesti
Eikös niissä näy niitä alieneja, valkoisia, tunnistamattomia ukkeleita? Kuvaa hyvin EUta, vai liekö peräti dokumenttikuvaa?
Ilmoita asiaton viesti
Henri, olet oikeassa, että äärivasemmisto on vahvasti ulkoparlamentaarisiin toimiin viittaava termi. Oikeampi kuvailu Syrizalle olisi radikaalivasemmisto tai kenties jopa lievempi eli laitavasemmisto.
Muistaa pitää, että Syrizalla on paljon rajumpia tavoitteita kuin esimerkiksi kotimaisella Vasemmistoliitolla, kuten HS:n Heikki Aittokoski tässä tekstissään kertoo: Puolueen julkilausuttuja tavoitteita on ”sosiaalinen ja poliittinen kumouksellisuus”. Tämä tarkoittaa muun muassa laajaa talouden kansallistamisohjelmaa, ”maatalousmaan uudelleenjakoa” ja viestinten valtiollista kontrollia.
http://www.hs.fi/blogi/narrienlaiva/a1305914619796
Nähtäväksi vielä jää, kuinka tiukasti Syriza vallan saatuaan oikeasti pysyy vaatimuksissaan esimerkiksi muihin euromaihin päin. Ainakaan Saksa ei ole sille helppo pala.
Ilmoita asiaton viesti
Kuulostaapa hyvälle! Lukuun ottamatta valtiollista viestinten kontrollia.
Ilmoita asiaton viesti
Huusko:
”Muistaa pitää, että Syrizalla on paljon rajumpia tavoitteita kuin esimerkiksi kotimaisella Vasemmistoliitolla, kuten HS:n Heikki Aittokoski tässä tekstissään kertoo:
Puolueen julkilausuttuja tavoitteita on ”sosiaalinen ja poliittinen kumouksellisuus”. Tämä tarkoittaa muun muassa laajaa talouden kansallistamisohjelmaa, ”maatalousmaan uudelleenjakoa” ja viestinten valtiollista kontrollia.”
______________________________
En tiedä mikä tuossa on lainaus Hesarista? Tämä: ”Tämä tarkoittaa…” onko Huusko vai Hesari?
Jokatapauksessa se ei pidä paikkaansa tältä ”viestinten valtiollista kontrollia” osin. Syriza on ilmoittanut, etteivät tule tekemään ERT:hen mitään poliittista kontrollielintä.
Taustaa:
– Edellinen hallitus lopetti ERT (valtion telkkari) ja antoi potkut kaikille.
– Syriza ilmoitti perustavansa ERT:n uudelleen ja että kaikki entiset työntekijät palkataan uudelleen.
Henry
Ilmoita asiaton viesti
Lainausta kaikki tyynni. Klikkaamalla linkkiä se selviää.
Ilmoita asiaton viesti
Lukuoikeus on hieman rajoitettu. 😉
Henry
Ilmoita asiaton viesti
Pitääkö tästä päätellä, että laadukas, objektiivinen, analyyttinen ja luotettava uutislähde HS ei ole tarkastanut, että julkaistun artikkelin tiedot pitävät paikkansa?
Ai niin… onhan HS:llä vastuuvapauslauseke.
Ilmoita asiaton viesti
En tiedä mitä mieltä Syriza on ”maatalousmaan uudelleenjakoa”-asiasta. En ole kuullut mitään eikä heidän ohjelmassaan (tässä suomeksi) ole tästä mitään:
https://www.dropbox.com/s/tbwv9lwfp2dsqdh/Syrizan%…
Henkilökohtainen kantani on, että viljelemättömät maat (jota on aika paljon), tulisi saada hyötykäyttöön. Nälkä kaupungeissa on todellisuutta – siitä ei päästä mihinkään. Kirjaimellisesti: Ihmisiä kuolee tauteihin, kun ei ole ruokaa eikä rahaa lääkäriin. Tänä yönä oltiin taas nollassa ja koko ensi viikko yöt ovat Forecan mukaan noin viisi astetta miinuksen puolella. Ainoa turva on roskikset. Revi siitä sitten – kannattaisia neuvotella – ei tällä kansan nöyryyttämisellä mitään voiteta.
Minunkin vuokrasopimukseen kuuluu toinen puutarha, jota olen ehdottanut luovutettavaksi kahdelle kreikkalaiselle. Neuvottelut ovat vielä kesken.
Jos joku luulee, niinkuin minäkin luulin, että täällä on kaikki viljeltyä – he, niinkuin minäkin – erehtyvät. Voin ottaa valokuvia pelloista joissa ei ole minkäänlaista viljelyä.
Voisi siis ajatella niin, että köyhille maattomille annettaisiin maata määräajaksi tms.
Henry
Ilmoita asiaton viesti
Tässä tuo ohjelma englanninkielisenä, ja tiivistettynä:
http://syriza.net.gr/index.php/en/theseis/45-what-…
Kreikan kohdalla tarvitsee muistaa, että parlamenttipuolueena on myös KKE, eli heitä me voimme pitää ”äärivasemmistolaisina”.
Saksa ei ole helppo pala, mutta espanjalaisen Podemoksen vuoksi Espanja on vielä kovempi pala.
Huolestuttavinta on, jos tämäkään herätys ei Euroopassa riitä. Syriza on mielestäni hyvin hienotunteisesti halunnut neuvotella sen jälkeen, kun Troikalle näytettiin ovea. Tähän ollaan myöntymässä, sillä Troikka on enempikin symbolinen toimija, mutta erittäin vihattu Kreikassa.
Ilmoita asiaton viesti
”Muistaa pitää, että Syrizalla on paljon rajumpia tavoitteita kuin esimerkiksi kotimaisella Vasemmistoliitolla”
Niinpä. Kotimaisella vasemmistolla kun ei taida olla muita tavoitteita kuin johtajiensa palkkiovirkojen ja lihavien eläkkeiden varmistaminen.
Ilmoita asiaton viesti
Kannattaisi muistaa, että suomalainen Vasemmistoliitto on oikeammalla kuin sosiaalidemokraatit olivat sata vuotta sitten.
Ilmoita asiaton viesti
EU:n kohdalla voi ihan hyvin puhua kaksinaismoraalista kun Kreikan talouden alijäämän poistamista varten on pitänyt laatia oma laskentakaava jolla saadaan näyttämään talouden kasvavan, vaikka tosiasiallisesti kasvua ei ole vaan luvut ovat aina vain negatiivisia.
Mitä ihmettä tuolla laskentatavan muutoksella ja vain yksistään Kreikkaa koskien oikein haetaan? Sitäkö vain että yritetään kreikkalaisille (ei vastuussa oleville) todistella muutostien olevan käsillä parempaan. Hämätään siis tavallisia kreikkalaisiakin utopistisilla toiveilla.
Luin eilen brittiläisen politiikon, ex-valtionvarainministerin Norman Lamontin kirjoituksen Kreikan uuden hallituksen toimista ja siitä miten EU:ssa jäsenmaineen asiaa tultanee käsittelemään.
Tuossa kirjoituksessa todetaan BKT:n laskeneen 25 prosenttia, joka on johtanut aina vain pahempaan velkaantumiseen. Lainoituksilla ei ole ollut kuin vähän hyötyä Kreikan kansalle. Velkojen leikkaaminen katsotaan oikeastaan ainoaksi toimivaksi toimeksi, eikä korkotason alentamisella ja lainojen maksuajan pidennyksillä ole kuin teeskennelty vaikutus ja samalla vain lisätä maan velkataakkaa. Lamont toteaa kuitenkin että velkojen leikkausta vastutavat erityisesti Saksa, Suomi ja Alankomaat.
Lamont toteaa tilanteen olevan synkän. Tragedia oli jo alun alkaen väistämätön euron perustamisesta lähtien. Lamont katsoo nyt että Briteissä vuonna 1991 käydyn poliittisen keskustelun johdosta maa jäis pois eurosta, juuri syistä joiden mukaan eurovaluutta johtaa deflatooriseen lamaan ja lisää työttömyyttä enemmän kuin kilpailukykyä. Lisäksi kirjoituksessa sanotaan joidenkin kommentaattoreiden ennustavan että euro johtaa katumellakoihin ja ääriliikkeiden nousuun. Tuo on jo nyt nähtävissä useissa maissa, kuten Kreikassa ja Espanjassa sekä vähäisessä määrin jopa Saksassa.
Miksi sitten kuitenkin eri maiden kansalaiset kyselyjen mukaan haluavat pysyä eurossa? Lamontin mukaan vastaus tuohon piilee rahan poliittisessa luonteessa. Niin, kukapa ei ottaisi vastaan jatkuvaa tukea EU:lta. Onhan Kreikalle myös maksettu EU:n eri rahastoista suuria summia vuosittain. Lamont sanoo myös tuosta EU:sta rauhanliittona niin että poliittinen luonne ei ole koskaan este sodalle, sillä niinhän kävi aiemmin ja viittaa saksalaisiin ja ranskalaisiin, henkilöitynä Mitterandiin ja Kohliin.
Lopuksi Lamont toteaa kirjoituksessaan ”valitettavasti euro on virhellinen käsite, valuutta ilman finassiliittoa ja ilman hallitusta,ei jousta yhtään työmarkkinoilla, joilla on erilaiset taloudelliset rakenteet ja erilaiset korkotasojen ”herkkyydet”.
Kaiken lopuksi Lamont sanoo, tämän kriisin pitäisi olla herätysBrysselissä, eivätkä vain pitele hengitystään.
http://www.telegraph.co.uk/news/politics/11381678/…
Nähtäväksi jää miten ja millä tavalla Kreikan Tsipraksen muodostama hallitus yrittää päästä sopimukseen EU:n, IMF:n ja EKP:n kanssa. Muuttaako hallituksen vaatimukset muotoaan viikottain ja mikä on lopputulos. Se kuitenkin on jokseenkin varmaa että Kreikka tarvitsee kipeästi tämän vuoden aikana uutta lainaa, jopa 10 mrd joidenkin lähteiden mukaan.
Ilmoita asiaton viesti
Kreikka tarvinnee kipeästi ehkä n. 10 miljardin euron verran uutta lainaa tänä vuonna jo täysin ilman Syrizan jo aloiteltua uudistusohjelmaa.
Mikähän on Tsirpaksen uudistusohjelman hintalappu ?
Lainaa Kreikka voi saada vain Troikan rahoittajilta, ei mistään muualta.
Ilmoita asiaton viesti
Kommentissa #7 on linkki Syrizan laskemaan hintalappuun suomeksi.
Henry
Ilmoita asiaton viesti
Tukipaketeilla on ollut tarkoituksena vain yhteisvastuullistaa taannehtivasti se, mikä olisi ollut poliittisesti mahdotonta toteuttaa euron ensimmäisestä päivästä lähtien.
Jos jo tuolloin oltaisiin tehty tulonsiirtomekanismit ja yhteinen liittovaltion budjetti, niin nykyisenkaltaista sekamelskaa ei oltaisi nähty.
Ilmoita asiaton viesti
Niin kai, mutta Saksahan on ollut alun pitäen vastaan, tai ainakin Merkel, siis liittovaltion kehitystä vastaan, joka ei tarkoita lainojen antamista kriisimaille, vaan suoraan velkojen anteeksiantoa maksamalla esimerkiksi Kreikan puolesta velkoja. Noilla tukipaketeilla siirrettiin vain saksalaisten ja ranskalaisten pankkien saatavat muidnekin euromaiden kuin Saksan ja Ranskan vastuulle. Olisikohan Suomi samassa tilanteessa kuin Kreikka nyt jos olisimme olleet pakotettuna haalitustemme päätöksin maksamaan muiden maiden velkoja? Luulenpa että olisimme. Saattaahan tuo tilanne olla vielä edessäpäin, jos samat puolueet huseeraavat hallituksissa tulevina vuosina.
Varmasti jos olis tehty kuten kirjoitat, niin sekamelskaa ei olisi tuossa suhteessa syntynyt, mutta luulenpä että toisen tyyppinen sekamelska olisi synytynyt. Mitä ilmeisimmin myös paljon vakavampana. Ei kai se ole vieläkään poissuljettuna.
Ilmoita asiaton viesti
Kai tämä Henri on sitten parempi vaihtoehto,
Haluaisin kuitenkin kysyä (omaa visioistasi) seuraaviin kysymyksiin, mikäli mahdollista? :
-Uskotko tilanteen stabiloitumiseen Euroopassa menevän kauankin aikaa?
-Ja missä vaiheessa näet esim. oman mahdollisuuteni integroitua esim. Kreikkaan
viininviljelijänä/Kreikkalaisen tulevan esim. viljelijänä tänne Pohjolaan?
-Minkälaisena näet Suomen tulevaisuuden teollisuuden/koulutuksen/turismin(tai muun vastaavan kehityksen) parissa?
-Eli millaista työtä täällä Suomessa pääsääntöisesti mielestäsi tehdään esim. n.20v. kuluttua?
PS. Positiivisin mielin kohti tulevaa…
PPS. Seurailen itse keskustelua lähinnä eri perspektiiveistä itseäni kehittäen,
eikä minulla itsellä ole juuri minkäänlaista poliittista motiivia, saati mitään kompetenssia;
enkä usko että motiivi+kompetenssilauseke tulee koskaan täyttymään johtuen ensimmäisen
puutteesta. =)
-PR
Ilmoita asiaton viesti
Tietysti uskon. Arvelisin, että se on euron hajoamisesta 2-3 vuotta, kun tilanne normalisoituu.
Moni kreikkalainen on muuttanut työn perässä, pääosin Saksaan (siksi kreikkalaiset puhuvat verraten hyvin saksaa). He ovat kuitenkin vaikeuksissa lähinnä masentuneisuuden vuoksi (kulttuurierot, sääntö-Suomi -tyyliset asiat jne.) Moni on palannutkin takaisin, ja siksi täällä pärjää hyvin myös saksaksi (paikallisten kanssa, joissain virastoissa osataan alkeellista englantia).
Uskon nykyisen eurooppalaisen lamaannuksen päättyvän muutaman vuoden kuluttua. Nythän esimerkiksi Kreikkaa jo kohdellaan kuin kehittyvää maata – entisen kehittyneen maan sijasta. En usko (enkä toivo), että kaikki muut euromaat haluavat vajoa kehitysmaan asteelle vain ylistääkseen Saksaa.
20 vuotta on pitkä aika, ja siihen mennessä olemme jo päässeet irti nykymuotoisen euron kahleista, ja Suomikin menestyy joko omalla valuutallaan – tai vaihtoehtoisesti Suomella mennee kohtuullisen hyvin osana liittovaltiota.
Pidän liittovaltioajatusta kuitenkin vaikeana, koska EU:sta sitä ei tehdä. Esimerkiksi Euroopan parlamentti jakautuisi euroliittovaltiomaihin ja ”muihin maihin”.
Ilmoita asiaton viesti
Mikä saa luulemaan, että Syriza olisi korruptiosta, poliittisesta pelistä ja kotiinpäin vedosta vapaa puolue? No tuskin mikään. Siihen ei Euroopassa luoteta sen enempää kuin edellisiinkään hallintoihin. Vaan eipä taida Syrizakaan enää luottaa ”troikkaan”…
Siksi nuo ns. tosiasiat olisi syytä tunnustaa, eikä niitä pitäisi voida kaunistella minkään maan hallinnon, mukaan lukien Syriza.
Voisikohan se jo kertoa kreikkalaisille, 1) että ”meidän kannattaisi lähteä eurosta”, vaikka kansa muuta toivoo, ja että 2) juuri tässä euroalueen viitekehyksessä ”maamme on maksukyvytön”? Se vaatisi uudelta hallinnolta heti alkuunsa aika kovaa luonnetta.
Syrizan kansallistamisajatukset ja mediamonopoli-idea ovat kreikkalaisten ikioma lisäpäänsärky.
P.S.
Oli kiintoisaa havaita, että – TV-uutisten mukaan – lähes kaikki puolueemme, oppositio mukaan lukien, toivovat, että EU:sta, Kreikasta ja eurovelkakriisistä EI tulisi EK-vaalien teemoja, koska ne voisivat sataa väärään laariin.
Ilmeisesti meilläkin avoimen vapaaehtoisesti ”Velkaleikkaukseen ei välttämättä haluta suostua siksi, että joidenkin ”poliittinen ura” on kesken.”
Siksi puhutaan lähinnä ”elvytyksestä”. Erisyklisistä jne. talouksista ja EU-liittovaltiosta ei kyetä puhumaan. 😀
Ilmoita asiaton viesti
Tämä surullinen tutkimustulos on suorassa suhteessa blogin otsikkoon ja Kreikkaan:
http://bmjopen.bmj.com/content/5/1/e005619
Ilmoita asiaton viesti
Sinua Henri saattaa kiinnostaa tämä tuore löytöni.
Jan in ´t Veldt on tehnyt komission omia talousmalleja käyttäen tutkimusta, ja päätynyt siihen, että Eu:ssa harjoitettu talouskuripolitiikka on syönyt Eu:n bkt:sta 10%, noin biljoonan verran.
Fiscal consolidations and spillovers in the Euro area periphery and core http://ec.europa.eu/economy_finance/publications/e…
Stagnaatio on vakautta (stability) 😀
Ilmoita asiaton viesti
Riikka. Eikö tuo lukuarvio 10% löydy myös kirjan ”Euron tulevaisuus” (Libera 2014) sivulta 10?:
”Talouskasvun puute on johtanut noin 10%:n tuotantokuiluun, hyvinvointitappioon ja euroalueen asukkaiden elintason laskuun”
Biljoona lienee tässä vaatimattomat 1.000 mrd€?
Ilmoita asiaton viesti
Löytyypi löytyy, ja hyvä niin.
Onneksi meillä on varaa menettää vielä muutaman tuhat miljardia ikuisen euron pelastamiseksi ja hyvinvoinnin takaamiseksi. Näin suomalaiset työpaikatkin säilyvät… NOT!
Ilmoita asiaton viesti
Keskustelussa on ydinongelmana, ettei hyväksytä tai haluta hyväksyä tosiasiaa, että koko EUn ”talouskriisi” on suoraa seurausta jo Maastrichtin sopimuksessa esitettyihin ja hyväksyttyihin keskeisiin taloustavoitteisiin, niistä tärkeimänä ”hintavakaus” ja ”inflaation vastainen taistelu”.
Tuo ”taistelu” on talousongelmien perussyy. Inflaatio on kansantalouden keskeisin moottori, ja kun se nyt yritetään pitää sammutettuna, on kriisi väistämätön. Inflaationvastainen taistelu vähentää kulutuskysyntää, kasvattaa tuloeroja ja on toivotonta taistelua tuulimyllyjä vastaan. Inflaatio (markkinoilla olevan ostettavan arvon ylittävä rahan tarjonta) jatkuu väistämättä, kyse on siitä, että nyt siitä hyötyvät lähinnä sijoittajat ja arvopaperimarkkinoiden uhkapelurit, ja kärsimään jää kuluttava ”massa”.
Ilmoita asiaton viesti
Ihan hyvä artikkeli, jota en huomannut vielä avausta tehdessäni. Olisin sen sanoman sisällyttänyt mukaan, mutta taisi jo muutoinkin suositusmitat revetä. 🙂
http://foreignpolicy.com/2015/02/03/welcome-to-the…
Ilmoita asiaton viesti
Linkin kirjoitus on hyvä osoitus virheellisestä EU-talous- ja europolitiikasta.
Kopioin yhden kappaleen kirjoituksesta, joka hyvin kuvaa mielestäni euroalueen nykytilaa johtuen virheellisestä politiikasta. Ainoa keino euroalueella on sisäinen delvalvaatio, joka tuhoaa maiden taloudet Saksaa lukuunottamatta. (oma käännös suomeksi)
”Palkkojen alentaminen ’masentaa’ kotimaista kysyntää ja tekee velkataakoista vielä vaikeampaa kestää. Ja koko euroalueella ja maailmanlaajuisesti kysyntä on liian heikkoa jotta kaikki voisivat seurata Saksaa, kerjäläinen-sinun-naapuri strategiaa.”
Ilmoita asiaton viesti
Jees, mutta tuo lienee enempi ”kerjäläistä-naapuriasi”.
Ilmoita asiaton viesti
Henri!
Voisitko ystävällisesti avata hieman mitä Kreikan valtionvarainministeri tarkoittaa näillä kolmella pankkijuttulla/askeleella videon lopussa (7:35) – noin käytännössä?
https://www.facebook.com/video.php?v=1020433698211…
1) ”…unify Europe’s banking-sector and recapitalize its banks forcefully”
2) ”centralize large part of the Euro-zones public debt by the European Central Bank”
3) ”use the European Investment Bank to shift idle savings into productive investments into the countries that need them most.”
Mitä tapahtuisi?
Loisiko tämä yhteneväisemmän Euroopan muutamassa vuosikymmenesä?
Vai onko parempi purkaa koko roska?
____________________________________
Minä ymmärrän (ehkä väärin) asian näin:
– tulonsiirtoja rikkaista maista köyhemmille
– sillä olisi kuitenkin vakauttava vaikutus pitkän päälle.
Kysymys on kuitenkin siitä, haluammeko tätä vai pitäisikö purkaa koko roska? Muita vaihtoehtoja?
[Menen takaisin kivitöihin.] 🙂
Henry
Ilmoita asiaton viesti
1. tunkea pankkeihin riittävästi pääomaa, jotta ne pysyisivät pystyssä.
2. Kipata euromaiden valtiovelkaa EKP:n ikuisuustaseeseen.
3. Käyttää EIP:n varoja Euroopan maissa, joissa investointeja tarvitaan eniten.
Kolmas kohta on ihan ookoo. Kaksi ekaa eivät oikein ole, koskapa:
1) Elinkelvottomat pankit joutaakin kuolla. Ei ole mitään järkeä kipata rahaa näihin, koska siitähän ei tule loppua koskaan. Vääristää kilpailua ja sorsii hyvin asiansa hoitaneita pankkeja.
2) Periaatteessa ok, mutta EKP:n uskottavuus kärsisi. Nyt näin ollaan kuitenkin tekemässä, joskin lievemmässä mittakaavassa.
Ilmoita asiaton viesti
Tarpeellisiksi investoinneiksi ei kai ENÄÄ lueta esim. kuolleita lentokenttiä tai moottoriteitä, joita autoilijoilla ei ole kalliiden tiemaksujen vuoksi varaa käyttää?
Ilmoita asiaton viesti
Ei varmaankaan ENÄÄ. Nyt taitaisi olla paljon akuutimpaamkin investointia.
Sairaalat: suojakäsineitä sinne, joku hätistämässä torakat pois osastoilta ja käytäviltä, lääkkeitä ja rokotteita.
Näin nyt esimerkiksi.
Ilmoita asiaton viesti
Torakkaongelmaa pitää alkaa ratkoa siivoamalla joka nurkka niin ettei niillä ole ruokaa (eikä vettä. putket kuntoon!). Varsinaiseen torjuntaan voi kokeilla pyretiiniä – tai jopa aspartaamia sisältäviä makeutusainenappuloita. Muurahaisiin tepsii aspartaami ihan loistavasti.
Organisoikaa siellä päässä avun vastaanotto niin käyn juttelemassa ev.lut. srk:lle ja helluntailaisille avu keräämisestä.
Ilmoita asiaton viesti
Torakkaongelmaan auttanevat siivoojat, mutta kas, kun heidät on irtisanottu saksalais-fantsuttelutyyliin!
Britit rakensi putket tänne aikoinaan, ja ahtaita ovat. Saniteettitilojen papereita ei laiteta wc-pönttöön, vaan erilliseen astiaan.
Mutta kerropa aspartaamista, vaikka sähköpostitse. Aspartaami on ainakin todettu ihan hyväksi ihmisaivosolujen tuhoajaksi…
Ilmoita asiaton viesti
Lahjoituskontin päällä lukisi:
”Roach motel packages and pest control chemicals from Ev.lut. Church of Finland”.
😀
Ilmoita asiaton viesti
Poistin itse. Tulipas väärään paikkaan.
Ilmoita asiaton viesti
Syriza lupasi ennen valeja asioita jotka vastaavat realimaailmassa kuun taivaalta noutamista. Sitä ei tarvitse kysyä että miksi, se on nimitäin selvä asia. Sillä tavalla Kreikassa on aina ennenkin valtaan päästy ja niin päästiin nytkin.
Nyt sitten seuraa ohjelmassa se vaihe missä lupausten täyttämättä jättäminen yritetään vierittää muiden kuin Syrizan niskoille, tai sitten muuten vain yritetään selittää mikseivät ne lupaukset toteudu.
Olen ihan varma siitä että Kreikan velkoja ollaan jossain vaiheessa valmiita antamaan anteeksi sopivia määriä, kunhan alkaa näyttämään siltä että Kreikkalaiset ovat saaneet asiansa kuntoon sillä tavalla että menot ja tuot ovat muuten paitsi vanhojen velkojen osalta tasapainossa. Tässä Kreikan tapauksessa tosin on sillä tavalla että talous pitää olla hieman ylijäämäinen, jotta vanhoja velkoja voidaan hieman maksaa takaisin, tahti voi olla verkkainen, mutta sen pitää olla vakaa.
Styrizan politiikka on tuohon edellä kuvattuun tavoitteeseen nähden päinvastainen. Talouden tasapainon etsimisen sijaan esitetään kaikenlaisia tempuja, joiden toivotaan johtavan positiiviseen tulokseen, mutta jotka käytännössä heikentävät taloutta. Näitä valheita äänestäjille syöttämällä Syriza on nyt saanut luottamuksensa ja poliittisen vaikuttamusen avaimet.
Syriza menettää avaimensa kunhan kansalle käy selväksi etteivät sen esittämät taikatemput toimi, mutta sitä ennen se käyttää Kreikan vanhaa korruptiosysteemiä hyväkseen, eivätkä Syrizan napamiehet enää koskaan tule näkemään köyhyyttä.
Ilmoita asiaton viesti
Voi olla, että verotuksen tehostaminen ja oikeudenmukaistaminen on samaa kuin perhoshaavilla tavoittelee Kuuta.
Mikäli näin tosiaan on, voivat suomalaiset varautua jatkossakin rahoittamaan kreikkalaisten alijäämiä. Jos tähän ei ole halua niin sitten tulee se ”pitäkää tunkkinne” -puolueet valtaan siellä sun täällä, ja pääsemme eroon koko yhteisvaluutasta.
Syrizan vvm Varoufakis oli saksalaislehden Die Zeitin haastateltavana. Hän lupasi, ettei Kreikka tule enää tekemään primääritaseen kohdalla alijäämää. Ei koskaan, hän sanoi kolmesti.
EU taas vaatii paljon hulppeampia ylijäämiä. Sinäkin olisit valmis antamaan sen verran löysää, että ylijäämä sopii olla pieni. Se on suoraan Syrizan ohjelmasta, eli olet siis EU:ta vastaan. Hyvä.
http://www.zeit.de/wirtschaft/2015-02/yanis-varouf…
Ilmoita asiaton viesti
Totuus on silti se että Kreikka selviää leikiten veloistaan jos veronkanto olisi yhtä tehokas kuin Suomessa . 20% työttömyys on häilyvä lukema kuin ainakin puolet heistä pimeissä töissä.Veronkanto tehokkaaksi ja korruptio pois niin Kreikka olisi yksi rikkaimmista maista jopa virallisesti kuin numerot olisi näkyvissä eikä piilossa niin kuin Kreikassa on tapana edetä ja vielä väärentää numeroita suuntaan tai toiseen.
Ilmoita asiaton viesti
Noin 2-3 vuotta sitten muistaakseni Juha Sipilä sanoi julki, että jos Espanjan veroaste olisi sama kuin Suomen, se saisi helposti kerättyä kriisirahaa, jolla selättää omat velkaongelmansa.
Miksiköhän nyt pitkälti six-packin kansanedustajat, puhuessaan paraika eduskunnassa, ovat sydän syrjällään Keikan, EU:n ja euroalueen kohtalosta, mutta ”Suomesta ei niin väliä”, Honkajokea soveltaakseni?
Miksi he eivät ole huolissaan siitä, että euroalue ja EU eivät toimi ja Kreikka on maksukyvytön? Ei kai sellainan voi olla ikuiseen suruaikaan oikeuttavaa, että palattaisiin – kuten blogisti sanoo – toimiviin, omiin valuuttoihin?
No, en edellytä tähän vastauksia…
Ilmoita asiaton viesti
Arto Vihavainen:
”Syriza lupasi ennen valeja asioita jotka vastaavat realimaailmassa kuun taivaalta noutamista. Sitä ei tarvitse kysyä että miksi, se on nimitäin selvä asia. Sillä tavalla Kreikassa on aina ennenkin valtaan päästy ja niin päästiin nytkin.”
Höpö, höpö; Kommentissa 7# ovat heidän lupauksensa listattu. Suomeksi. Kerro mistä kohdasta he eivät tule pitämään kiinni?
Henry
Ilmoita asiaton viesti
”Kreikan uusi älykäs valtiovarainministei Gianis Varoufakis”
Näyttää ihan toimintaelokuvien roistolta ja sitähän kuvaannollisesti onkin 🙂
https://ivarfjeld.files.wordpress.com/2012/01/saup…
Ilmoita asiaton viesti
Se oli siteerattu vain Bloombergilta.
Linkkasin aiempaan kommenttiin haastattelun Die Zeitilta. Se kannattaa lukea. Silloin viimeistään kaikkien pitäisi ymmärtää, että hän on euromaiden valtiovarainministereistä parhaiten perillä talousasioista.
Ilmoita asiaton viesti
Heh, ilmiselvä huijari eli kuten Henry Björklid kommentissaan kirjoitti
”- tulonsiirtoja rikkaista maista köyhemmille
– sillä olisi kuitenkin vakauttava vaikutus pitkän päälle.”
http://www.thetoc.gr/oikonomia/article/to-agnwsto-…
Edellisessä kommentissani linkittämäni pilakuva osuu siis vieläkin naulan kantaan. Hauskaa pitävät.
”Ei se ole tyhmä, joka pyytää vaan se joka maksaa”.
Ilmoita asiaton viesti
Mies tarjoaa ratkaisuksi mm. 1) tiukkaa pankkiunionia, 2) julkisten velkojen keskittämistä EKP:lle ja 3) EIP:n tulisi ohjata ja säädellä keskitetysti ns. gosplan-investointeja maan ”tarpeen mukaan”.
Eli tarjolla on vain vanhakantaista keskitettyä sosialismia koko maanosaan, jolloin €uron peruuttamattomuudella, velkojen yhteisvastuulla ja liittovaltion ylläpidolla ei olisi mitään hintakattoa.
Heinäsirkka – muurahainen vertaus saa kyytiä, mutta ydintalvea toivotetaan tervetulleeksi kaikille. 😀
Kuka peukuttaa?
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos.
Minä peukutan vain sinua 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Entinen kreikkalainen europarlamentaarikko Georgios Katrougkalos sanoo Euractiv-sivuston haastattelussa, että Kreikka käyttää tarvittaessa veto-oikeuttaan kaataakseen TTIP-sopimuksen.
Tämäkin on oiva tapa vaikuttaa. Hyvä jos kaatavat tuon.
Ilmoita asiaton viesti
Loistavaa! Kunpa kaataisivatkin.
Voi tietty olla että sen jälkeen Kreikassa on parit false flagit, kevyt vallankaappaus ja hallituksen vaihto.
Ilmoita asiaton viesti
Lento-onnettomuuksia, asianomaisten lapsien kaappauksia jne.
Demokraattinen Eurooppa. Jos muu ei auta niin kysy Papandreoulta. Hän saattaa vielä muistaa vuoden 2011. 😀
Ilmoita asiaton viesti
Kreikka on nyt kommunisti maa jota venäjä on luvannut tukea 1,5 milj ihmistä sotaa paossa ukrainassa kommunistien takia PUHUMATTAKAAN KUOLLEISTA.HALOOO.
Ilmoita asiaton viesti