Suuren toivon kuolema

Kyselin kreikkalaisilta ennen vaaleja, miksi he äänestivät Syrizaa. Tuota "äärivasemmistolaista" puoluetta, joka on ääreisyydestään huolimatta melko vähä-äärinen. Lasketaanko sitten halu saada vanhat puolueet pois vallasta "ääriydeksi?"

Eurooppa on kuitenkin takalukossa. Eurooppa ei ole valmis uudistumaan. Todellinen uudistus olisi muodostaa tulonsiirtoihin perustuva liittovaltio, johon ei ole halua edes silloin, kun osa kokonaisuuden kansalaisista niin tahtoo.

Silloin on parempi palata takaisin siihen, mikä on toimivaksi todettu. Kansalliset valuutat takaisin.

Syriza pehmensi kantojaan maanantaina. Kreikan uusi älykäs valtiovarainministei Gianis Varoufakis ei ole saanut viestiään perille: Euroopassa osa kansoista voi todella huonosti.

Ne, jotka eivät ole laskeutuneet Kreikkaan, tai muihinkaan kriisimaihin, eivät osaa ymmärtää tilanteen olevan karmiva. Yritän silti. Suomen 90-luvun alun katastrofaalinen valuuttaleikki Euroopan kanssa koki kovan lopun. Tämä leikki aiheuttieikä suinkaan leikin lopettaminen – Suomelle varsin karun tilanteen. Suomi oli viittä vaille konkurssissa, ja vain kelluvalla ja vapaasti vaihdettavalla valuutalla pääsimme jaloillemme.

Kreikan väestöstä on yli 20 prosenttia vailla töitä. Lukema ei ole lähelläkään Suomen 90-luvun eurokatastrofia. Liian suuri joukko joutilaita ei houkuta ulkomaisia investoijia.

 

Kreikka haluaisi neuvotella

Kreikka ilmoitti varsin suoraan, että he haluavat "Troikasta" eroon. Troikalla tarkoitetaan tiukkaa talousvalvojaa, joka koostuu Euroopan komissiosta, Euroopan keskuspankista EKP ja Kansainvälisestä valuuttarahastosta IMF.

Viestimet kertovat, että Troikka voidaan "korvata", mutta muihin hätähuutoihin ei olla kutsuttu.

Tässä mielessä on häkellyttävää huomata euromaiden kylmäkiskoisuus. Varoufakis ilmoitti, että neuvottelupöytään tuotaisiin suoran velkaleikkauksen sijaan mahdollisuus vaihtaa yhteisvastuupiikissä olevat velkakirjat. Niiden tuotto määräytyisi Kreikan talouskasvun mukaan.

Jos kaikilla euromailla olisi intresseissään saada Kreikan talous kasvamaan niin miksi he eivät suostuisi tähän?

Siitäkö syystä, ettei Kreikan talouden nähdä kasvavan lähiaikoina? Nykyiset kasvuluvut eivät ole kestäviä, ne ovat hetkellisiä. Kreikan talous on vinkunut pohjalle kuuden vuoden ajan, ja on vielä ennenaikaista sanoa, riiitääkö edes tämä pudotus. Oikeaoppinen laskutapa kertoo, että Kreikan valtiontalous on edelleen alijäämäinen.

 

Miksi euromaat eivät halua neuvotella?

Kreikkalaisten neuvotteluhalukkuus perustuu ainoastaan yhteen asiaan: he haluaisivat olla eurojäseniä vastaisuudessakin.

Syriza tietää tämän, ja on esimerkiksi viitannut välttävänsä "villin lännen esitystä".

Euromailla on omat syynsä olla neuvottelematta. Saksassa uskotaan, että Kreikka palaa kurjimuksen ruotuun. Espanja ei halua antaa myönnytyksiä, koska se voisi villiinnyttää Syrizan sisarpuolue Podemoksen suosiota.

 

Ei ennenkuulumatonta – muistakaamme Brady-bondit

Keski-Amerikan talouskriisi, joka johtui sekin samoista oireista kuin eurokriisikin (*), ratkaistiin loppujen lopuksi niin kutsutuilla Brady-bondeilla (bond = velkakirja).

Meksikon ja monen muun maan velat todettiin kestämättömiksi, koska he hoitivat velkaansa ulkomaan valuutalla.

Meksikolla ja Kreikalla on se yhteistä, ettei Kreikka voi vapaasti painaa omaa valuuttaa velkojensa maksuun. Kreikalla ei ole vastaavata liitovaltiota, kuten Yhdysvallat, liittovaltion hallitusta tukenaan.

Keski-Amerikan kriisin ratkaisu oli silloisen Yhdysvaltain valtiovarainministeri Nicholas Bradyn ehdotus, jossa pankit saivat valita mieleisensä "tukanleikkuun" omistamilleen velkakirjoilleen.

Kreikan ehdotus tehdä velkakirjovaihdos Kreikan talouskasvuun sidottuna on yksi vaihtoehto. Muitakin vaihteoehtoja on, kuten se, että Kreikka jättää velkojaan hoitamatta ja palaa drakmaan.

 

Entä jos suostumme velkaleikkaukseen?

Velkaleikkaukseen ei välttämättä haluta suostua siksi, että joidenkin "poliittinen ura" on kesken. Ikävyyksiä maton alle lakaisemalla, tyhjänpäiväisiä kompromisseja tekemällä voidaan teeskennellä kaiken olevan hyvin europerheessä.

Jos kuitenkin tosiasiat voittaisivat, ja euromaat toteavat Kreikan olevan maksukyvytön… suostumme velkaleikkaukseen, niin kysymys on: mitä sitten?

Vastaus on: sama peli muutamien vuosien perästä. Velkaleikkauskaan kun ei korjaa sitä perussyytä, miksi nämä ongelmat ovat ylipäätään syntyneet.

Ongelmien juuri on epätasapainoisissa ja -syklisissä talouksissa, jotka kuvittelevat yhä omenan ja melonin sopivan täydellisesti samaan lippalakkiin.


* Samankaltaisuudet löytyvät siitä, että velkojen hoitaminen tehdään ulkomaan valuutalla. Tämä tarkoittaa valuuttaa, jonka luontioikeutta ei maalla ole.

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu