EKP irroittamassa letkut Kreikasta

Euroopan keskuspankki ilmoitti koruttomassa lehdistötiedotteessaan, että se aikoo purkaa Kreikan saaman erikoiskohtelun. EKP on hyväksynyt alkuperäisten sääntöjensä vastaisesti Kreikan roskalainaluokkaisia joukkovelkakirjoja vakuudeksi uutta rahaa vastaan. Muutos rahapolitiikkaan astuu voimaan 11. helmikuuta.

Käytännössä tämä merkitsee sitä, että Kreikan valtion rahoitus hankaloituu, sillä kreikkalaispankit ovat ostaneet valtionsa velkakirjoja uskoessaan voivansa pantata ne edelleen EKP:lle. Nyt ostoista tulisi uhkarohkeampia EKP:n uuden rahapolitiikan myötä.

Pankkeja uhkaa lisäksi talletuspako (engl. bank run), joka on jo äitynyt ”pankkimaratoniksi” uutistoimisto Bloombergin mukaan. Suuret omaisuudet on viety jo aikoja sitten pois Kreikasta. Jäljellä olevia pankkitilivarantoja tyhjennetään muun muassa kylpyhuoneen kaakelilattian alle tai puutarhaan maahan kaivamalla.

EKP:n ratkaisun ei pitänyt tulla yllätyksenä, uutistoimisto Bloomberg muistuttaa. EKP:n varapääjohtaja Vítor Constâncio ilmoitti jo aiemmin, että Kreikan roskalainaiset velkakirjat on hyväksytty EKP:lle siksi, että Kreikka on ”Troikan” ohjelmassa. Troikalla tarkoitetaan Euroopan komissiosta, EKP:ta ja Kansainvälistä valuuttarahasto IMF:ää. Kreikan hallitus kertoi kuitenkin viime perjantaina jättävänsä hyvästit Troikalle.

Kreikkalaispankit ovat 11. helmikuuta jälkeen vaikeuksissa. Niiden rahoitukseen ei ole pääomamarkkinoilla suurta luottoa. Ne voivat vielä turvautua Kreikan keskuspankin riskillä toimivaan hätärahoitukseen (ELA, Emergency Liquidity Assistance). Kolme kreikkalaispankkia on jo käyttänyt tätä rahoituskanavaa parin miljardin edestä ennen EKP:n päätöstä.

Hätärahoitus on kuitenkin kallista. Se on 150 korkopistettä eli 1,5 prosenttiyksikköä keskuspankin ohjauskorkoa kalliimpaa. Nykyisellä 0,05 prosentin ohjauskorolla hätäluottojen hinnaksi tulee 1,55 prosentin korko.

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu