Korsikalainen äänestys

Asterix-sarjakuvalehden mukaan korsikalainen äänestys suoritetaan siten, että ensin kaikki äänioikeutetut saavat laittaa äänensä uurnaan, sitten avaamaton uurna heitetään mereen. Tämän jälkeen tapellaan. Vahvin voittaa äänestyksen.

"Meillä nyt on vain sellainen tapa."

Sarjakuvien sivuilta sinänsä löytyvä hauska kohtaus muuttuu äärimmäiseksi todellisuudeksi Euroopassa. Kreikan sanelupolitiikan kouriin joutuneet kreikkalaiset äänestivtät valtaan Syrizan. Meistä harva muistelee, miten vuonna 2011 kansanäänestystä tukipakettiehdoista ehdottanut Kreikan pääministeri syrjäytettiiin.

Vahvin voitti.

Me elimme euroutopiassa siitä, että "vahvimmat" kreikkalaiset halusivat toisen tukipaketin. Koska ei ollut vaihtoehtoja. Vaalien 2012 jälkeen valtaan nousi Uusi Demokratia. Heidän vaaliaseenaan oli poistaa syvästi vihattu "Troikka" (Euroopan komissio, Euroopan keskuspankki EKP ja Kansainvälinen valuuttarahasto IMF) Kreikasta. Loppujen lopuksi tämä valtaan nostettu porukka haki vielä lisäaikaa Troikalle.

Kansalaisten mitta tuli täyteen. Korruptioivyyhdeissä pesiytymätön Syriza sai mahdollisuutensa. Nyt puolue on yrittänyt välttää suurta konfliktia euromaiden kesken. He tietävät, että muutosta tarvitaan. Muut euromaat ovat eri mieltä.

– Se oli Kreikka vastaan muut, nimenomaisesti yksi vastaan kahdeksaatoista, uutistoimisto Reutersilta saa lukea.

– Vaalit eivät muuta mitään, jyrisi Saksan valtionvarainministeri Wolfgang Schäuble.

Ensin siis äänestetään, ja sitten tapellaan? Vahvinko voittaa?

 

Eurooppa on aliarvioinut Varoufakisin

Gianis Varoufakis sai kaikkien aikojen äänivyöryn. Hän oli blogannut ahkerasti ja liittyi puolueeseen vähän ennen vaaleja. Hänen erikoisalaansa oli Australiassa ja Yhdysvalloissa saatu taloustiede.

Mitä olen hänen kirjoituksiaan parina vuotena ennen hänen valtiovarainministeriyttään lukenut, voin todeta ykskantaan hänen olevan ainoa euroalueen valtiovarainministeri, joka ymmärtää eurokriisimme luonteen. Nämä muut osaavat korkeintaan heiluttaa tiliotteita aitioistaan.

Korsikalaisessa tarinassa päädytään siihen, että Varoufakis sai eniten ääniä uurnaansa, mutta sitten tappelussa 18  haluavat hakata tuon yhden – ja voittaa.

Varoufakisilla on ainoastaan yksi pieni mutta: kreikkalaiset haluaisivat pysyä eurossa, koska he näkevät sen keinona "länsimaalaistua". Se poistaisi esimerkiksi korruption.

Näin siitä huolimatta, että euromyönteinen Uusi demokratia yritti samaa, mutta korruptiosta tai oikeudenmukaisesta verotuksesta ei kuulunut sanaakaan.

Varoufakisin agenda lienee selviö. Se on muuttaa nykyinen eripuraisuuteen johtanut velansiirtounioni tulonsiirtounioniksi. Velansiirtounioni aiheuttaa kärsimystä ja tappelua. Tulonsiirtounioni satuttaa maksajia, mutta ei aiheuta tappeluita. Kolmaskin vaihtoehto on: antaa jokaisen mennä omille teilleen. Omalla vastuullaan.

Varoufakis tietää tämän. Puolitoista vuotta sitten hän ennakoi sitä, että nektarihanat katkaistaan – kuten nyt EKP teki. Hänen vastauksensa oli, että antakaa palaa.

Euromaat ovat aliarvioineet Varoufakiksen. Hänellä on suurin valtti puolellaan: Kreikka joko voittaa, tai muut euromaat eivät kamalasti häviä. Kruuna vai klaava?

Kruunalla Kreikka eroaa eurosta ja saa kilpailukykynsä nopeasti takaisin. Kreikka nousee jaloilleen 2-3 vuoden kuluttua vahvempana. Kreikka voittaa.

Klaavalla euromaat suostuvat pitämään Kreikan kiinni pelätessään kruunaa (se antaisi liikaa "ideoita" esim. Espanjalle, Ranskalle, Portugalille tai Suomelle). Tukirahasta tulee jatkuvaa, eli velansiirtounioni vaihtuu asteittain tulonsiirtounioniksi. Muut eivät häviä paljoa. Eikä etenkään jos vertaa häviämiseen siitä, kun koko euro murentuu.

 

Entä jos Kreikka jänistää?

Suurimmat euroeliitin toiveet lepäävät siinä, että Kreikkaa alkaisi pelottaa. Kreikka suostuisi muiden ukaaseihin ja jatkaisimme velansiirtounionia.

Tämä ei ole välttämättä näin. Arvelisin, että Kreikka jatkaa käsi-kädessä kulkua kohti kielekettä ja sanoo eurooppalaisille tovereilleen, että haluatteko todella sysäistä meidät kielekkeeltä alas?

Putin on jo ilmaissut valmiutensa ilmoittaa, että ei hätää.


Tähän joitain Kreikka-linkkejä vuosien varrelta. En edes lukenut niitä. Jännitystä elämään, ja "Kreikka raiteillaan", nicht war?

http://www.uusisuomi.fi/raha/100733-kreikan-katastrofi-%E2%80%9Dsisallis…

http://www.uusisuomi.fi/raha/116064-tiesitko-tata-kreikasta-historian-1-…

http://www.vm.fi/vm/fi/03_tiedotteet_ja_puheet/01_tiedotteet/20121126Kre…

http://www.kauppalehti.fi/uutiset/kreikka-vakuutti-vihdoin-lainoittajans…

Καλή όρεξι!

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu