Euroopan totuuden hetki lähestyy

Viimeisetkin epäilykseni Kreikan uuden hallituksen perääntymisestä haihtuivat kuunneltuani pääministeri Aleksis Tsiprasin puheen uudelle parlamentille. Puheessaan Tsipras esitti hallitusohjelmansa. Kreikan hallituksen luottamusäänestys järjestetään varhain alkaneella viikolla.

Valtiovarainministeri Gianis Varoufakis osoittaa hänkin peräänantamattomuutta. Hän kertoi italialaiselle Rai 3 -televisiokanavalle, että "Euroopasta on tulossa jopa entistä Neuvostoliittoa huonompi" alue. Allekirjoittanut on todennut aiemmin täysin samaa. Tämän lisäksi hän toteaa, että Kreikan euroero tietäisi koko euroalueen hajoamista. Tästäkin olen ollut pitkään samaa mieltä.

 

Kreikan hallitusohjelma vaalilupauksien mukainen

Tsipras toisti hallitusohjelmansa esittelyssä pitkälti vaalien alla esittämiään lupauksia. Joitain yksityiskohtia oli ajoitettu porrastettavaksi, kuten nyt minimipalkan nostaminen 751 euroon kuukaudessa. Minimipalkkaa nostetaan porrastetusti parin vuoden ajan.

Symbolisesti tärkeitä esimerkkileikkauksia on tiedossa parlamentaarikoiden kuluihin. Näillä ei tosin ole suurta merkitystä Kreikan budjetissa.

Tsipras kertoi, ettei Kreikka ole hakemassa Troikka-ohjelmaansa pidennystä. Hän kertoi koko tukipakettitouhun olleen suuri virhe, ja että se on järjenvastaista hakea pidennyksiä tähän virheeseen.

Sen sijaan lyhyen ajan rahoitusongelmaan Tsipras toisti aikeensa neuvotella "siltarahoituksesta" euromaiden kanssa. Tämä antaisi Kreikalle aikaa neuvotella tukiohjelmansa uudelleen.

Arvattavasti muut euromaat eivät ole olleet halukkaita myöntymään Tsiprasin ehdottamaan rahoitusmuotoon. Esimerkiksi Saksan sisäpoliittinen paine pakottaa liittokansleri Angela Merkelin esittämään jyrkän kielteistä linjaa. Lepsuilu kostautuisi eurovastaisen Vaihtoehto Saksalle (Alternative für Deutschland) -puolueen kannatuksen nousuna.

 

Yhdysvaltojen viesti euromaille: sopikaa Kreikan kanssa

Yhdysvallat ovat hoputtamassa muita euromaita sopimaan Kreikan rahoituksesta. Aiheesta suomeksi uutisoi muun muassa Uusi Suomi.

Yhdysvaltojen huolena on Kreikan ja muiden euromaiden välinen pattitilanne, joka on vaarantamassa maailmantalouden kasvun.

Epävirallisempaa kannanottoa edustaa Yhdysvaltain keskuspankin pitkäaikainen johtaja Alan Greenspan, jonka mukaan Kreikan euroero tulee vääjämättä eteen. Greenspan uskoo Varoufakisin lailla tämän tarkoittavan yhteisvaluutan murenemista käsiin.

Yhdysvaltain virallinen kanta on samansuuntainen. Yhdysvallat on huolestunut "vakavista heijastusvaikutuksista" ympäri Eurooppaa, jos Kreikka eroaa yhteisvaluutasta tai sille näytetään ovea.

Talouslehti Financial Times uutisoi aiheesta huomioiden Brysselissä asti olevan huolta Saksan hallituksen näkemyksestä, että Kreikan euroero ei aiheuttaisi turbulenssia.

 

Pattitilanne haittaa kaikkia

Nykyinen pattitilanne on luonteeltaan yksinomaan poliittinen. Saksan huolena on AfD:n nousu. Portugalissa taas ollaan närkästytty siksi, että maa on itse käynyt rankan matokuurin. Espanjan huolena on Syrizan sisarpuolue Podemosin rynnistys mielipidemittauksien kärkeen.

Taloudellisessa mielessä osapuolten pitäisi kuitenkin palata neuvottelupöytään mitä pikimmin ja sopia Kreikalle huojennuksia ja finanssipoliittista liikkumavaraa. Varoufakis muistutti, että Kreikan kolmanneksi suurin puolue on "natsipuolue", eli Kultainen sarastus. Jos Syriza ei nyt onnistu, voisi Kultainen sarastus vain kasvattaa suosiotaan.

Neuvottelujen ja Kreikan velan saattamiseksi kestävälle tasolle luulisi olevan euromyönteisten puolueiden agendana.

Sen sijaan nämä puolueet ajavatkin kovaa ja jyrkkää linjaa, jossa Kreikalle ei tehtäisi juuri minkäänlaisia myönnytyksiä. Strateginen tavoite on täysin ristiriidassa todennäköisen lopputuleman kannalta.

Kaiken huipuksi jotkut tahot oikein toivovat Kreikan erottamisen eurosta toimivan eräänlaisena "varoittavana esimerkkinä" muille tukiohjelmamaille.

Tämä on jo suoranaista hulluutta. Varoufakis siis lienee täysin oikeassa arviossaan, että euroalue on ajautumassa vielä huonompaan tilaan kuin mitä Neuvostoliitto aikanaan oli.

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu