Euroopan totuuden hetki lähestyy
Viimeisetkin epäilykseni Kreikan uuden hallituksen perääntymisestä haihtuivat kuunneltuani pääministeri Aleksis Tsiprasin puheen uudelle parlamentille. Puheessaan Tsipras esitti hallitusohjelmansa. Kreikan hallituksen luottamusäänestys järjestetään varhain alkaneella viikolla.
Valtiovarainministeri Gianis Varoufakis osoittaa hänkin peräänantamattomuutta. Hän kertoi italialaiselle Rai 3 -televisiokanavalle, että "Euroopasta on tulossa jopa entistä Neuvostoliittoa huonompi" alue. Allekirjoittanut on todennut aiemmin täysin samaa. Tämän lisäksi hän toteaa, että Kreikan euroero tietäisi koko euroalueen hajoamista. Tästäkin olen ollut pitkään samaa mieltä.
Kreikan hallitusohjelma vaalilupauksien mukainen
Tsipras toisti hallitusohjelmansa esittelyssä pitkälti vaalien alla esittämiään lupauksia. Joitain yksityiskohtia oli ajoitettu porrastettavaksi, kuten nyt minimipalkan nostaminen 751 euroon kuukaudessa. Minimipalkkaa nostetaan porrastetusti parin vuoden ajan.
Symbolisesti tärkeitä esimerkkileikkauksia on tiedossa parlamentaarikoiden kuluihin. Näillä ei tosin ole suurta merkitystä Kreikan budjetissa.
Tsipras kertoi, ettei Kreikka ole hakemassa Troikka-ohjelmaansa pidennystä. Hän kertoi koko tukipakettitouhun olleen suuri virhe, ja että se on järjenvastaista hakea pidennyksiä tähän virheeseen.
Sen sijaan lyhyen ajan rahoitusongelmaan Tsipras toisti aikeensa neuvotella "siltarahoituksesta" euromaiden kanssa. Tämä antaisi Kreikalle aikaa neuvotella tukiohjelmansa uudelleen.
Arvattavasti muut euromaat eivät ole olleet halukkaita myöntymään Tsiprasin ehdottamaan rahoitusmuotoon. Esimerkiksi Saksan sisäpoliittinen paine pakottaa liittokansleri Angela Merkelin esittämään jyrkän kielteistä linjaa. Lepsuilu kostautuisi eurovastaisen Vaihtoehto Saksalle (Alternative für Deutschland) -puolueen kannatuksen nousuna.
Yhdysvaltojen viesti euromaille: sopikaa Kreikan kanssa
Yhdysvallat ovat hoputtamassa muita euromaita sopimaan Kreikan rahoituksesta. Aiheesta suomeksi uutisoi muun muassa Uusi Suomi.
Yhdysvaltojen huolena on Kreikan ja muiden euromaiden välinen pattitilanne, joka on vaarantamassa maailmantalouden kasvun.
Epävirallisempaa kannanottoa edustaa Yhdysvaltain keskuspankin pitkäaikainen johtaja Alan Greenspan, jonka mukaan Kreikan euroero tulee vääjämättä eteen. Greenspan uskoo Varoufakisin lailla tämän tarkoittavan yhteisvaluutan murenemista käsiin.
Yhdysvaltain virallinen kanta on samansuuntainen. Yhdysvallat on huolestunut "vakavista heijastusvaikutuksista" ympäri Eurooppaa, jos Kreikka eroaa yhteisvaluutasta tai sille näytetään ovea.
Talouslehti Financial Times uutisoi aiheesta huomioiden Brysselissä asti olevan huolta Saksan hallituksen näkemyksestä, että Kreikan euroero ei aiheuttaisi turbulenssia.
Pattitilanne haittaa kaikkia
Nykyinen pattitilanne on luonteeltaan yksinomaan poliittinen. Saksan huolena on AfD:n nousu. Portugalissa taas ollaan närkästytty siksi, että maa on itse käynyt rankan matokuurin. Espanjan huolena on Syrizan sisarpuolue Podemosin rynnistys mielipidemittauksien kärkeen.
Taloudellisessa mielessä osapuolten pitäisi kuitenkin palata neuvottelupöytään mitä pikimmin ja sopia Kreikalle huojennuksia ja finanssipoliittista liikkumavaraa. Varoufakis muistutti, että Kreikan kolmanneksi suurin puolue on "natsipuolue", eli Kultainen sarastus. Jos Syriza ei nyt onnistu, voisi Kultainen sarastus vain kasvattaa suosiotaan.
Neuvottelujen ja Kreikan velan saattamiseksi kestävälle tasolle luulisi olevan euromyönteisten puolueiden agendana.
Sen sijaan nämä puolueet ajavatkin kovaa ja jyrkkää linjaa, jossa Kreikalle ei tehtäisi juuri minkäänlaisia myönnytyksiä. Strateginen tavoite on täysin ristiriidassa todennäköisen lopputuleman kannalta.
Kaiken huipuksi jotkut tahot oikein toivovat Kreikan erottamisen eurosta toimivan eräänlaisena "varoittavana esimerkkinä" muille tukiohjelmamaille.
Tämä on jo suoranaista hulluutta. Varoufakis siis lienee täysin oikeassa arviossaan, että euroalue on ajautumassa vielä huonompaan tilaan kuin mitä Neuvostoliitto aikanaan oli.
Pari mielenkiintoista linkkiä. Ensin suomeksi Talouselämältä:
”Jos Kreikka-neuvotteluissa ei löydy sopua, euroalue hajoaa tänä vuonna.”
http://www.talouselama.fi/uutiset/varman+murto+kre…
Englanniksi taas Zero Hedgeltä:
http://www.zerohedge.com/news/2015-02-07/greece-ga…
Ilmoita asiaton viesti
Juuri sama asia kiinnitti huomioni:
Peitto ei enää riitä.
Kreikan lainojen puolestapuhujien kohtalon hetki lähestyy.
Kova arvio Kreikan euroerosta: ”Vain ajan kysymys”
http://www.uusisuomi.fi/raha/77596-kova-arvio-krei…
Ilmoita asiaton viesti
Tsipraksen puhe parlamentisa oli/on melkoinen sensaatio – vaikka itse odotin sitä, niin tuntuu edelleen oudolta, että tällainen konstallaatio on saatu aikaan.
EUn johtava klikki on tehnyt harha-askeleen, jota tulevat vielä katkerasti katumaan.
Kreikka sekä hajoittaa (Bryssel-Berliini-Frankfurt akselin), että pelastaa Euroopan (itsenäiset ja suverenit valtiot).
Elämme sika-jännittäviä aikoja.
🙂
Henry
Ilmoita asiaton viesti
Sensaatio?
”Siltarahoituksella”, tukiohjelmien uudelleen neuvottelemisella, tukipaketeilla ja niiden pidentämisellä ei ole käytännössä mitään eroa.
Kuten jo aikaisemmin kommentoin, huijareita tai ainakin hämäystä yrittäviä kaikki tyynni(Syrizan johto)
”Helsingin Sanomien kysymykseen (2012): ”Tarvitseeko suomalaisten veronmaksajien olla huolissaan Kreikalle lainaamistaan rahoista, jos voitatte vaalit?” Tsipras vastasi tuskin kuuluvalla äänellä: ”Katsotaan sitä myöhemmin”.[43]”
http://liberalismi.net/wiki/Kreikka#Syriza
Ilmoita asiaton viesti
🙂
Tuo ei ollut se sensaatio – tuonhan kaikki tietävät. Vaan se, että jokin hallitus pitää köyhien puolta vielä vaalien jälkeenkin.
Henry
Ilmoita asiaton viesti
🙂
Minimipalkan nostaminen ei ole sensaatio vaan katastrofi.
Sillä ei tosiaankaan pidetä köyhien puolta vaan haitataan pitkällä aikavälillä kaikkien hyvinvointia.
Yksi kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa…
http://hillswestroundup.com/wp-content/uploads/201…
Ilmoita asiaton viesti
Yes, Minimum Wages Still Increase Unemployment
http://mises.org/library/yes-minimum-wages-still-i…
Ilmoita asiaton viesti
No, ainakin sen lasku on nostanut työttömyyden täällä 25 prosentin korville. 😉
Ilmoita asiaton viesti
Äläpäs yritä sinäkään hämätä.
Eli älä ”unohda” mikä oli Kreikan lähtötilanne
– tilastotietojen vääristely vuosikausien ajan
– yli varojen eläminen
– manipuloidut eli keinotekoiset rahamarkkinat(mikä on myös nykyinen tilanne)
Ja koko euroalueen ongelma on työmarkkinasääntely, joka aiheuttaa työttömyyttä.
Ilmoita asiaton viesti
Joo, sori. Mutta kun jo viime kerralla ilmoitit, ettet ymmärrä tätä valuuttakurssiasiaa lainkaan niin en katso tämän toitottelusi pointtia?
Mises on minusta oikeastaan yksinomaan silkkaa moskaa.
Ilmoita asiaton viesti
Vai sillä lailla… No annetaan samalla mitalla takaisin:
Minusta valuuttakurssikommenttisi oli moskaa ja et myöskään vastannut siihen esittämääni vastakommenttiini eli kysymykseeni. Miksi et?
Ilmoita asiaton viesti
Ei kiinnosta.
Ilmoita asiaton viesti
eurofanaatikot varmaan yrittää tehdä kreikasta varoittavan esimerkin. hiukka isis tyyliin teloitus ettei kukaan muu lähde perästä.
sakut ei voi luovuttaa koska se olisi merkkelin uran loppu ja se on pyhempi asia kun 500 milj ihmisen elämä. eikä luovuta suomi koska meilläkin menisi monia korvaamattomia politikkoja, todellisia superkykyjä, sivuun uraputkesta.
elikkä lopputulema. antaa euroopan palaa, tärkeintä on pelastaa muutama huippukyky.
Ilmoita asiaton viesti
Ja jos ekassa kommentissa olevan Zero Hedgen esittämät laskelmat Saksan laskun suuruudesta pitävät paikkaansa niin toiminnallaan ajavat maalleen vielä suurempaa taloudellista hintaa.
Se tulee aina kalliiksi, jos valtaapitävät eivät kerro kansalaisilleen asioiden todellista tilaa. Suomi-laivakin hörppii vettä alakansilleen aivan samoista syistä.
Olettaisin tämän vastakkainasettelun kärjistyvän hieman lisää, ja sitten lopulta Saksa ja muut euromaat joutuvat taipumaan. Jahka se totuuden hetki koittaa. Siihen ei välttämättä mene kuin pari viikkoa.
Ilmoita asiaton viesti
” eurofanaatikot varmaan yrittää tehdä kreikasta varoittavan esimerkin. ”
Ukrainan kriisin laukeaminen voi toimia käyttökelpoisena verukkeena Kreikan velkahelpotuksille ja sen jälkeisissä selittelyissä. Parempi leipoa ikävä päätös osaksi riittävän suuren ongelman ratkaisua, jonka epäonnistumiseen ei kenelläkään ole varaa.
Tuo on tietenkin vain villi arvaukseni. Mahdollisesti näemme Stubbin lähiviikkoina selittämässä suomalaisille kuinka hyvä diili maailmanrauhalle uusi Kreikan tukijärjestely ja velkaleikkaus on.
Ilmoita asiaton viesti
Tässähän nyt esitellään EU-myönteisten voimien kantoja. Ihmettä on, että selkeästi on osoitettavissa järjestelmän hölmöys ja vielä löytyy näitä innokkaita Neuvosto EU:n kannattajia. Ihan esimerkkinä: Kreikan valtion velan määrä BKT:hen oli 110%, tuota pikaa se pompsahti 180% ja juhannukseen mennessä melko varmasti se on 200%. Miksi? Nythän pitää kysyä kuka maksaa laskut ja kenelle? Varma vastausvaihtoehto on, ettei ainakaan Kreikka niitä maksa ja ei ainakaan tavalliset veronmaksajat asiasta mitään hyödy.
ITSENÄISYYSPUOLUE ajaa eroa EU:sta ja eurosta, se on tässä tilanteessa ainoa järjellinen valinta. Miettikää Islantia, Sveitsiä, Norjaa ja vaikkapa lisäksi vielä Ruotsia ja Tanskaa. Huonostiko on mennyt?
Ilmoita asiaton viesti
Olen samaa mieltä siitä, ettei Kreikka nykyisiä velkojaan pysty maksamaan. Ei euromaana, eikä euroalueen ulkopuolisena maana.
Ilmoita asiaton viesti
Milloin euromaiden iltalypsy loppuu? Loppuuko se grezitiinkään?
Ilmoita asiaton viesti
Parempi kertarutina kuin ikuinen kitinä.
Kreikka voisi näyttää muillekin paluutien täysin pieleen valitulta euro-polulta. Voisi vähentää jääräpäiden intoa edetä tuota polkua ihan helvettiin asti.
Ilmoita asiaton viesti
Niinhän tuo voisi, mutta pidän tällä hetkellä todennäköisempänä lopputulemana sitä, että euromaat taipuvat jonkin verran.
Näin ehkä molemmat osapuolet voivat esittäytyä äänestäjilleen ”voittajina” hankalasta tilanteesta.
Ilmoita asiaton viesti
Hurmoksessa olevia EUforistisia ja euromaanisia ihmisiä on vaikea manipuloida ja saada uskomaan, että he ovatkin – ikävä kyllä – tulleet huijatuiksi naiiviuttaan. – Onko eurokriisin syynä ahne salkunhoitajakapitalismi?
http://karikilpio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/185495-…
Ilmoita asiaton viesti
Kreikan pörssi avautui yli 4 prosentin laskuun sunnuntain puheen ja ohjelmaesittelyn jälkeen. Myös Kreikan valtiolainat ovat laskussa (jälkimarkkinakorot siis nousussa).
Ilmoita asiaton viesti
Yhteisvastuullista EU-liittovaltiota ja peruuttamatonta euroa ajavan Suomen vasemmiston (sdp & vas) kannattaisi painaa mieliinsä Varoufakisin (ns. äärivasemmisto) kohtalaisen tragikoominen lausahdus: ”Euroopasta on tulossa jopa entistä Neuvostoliittoa huonompi”.
Eikä Alan Greenspan’kaan yleensä tyhjiä puhu.
Ilmoita asiaton viesti
Varoufakis, Grexit, ketjureaktio ja Italian mielestä ”sopimattomat puheet”:
http://www.taloussanomat.fi/ulkomaat/2015/02/09/va…
Ilmoita asiaton viesti