Eurooppa muuttuu – tavalla tai toisella

Eurooppa on muutoksen edessä, mutta vaihtoehtoisia reittejä on muutama. Yksi polku on purkaa euro ja antaa euromaiden itsenäisyys takaisin. Toinen vaihtoehto on ajaa umpikujaa siihen pisteeseen; että sekä euro, että EU hajoavat. Kolmas vaihtoehto on muodostaa tyrannimainen diktatuuri. Itse kannatan ensimmäistä vaihtoehtoa.

 

Euroeliitti haluaa Syrizan epäonnistuvan

Eurojohtajien mieleen olisi Kreikan vasemmistopainotteisen hallituksen nöyrtyminen ja täydellinen alistuminen. Kreikan hallitus ohitettaisiin, ja siitä tulisi marionettihallitus. Lankoja nykisi Saksa, joka on ajamassa "saksalaista Eurooppaa" kaikille.

Europäättäjien painajainen olisi, jos Syriza onnistuisi. Kreikalle myönnettäisiin liikkumavaraa.

Sen sijaan päättäjien painajainen vaihtuisi katastrofiksi, jos Kreikan annettaisiin onnistua euron ulkopuolella. Siihen menisi 1-2 vuotta.

Painajainen on melko selkeä. Espanjan tämän vuoden vaalit tietäisi vain lisäpuhtia Podemokselle, joka kasvattaa kaulaansa nyt vielä vallassaolevan PP:hen. Podemoksella ei ole vielä aivan yhtä suurta edustusmäärää tiedossa parlamenttiin nykyisten kannatuslukujen kanssa. Espanjan euroeliitti ei tämän haluakaan tapahtuvan.

Portugali ja Irlanti näyttäytyisivät varsinaisina luusereina. Säästötoimiin suostuneet maat saisivat ihmetellä, että toisinkin olisi voinut menetellä. On vaikea kuvitella näiden puolueiden pystyvän enää kamppailemaan vallasta.

Saksan, Hollannin ja Suomen "toive" Syrizan häpeästä on paljon ilmeisempi.

 

Kreikkalaiset ovat toista mieltä

Kahvilakeskusteluissa täällä Kreikassa nousee yksi asia pintaan. Tunteikkaat kreikkalaiset kertovat, että nyt heillä on hallitus, joka edes taistelee. Kreikkalaiset ovat saamassa itsetuntonsa takaisin.

Europäättäjien toive täydellisesta apatiasta on haihtunut. Sanelupolitiikka ei enää toimikaan.

Läpi viime yön Ateenan parlamenttitalon edustalla kuuluisalla Syntagma-aukiolla on ollut runsaasti väkeä osoittamassa mieltään. Tällä kertaa Syrizan vetämän hallituksen puolesta.

Kreikan hallitus ei vain yksinkertaisesti voi perääntyä kansan antaessa näin näyttävästi tukeaan hallitukselle.

 

Savustetaanko Kreikka ensin ulos?

Eurofiilien jääräpäisyys on tietysti hyvin ymmärrettävää. Se ei silti tee siitä yhtään sen vähemmän lapsellisempaa. Kreikkalaisia ei voida kohdella enää kuin kurittomia kakaroita. Se pitää vain hyväksyä.

Jääräpäisyydellä on kuitenkin hintansa. Se voi johtaa Kreikan euroeroon. Tämän jälkeen lähtijöitä on muitakin.

Markkinat tulevat varmuudella "kokeilemaan" Euroopan keskuspankin valtiolainojen osto-ohjelmaa. Sitä tulee silloin kasvattaa niihin mittoihin, että Saksassa paine kasvaa liian suureksi. Kärjistetysti voikin sanoa, että joko eurosta savustetaan markkinoiden toimesta muut euromaat kuin Saksa ulos, tai sitten Saksassa valtaan nousee esimerkiksi AfD. Voihan toki CDU:kin kiristää kantojaan EKP:n "roskapankkiudesta" – ja Saksa lähtee yhteisvaluutasta.

Silloin eurosta ei paljoa jää kuitenkaan jäljelle. Siitä seuraavia markkinareaktioita on vaikea kuvailla. "Täydellinen pakokauhu" olisi kuin peilityyni lahden pohjukka kesäöisellä järven rannalla.

 

Diktatuurilla ja panssarivaunuilla kuria?

Kolmas vaihtoehto on musertaa kreikkalaisten vastarinta aseellisesti. Toivottavasti tähän nyt ei sentään jouduta.

Kannattaa muistaa, että Kreikasta voi tulla EU- ja Nato-jäsenmaana harmaita hiuksia, jos Kreikan kohtuullisiin vaatimuksiin ei suostuta. Kreikka voi veto-oikeudellaan estää EU:n tai Naton toimet Venäjää vastaan. Kreikka tehnee näin varmuudella, jos Kreikka ajetaan Venäjän rahoituksen pariin.

Samalla Venäjä saisi "tukikohdan" Euroopan puolelle.

 

Euroryhmän hätäkokousfarssi

Viime yönä nähtiin yksi omituisimmista lehdistötilaisuuksista. Brysselin yössä esiin marssi Euroryhmän (euroalueen valtiovarainministereistä koottu ryhmä) puheenjohtaja Jeroen Djisselbloem kertomaan, ettei ole mitään kerrottavaa.

Edes siitä ei päästy Kreikan kanssa yksimielisyyteen, miten tästä jatketaan. Todennäköisesti maanantaina jatketaan, ja mahdollisesti yhtä tuloksettomasti.

EU:n talouskomissaari Pierre Moscovici toisti, että kaiken lähtökohtana on Kreikan nykyinen Troikan vahtaama talousohjelma. Kreikka on sanonut, että juuri tämä ei tule kuuloonkaan.

Kreikka on kohtuullisuusmielessä ilmoittanut, että se aikoo laatia primääritaseeltaan ylijäämäisen budjetin, mutta ei niin utopistisen rajua kuin mitä sanelupolitiikka-aikakauden helppouteen tuudittautuneet europäättäjät ovat fantasioissaan maalailleet.

11-miljoonainen kansa on sekoittanut täydellisesti konsensushymistelijöiden pasmat. Tuntuu suorastaan upealta asua sellaisen kansan keskellä, jossa maan hallitus ajaa kansalaistensa etua.

Toivottavasti Suomessakin tehdään samanlainen kurssinmuutos kevään eduskuntavaaleissa.

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu