FT: Kreikalle rinnakkaisvaluutta ja velat pystyyn?

Talouslehti Financial Timesin vakiokolumnisti Wolfgang Münchau toivoo Kreikan hallituksen pysyvän lujana velkojiensa edessä. Hän esittää kreikkalaisille hyvän vaihtoehdon: rinnakkaisvaluutan käyttöönoton, ja kun tästä on tullut toimiva järjestelmä, Kreikka jättäisi velkojaan euromaille ja vakausrahastolle maksamatta. Esitys tietäisi suuren luokan luottotappioita euromaille, myös Suomelle.

Rinnakkaisvaluutta olisi yhtä kuin eräänlaisia Kreikan valtion velkasitoumuksia kansalaisille ja yrityksille. Luonnollisesti tällä "valuutalla" tuskin syntyisi ostovoimaa maan rajojen ulkopuolella. Velkasitoumukset valtio maksaisi sitten tulevista verotuloista "oikealla valuutalla", olkoon se sitten euro tai uusi drakhma.

Vähän rinnakkaisvaluutan käyttöönoton jälkeen Kreikka voisi jättää velkojaan hoitamatta euromaille ja vakausrahastolle. Münchau kysyy, että mitä jäsenmaat voisivat asialle tehdä?

Ei mitään. Kreikkaa ei voida erottaa sen koommin euroalueesta kuin EU:stakaan. Mikäli perussopimusta (Lissabonin sopimus) haluttaisiin muuttaa siihen suuntaan, että erottaminen olisi mahdollista, niin se pitää saada hyväksyttyä kaikissa jäsenmaissa, siis myös Kreikassa.

 

Poliittinen keskuspankki?

Toki tällainen temppu voisi vaarantaa Euroopan keskuspankin itsenäisyyden. Keskuspankista tulisi poliittinen keskuspankki, jossa jäsenmaiden edustajia painostetaan poliittisten päättäjien toimesta tekemään sellaiset keskuspankin rahapoliittiset liikkeet, että Kreikan eurojäsenyys kävisi mahdottomaksi.

EKP:n neuvosto voisi esimerkiksi 2/3 enemmistöäänin turvin evätä Kreikan pankeilta hätärahoituksen (ELA, Emergency Liquidity Assistance). EKP ei luonnollisestikaan haluaisi vaarantaa itsenäisyytensä statustaan, mutta poliittisen ohjailun osoittaminen on kuitenkin vaikeaa.

Tällainen toimi kuitenkin kaataisi Kreikan pankit eurojärjestelmässä hyvin nopeasti. Kreikalle ei jäisi muuta vaihtoehtoa kuin kansallistaa pankit, ja myöntää näille uutta pääomaa. Koska uuden pääoman luonti ei onnistu euromaalta kuin EKP:n kautta (jota ei siis olisi tulossa), tulisi pääomitus toisella valuutalla. Kreikan uudella kansallisella valuutalla.

 

Valtit Kreikalla

Koska mikään osapuoli ei kuitenkaan halua Kreikan sotkuista euroeroa, ei euromailla ole paljoa valinnanvaraa Kreikan pysyessä lujana.

Ja koska velkojen maksamatta jättäminen vain ruuhkauttaisi oikeussalit sen suurempaa hyötyä saavuttamatta, niin euromaiden olisi Muncahun mukaan parempi tehdä laiha sopu Kreikan kanssa. Toiseksi parhaimpana vaihtoehtona Münchau pitää sitten sotkuista Kreikan euroeroa. Vasta viimeisenä kannattavana vaihtoehtona hän suosittelisi Kreikan taipumista.

Münchau muistuttaa minun tavoin, että Kreikassa ei tämän jälkeen ole kuin yksi puolue vastustamassa vyönkiristelyä. Se puolue on Kultainen sarastus. Kreikkalaiset ovat uusimman mielipidekyselyn mukaan erittäin vahvasti nykyisen taistelevan hallituksensa takana.

Olisi siis suuri vaara saada nostatettua Kreikkaan avoimen misantrooppinen puolue kärkeen. Tästä päättävät epäsuorasti europäättäjät itse.

Luonnollisesti euromaiden taipuminen edes osittain Kreikan suuntaan nostattaa vastaavaa kapinahenkeä muutamassa muussakin euromaassa. Se on vain hyväksyttävä. Kansalaiset siitä päättävät mihin suuntaan Eurooppaa kehitetään. Näin ainakin, jos demokratiasta halutaan säilyttää edes pieniä rippeitä.

susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen toiminut vuosia freelance-toimittajana Suomessa ja Kreikassa. Olen makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Perussuomalaisten eduskuntaryhmän talouspoliittinen asiantuntija 2/2022 -.

Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: kts. eduskunnan verkkosivuilta sähköpostiohjeet.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu