Toisten asioihin sekaantuminen – hyvä asia?
Olen miettinyt tässä viime vuosien aikana sitä, mitenkä hyvä asia toisten asioihin puuttuminen oikein on. En ole vain osannut pukea sitä kunnolla sanoiksi. Hiljattain Lapin Kansan mielipideosastolla 12-vuotias koululainen kysyi, jotta kestäisitkö sinä työpaikalla kouluissa nähtyä kiusaamista. Se oli avain lukkooni, kiitos siitä sinne Lappiin!
Euroopan ongelmaksi on muodostunut se, että naapurit päättävät siitä mihin rahasi laitat. Vastaava analogia pätee siinä, että hyväksyisitkö sinä sen, jos naapurisi päättäisi ettet saakaan enää käydä elokuvissa, vaan sinun olisi esimerkiksi ostettava rahoillasi turhanpäiväistä krääsää. Hän myös määrittelisi sen, paljonko tililläsi on oltava rahaa, ja voitko hajonneen pesukoneen tilalle ostaa uuden, vai pitääkö sinun vain makuuttaa rahoja tililläsi.
Viimeisin esimerkki tulee mistäpä muualtakaan kuin Saksan keskuspankista. Kuoroon yhtyi Hollannin keskuspankki. Näiltä tahoilta kerrotaan, että Euroopan keskuspankki EKP:n valtiolainaostot vaarantavat talouskurin pitämistä esimerkiksi Ranskassa ja Italiassa.
Mitä se Saksalle tai Hollannille kuuluu, miten italialaiset käyttävät rahojaan? Velkaantukoot korviaan myöden – tai vielä enemmän. Ongelmana on se, että nyt muut maat katsovat joutuvansa mahdollisesti maksumiehiksi, kun velkahurmoisen politiikan vuoksi joudutaan tehtailemaan tukipaketteja, tai muuten se euro hajoaisi.
Yksinkertainen ongelmanratkaisu sanoo ja kysyy, jotta miksi ihmeessä muut maat suostuisivat maksamaan muiden laskuja? Tällä menettelytavalla on paitsi riitannutettu euromaat toisiaan vastaan, mutta harjoitetun talouspolitiikan vuoksi nuorilta katoaa usko koko Euroopan Unioniin.
Olen muutamaan otteeseen – ja jopa miltei neljä vuotta sitten – esittänyt huolestuneisuuteni siitä, mihin eurooppalainen politiikka johtaa: poliittiseen kriisiin. Se on nyt toteutumassa. Kreikan Syrizan esiinmarssi oli niistä tuntuvin ensimmäinen askel. Mitä luulette Euroopassa tapahtuvan kun Italian hallitus muodostuu eurovastaisesta, nykyisestä oppositiosta? Marine Le Pen Ranskan presidenttinä? Podemos ja Syriza hallitsevat Espanjassa ja Kreikassa? Jälkimmäinen tosin halutaan vaihtaa mitä ilmeisimmin. Lopputuloksena Eurooppa voi saada Kultaisen sarastuksen Kreikan johtoon.
Valtiolainojen osto-ohjelma EKP:n kautta on toimi, joka on tavallaan yhteisvastuullinen. Maksamme laskun heikentyvänä eurona. Euro on nyt vajonnut jo alle 1,05 dollarin. Tuo taso oli EKP:n mietinnöissä mahdollista vuonna 2017, mutta silloinkin inflaatio lähtisi laukkaan.
Miksei hallituspuolueidemme kannattajat osaa suoraan kertoa sitä, miksi he haluavat intomielin maksaa muiden laskuja? Miksi he haluavat ajaa Suomenkin muiden euromaiden kesken ristiriitaiseen intressitilanteeseen – ja siten toinen toisiamme vastaan? Miksi he haluavat päästä määräämään siitä, miten muissa maissa eletään?
Olen todella pahoillani, etten osaa keksiä ainoatakaan syytä siihen, miksi tätä politiikkaa on näinkin määrätietoisesti Suomessa ajettu. Toivottavasti tämä virhe tunnustetaan, ja käännytään toiselle tielle.
Yhteisen Euroopan eteen nimittäin kannattaisi hieman panostaa. Eikä siihen, että ajaudumme nokkapokkaan muiden euromaiden kesken.
Kunnon sota? Siinä sitä työpaikkakiusaamista. Neljä vuotta sitten keskustelimme aiheesta, joka liittyy eurooppalaiseen identiteettiin….
Talousjutuissa tulee raja taas vastaan. Globaali finanssitalous ei toimi. Venäjä saa omalla heikkoudellaan sakemannien autoteollisuuden sekaisin. Tarvitaan sisämarkkinoita, toimivia sellaisia.
Katteesta on kysymys.. Pankkien ongelma on tyrkyttää rahaa pienellä katteella jotta ne voisivat elättää omaa jättimäistä turhapuro juttuaan.
Euro on tehnyt pahaa jälkeä….
Ilmoita asiaton viesti
Haluaisin korostaa että puhuttaessa EU:sta se koskee vain osaa Eurooppaa, onneksi vielä muutama maa on onnistunut pysyttelemään edes muodollisesti tämän rakennelman ulkopuolella. Sinänsä pidän valitettavana suomalaisen poliittisen eliitin kuin kiveenhakattua totuutta siitä että Suomen linja on EU:n linja (tai ehkä päinvastoin). Näin Suomi sidotaan yhdeksi muiden asioihin puuttuvaksi besserwisseriksi niin EU:n sisällä kuin laajemminkin Euroopassa tai jopa sen ulkopuolella.
Ilmoita asiaton viesti
Se on vaikea pysytellä ulkopuolella, kun leikkiin on jo lähdetty.
Irlantilaispankkiirit kertoivat salaa nauhotetuissa keskusteluissa sen, miten tärkeää oli saada hallitukselta ensin pieni apupaketti, jotta ”syöttiin tarrauduttaisiin”.
Pankkiirit pohtivat sitä, mikä olisi ”sopiva määrä” ilmoittaa maan hallitukselle saada rahaa. Jos se olisi liian pieni niin hallitus olisi voinut ilmoittaa, että korjatkaa itse tilanne. Jos se olisi ollut totuudenmukainen (siis aivan järjettömän iso) niin maan hallitus olisi voinut kieltäytyä koko projektista.
Pankkiireilla oli hauskaa vitsaillessaan hallituksen ääliöistä, että tällä summalla saadaan maan hallitus koukkuun, ja sitten hallituksella olisi intressit pelastaa aiemmat ”sijoituksensa” – totuuden valjetessa.
Ja juuri näin kävi.
Samoin on mielestäni käynyt euroalueen yhteisvastuulla. Tämän vuoksi Kreikankin ”apupaketit” on tehty pienissä osissa, sillä kertaläjäyksenä noin 300 miljardin euron paketti olisi ollut liikaa. Nyt on paketissa melkein 240 miljardia (kahdessa erässä) ja kolmatta valmistellaan.
Ilmoita asiaton viesti
Kunnioitan syvästi Myllyniemen ja Rusilan aynrandilaista individualismia, jota jotkut perussuomalaiset ja vasemmistoliittolaiset saattaisivat pitää erikoisena. Mitäpä kenenkään asiat kenellekään toiselle kuuluvat.
Se, että jollakulla on ”omaa rahaa”, josta vain hänellä ”itsellään” on oikeus päättää, johtuu tietenkin vain siitä, että jokainen erikseen on kaivanut rahansa maasta tai valmistanut sen löytämistään raaka-aineista. Ei siihen kenenkään toisen työtä, yrittämistä tai lainsäädäntöä ole tarvittu.
Ilmoita asiaton viesti
Mitä Kreikassa tuumitaan nyt toisten asioihin sekaantumisesta (2015)?
http://www.taloussanomat.fi/ulkomaat/2015/03/14/kr…
”Hänen (Panos Kammenos – osuva nimi!) mukaansa Saksa yrittää puuttua Kreikan sisäpolitiikkaan, vaikka maan pitäisi hyväksyä, että Kreikan uusi hallitus on kansalaisten valitsema.”
Ilmoita asiaton viesti
Kammenos = leiskuva. 😀 Olen samaa mieltä osuvuudesta. Tämä kaveri vaati muuten rötösherroja tilille jo aiemmalla kaudella.
Ilmoita asiaton viesti
En puhuisi osaltani aynrandilaisesta individualismista vaan enemmänkin EU:n yhtenä ehkä tarkoituksellisestikin unohdettuna arvona olleen subsidiariteetin toteuttamisena. Toki mitä lähemmäksi suoraa demokratiaa edetään sitä paremmin yksilölliset tarpeetkin saattaisivat toteutua. Yksi askel tähän suuntaan voisi olla itsenäisen päätöksenteon lisääminen edes valtiotasolle esimerkiksi ulkopolitiikassa.
Ilmoita asiaton viesti
Lienemme ymmärtäneet toisemme oikein. Olen päinvastaista mieltä. Federalismi pitää toteuttaa paljon nykyistä syvemmin.
Täsmennän, että toki olen eettinen individualisti, John Stuart Millin ja Karl Marxin tavoin, mutta en ymmärrä, miksi juuri kansallisvaltio olisi tämän ajattelutavan kannalta erityisen pyhä taso.
Ilmoita asiaton viesti
”Federalismi pitää toteuttaa paljon nykyistä syvemmin.”
Ole uskossasi vahva, tosiasiat eivät kuitenkaan uskoasi tue.
Ilmoita asiaton viesti
En ole kiistämässä federalismin mahdollisuutta kriisin ratkaisussa. Mutta nyt sitä yritetään feodalismin kautta – ja se, hyvä ja arvostamani opponentti, on tuhoisaa. Et liene tästä asiasta eri mieltä?
Diagnoosimme ovat mielestäni yhteneväiset. Ratkaisukeinot eivät. En vain usko siihen, että Schäuble ja Merkel uskaltautuisivat alistumaan maksamaan tätä iloa. AfD on jo olemassa, kyllä sinnekin äänet kelpaavat.
Katsoitko kirjoittelua Saksan palstoilla euron pudottua alta 1,05 USD:n?
Ilmoita asiaton viesti
Saksa ei missään tapauksessa ole minulle pyhempi kuin muutkaan kansallisvaltiot 🙂 Ajattelen kuitenkin, että feodalismista eroon pääsemisen mahdollisuuskin edellyttää liiton syventämistä.
Ilmoita asiaton viesti
En vain näe tällaista. Minusta Saksasta ei olla tarjottu juuri mitään sellaista, mikä ”syventäisi liittoa”.
Ilmoita asiaton viesti
”Miksei hallituspuolueidemme kannattajat osaa suoraan kertoa sitä, miksi he haluavat intomielin maksaa muiden laskuja?”
Todella hyvä kysymys, johon ensinnäkin pitäisi saada hallituspuolueiden johtajien ja myös Keskustan vastaus. Sitä ei vain taideta kansalaisille kertoa, sillä euro on niin ihku valuutta ja kaiken kukkuraksi sehän on tarkoitettu ikuiseksi maksoi mitä maksoi. Tuo nyt näkyy Suomen taloudessa aivan liian hyvin. Ainoana vaihtoehtona onkin suuret leikkaukset valtion menoista. Vielä eivät noiden edellä mainittujen puolueiden johto ole voineet kakistaa ulossitä että ainoa tie ”onneen” on joko poistuminen eurosta ja lopettaminen muiden maiden velkoihin osallistuminen tai sitten on kylmän viileästi leikattava myös palkkoja. Ja tuo on se kova paikka noille puolueille, muttapakko se on sisäisen devalvaation kyseessä ollen tehdä. Edes inflaation kasvu ei korjaa Suomen talouden tilaa riittävällä nopeudella, eikä budjetin menoista nyt voitane leikata loputtomiin.
Kansalaisten kiusaamista harrastavat EU ja viime ajan hallituspuolueet siitä ei pääse yli eikä ympäri. Voi vain kuvitella mihin tämä politikointi vielä tulee johtamaan.
Ilmoita asiaton viesti
Nämä tämän kauden hallitukset eivät ole olleet halukkaita toimimaan Suomen osalta niin kuin yhteisvaluutassa pitää.
Velkaa on otettu mielin määrin ja sotku jätetään tulevalle hallitukselle vaalien jälkeen siivottavaksi.
Ilmoita asiaton viesti
Kunhan ei jatkossa nähtäisi ”kirjarovioita” kadulla niin kuin joskus menneisyydessä.
Ilmoita asiaton viesti
Maalaat huikeita näkymiä ja eipä ihme ettet ole saanut niitä puetuksi sanoiksi. En minäkään osaa pukea sanoiksi niitä näkymiä joita mielessäni käy.
Ja linjasi jatkuu loogisesti:
”Olen todella pahoillani, etten osaa keksiä ainoatakaan syytä siihen, miksi tätä politiikkaa on näinkin määrätietoisesti Suomessa ajettu. Toivottavasti tämä virhe tunnustetaan, ja käännytään toiselle tielle.”
Itse en usko, että sitä toista tietä löydetään. Mitä se tarkoittaa, se jääköön jokaisen oman päättelyn varaan.
” Lopputuloksena Eurooppa voi saada Kultaisen sarastuksen Kreikan johtoon.”
Ilmoita asiaton viesti
Maalailin niitä näkymiä jo miltei neljä vuotta sitten. Tässä blogissani on linkki ko. asiaan. Nyt nuo näkymät ovat käymässä toteen.
Äänestäjien tulisikin miettiä, että äänestäisikö kaveria, joka osaa nähdä muutaman vuoden tulevaan; vai kaveria, joka osaa kertoa, että ei onnistunut.
Itse en ole ehdolla.
Ilmoita asiaton viesti
Teemu Selänteen fanit huusivat useana vuotena Anaheimissa kesän kynnyksellä: ”One more year!” Luottoa löytyi, kun näyttöjä löytyi.
Odotan kiinnostuneena EK-vaaleja 2014. Huutaakohan kansa yhä: ”Four more years!”
Seuraavaksi vuoden 2019 EU-vaaleja, jolloin kansa huutaisi: ”Five more years!”
En olisi uskonut, että EK- ja EU-oppiminen on noin hidas prosessi.
Yleensä on niin, että, jos potkaiset palloa se lentää lähes paraabelin muotoista rataa, mutta jos potkaiset ihmistä tämä potkaisee takaisin.
Eikö ahterissa ole vielä kyllin mustelmia? Eivätkö näytöt kerro mitään?
http://ri.search.yahoo.com/_ylt=A0LEV059BgRV3yEAB_…
Ilmoita asiaton viesti
Niinpä. Kataisen mukaan vuonna 2011 tilanne meillä oli vailla vertaa. ”Katainen sanoo, että EU on antanut Euroopalle vakautta. EU on hänen mukaansa menestystarina vailla vertaa.” Noin siis Kataisen mukaan muutaman kuukauden jälkeen kun hänestä tuli pääministeri omasta halustaan vai pitäisikö oikein sanoa pyrkyryydestä, sillä tuolla tavalla hän varmisteli nykyistä virkaa komissiossa.
Mitään väliä ei ollut oikeilla taouden toimenpiteillä jota hallituksessa päätettiin. Kunhan jotain tehtiin utopiaan nojaten.
Enpä ole kovinkaan luottavainen seuraavien EU-vaalien suhteen siinä että ymmärrystä olisi kansalaisten keskuuteen tullut kovinkaan paljon lisää. Samoja naamoja/puolueita etupäässä äänestellään ajattelematta mihin se johtaa. Sen sijaan ek-vaalit voivat olla mielenkiintoiset lopputuloksen suhteen, sillä onhan kuitenkin tuoreita tapahtumia aivan riittämiin alle 3 kuukauden, jota on sanottu äänestäjien muistin ajaksi.
Ilmoita asiaton viesti
Laitoin Katais-linkin, jotta sitä voi lukea rinnan Henryn (2011) linkin kanssa, joka on kirjoitettu hieman aiemmin. 😀
Ilmoita asiaton viesti
Aivan. Kuten Kataista siteerataan, niin ”juurille palaaminen” lienee paluuta jo meille satojen vuosien taakse ulottuvaan tottumukseen kumarrella Berliiniin ja Frankfurtiin?
Kun vielä suurin osa suomalaisista ymmärtäisi, etteivät modernit ”hakkapeliitat” tuoksu ruudille ja pontikalle… Ja että he eivät ole Suomesta.
LISÄYS: Tarvitsee toki tunnustaa, ettei ”äärilaidan” esiinmarssi ole ollut pelkästään oikeiston juhlaa. En esimerkiksi tuolloin tiennyt riittävästi Kreikan historiasta – josta olen nyt tilannekohtaisista syistä paremmin perillä – voidakseni kertoa, että yhtä lailla laitimmainen vasemmalta voi nousta pintaan.
Ilmoita asiaton viesti
Gallupien mukaan meno on kuitenkin vielä suurimmalla osalla kansaa niin hyvä, ettei tarvetta muutokselle nähdä. Tarvitaan ilmeisesti leipäjonojen triplaus ja velallisten pakkomyyntien tuplaus ennen kuin muutos saa ihmiset heräämään. Jos Kepu, joka tätä kurjuutta oli luomassa on nyt saamassa menetetyn valtansa takaisin ei mitään olla opittu, käy siis niin, että sitä saa mitä tilaa…
Ilmoita asiaton viesti
”…miksi he haluavat intomielin maksaa muiden laskuja?”
On niin vaikea myöntää olleensa väärässä ja perääntyä, varsinkin kun niin moni muukin on samassa tilanteessa. Arvovalta- ja itsetuntosyistä monet ovat valmiit maksamaan vaikka kuinka paljon, pahimmat jopa antamaan henkensä jälkiruoaksi. Tai mieluiten jonkun muun hengen ja terveyden.
Mutta lusikka on lopulta otettava kauniisti käteen ettei sitä työnnettäisi rumasti. Me joko lähdemme kälppimään eurosta tai itkemme ja lähdemme.
Ilmoita asiaton viesti
Minä voin myöntää rehdisti olleeni väärässä esimerkiksi ”euron kestävyysajoissa”.
Ei olisi tullut pieneen mieleenikään kuvitella tilannetta, jossa Kreikka ja Saksa ajautuvat ilmeisiin ristiriitoihin. Molemmat ovat muuten Nato-maita, joskin Kreikka liittyi tuohon ensin. Kreikka myös hoitaa velvoitteensa puolustusbudjetistaan, toisin kuin Saksa. Keskellä, ilman pakolaistulvaa yms. ongelmia on helppo antaa neuvoja.
Ilmoita asiaton viesti
Kultarannan nousu ja tuho? Obelixin louhos? Sesterius olla arvoton kun tuotetaan liikaa hiidenkiviä.
Markkinoidaan omalla valuutalla eipä siinä muuta. Velkaannutaan toisten rahoilla. Koko jippo? Nyt tämä jätkä lähtee ottamaan tirsat….
Ilmoita asiaton viesti