Kreikan velkojille kylmää vettä niskaan

Kreikan pääministeri Aleksis Tsiprasin kirje Saksan liittokansleri Angela Merkelille on vuotanut lehdistölle. Sinänsä taidokkaasti kirjoitetusta kirjeestä paistaa kuitenkin lävitse se, mikä kenkää puristaa. Tsipras ilmoittaa varsin suoraan, että Kreikan velkojat voivat valmistautua vastaanottamaan luottotappioita.

Tämän ei pitäisi olla mikään yllätys. Kreikan rahoituskanavia on suljettu – tai ainakin kiristetty tuntuvasti – maassa 25.1. pidettyjen parlamenttivaalien jälkeen.

Monen euromaan kannalta olisikin "suotavaa", että Kreikan vasemmistovetoinen syrizan hallitus epäonnistuisi. Espanja ei halua taipua, koska maassa valmistaudutaan ja vaaleihin. Noissa vaaleissa on kovassa nosteessa syrizan "sisarpuolue" podemos. Espanjan hallituksen tarjoilema viesti on, että siihen suuntaan menevät äänet tulevat vain haaskatuksi.

Portugali ja Irlanti eivät halua näyttää hölmöiltä. Maissa on kurjistettu kansalaisten elämää tuntuvasti noudattamalla melko tarkkaan tiukkoja vyönkiristysohjelmia. Syrizalle annettujen myönnytysten jälkeen näiden maiden kansalaiset alkaisivat varmastikin kysellä, että miksei meidän hallitukset halunneet helpotuksia?

Saksa ja Suomi haluavat esittää kovaa, mutta kuten päätoimittaja Markku Huuskon blogikirjoitus kertoo myös: meidän verrattain heppoisesti viskelemät pelimerkit ovat vaarassa muuttua arvottomiksi. Suomen VM on sekin alkanut nyt jo huolestua. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.

Velkojen laiminlyöntivaroituksen lisäksi Kreikka haluaa lisää rahaa. Kolmas tukipaketti on muotoiltu muotoon "Kreikan toipumis- ja kehityssopimus". Päätoimittaja Huuskon mietinnät siitä, kannattaako meidän vielä "mennä retkuun" mietitään sitten tarkemmin Suomen eduskuntavaalien jälkeen kesäkuun aikana.

Suomalaisethan sen päättävät retkahdetaanko vielä hieman lisää, vai olisko jo aika sanoa, että tämä oli nyt tässä tällä kertaa?

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu