Kreikan velkojille kylmää vettä niskaan
Kreikan pääministeri Aleksis Tsiprasin kirje Saksan liittokansleri Angela Merkelille on vuotanut lehdistölle. Sinänsä taidokkaasti kirjoitetusta kirjeestä paistaa kuitenkin lävitse se, mikä kenkää puristaa. Tsipras ilmoittaa varsin suoraan, että Kreikan velkojat voivat valmistautua vastaanottamaan luottotappioita.
Tämän ei pitäisi olla mikään yllätys. Kreikan rahoituskanavia on suljettu – tai ainakin kiristetty tuntuvasti – maassa 25.1. pidettyjen parlamenttivaalien jälkeen.
Monen euromaan kannalta olisikin "suotavaa", että Kreikan vasemmistovetoinen syrizan hallitus epäonnistuisi. Espanja ei halua taipua, koska maassa valmistaudutaan ja vaaleihin. Noissa vaaleissa on kovassa nosteessa syrizan "sisarpuolue" podemos. Espanjan hallituksen tarjoilema viesti on, että siihen suuntaan menevät äänet tulevat vain haaskatuksi.
Portugali ja Irlanti eivät halua näyttää hölmöiltä. Maissa on kurjistettu kansalaisten elämää tuntuvasti noudattamalla melko tarkkaan tiukkoja vyönkiristysohjelmia. Syrizalle annettujen myönnytysten jälkeen näiden maiden kansalaiset alkaisivat varmastikin kysellä, että miksei meidän hallitukset halunneet helpotuksia?
Saksa ja Suomi haluavat esittää kovaa, mutta kuten päätoimittaja Markku Huuskon blogikirjoitus kertoo myös: meidän verrattain heppoisesti viskelemät pelimerkit ovat vaarassa muuttua arvottomiksi. Suomen VM on sekin alkanut nyt jo huolestua. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.
Velkojen laiminlyöntivaroituksen lisäksi Kreikka haluaa lisää rahaa. Kolmas tukipaketti on muotoiltu muotoon "Kreikan toipumis- ja kehityssopimus". Päätoimittaja Huuskon mietinnät siitä, kannattaako meidän vielä "mennä retkuun" mietitään sitten tarkemmin Suomen eduskuntavaalien jälkeen kesäkuun aikana.
Suomalaisethan sen päättävät retkahdetaanko vielä hieman lisää, vai olisko jo aika sanoa, että tämä oli nyt tässä tällä kertaa?
Nythän sinne jaetaan pari miljardia humanitäärisen kriisin vuoksi. Eka kerta kun raha menee sinne mihin pitääkin.
Ilmoita asiaton viesti
Terve Henri,
omalta kannaltaan rationaalisesti toimivat helleenit eivät tule maksamaan velkojaan. Kyse ei ole siitä mitä EKP:ssä, IMF:ssä, EU:ssa ja kaikkein vähiten Suomessa pullistellaan.
Valtaantulon jälkeen neuvotteluille pyydetty lisäaika tarvitaan yhteen tarkoitukseen: drakmojen painamiseen.
Kun maan sisäinen rahaliikenne saadaan turvattua, neuvottelut krässäävät lopullisesti ja muu maailma jää pitelemään 300 mrd € kreikkalaisvalmisteista kassia.
Ilmoita asiaton viesti
Kataisen virka maksoi melkoisesti meille veronmaksajille.
Isot puoleet keskusta (vanhanen aloitti, kiviniemi jatkoi, rehn huuteli taustalla), demarit ja kokoomus ovat ehdoton EI äänestyskopissa.
Vain Soini tiesi mitä oli tekemässä kun vaati Kreikkaan saneeraukseen ja Ranskaa ja Saksaa pääomittamaan omat pankkinsa.
Se että Soinia dissattiin hänen selkärankaisuutensa vuoksi tulee maksamaa useita miljardeja Suomelle.
Eihän kaikki euromaatk osallistuneet helleenien pyramidipeliin. EI seurauksia, vaan saavat mun rajattoman arvostuksen kun eivät olleet hölmöläisiä.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, itse aion ainakin äänestää sen mukaan, mikä on ollut linja tässä Suomen tasavallan suurimmassa hankkeessa (rahallisesti) kautta aikain – eli siis eurotukitalkoot.
Kuinka tarkkaan tätä hanketta on valmisteltu, miten hyvin hallituksessa olleet puolueet ovat valmistelleet hanketta, mitenkä riskianalyysit on toteutettu jne.
Monet pienemmät asiat olisi voitu hoitaa tämän jättihankkeen sijaan, kuten terveydenhuolto, koulutus, turvallisuus, julkiset investoinnit yms.
Ilmoita asiaton viesti
niin Henri,äänestät ketä tahansa,mikään ei muutu,niin ei ilman aseita,
Elämä on jännä juttu,elämme aikoja,jossa puheet eivät auta,on puolue mikä tahansa ,ymmärätkö,elämä on aivan muuta ,kuin politiikka.
Muistatko,joskus,meillä oli ns.virkamies hallitus,
ammattimiehet hoitamassa asioita,ei pellet,hyvä veli kerhon jäsenet,
Ja vielä lisäksi Ouzo on todella hyvää.
t.hannu
Ilmoita asiaton viesti
”Suomalaisethan sen päättävät retkahdetaanko vielä hieman lisää, vai olisko jo aika sanoa, että tämä oli nyt tässä tällä kertaa?”
Jos hädässä olevien kreikkalaisten auttamista tai koko Euroopan talouden pelastamista kutsutaan retkahdukseksi, niin siinä tapauksessa myös Suomen valtiovallan suorittamat valtion budjetin leikkaustoimet, jo suoritetut ja tulevat, ovat retkahduksia. Samoin kaikki Suomen valtion budjetin sosialitoimen menotkin ovat retkahduksia.
Vaikka kaikki mahdolliset Kreikan tukemiseen liittyvät uhkat toteutuisivat, se ei ole Suomelle mikään merkittävä kysymys, verrattuna Suomen omaan budjettivajeeseen ja Suomen omiin sosialipuolen nouseviin kustannuksiin. Pitää huomioida että Suomen valtion velka kasvaa edelleen vuosittain paljon nenemmän kuin mitä ovat Kreikan tukipakettien maksimaalisetkaan riskit.
—————
Mutta Kreikan politiikan vääräksi todistaminen on perussuomalaisille näköjään pakkomielle ja myös elinehto, jos se meinaa menestyä vaaleissa. Siksi tätä vanhaa jo ratkaistua juttua pidetään koko ajan esillä, vaikka paljon suurempia asioita olisi ratkaisuvaiheessa, sellaisia jotka vielä vaatisivat pohtimista ja miettimistä.
Ilmoita asiaton viesti
Minusta on älyllisesti epärehellistä – ja suorastaan kreikkalaista kansaa halveksivaa ja loukkaavaa – kirjoittaa hädässä olevien kreikkalaisten auttamisesta.
Suomalaiset ovat muutoin tarkkaan kyselemässä, että mihin kaikenlaisten keräyskampanjoiden varat menevät, ja että apu menee sinne, mihin se on tarkoitettukin. Toivoisin tässä kohtaa samanlaista valveutuneisuutta.
Jos Suomen sosiaaliturvastakin yli 90 prosenttia päätyisi veroparatiiseihin niin asiasta nousisi hirveä meteli – tai vaihtoehtoisesti joutisimme kymmenkertaistamaan sosiaaliturvamenomme. Näin on kuitenkin käynyt tukiohjelmien kanssa.
Enkä minä usko, että PS:n tarvitsee sen enempää ”todistaa” tätä asiaa. Kyllä se teille muille aikanaan valkenee – todella suurien tappioiden aktualisoituessa.
Me vain haluaisimme, ettei suomalaisille näitä tappioita pääsisi syntymään tämän enempää. Olisimme olleet valmiita aikanaan siihen, ettei näistä olisi tappioita koskaan kertynytkään.
Ilmoita asiaton viesti
”Jos Suomen sosiaaliturvastakin yli 90 prosenttia päätyisi veroparatiiseihin niin asiasta nousisi hirveä meteli – tai vaihtoehtoisesti joutisimme kymmenkertaistamaan sosiaaliturvamenomme.”
Euromaiden ja Suomen takaamat lainarahat eivät menneet Kreikkalaisten kulutukseen koska he olivat ne rahat jo kuluttaneet yhden kerran. Niillä pelastettiin sen sijaan Kreikan ja Euroopan talous romahtamasta, koska se silloin oli muutenkin kuilun partaalla.
————
Nyt pitäisi miettiä ja ihmetellä mihin menee se 6 miljardia jonka Suomen valtio lainaa tänä vuonna ja nihin on mennyt se 100 miljardia jonka Suomen valtio on lainannut jo aiemmin?
Ei se raha ainakaan Suomen vientiteollisuuden kehittämisen pönkkäämiseen ole mennyt, koska vienti ei vedä ja siksi joudutaan lainaamaan rahaa jotta valtio selviäisi omista säätämistään laeista, siis tästä hyvinvointivaltion ylläpidosta.
Ei se kuitenkaan auttaisi valtiota jos Euroopan talouden olisi annettu romahtaa, sillä Euroopan ulkopuolisten markkinoiden etsiminen olisi kyllä Suomen teollisuudelle kovin haastava juttu.
Nyt pitäisi vain tukkia tämä yli varojen eläminen myös Suomessa, niinkuin Kreikassa on jo tehty ja sitä jatketaan, vaikka Syriza kuinka pyristelisi.
Sitten pitäisi vielä uhrata lisää varoja vientiteollisuuden monipuoliseen kehittämiseen, eli kansalle ei pitäisi nyt luvata mitään muuta kuin vyön kiristämistä. Puolueiden puheet on kuitenkin jotain ihan muuta, kun ne valmistautuvat eduskuntavaaleihin. Kukin puolue kyllä yrittää olla mahdollisimman populisti, mutta perussuomalaiset on kyllä tässä asiassa yliveto.
———–
Muuten olen sitä mieltä että Stubin valita pääministeriksi oli katastrofi paitsi kokoomukselle, myös koko Suomelle. Jos kokoomus olisi valinnut Vapaavuoren asiat olisivat nyt paremmin.
Rinne lähetti kaukoviisaasti Vapaavuoren pois maasta. Ymmärsi varmaan että se heikentää kokoomusta enemmän kuin mikään muu toimi.
Onneksi Suomella on muitakin hyviä ehdokkaita pääministeriksi, Rinne ja Sipilä. Vaikka he ovat politiikassa vielää vihreitä, niin kokemusta riittää muten.
Vapaavuori olisi kyllä ollut minusta paras pääministeriehdokas, mutta hänet on nyt pelattu ulos sekä oman puolueensa että Rinteen toimesta.
Ilmoita asiaton viesti
Esitin viime kirjoituksessani kysymyksiä, joihin voit vastata ennen kuin alat suoltamaan tämän enempää sivuasioita:
”Miksei hallituspuolueidemme kannattajat osaa suoraan kertoa sitä, miksi he haluavat intomielin maksaa muiden laskuja? Miksi he haluavat ajaa Suomenkin muiden euromaiden kesken ristiriitaiseen intressitilanteeseen – ja siten toinen toisiamme vastaan? Miksi he haluavat päästä määräämään siitä, miten muissa maissa eletään?”
Näihin vastaukset – kiitos – ja sitten voimme jatkaa eteenpäin.
Ilmoita asiaton viesti
”Näihin vastaukset – kiitos – ja sitten voimme jatkaa eteenpäin.”
Minusta nuo kysymyksesi ovat joukko perusteettomia väittämiä, joihin vastaaminen osoittaisi että jollakin tavalla uskoisin niihin.
En usko että kukaan haluaa intomielin maksaa toisten laskuja. Maksaminen ei voi johtua muusta kuin että maksamatta jättäminen tulisi vielä kalliimmaksi.
Kukaan ei varmaankaan halua ajaa mitään ristiriitaa Euromaiden kanssa, paitsi ehkä sellaiset joiden mielestä mitään yhteistyötä ei tarvita Euroopassa ja haluaa siksi sotkea Euroopan maiden välit. Vaikkapa mr. Putinilla ja Marine Le Penillä voi olla tällainen intressi. tuskin sellaisilla joiden mielestä yhteistyöhön tulisi pyrkiä.
Ristitiitojahan syntyy aina, vaikka niitä ei haluta, ne pitää vain sopia.
Ilmoita asiaton viesti
Jollain tavalla kommentointiinkin vaikuttaa se, että uskot sitä mitä avauksessa sanotaan.
I rest my case.
Ilmoita asiaton viesti
Vihavainen on ulkoistanut ajattelunsa puolueelleen. Olli ajatteli pitkälti omilla aivoillaan.
Ilmoita asiaton viesti
Kirjoitit: ”Nyt pitäisi vain tukkia tämä yli varojen eläminen myös Suomessa”. Totta. Mutta jos kommunistit, vhreät ja/tai demerit tulevat uuteen hallitukseen, niin velanotto jatkuu. Siellä ei ole tosiasioita vielä tunnustettu.
Ilmoita asiaton viesti
Mitä äänestämiseen tulee, PS lienee ainoa eduskuntapuolue, joka näitä tukia vastustaa, mutta perusteet ontuvat. Ja ne perusteet liittyvät kaikkeen siihen muuhun, minkä vuoksi PS:ia ei tolkun kansalainen voi äänestää. Miksi me haluaisimme lapsen valahtavan EU-vastaisen pesuveden mukana viemäriin?
Sitäpaitsi, onko PS edes todella EU- ja eurovastainen, vai tyydytäänkö siellä(kin) vain marisemaan? Siltä se ainakin on viime aikoina näyttänyt, kun PS on keskittynyt muukalaiskammoon ja omiensa napojen kaiveluun.
Järkevämpiäkin äänestyskohteita vaaleissa löytyy – vaikka tuskin ensimmäisestäkään eduskuntapuolueesta. Itse äänestän EU-vastaista puoluetta, jonka muut arvot voi myös kohdata. Se puolue ei ole PS.
Ilmoita asiaton viesti
Jokainen tyylillään ja näkemyksillään. Itse en ole EU-vastainen, vaan pidän Unionia ainakin vielä ”korjauskelpoisena”. Pidän yhteisvaluuttaa EU:n suurimpana uhkana. Edelleenkin, vaikka itänaapurin toimet ovat luoneet nekin kovaa kiilaa EU-maiden näkemyksiin siitä, mitä pitäisi tehdä.
Ilmoita asiaton viesti
Ellei EU ryhdistäydy, niin nimenomaan Putin, LePenin ja muiden kätyriensä toimesta, ensin hajoittaa Läntisen Euroopan ja sitten nielee sen kitaansa.
Ilmoita asiaton viesti
Le Peniä kannustaa Ranskan eurojäsenyyden tuomat ongelmat. Pois eurosta, ongelmat häipyvät – eikä Le Penille ole enää kasvualustaa.
Ilmoita asiaton viesti
Niin,Henri,mitä muuta EU on tuonut meille ns.”tavan tallaajille”,muuta kuin ah ihana euro,tiedän mistä on kysymys,
Adolf jätti asian hieman auki,Angela hoitaa asian loppuun,ei aseilla,vaan rahalla,euroilla,
kukaan ei voi olla niin tyhmä,ettei tajua ??
Vai olenko minä,vainoharhainen?
Ilmoita asiaton viesti
Sehän on totta että jos EU olisi sitä, millä tavoin markkinoimalla suomalaiset siihen saatiin huijattua mukaan, se olisi ihan käypä unioni. Mutta ei. Itse olen menettänyt toivoni, koska EU on paljastunut liitoksi, joka pyrkii takaamaan tietynlaisen oikeistolaisen hallinnon kaikkiin jäsenmaihinsa niiden vaalituloksista riippumatta. Demokratian kanssa sillä ei ole mitään tekemistä, vaikka niin tietysti luvattiin. EU on johtanut kansat ennennäkemättömällä voimalla pääomapiirien palvelijoiksi. Mistään mainostetusta kansojen yhteisyydestä ei näy hajuakaan.
Ja mitä euroon tulee, ainoa asia, joka saa suomalaisetkin kannattamaan yhteisvaluuttaa – jonka syntyyn 1994 kyllä-äänen ei pitänyt vaikuttaa, niin luvattiin – on se pikku mukavuus, ettei valuuttoja tarvitse enää vaihdella niin paljon kuin ennen. Siitä huvista sitten maksellaan miljarditolkulla.
Siksi on parempi hajottaa EU niin kauan kuin se ilman totaaliromahdusta on mahdollista. Alkaa olla muuten viimeiset hetket.
Ilmoita asiaton viesti
Voi tietysti paljastua sekin, ettei EU:ta saada parsittua kasaan edes ilman yhteisvaluuttaa. Alottaisin silti purkutalkoot siitä pahimmasta ongelmasta.
Minulla ei tule olemaan vaikeuksia vaihtaa mielipidettäni EU:sta jos havaitsen, ettei projektista tule mitään, vaikka sen suurimman ongelman poistaisikin.
Ilmoita asiaton viesti
Toki kaikki purkaminen pitää tehdä hallitusti, eurosta alkaen. Jos sen jälkeen EU paljastuu tyhjäksi tynnyriksi, niin kuin oletan, pitää sekin purkaa – hallitusti – ja siirtyä keskinäisiin sopimuksiin.
Mutta pelkään että pystytettyjen rakenteiden puolustajat venyttävät tilanteen niin pitkälle, ettei kenelläkään ole enää kivaa – ja silloin me kaikki itkemme ja puramme euron, ja itkemme uudestaan ja puramme koko EU:n.
Luulenpa että tuo on se todennäköisin, joskin ikävin skenaario.
Ilmoita asiaton viesti
”Siksi on parempi hajottaa EU niin kauan kuin se ilman totaaliromahdusta on mahdollista. Alkaa olla muuten viimeiset hetket.”
Aika kauan ovat olleet jo ne viimeiset hetket. Tämä alkaa vähän jo muistuttamaan uskovaisten Kristuksen odottamista.
Jos ennen uskottiinkin väärin että EU tulee ja pelastaa ja poistaa jaikki ihmisten ongelmat, niin nyt monet uskovat(väärin) että EU:n hajottaminen ratkaisisi monet heidän ongelmistaan.
Itse olen sitä mieltä että EU tekee mahdolliseksi tehdä järkevämpää politiikkaa kuin mitä politiikka olisi ilman EU:ta. Toki se että on mahdollista tehdä järkevämpää politiikkaa ei takaa sitä tehtäisiin järkevämpää politiikkaa, mutta minun mielestäni lopputulos on kyllä nyt ollut positiivinen, kiitos Saksan ja Merkelin lujan johtajuuden.
—————–
Vaikka EU:n kanssa olisi parempi kuin ilman EU:ta niin toki Putin ja LePen voivat yhteistuumin pystyä hajoittamaan EU:n.
Ei se mikään katastrofi olisi, sitten tulisi varmaan uusia yhteistyön muotoja ja nimet asioille vaihtuisivat, kuten Kreikassa on vaalien jälkeen käynyt, mutta ei Eurooppa enää voi menneeseen aikaan palata, muuten kuin ehkä nimien osalta, se olisi mahdotonta ja ennenkaikkea tuhoisaa.
Ilmoita asiaton viesti
”…ei Eurooppa enää voi menneeseen aikaan palata, muuten kuin ehkä nimien osalta, se olisi mahdotonta ja ennenkaikkea tuhoisaa.”
Pitää myöntää, että varsin samalla tavalla ajattelen Ranskan Sarkozyn comebackistä.
Ilmoita asiaton viesti
”Sarkozyn comebackistä”
Sarkozy voi pelastaa Ranskan ja Euroopan LePeniltä, rasismilta ja taantumukselta, toivon että se onnistuu siinä, vaikkapa populismia käyttämällä ellei muuten.
Ranskalaiset on lyhytmuistisia, luulen että populismi puree kyllä taas. Populismilla tämä nykyinenkin pääministeri muuten Ranskassa valtaan nousi, lupasi vaikka mitä, tyhjiä puheita. Ranskassakaan ei vaaleissa pärjää ilman populismia, valitettavasti.
Ilmoita asiaton viesti
Sarkozy on mennyttä aikaa, taantumusta. Sitähän tuossa selvitit. Le Pen on vielä katsomaton kortti, joten älä nyt paljastuta itseäsi populistitrolliksi kaikille muille, vaikka minulle olet sen jo tehnytkin.
Ilmoita asiaton viesti
On se silti arveluttavaa luovuttaa maata koskeva valta ulos maasta. Suomella on aina ollut kummallinen kiima Saksaan ja sen ”vahvoihin johtajiin” päin.
Nyt jo kolmatta kertaa Suomi pyllistää Saksalle – eikä lainkaan siinä perinteisessä merkityksessä…
Ilmoita asiaton viesti
”On se silti arveluttavaa luovuttaa maata koskeva valta ulos maasta. ”
Riippuu vähän siitä millainen valta omassa maassa on.
Stubin vallan antaisin mielelläni kokonaan Saksaan, mutta jos nyt Sipilä valitaan, niin saisi se kyllä pitää vähän enemmänkin sitä valtaa itsellään.
Ilmoita asiaton viesti
Mahdollisesti. Sanotaanko näin, että kansasta se riippuu.
Jos lammaskansa ymmärtää olevansa niin kykenemättömiä ymmärtämään omaa parastaan, niin teurastajallekin saa mennä.
Ilmoita asiaton viesti
Kreikan ensimmäisestä apupaketista päätettäessä muistaakaseni muut puolsivat pikaista maksua paitsi PS. Nyt on jo alkanut laulun sävel muuttumaan muissakin ryhmissä, kun se ”hyvä bisnes” ei ollutkaan niin hyvä kuin annettiin ymmärtää.
Vanhasta tilanteessä harmitti ainoastaan se, kun lomilta nopeasti päättämään hätistetyt edustajat eivät saaneet päätöstä Vanhasen mukaan tarpeeksi nopeasti tehtyä, ja tämän takia myöhästyttiin siitä joukosta joka ehti ”etunenässä” syytää rahansa Kreikan nimeä kantaneeseen Saksan ja Ranskan pankkeihin. Sen jälkeen tilanne on kyllä parantunut sen rahan syytämisen osalta. Katainen ja Urpilainen ovat siitä pitäneet huolen.
Mitähän Vanhanen nyt miettii siitä hyvästä bisneksestä ? Liikemiestä on helppo leikkiä muiden rahoilla, kun ei lisäksi ole edes sitä paljon puhuttua vastuuta !
Ilmoita asiaton viesti
Tämä hätälaina- ja apupaketti- ym. mitä nimiä niille nyt keksitäänkään, eivät ole loppumassa vielä tähän nyt koettuun.
EU:n viisaat ovat jo kehittäneet jo Ukrainalle muutaman miljardin hätälainapaketin ja sitten on vielä 60 miljardin investointi- ym. rahoituspaketti jo odottamassa.
Joten kyllä sitä rahaa saadaan maksella vielä moneen muuhunkin ”hyvään kohteeseen” En kiellä avun tarvetta sitä todella tarvitseville, mutta nämä kohteet, kuten nyt Kreikka ja Ukraina ovat poliittisesti aivan eri luokka korruptioineen, että rahan syytämistä ei ymmärrä muuten kuin, että maksajat saavat näistä oman siivunsa, mutta vain muutamat harvat ja valitut. Muuten tätä ei voi ymmärtää.
Ulkopuolinen ”rauhaanpakottaminen” on täysin turhaa, sillä ehkä saadaan aseet vaikenemaan hetkeksi, mutta jännitteet jäävät olemaan vain lauetakseen kahta vertaa pahempina. Mutta ehkä sotateollisuus vaatii näitä konflikteja syttyvän tarpeeseen.
Ilmoita asiaton viesti
”Ulkopuolinen ”rauhaanpakottaminen” on täysin turhaa”
Olet siis sodan kannalla, minä olen kyllä tällainen ”rauhan kyyhky”.
Rauhaan kannattaa aina sijoittaa, sillä kyllä sota jokatapauksessa tulee aina kalliimmaksi.
Ja jos rauhaan sijoittamisessa rahat menevätkin ns. hukkaan, eli sota tulee silti, niin onhan se rauhaan käytetty raha pois siitä sotaan käytetystä rahasta ja jonkin verran ihmishenkiä ja omaisuutta säästyy jokatapauksessa sitä kautta.
Ilmoita asiaton viesti
Aika itsekäs maininta ”Olet siis sodan kannalla” jätän sen omaan arvoonsa, mutta voit katsoa, miltä näyttää nyt tilanne ”pakottamisen” jälkeen Irakissa, Afganistanissa, Syyriassa, Libyassa jne. niissähän on siksi hyvä tulevaisuus, että rakentamista riittää tuleville vuosikymmenille, että päästään taasen särkemään, siitä se talouskasvu saa vauhtia.
Ilmoita asiaton viesti
Kreikkalaiset poliitikot pelaavat kovaa peliä, ja retkuun ei kannata mennä. Tässä kirjoitukseni, johon Henri kirjoituksessaan viittaa: http://markkuhuusko.puheenvuoro.uusisuomi.fi/18553…
Ilmoita asiaton viesti
Käsittääkseni Kreikka pelaa aikaa EU:n kanssa ja on siinä hyvin onnistunutkin. Kun maalle annettiin helmikuussa jatkoaikaa antaa se, jälleen kerran lopullinen, lista jolla se aikoo saada maan talouden käännettyä kasvuun. Voin sanoa puhtaalla omalla tunnolla, että Kreikka ei selviä veloistaan, eikä sillä ole ehkä tarkoituskaan sellainen.
Kreikalla ei tällä hetkellä ole hätää, koska se saa EKP:n maksuautomaatista aina lisää valuuttaa, niin kauan kuin maa on eurojärjestelmän osanen. Rahaa valuu Kreikan keskuspankille noin 4 – 5 miljardin viikkovauhtia. Näillä se kykenee maksamaan IMF:n erääntyvän lainan ja tulevaisuudessa muitakin lainoja, mutta käsitykseni on että kreikka putsaa nyt pelipöydän pelimerkeistä, eikä edes kiitä.
Maan erottamista eurosta ei voi tehdä mikään muu kuin EKP Soinin kertomalla tavalla ”letkut irti” Tuolloin maa ajautuu vasta maksuvaikeuksiin ja sen on pakko ottaa oma valuutta käyttöön, mutta kertomasi tapa, että Kreikka joutuisi hoitamaan luottojaan heikentyneellä omalla valuutallaan, ei sinänsä pidä paikkaansa, koska kreikka ei tule hoitamaan mitään lainojaan, kukaan ei edes sitä pysty mitenkään painostamaan siihen.
Tämä skenaario voi kyllä huvittaa, mutta katsotaan tilanne vaikka kesäkuun päätyttyä.
Ilmoita asiaton viesti
Kreikka ei näistä veloista selviä euromaana eikä yhteisvaluutan ulkopuolella.
Kreikalta vaadittaisiin nyt ensiksikin sellaisia talouskasvuprosentteja kymmeniksi vuosiksi peräjälkeen, joihin ei edes Kiina ole kyennyt.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä juuri on asian ydin !
Ilmoita asiaton viesti
Jos on halua seurata juuri nyt keskustelua saksalaisessa mediassa; on kompromissien hakeminen todella vaikeaa. Vaatimattomat näyttävät olevan kreikkalaisten eväät. Ettei vain ”sika” olisi syänyt niitä jo lähtömaassa.
Ilmoita asiaton viesti
Varmasti on. CDU/CSU ”kovat siivet” vaativat AfD:n pelossa Merkeliltä tiukkaa linjaa.
Aavistaisin Merkelin kuitenkin olevan sen verran fiksu, että hän ymmärtää sen, ettei tyhjästä voi nyhjäistä.
Näistä kotimaan tämän ja viime kauden hallituspuoleista en olisi yhtä toiveikas.
Ilmoita asiaton viesti
Minä olen saanut taas paikan päältä sellaisen vaikutelman, että he aivan aidosti käsittävät olevansa kansansa lähettämällä mandaatilla muuttamassa oloja kreikkalaisille paremmiksi.
Tästä kielii myös Tsiprasin kirjeen viittaukset moniin aiempiin Kreikan hallituksen, euroryhmän yms. tahon kirjeisiin. Näistä Kreikan hallituksen näkökannasta on päästy uuteen sopimukseen, mutta muiden euromaiden mielestä on sovittu vain aiemman vanhan (edellisen Kreikan hallituksen sopiman) ohjelman jatkosta.
Mutta tosiaan, ”kovan pelin” mahdollisuutta en voi itsekään kokonaan sulkea pois. Mutta jos tämä on vain ko. peliä, niin onpahan aika taidokkaasti veistelty tuohon Tsiprasin kirjeeseen.
Mutta mitä sitten tapahtuu, kun luottotappioita alkaa tulla? Pitääkö siinä vaiheessa vaihtaa muotoilu ”ei kannata mennä retkuun”, vai lähetetäänkö Puolustusvoimien yksiköt hakemaan Kreikasta Suomeen se, mikä Suomelle paperilla kuuluu?
Ilmoita asiaton viesti
”Puolustusvoimien yksiköt hakemaan Kreikasta Suomeen se, mikä Suomelle paperilla kuuluu?”
Eiköhän se perintä hoidu euromaiden yhteisperintänä, joten ei Suomesta tarvitse sinne paljonkaan sotavoimaa panna. Itseasiassa Kreikka on kyllä sellaisissa pihdeissä ettei se siitä itse karkuun pääse, ellei sitten yhdessä sovita että päästetään se nyt.
Sitä kannattaisi vain suomalaistenkin miettiä millaiseen tilanteeseen voi joutua ja miten siinä käy Suomen itsenäisyydelle, jos kuunnellaan niitä politikkoja joiden mielestä elvytystä pitää jatkaa, veroja pitää laskea ja palkkoja pitää vain korottaa, niin kauan kuin laina on halpaa ja sitä vielä saa.
Ilmoita asiaton viesti
Entä jos muut maat taipuvat Kreikan velkojen alaskirjauksiin, mutta Suomi ei?
Ilmoita asiaton viesti
”Entä jos muut maat taipuvat Kreikan velkojen alaskirjauksiin, mutta Suomi ei?”
Näinkin voi käydä, mutta tuskinpa vain, sillä ne muut on kyllä yhtä hankalassa asemassa kuin Suomi, tai pahemmassa.
Mutta voihan se olla että yhdessä helpotetaan pikkuhiljaa Kreikan asemaa, ihan vain humanitäärisistä syistä, mutts se edellyttäisi minusta sitä että Kreikkalaiset ensin opettelisivat läksynsä ja oppisivat hoitamaan omaa talputtaan paremmin.
Ilmoita asiaton viesti
Olen samaa mieltä: yhtälainen asema – eli Suomikin taipuu luottotappioihin.
Niitä on hyvä ynnäillä tappioita ennen kuin uutta satsia pistetään tulemaan tänne etelään. 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Olisi ihan mukavaa, jos Suomen nykyhallitus – mikäli se (six-to-four pack) asian oivaltaa – voisi jo heittää vaalitaisteluun tiedoksi lukuja Suomen tappio-osuuksista tai alaskirjaussummista koskien vaikkapa vain ystäviämme kreikkalaisia.
Jos poliitikot pelkäävät, ehkä VM:n virkamiehet voisivat hieman vuotaa tietoa meille lammaskansan jäsenille. Muuten iso osa meistä kokee elämänsä yllätyksen, kun ”osittain samoja nimiä” ilmaantuu hoitelemaan isänmaamme EU-asioita ja katevuuskulmamme jyrkkenee entisestään, kuten työttömyys helmikuussa (10,1% virallinen, yli 15% todellinen)
Kyllä Suomi taipuu muiden mukana, mutta uskaltaako se tunnustaa sen itselleen? Lisäksi on tuo kauhu EMU:n säröilystä kolkutamassa…
Ilmoita asiaton viesti
Mutta jos normaalijärkinen katsoo Kreikan tilannetta, niin se humanitaarinen katastrofi mikä siellä eurooppalaisen mittakaavan mukaan on, niin pakkohan on myöntää että jokin on mennyt vikaan.
No, kreikkalaiset ovat äänestäneet korruptiota ja nyt on maksun aika. Miusta tuo aika kovaa puhetta, kun ottaa huomioon pankkien voitot ja intressi Kreikassa. Ei kreikan kansalaiset ole tätä kurjuutta järjestäneet.
Ilman sarvia ja hampaita, kreikalla (tai siis kansalaisilla, joilla ei ole töitä eikä rahaa) ei liene enää muuta menetettävää kuin kahleensa. Itse olen sitä mieltä että historian kirjoja olisi hyvä lueskella. Eikös de-facto natsit ole kreikan neljänneksi suurin puolue nyt?
Ilmoita asiaton viesti
Kolmanneksi suurin.
Ilmoita asiaton viesti
Kreikkaan on tullut järjestys perinteisesti telaketjuilla.
Ilmoita asiaton viesti
Varovasti nyt Pekka ! Halla-aho tuota joskus vilautti ja oli saada koko eduskunnan suuren enemmistön niskaansa. Täytyy kuitenkin todeta että voipi pitää paikkansakin, kalustoa maassa kyllä riittäisi.
Ilmoita asiaton viesti
→#32/KS: ” .. kalustoa maassa kyllä riittäisi. .. ”
Kaluston Saksa, Ranska ja USA ovat sinne myyneet ja nyt aseet maksatetaan muilla EU:n jäsenmailla, kun varsinkin saksalaiset pankit on osittain näiden hankintojen vuoksi ehditty vetää kuiville.
Ilmoita asiaton viesti
Kreikka on tietääkseni ainoa eurooppalainen Nato-maa, joka on täyttänyt puolustusbudjettinsa velvoitteet. Voi olla, ettei Yhdysvallatkaan ole tätä Natovaadetta täyttänyt.
Ilmoita asiaton viesti
Näin on tilanne, Kreikan asejärjestelmät on moninkertaiset esim. Suomeen verrattuna. Maa on kuitenkin alueeltaan lähes 3 kertaa suomea pienempi, vaikka asukasluku on noin kaksi kertaa Suomen asukasluku.
Syytä tähän en osaa sanoa, tuskin Natokaan edellyttää kyseisiä vahvuuksia.
Kuitenkin ”tiukan” taloustilanteen ja kriisimaasta puhuttaessa asia tuntuu hiukan kummalliselta.
Ilmoita asiaton viesti
En tiedä miten Nato budjetit vaatii, ehkä bkt:n mukaan?
Kreikan puolustus on kuitenkin haasteellista. Harva se päivä saa lukea, kuinka piti saarien (Kreeta yms.) yllä päivystää. Suomellakin olisi samansuuruisia haasteita puolustaa saariaan, jos Ruotsi, Saksa ja Puola puskisi päälle.
Onneksemme ei puske.
Ja tämänkin asian vuoksi en toivo, että tukipaketeilla riitaannutaan keskenämme.
Ilmoita asiaton viesti
Aseostot ja lahjukset. Lasku suomalaiselle veronmaksajalle. Saksassa, ranskassa ja kreikassa huutonauretaan suomalaisten typeryydelle.
Ilmoita asiaton viesti
Osuit Marko aika lailla naulan kantaan !
Ilmoita asiaton viesti
Yksi syy lisää naton perään haikaileville, saadaan painokas argumentti ”jos kuuluisimme natoon, Kreikka antaisi meille lainaksi nuo maksamamme sotavarusteet, pienellä vuokralla….”
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä kommentti ! kannatetaan
Ilmoita asiaton viesti
“Arvoisa Kansleri
Tällä kirjeellä kehotan teitä, ettette anna pienen kassavirran
ongelman, ja tiettyjen ”insitituutioiden hitauden” muuttua
suureksi ongelma Kreikalle ja Euroopalle.”
Näköjään helleenien Vasemmistoliitto osaa kiristyksen kaunokielen erittäin mallikkaasti.
Pienikokoisen kassavirran ongelman nimissä. Pyydetään kohteliaasti Merkeliä panemaan ikävästä institutionaalisessta hitaudesta kärsivä EKP ojennukseen.
Että Kreikan ELA-roskapaperieuroja voidaan alkaa työntää markkinoille vanhaan malliin. Taikka muuten Eurooppa saa kärsiä.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, mutta muutoinhan Eurooppa kärsii.
Ilmoita asiaton viesti
Viime joulukuusta tähän päivään Kreikan finassimarkkinolta on paennut ulkomaille noin 20 mrd € ja nyt EU:n pitäisi taas antaa lisää, jotta olisi taas vietävää.
http://internacional.elpais.com/internacional/2015…
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä vain.
Jos EU olisi halunnut esiintyä hyväntekijänä niin se olisi tarkistanut kaikki Kreikasta tulevat rahasiirrot.
Ilmoita asiaton viesti
Se on ihan sama ketä/mitä kansa äänestää, Kreikan tukipaketin jatkot ja rahan kaataminen Kreikaan on meillä poliittisella tasolla jo hyväksytty. Aivan sama ketkä petturipoliitikot hallituksessa istuu.
Ilmoita asiaton viesti
Muistuttaisin vielä sitoumuksestamme maksaa EVM:lle 11,14 miljardia lisää:
”EVM:n yhteenlaskettu pääoma takauksineen on 700 miljardia euroa, josta Suomen osuus on noin 1.8 prosenttia. Suomen maksettu pääoma mekanismille on 1,44 miljardia euroa. Lisäksi Suomi on sitoutunut takaamaan mekanismin toiminnalle yhteensä enintään 11,14 miljardia euroa”.
http://www.eurooppatiedotus.fi/public/default.aspx…
En tiedä käytetäänkö EVM:ää Kreikan lainoittamiseen, mutta uuden hallituksen ja eduskunnan pitäisi irtisanoa tämä 11,14 miljardin avoin shekki.
Ilmoita asiaton viesti
Mitenköhän tuo mahtaa noin käytännössä toteutua? Ei taida olla ihan yksinkertainen toimi, sillä EVM:n perustaminen ja hyväksyminen on lainvoiman saanut.
Ja tässä kyseinen perustuslakivaliokunnan lausunnosta EVM:n perustamisesta ja hyväksymisestä. Kahteen erilliseen lausuntoon sisältyy erimielisyyslausekkeet.
http://www.eduskunta.fi/faktatmp/utatmp/akxtmp/pev…
http://www.eduskunta.fi/faktatmp/utatmp/akxtmp/pev…
Kimmo Sasin erimielisyyslauselmasta; ”Perustuslakivaliokunta on aikaisemmassa lausunnossaan (PeVL 1/2011 vp ) todennut, että silloinen sopimusluonnos ei näyttänyt sisältävän määräyksiä, jotka koskisivat perustuslakia. Jo tuolloiseen luonnokseen sisältyi määräyksiä määräenemmistöpäätöksenteosta ja päätöksenteosta yksinkertaisella määräenemmistöllä EVM:ssä.”
Herättää kysymyksiä kuinka perustuslakivaliokunnalla on ollut kyky arvoida ylipäätään onko EVM:n perustaminen hyväksyttävissä maamme perustuslain säädäntö huomioihen.
Lisäksi on nyttemmin käynyt ilmi että valtion vastuut (takaukset ja pääomavastuut) olivat kasvaneet huomattavasti jo ennen tämän eduskuntakauden alusta lukien. Siis jo ennen kuin EVM päätös hallituksen (Katainen-Urpilainen) sorvattiin.
Ilmoita asiaton viesti
niin Henri,me tarvitsemme,Ernestoa,todella semmoista persoonaa,joka uskaltaa,ja sanoo,stop,nyt riittää,mutta politiikalla,ei ole mtään tekemistä tämän kanssa.Kysymys on meistä,kansana,ihmisinä,niin,olemme yhtä arvokkaita kuin Kreikkalaiset,eikö vain .
t.hannu
Ilmoita asiaton viesti