Kreikan vararikosta

Kreikan tilanteesta uutisoiminen on ollut haastavaa. Maan taloustilanteen ympärillä velloo jos jonkinlaista huhua ja arvailua. Uusimman tiedon mukaan Kreikka olisi laiminlyömässä velkojaan jo niinkin pian kuin ensi torstaina 9.4.

Tieto perustuu uutistoimisto Reutersin tulkintaan. Reutersin uutisen voit lukea englanniksi tästä linkistä.

 

Maksuhäiriö 9.4. tulkinnanvarainen asia

Tarkkaavaisesti lukemalla Kreikan vararikko ei suinkaan ole pomminvarma asia. Hallituslähteet ovat kertoneet vain sen, että Kreikan velvoitelistalla virkamiesten palkat ja eläkkeet ovat etusijalla. 9.4. Kreikalta erääntyy noin 450 miljoonan euron laina Kansainväliselle valuuttarahasto IMF:lle. Tuo laina on osana Kreikan ensimmäistä tukipakettia.

Hallituksen tiedottaja on myös kumonut uhan maksukyvyttömyydestä. Reutersin tietojen mukaan euroryhmän (euromaiden valtiovarainministerit) varaedustajien puhelinkokouksessa Kreikka olisi kuitenkin toistanut velvotteiden tärkeysjärjestyksen.

Tämä ei tarkoita kuitenkaan sitä, että Kreikka olisi maksuhäiriössä ensi viikolla, mutta rivien välistä lukiessa tällainen vaikutelma kuitenkin muodostuu.

 

Euromaat vaativat mahdottomia

Kreikan hallitus niputti 26-sivuisen toimenpidelistan maan talousuudistuksista viime perjantaina. Euromaat eivät ole pitäneet Kreikan esitystä riittävänä.

Euromaat ovat vaatineet aiemman hallituksen lupaamien sopeutustoimien täytääntöönpanoa pilkulleen. Toimet ovat jääneet edelliseltä hallitukselta (Uusi demokratia ja sosialidemokraattinen Pasok) tekemättä – vaikka juuri nämä puolueet olivat niihin lupautuneet.

Aiemmilla lupauksilla ei ole kuitenkaan mitään toivoa päästä lävitse Kreikan nykyisessä parlamentissa. Se vaatisi päähallituspuolue Syrizan täydellistä kurssimuutosta – ja kansan pettämistä. Oppositiossa ainakin kommunistien KKE ja fasistinen Kultainen sarastus vastustavat nekin vanhaa tukiohjelmaa.

Oletetaan, että Reutersin tieto Kreikan maksuhäiriöstä ensi viikolla pitäisi kutinsa. Kreikan hallitus tuskin ehättäisi laatimaan tarvittavat lait aiemman hallituksen lupauksille, vaikka kuviteltaisiin haluakin siihen olevan. Ja vaikka kyseinen ihme tapahtuisi, ja Kreikan parlamentti toteuttaisi aiemmat lupaukset, niin Reutersin ja talouslehti Financial Timesin mukaan Kreikan toisen tukipaketin viimeisestä maksuerästä voidaan kokoustaa seuraavaksi vasta 24.4.

 

Maksuhäiriö ei välttämättä ole luottotapahtuma

Koska nyt arvelujen varassa oleva lainaerä on IMF:n, tämä ei tarkoittane luottotapahtumaa. IMF:n asema velkojana on monessa mielessä poikkeuksellinen.

Rästiin jäänyt lainaosuus voidaan IMF:n kokouksessa tulkita maksuhäiriöksi, mutta maksuhäiriön – ja siten myös luottotapahtuman – kohtalosta päättää velkoja. Jos velkoja ei ilmoita maksuhäiriöstä, tämä tulkitaan kuin velkoja olisi painanut asian villaisella. Tämä tulkinta pätee aina siihen asti, kunnes maksuhäiriöstä ilmoitetaan.

 

Vaikuttaako Kreikan tilanne Suomen vaaleihin?

Seuraan itse suurella mielenkiinnolla sitä, miten suomalaiset puolueet suhtautuvat Kreikan tilanteeseen. Erityisiä huomiokohtia on kaksi.

Ensimmäiseksi kohdaksi muodostuu juuri mahdollinen maksuhäiriö 9.4. Se olisi niin lähellä Suomen eduskuntavaaleja, ettei asia varmastikaan "ehdi unohtumaan" äänestäjiltä.

Voisi ajatella, että asian kuoliaaksi vaikeneminen on yhtä kuin myöntäisi Kreikan tukipakettien olleen vikatikki.

Toiseksi huomionarvoiseksi kohdaksi voisi tulla Kreikan vaihtoehtoiset rahoittajat. Tässä kohtaa erityisesti Venäjän mahdollinen tuki Kreikalle järjestäisi koko pakan uusiksi.

Venäjällä olisi herkullinen tilaisuus muutamalla miljardilla "ostaa" itselleen kunnon liittolainen niin puolustusliitto Natossa kuin Euroopan Unionissakin. Esimerkiksi EU:n Venäjä-pakotteet vaativat kaikkien EU-maiden yksimielistä kannatusta.

Tämä olisi varsinainen katastrofi monelle niin EU-myönteiselle puolueelle.


Lienee melko selvää, että Kreikan tilanne tulee elämään vielä monen monituista kertaa tässä viikon sisällä. Se mikä on uutinen tänään on huomenna todettu pelkäksi huhuksi. Arvailut voivat osoittautua oikeiksi.

Ensi torstaihin ei kuitenkaan ole kovin pitkä aika. Katsotaan, mitä tapahtuu.

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu