Kreikan vararikosta
Kreikan tilanteesta uutisoiminen on ollut haastavaa. Maan taloustilanteen ympärillä velloo jos jonkinlaista huhua ja arvailua. Uusimman tiedon mukaan Kreikka olisi laiminlyömässä velkojaan jo niinkin pian kuin ensi torstaina 9.4.
Tieto perustuu uutistoimisto Reutersin tulkintaan. Reutersin uutisen voit lukea englanniksi tästä linkistä.
Maksuhäiriö 9.4. tulkinnanvarainen asia
Tarkkaavaisesti lukemalla Kreikan vararikko ei suinkaan ole pomminvarma asia. Hallituslähteet ovat kertoneet vain sen, että Kreikan velvoitelistalla virkamiesten palkat ja eläkkeet ovat etusijalla. 9.4. Kreikalta erääntyy noin 450 miljoonan euron laina Kansainväliselle valuuttarahasto IMF:lle. Tuo laina on osana Kreikan ensimmäistä tukipakettia.
Hallituksen tiedottaja on myös kumonut uhan maksukyvyttömyydestä. Reutersin tietojen mukaan euroryhmän (euromaiden valtiovarainministerit) varaedustajien puhelinkokouksessa Kreikka olisi kuitenkin toistanut velvotteiden tärkeysjärjestyksen.
Tämä ei tarkoita kuitenkaan sitä, että Kreikka olisi maksuhäiriössä ensi viikolla, mutta rivien välistä lukiessa tällainen vaikutelma kuitenkin muodostuu.
Euromaat vaativat mahdottomia
Kreikan hallitus niputti 26-sivuisen toimenpidelistan maan talousuudistuksista viime perjantaina. Euromaat eivät ole pitäneet Kreikan esitystä riittävänä.
Euromaat ovat vaatineet aiemman hallituksen lupaamien sopeutustoimien täytääntöönpanoa pilkulleen. Toimet ovat jääneet edelliseltä hallitukselta (Uusi demokratia ja sosialidemokraattinen Pasok) tekemättä – vaikka juuri nämä puolueet olivat niihin lupautuneet.
Aiemmilla lupauksilla ei ole kuitenkaan mitään toivoa päästä lävitse Kreikan nykyisessä parlamentissa. Se vaatisi päähallituspuolue Syrizan täydellistä kurssimuutosta – ja kansan pettämistä. Oppositiossa ainakin kommunistien KKE ja fasistinen Kultainen sarastus vastustavat nekin vanhaa tukiohjelmaa.
Oletetaan, että Reutersin tieto Kreikan maksuhäiriöstä ensi viikolla pitäisi kutinsa. Kreikan hallitus tuskin ehättäisi laatimaan tarvittavat lait aiemman hallituksen lupauksille, vaikka kuviteltaisiin haluakin siihen olevan. Ja vaikka kyseinen ihme tapahtuisi, ja Kreikan parlamentti toteuttaisi aiemmat lupaukset, niin Reutersin ja talouslehti Financial Timesin mukaan Kreikan toisen tukipaketin viimeisestä maksuerästä voidaan kokoustaa seuraavaksi vasta 24.4.
Maksuhäiriö ei välttämättä ole luottotapahtuma
Koska nyt arvelujen varassa oleva lainaerä on IMF:n, tämä ei tarkoittane luottotapahtumaa. IMF:n asema velkojana on monessa mielessä poikkeuksellinen.
Rästiin jäänyt lainaosuus voidaan IMF:n kokouksessa tulkita maksuhäiriöksi, mutta maksuhäiriön – ja siten myös luottotapahtuman – kohtalosta päättää velkoja. Jos velkoja ei ilmoita maksuhäiriöstä, tämä tulkitaan kuin velkoja olisi painanut asian villaisella. Tämä tulkinta pätee aina siihen asti, kunnes maksuhäiriöstä ilmoitetaan.
Vaikuttaako Kreikan tilanne Suomen vaaleihin?
Seuraan itse suurella mielenkiinnolla sitä, miten suomalaiset puolueet suhtautuvat Kreikan tilanteeseen. Erityisiä huomiokohtia on kaksi.
Ensimmäiseksi kohdaksi muodostuu juuri mahdollinen maksuhäiriö 9.4. Se olisi niin lähellä Suomen eduskuntavaaleja, ettei asia varmastikaan "ehdi unohtumaan" äänestäjiltä.
Voisi ajatella, että asian kuoliaaksi vaikeneminen on yhtä kuin myöntäisi Kreikan tukipakettien olleen vikatikki.
Toiseksi huomionarvoiseksi kohdaksi voisi tulla Kreikan vaihtoehtoiset rahoittajat. Tässä kohtaa erityisesti Venäjän mahdollinen tuki Kreikalle järjestäisi koko pakan uusiksi.
Venäjällä olisi herkullinen tilaisuus muutamalla miljardilla "ostaa" itselleen kunnon liittolainen niin puolustusliitto Natossa kuin Euroopan Unionissakin. Esimerkiksi EU:n Venäjä-pakotteet vaativat kaikkien EU-maiden yksimielistä kannatusta.
Tämä olisi varsinainen katastrofi monelle niin EU-myönteiselle puolueelle.
Lienee melko selvää, että Kreikan tilanne tulee elämään vielä monen monituista kertaa tässä viikon sisällä. Se mikä on uutinen tänään on huomenna todettu pelkäksi huhuksi. Arvailut voivat osoittautua oikeiksi.
Ensi torstaihin ei kuitenkaan ole kovin pitkä aika. Katsotaan, mitä tapahtuu.
Kreikka valmistelee grexitiä, drakman käyttöönottoa ja pankkien kansallistamista?
http://www.zerohedge.com/news/2015-04-02/greece-sa…
Joka tapauksessa euro on uskomaton menestystarina!
Ilmoita asiaton viesti
Pieniä ovat IMF-kalat pääsiäiskaloiksi, koska vasta juhannuksena nostellaan tai ollaan nostelemaatta todellisia vonkaleita…..
Selkosuomi käännös edellisestä.
17 miljardia on odottamassa maksuaan tämän vuoden aikana ja ruuhkahuippu on kesällä.
Ilmoita asiaton viesti
Aivan. Laitetaanpa tähän muutamia jo tiedossa olevia strategisia päivämääriä. Uusia ehtinee tulla, jos Kreikka uusii lähiaikoina erääntyviä lyhytaikaisia velkatositteita (3kk).
Kesäkuu:
Heinäkuu:
Elokuu:
Ilmoita asiaton viesti
Euromaat pysyvät tiukkoina vaatimuksissaan- Kreikka tehnyt toimenpidelistan.
Veikkaan, että Kreikka tullee kääntymään Venäjän puoleen. Hallitus ilmoittaa kansalle, että troikka vaatii niin mahdottomia, että kädet täytyy nostaa pystyyn. Sitten ilmoittavat kansalle Venäjältä tulee rahaa niin kaupan muodossa kuin lainoinakin.
Lisäksi uskon, että Venäjä on tilanteessa paljon enemmän ”hereillä” mitä on uutisoitu. Miten sitten on nukkuuko Kiina?
Kreikka ja euromaat pesevät käsiäään tilanteesta ja uskon, että grexit on tulossa.
Ilmoita asiaton viesti
Lisäksi Venäjää kiinnostanee kaasuputki Balkanille. Tämä kulkisi Turkin ja Kreikan kautta itäiseen Eurooppaan.
Ilmoita asiaton viesti
http://www.taloussanomat.fi/uutiset/2015/04/03/tsi…
Ilmoita asiaton viesti
Kreikka menkööt Venäjän syliin. Siinähän sitten pari taloutensa nurin ajanutta valtiota toisiaan tukevat. Onnea yritykselle. Minun kantani kuitenkin on, ettei Kreikkaa pidä enää hyssytellä. Eivät tavalliset kreikkalaiset romahduksesta nykyistä enempää kärsi, mutta paljastuvathan siinä saksalaisten ja muidenkin pankkien Kreikka-vastuut.
Ilmoita asiaton viesti
”Kun velan ottaa taatakseen ottaa sen myös maksaakseen”.
Ilmoita asiaton viesti
En oikein ymmärrä pankkien Kreikka-vastuu -osiota. Vuoden 2010 vappuun asti saksalaisilla, ranskalaisilla ja brittiläisillä pankeilla toki oli huimia saatavia Kreikalta.
Mutta toukokuun alkupuolella vuonna 2010 nämä velat päätettiin ostaa pois pankeilta euromaiden veronmaksajille.
Toisessa tukipaketissa ostettiin vielä lisää pankkiirien velkaa pois – ja taas osoitteena olivat euromaiden verovelvolliset.
Ei niillä kv-pankeilla ole enää kuin kahvikassarahoja kiinni Kreikassa. Pelaatvathan jotkut ihan lottoakin – jännityksen vuoksi.
Ilmoita asiaton viesti
”Kreikka menkööt Venäjän syliin. Siinähän sitten pari taloutensa nurin ajanutta valtiota toisiaan tukevat. Onnea yritykselle.”
Tilanne ei ole ihan niin yksinkertainen, että joku menee jonkun syliin. USA tekee kaikkensa, ettei Kreikka valahda Venäjän ja/tai Kiinan syliin. Se on aivan pomminvarma asia. Venäjä kenties haluaisi kovastikin Kreikkaa piiriinsä, mutta se olisi vähintäänkin valtaisa sylkäisy Washingtonin itsetunnolle. Ja sillä tiedolla ja näkökulmalla mikä minulla on Washingtonin itsetunto ja omanarvontunto ei salli moista tapahtuvaksi. Lisäksi kysymys ei ole pelkästä itsetunnosta vaan energiaresursseista, pääomista, geopolitiikasta, sotilallisesti vaikutuksesta. Venäjän päästäminen Välimerelle olisi kyllä valtaisa valtaisa takaisku Washingtonin politiikalle.
Ilmoita asiaton viesti
On kovasti liioiteltua vetää Kreikan ongelmia maailmanpolitiikan navaksi. Amerikkaa eivät Kreikan velat hetkauta mitenkään, eikä sillä ole mitään ideologista syytä ottaa Kreikan lainaseikkailuihin oikeastaan mitään kantaa. Jos Venäjä Kreikan lainoittajaksi lähtee, saisihan se siitä vielä yhden lisäriipan yskivälle taloudelleen, että siitä vaan onnea yritykselle.
Ilmoita asiaton viesti
Ymmärsit kovasti omistuisesti viestistäni että Kreikan ongelmat ovat maailmanpolitiikan napa. Ei suinkaan, enkä sellaista väittänytkään.
Sen sijaan olen aistivinani, että olet sitä mieltä että Kreikka voi ihan noin vaan olla kuulumatta läntiseen koalitioon ja vain syöksyä Venäjän syliin. Olen vahvasti eri mieltä. Venäläiset ovat kovasti realisteja (Krim oli yksi erittäin inhottavan täsmällinen osoitus tällaisesta kylmäpäisestä realistisuudesta) ja he taatusti tietävät, että Kreikka ei ole heidän ”saavutettavissaan” nyt. Eli Venäjä ei todennäköisesti voi ottaa Kreikkaa syliinsä vaikka haluaisi. Se olisi sylkäisy Washingtonin naamalle, ja Venäjä ei ole sellainen mahti (lisäksi se on tarpeeksi osaava ja älykäs johdoltaan) että se voisi tuon sylkäisyn tehdä kusematta housuihinsa. Venäjä on ns. under dog tai altavastaaja ja se joutuu olemaan hyvin viekas ja älykäs lännen (lue Washingtonin) asemaa ja aivoituksia kohtaan. Venäjä näyttäisi silti olevan riittävän vahva ollakseen taipumatta Washingtonin määräysvaltaan, mitä esim. Eurooppa ei ole.
Ilmoita asiaton viesti
Eikö IMF:llä ole vanhemman seniorin asema ja Kreikka maksaa IMF:lle ensin ja vasta sitten euromaat? Ei yksikään euromaa voi mennä IMF:n ohi, niin minä olen lukenut pari vuotta sitten.
Ilmoita asiaton viesti
Pitää paikkaansa – IMF:llä on de facto super senior -asema. Tämä ei kuitenkaan lue missään velkakirjassa, mutta se siis on ”yleisesti hyväksytty tosiasia”.
Tilanne on kuitenkin se, että seuraava erääntyvä maksuerä on nimenomaan IMF:n.
Huhtikuun yhdeksäntenä Kreikalta erääntyy 462 421 305 euron erä IMF:lle.
Ilmoita asiaton viesti
EU on kehittynyt liitoksi, jonka tarkoitus on pakottaa jäsenmaansa oikeistolaiseen hallintoon piittaamatta mistään vaalituloksesta. Toisin sanoen unionista on tullut varsinainen demokratian irvikuva.
EU pyllistääkin nyt demokratian syntymaaksi nimetylle Kreikalle. Kansa on valintansa tehnyt, mutta EU pyyhkii tuollaisilla kansan tahdoilla ahterinsa.
Mm. Haglund eilisessä haastattelussaan Ylessä sanoi pokkana, että Kreikan hallituksen on ensi torstaina rikottava vaaleissa esittämänsä pyrkimykset – eli ne, joille kansa antoi tukensa – tai EU:n kosto on hirveä.
Suomen on irtauduttava EU:sta, joka hajoaa omaan mahdottomuuteensa joka tapauksessa ennemmin tai luultavasti myöhemmin – sitten kun oln liian myöhäistä. Silloin ei kenelläkään ole kivaa.
Ilmoita asiaton viesti
Hei nyt minua alkoi kiinnostaa mitä Haglund on sanonut (siis sanatarkasti.)
Haenpa aikani kuluksi tällaista haastattelutallennetta.
Ilmoita asiaton viesti
Tuo Kreikka-uutinen oli tosiaan esillä, muttei aiheuttanut laajoja ns. asiantuntijakierroksia mediassa. Talousviisaat ovat aika hiljaisia.
http://m.taloussanomat.fi/?page=showSingleNews&new…
Suomen vaalikampanjassaan Vasemmistoliitto ”rakentaa hyvinvointivaltion uudelleen” ja Kok. taas tekee politiikan ”korjausliikkeen”. Sdp jauhaa viennistä ja Kepu uusista työpaikoista. EU-, euro- ja Kreikka-kysymykset jäänevät viime tinkaan, jos niitä syvällisesti enää kukaan edes haluaa käsitellä. RKP keräilee Haglundin Venäjä-/NATO-pisteitä.
PS taitaa odotella eurokeiton kypsymistä meuhkaamatta ja julkaisee hissukseen kirjasia Kansankodin kuolinkamppailusta, Suomen mamu-kustannuksista, eurosta jne. Kreikan vararikkoteema ehtinee debattiin vielä ennakkoänestykseen tultaessa.
Pitkäaikaisiin kriiseihin (”ne ovat aina kanssamme”) on alettu väsähtää ja suhtautuminen niihin on kuin hiekkalaatikkolapsilla: ”Ei sua ole olemassakaan, vaikka sä oletkin siinä”. Sen sijaan turvallisuuteen ja talouteen liittyvät naapuriteemat – Venäjä sitä, Putin tätä – saavat kierrokset nousemaan.
Ilmoita asiaton viesti
”Venäjällä olisi herkullinen tilaisuus muutamalla miljardilla ”ostaa” itselleen kunnon liittolainen niin puolustusliitto Natossa kuin Euroopan Unionissakin. Esimerkiksi EU:n Venäjä-pakotteet vaativat kaikkien EU-maiden yksimielistä kannatusta.”
Juuri näin. Ks.:
http://lokari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/187852-mihi…
Ilmoita asiaton viesti
Kreikka-uutisia muista medioista
1) Brittilehti The Telegraph raportoi Kreikan suunnittelevan pankkiensa kansallistamista sekä rinnakkaisen valuutan käyttöön ottamista euron rinnalle selvitäkseen maksuista kotimaassa. Kreikalla ei ole tarpeeksi rahaa maksaa IMF:lle €458 miljoonaa eikä sosiaaliturvan, palkkojen ja eläkkeiden maksamiseen Euroopan unionin Kreikalta vaatiman talouskurin jälkeen.
– Olemme vasemmistohallitus. Jos meidän pitää valita IMF:lle maksamatta jättämisen ja oman kansan vararikkoistamisen välillä, valinnan vaikeutta ei ole, kertoi vanhempi virkamies.
Ateenassa ollaan sitä mieltä, että Euroopan unionissa ei oikein olla vielä sisäistetty sitä, että poliittinen maasto Kreikassa on radikaalisti muuttunut, ja että euroryhmän on syytä tulla Kreikkaa vastaan mikäli haluavat välttää koko rahaliiton romahtamisen.
The Telegraph – Ambrose Evans-Pritchard, Mehreen Khan: Greece draws up drachma plans, prepares to miss IMF payment http://www.telegraph.co.uk/finance/economics/11513…
Euron muuttamisesta rinnakkaiseksi korivaluutaksi on kirjoittanut mm. investointipankkiiri Sami Miettinen http://libera.fi/libera-uusi/wp-content/uploads/20… sekä http://neuvottelu.blogspot.fi/2011/12/eurosta-kori…
2) Anastasios Papapostolou kirjoittaa The Greek Reporterissa Kreikan valtiovarainministeri Yanis Varoufakiksen niin tuskastuneen euroryhmään, että oli lausunut Kreikan siirtyvän käyttämään kryptovaluutta bitcoinia, jos euroryhmä ei suostu järkevään sopimukseen
Yanis Varoufakis: ”Greece will adopt the bitcoin if the Eurogroup doesn´t give us a deal” http://greece.greekreporter.com/2015/04/01/yanis-v…
Ilmoita asiaton viesti
Bitcoin-juttu taisi kuitenkin olla ihan vain aprillipila.
Ilmoita asiaton viesti