Tekijänoikeus ja tekijäntuomio

Ajattelin näin viikonlopun ratoksi kertoa hieman poikkeavanlaisen tarinan siitä, miten minusta tuli yhden raakaa ja hempeää metallimusiikkia soittaneen bändin fani.

Tarina alkaa 90-luvun lopulla, jolloin olin kouluttamassa itseäni uuteen ammattiin, sähkömieheksi. Koska olin hieman muita luokkatovereitani vanhempi, ja lukionkin käynyt, niin minua ei niin paljoa tarvinnut "vahtia". Haluan huomauttaa, että sähköalalla vahtiminen kuuluu asiaan, koska kyseessä ei aina ole itse asentajan henki, vaan myös asiakkaiden.

Minulle annettiin tehtäväksi mm. huollattaa koko koulun tietokoneet. Siinä kun yhtä tietokoneluokan kovalevyjä tarkistaa valitettujen virheiden vuoksi niin kisaushan tuli toisella koneella "mennä nettiin" ihan omaksi ilokseen. Ainahan sitä voisi sanoa, että haeskelin uusia ajureita yms. potaskaa.

Käväisin yhdellä paikalla, joka oli yhdysvaltalaisen ohjelmistopiraattivastaisten (RIAA) hampaissa – kyseessä oli oikein laillinen järjestö. Tämän järjestön mukaan sivuston materiaali oli kyseenalainen. Sivuilla oli silloin huimia siirtoja vaatineet 256-kilobittiset mp3-tiedostot. Yhdeltä levyltä oli ladattavissa kaikki raidat. Sivuston mukaan heillä oli tekijän lupa. Kyseinen artisti halusi nimenomaisesti tuolloin levittää musiikkiaan – ilmaiseksi.

Miksi? Varmaankin siksi, että se musiikki oli perhanan hyvää. Jäin koukkuun. Soitatin yhdelle luokkatoverilleni tuota silloin. Hän jäi koukkuun. Sittemmin hänen tyttöystävänsä. Ja minun silloinen tyttöystävä. Ko. artistin levyjä on tullut osteltua. Heidän Suomen keikoillaan käytyä. Koukutetut ovat tehneet samoin.

Muistan vieläkin ne sanat suurin piirtein (siis sanomaltaan) tuolla sivustolla. He valittivat RIAA:n huohottavan koko ajan niskaan. Sivustolla valitettiin myös sitä, että "vähänpä he tietävät paljonko tämä levitys parantaa artistien levymyyntiä."

Siihen ei ole lisättävää. Tekin voitte kuunnella Opethia. Mieluusti.

P.S. Terkkuja piraattipuolueen järkiporukoille. 🙂

susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen toiminut vuosia freelance-toimittajana Suomessa ja Kreikassa. Olen makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Perussuomalaisten eduskuntaryhmän talouspoliittinen asiantuntija 2/2022 -.

Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: kts. eduskunnan verkkosivuilta sähköpostiohjeet.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu