Kreikka valmistautuu velkojen laiminlyönteihin

– Olemme tulleet tien päähän. Jos eurooppalaiset eivät vapauta tukipakettirahoja, meillä ei ole muuta vaihtoehtoa, toteaa Kreikan hallituksen virkamies arvostetulle talouslehti Financial Timesille koskien Kreikan velkojen laiminlyöntiä.

Kreikka siis varautuu siihen, että Kansainvälisen valuuttarahasto IMF:n saatavat jäävät hoitamatta touko- ja kesäkuussa. Hoitamattomien luottojen erä nousisi noin 2,5 miljardiin euroon.

Se saattaa tuntua pieneltä määrältä; joltain sellaiselta, jonka IMF nyt kaatumatta pystyy nielemään. Kyseessä on kuitenkin tukipakettisopimuksen mukaan sellainen liike, joka johtaa siihen, että Kreikka "defaulttaa" samalla myös muut tukipakettierät. Ne, jotka useimmat eduskuntapuolueemme ovat käyneet hartaudella siunaamassa nyt päättyvän eduskuntakauden aikana, mutta myös tätä kautta edeltävänä kautena.

 

Seuraamuksia

Koska on mahdotonta sanoa sitä, taipuvatko muut euromaat Kreikan tavotteisiin saada 2. tukipaketin viimeinen maksuerä (n. 7,2 miljardia euroa), ei voida varmuudella sanoa koituvia seurauksia.

Oletetaan kuitenkin niin, että rahoja ei heru – ja että Kreikka todellakin jättää IMF:n velat pystyyn.

Euroopan keskuspankki EKP on toistuvasti ilmoittanut, että kreikkalaispankit voivat käyttää 1,5 prosenttiyksikköä tavanomaista rahoitusta kalliimpaa ELA-hätärahoitusta. ELA tulee sanoista Emergency Liquidity Assistance.

EKP on sulkenut kreikkalaispankit pois normaalista rahoitusmallista, koska EKP arvelee kreikkalaispankkien käyttävän rahat Kreikan valtiolainoihin. Tämä on EKP:n mukaan kiellettyä, koska se on suoraan jäsenvaltion rahoittamista.

ELA-rahoituksen kulmakivi on, että kreikkalaispankit todetaan maksukykyisiksi. Tällä omaperäisellä maksukyvyn tulkinnalla on haluttu varmistaa, ettei Kreikka nyt joutuisi eroamaan eurosta. Se olisi tapahtuma, joka todennäköisesti syöksisi koko yhteisvaluutan hautaan.

Oikeampi tarkastelu kertoisi, ettei sen puoleen Kreikka kuin pääsoin sen pankitkaan ovat olleet maksukykyisiä noin viiteen vuoteen. Maksukykyisyys pitikin "keksiä", jotta tukipaketit voitiin hyväksyttää ranskalaisille, saksalaisille ja brittiläisille pankeille.

ELA-rahoitus olisi siis tässä kohdin poikkaistava. Se tietäisi 99,999 prosentin varmuudella Kreikan irtautumista eurosta. Tämä puolestaan lisäisi markkinapaniikkia siten, että muiden maiden rahoittajat alkaisivat hermoilla sitä, kuka seuraavaksi lähtee. Alkaisi yhteisvaluutan täydellinen mureneminen.

Tästä syystä on oletettavampaa, että euromaat jatkavat teeskentelyä Kreikan asioiden olevan mallillaan ja paremmin kuin hyvin. Siksi toisen tukipaketin viimeinen maksuerä mitä ilmeisimmin myönnetään, vaikka sitten pitkin hampain.

 

EKP:n omalaatuiset tulkinnat

Huomioin tässä vielä erikseen EKP:n säännön siitä, ettei jäsenmaita saisi rahoittaa. Sääntö on nuijittu Lissabonin sopimukseen.

EKP:ta ei lainkaan haitannut se, että se tunki noin tuhat miljardia euroa LTRO-rahoituksena pankeille pitkin Etelä-Eurooppaa. Pankit ostivat tällä rahalla maittensa valtiolainoja. Kuvio olisi sama kuin EKP:n normaalissa rahoitusmallissa. Toinen käy, toinen ei käy. Kreikkaa siis syrjitään aivan tarkoituksella. Kyseessä on EKP:n kiristäminen. Toiset ovat vaan euroalueellakin tasa-arvoisempia kuin toiset.

EKP ei tietenkään tyytynyt vain tähän LTRO:n malliin. Se alkoi itsekin ostella maaliskuussa jäsenmaittensa valtiolainoja. Tälläkin kertaa ostojen säännöt rukattiin niin, ettei Kreikan valtiolainat niihin kelpaisi. Syrjintää ja kiristämistä.

Tällöin en voi tehdä muuta kuin kyseenalaistaa koko EKP:n "riippumattomuuden" ja "itsenäisyyden". EKP näyttäytyy eriarvoistavalla toiminnallaan minusta selkeän kiistattomasti poliittiselta keskuspankilta.

Euroaluetta ei erota enää vanhasta kunnon politbyrosta juuri mikään. Se on hemmetin iso sääli.


Korjattu 15.4.2015 9:50: kirjoitusvirheitä ja palautettu suomen kielen sanajärjestystä.

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu