Pelätty D-sana palasi otsikoihin: δημοψήφισμα

Kreikan kielen taitoni ei varmastikaan ole sitä, mitä sen pitäisi olla – olosuhteet huomioiden. Yökerho tai rantatuoli ovat minulle täysin tuntemattomia sanoja. Sen sijaan esimerkiksi velka on tuttu sana, samoin Kansainvälisen valuuttarahasto IMF:n lyhenne kreikaksi.

Nyt tuli opittua taas uusi sana, jota arvatenkin kaikki turistit tarvitsevat jokapäiväisessä lomailussaan. Sana on δημοψήφισμα eli kansanäänestys. Tätä sanaa kavahdettiin muutama vuosi sitten niin paljon, että Kreikan pääministeri vaihdettiin Saksan liittokansleri Angela Merkelin toimesta.

Kreikan pääministeri Aleksis Tsipras esiintyi eilen illalla yksityisen Star -tv-kanavan ajankohtaisohjelmassa. Tsipras sanoi, että ennenaikaisia vaaleja ei ole luvassa. Sen sijaan ääniuurnille mennään, jos Kreikan lainaohjelmasta ei päästä sopuun. Silloin on δημοψήφισμα siitä, hyväksyvätkö kreikkalaiset leikkauksia vai ei.

Yritin asiaa tiedustella iltauutisten aikaan kahvilaväeltä. Lähes kaikki sanoivat, että tämä on ongelmallista – ja että sitä tarvitsee miettiä. He sanovat, ettei leikkaukset ole tuoneet parempaa huomista. Samalla he pelkäävät, että jos δημοψήφισμα toteutuu ja he äänestävät leikkauksia vastaan, Kreikka eroaa eurosta. Tätä he eivät halua.

Loogisin lopputulema on kuitenkin se, että Kreikka ei yksinkertaisesti pysty maksamaan ylisuuria ja toivottomia velkojaan. Tällöin Kreikka jättänee julkistahoille velkoja maksamatta. Suomikin kärsisi tuolloin luottotappioita. Mutta luottotappiot eivät ole sama asia kuin eurosta eroaminen.

Eurosta voi käytännössä "erottaa" vain Euroopan keskuspankki EKP. Tuntuisi perin oudolta, jos keskuspankki alkaisi karsia omia jäseniään pois. Etenkin, kun EKP on linjannut euron olevan "peruuttamaton", ja että keskuspankki on ilmaissut tekevänsä "kaikkensa" säilyttääkseen euron eheänä.

Mitä haluatte edunvalvontatehtävässä olevien päättäjien tekevän, kun Suomen eduskuntaan kärrätään luottotappioiden ohella uutta tukipakettia?

Milloin te uskotte tämän olevan – ja olleen – huono hanke? Sitä lastensairaalaakaan ei oltaisi voitu sössiä niin, että siitä koituisi satojen miljoonien eurojen tappiot.

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu