Poliittisesti aktiivinen?

Haluan vaikuttaa: takoa nyrkkiä pöytään, että "kele, näin se nyt menee" – mitä minun tulisi tehdä?

Vaikuttamaan pääsee helpoimmalla liittymällä poliittisiin puolueihin. Sanon "helpoimmalla" siksi, että ei sekään tie ole ruusuilla tanssimista. Vääntämään joutuu, mutta kyvyt kyllä huomataan. Pettymyksiä tulee, kyynärpäätä tulee kylkeen, moraa selkään.

Paksu nahka on hyvästä. Jos sitä ei ole vielä, niin parin vuoden päästä on. Ja jos ei ole silloinkaan niin sitten ei alunperinkään "halunnut vaikuttaa".

Minä en kestänyt. Päätin vetäytyä syrjemmälle. Niin poliittisessa kuin maantieteellisessä mielessä: olin paikallistasolla vaikuttamassa, mutta jätin ne puuhat ja muutin Kreikkaan.

 

Puheenvuorosta jalusta?

Puheenvuoro on ollut – ja toivottavasti se palaa – talouden ja yhteiskunnallisten asioiden keskustelufoorumiksi. Hyvää tehtiin siinä, että avattiin Vapaavuoro.

Puheenvuoron ovat huomanneet monet. Täällä on kaikkea laidasta laitaan. Kehitysidea vielä ylläpidolle: pidetään yksi areena yhteiskunnallisille ja talouden asioille, uskonnolliset omalle sivustolle, ja vaikka tekniikalle ja tieteelle omat sivut.

Muutama vuosi sitten Puheenvuorossa ei ollut oikeastaan ainoatakaan hyvää kirjoittajaa taloudesta hyvin perusteluin. Kolmen ensimmäiseen kirjoitukseni joukkoon mahtuivat niin Islannin vaikeudet, kuin Yhdysvaltain velkakatot.

Tuolloin "juurii kukaan ei minua kuullut".  Mutta pian joku kuuli. Sitten kuuli pari muuta, ja sitten muutama tuhat.

Puheenvuorosta on ollut minulle suunnaton apu.

 

Mitä, miten, milloin?

Muutama vinkki ponnahtaville tähdillemme, joille Suomen asiat ovat lähellä sydäntä:

  • Napakka otsikko.
  • Kirjoita yleisölle.
  • Aloita asiasi ensimmäisessä virkkeessä.
  • Jäsentele tekstisi.
  • Oikolue.
  • Varmista faktat, jos niihin turvaudut.
  • Vuorovaikuta.

Siinä se!

Suosituksista, karusellinostoista, kommenttien määrästä ja FB-jaoista voit nopeasti päätellä, miten materiaalisi kelpaa yleisölle.

Älä koskaan aliarvioi otsikkoa. Kirjoita (edes) se suomeksi. Kapulakielinen jaarittelu ei ole hyvästä aluksi, kun haluat tehdä itsesi tykö. Usean huutomerkin käyttö ei edistä asiaasi: se pikemminkin kertoo hädänalaisuudestasi. Sama pätee kysymysmerkkien käyttöön. Kymmensanainen otsikko, joka päättyy kysymysmerkkiin on jo omiaan varmistamaan sen, ettei juuri kukaan lue tekstiäsi.

Toinen kriittinen vaihe on aloitusvirke. Monelle se on "aloitusvirhe". Älä aloita tekstiä: "Koska en nyt saanut kommentoida, koska ennakkotarkistus…"

Sama ennakkotarkistus se on edessä kaikilla muillakin. Ensimmäiseen virkkeeseen asia. "Tilittämistä" ja jaarittelua on syytä vällttää myöhemminkin.

 

Jäsentelyn ja suomen kielen voima

Huomasit,että edellisen alaotsikon alle kertyi tekstiä. Parempi jäsennellä, eikö vain?

Jotkut sanovat, että kappalejaot eivät toimi. Toimivat ne. Eri muodoissa olevat tekstit "mukautetaan" Puheenvuoron raameihin. Jos siis siirrät tekstisi Wordista tai muualta, niin varmista rivinvaihtojen toimivuus.

Kirjoita suomea.

Harva meistä jaksaa lukea yhdys sana virheitä tai väärin, pilkutettua, tekstiä.

 

Mitähän tuli kirjoitettua?

Käytä esikatselua. Lue tekstisi ääneen. Virheitä sattuu kaikille. En muista ensimmäistäkään pidempää tekstiä, mitä en olisi muokannut julkaisun jälkeen. Korjaan hölmöyksiäni usein parin minuutin sisällä ensi julkaisusta.

Jos kyseessä on asiavirhe, ja aiot korjata sen, niin erottele selkeästi loppuun korjaus. Kerro myös se, miksi korjasit tekstiäsi. Esimerkki:

Korjaus: Kyseessä oli perjantain kokous, eikä torstain kokous, kuten aiemmin kerroin.

Korjaukseen on hyvä laittaa myös päivämäärä ja aika, jos korjaus ei tule "välittömästi" julkaisun jälkeen.

Pieniä kirjoitusvirheitä voi korjata mielensä mukaan ilman selvittelyjä kellonajoista.

 

Lataa ja varmista

Onko keskutelija eri mieltä? Varmista faktoilla. Linkitän usein itse tekstiin vain osoittaakseni, että lukija "voi luottaa" lähteisiini. Mistään uhkapelistä ei silti ole kyse, koska kuka tahansa voi tarkistaa linkin ja sen sisällön.

Osa taas ei lue linkkejä, mutta kysyvät niitä kommenteissa. Tarjoa lähteesi. Vuorovaikuta.

Erota faktat mielipiteistä.

Jos viittaat kolumniin, blogiin tai näkökulmaan niin muista se, että se ei ole fakta – se on näkemys.

Kirjoita yleisöllesi myös lähteiden osalta. Mieti etukäteen se, onko Raamattu "painavampi" lähde kuin New York Times?

Varaudu siihen, että et olekaan omnipotentti: joku esittää kysymyksen sinulle tai latoo lähteineen vasta-argumentin. Vuorovaikuta. Anna yleisöllesi signaali, että luet palautteesi.

On hyvä myöntää olleensa väärässä – jos näin pääsee käymään. Aluksi allekirjoittanut päivitteli STX:n Turun telakan tilannetta, mutta kun tutkin asiaa tarkemmin, niin olin aluksi "väärässä". Myönsin sen täällä. Alkupperäinen näkemykseni johtui pitkälti siitä, että olin työskennellyt kyseisellä telakalla, ja se vaikutti harkintakykyyni.

Terkut vaan Rehnille, Kataiselle, Urpilaiselle, Lipposelle, Jaakonsaarelle ja presidentti Niinistölle: milloin EMU-katastrofi myönnetään?

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu