Yrittäjyys luo kilpailua, herrajesta
Sosialidemokraattiset opiskelijat, SONK ry:n varapuheenjohtaja Maria Rytkösen avaus yrittämisen "vaaroista ja haitoista" on levinnyt Puheenvuoronkin puolelle. Sitä on ehditty puimaan lukuisissa lehdissä, ja jopa kokoomuksen Verkkouutisissa muistan nähneeni viittauksen tähän ulostuloon.
Reaktiot ovat olleet yliampuvia puolin jos toisin. Viimeisin tulee itse lafkan puheenjohtajalta, Hanna Huumoselta. On ihan ymmärrettävää, että hän puolustaa varahenkilöään, ja vielä sekin on myönnettävä: että ihan syystä. Rytkösen avaus kun sai varsinaisen paskamyrskyn aikaiseksi. Huumonen kirjoittaakin satiirisesti Puheenvuorossa:
– Onhan se myönnettävä, kirjoituksessa oli kaksi kardinaalivirhettä. Tekstin oli kirjoittanut demari – ja vieläpä nainen.
Minusta Rytkösen avauksesta ei tarvitse erikseen tuohtua. Se on sitä samaa demariutta, mitä on maailman sivu täynnä. Että antaa jonkun toisen ottaa riski yrittäjyydestä ja "mennään me sitten sinne töihin".
Rytkösen avauksessa on toki omat pointtinsa, mutta lähempi tarkastelu palauttaa pallon yllättävästi demarileiriä lähellä meluavaan AY-liikkeeseen.
Rautakangen notkeat työmarkkinat
Demari-ikoni, silloin pääministeri Paavo Lipponen kertoi EMU-äänestyksen jälkeen, että Suomen työmarkkinoihin on tehtävä joustavuutta, jotta "EMU-olosuhteissa" – siis euromaana – voidaan ottaa vastaan myös huonompia aikoja.
Mitään ei olla kuitenkaan tehty.
Eikä olla valmiita tekemään vieläkään, vaikka ne huonot ajat ovat jo koittaneet: luokituskirjaimet ropisevat, Euroopan komissiolta tulee nuhteita, maa jumittaa taantumassa. Kevään 2012 jälkeen Suomen bkt on kasvanut ainoastaan vuoden 2014 syksyllä ja silloinkin huimat 0,1 prosenttia. Muu aika on vietetty alamäessä.
Työmarkkinoiden jäykkyydestä johtuen on valittava sitten joko työttömyyden tai yksinyrittämisen väliltä. Työttömyydestä tulee helposti myös pitkäaikaista näissä olosuhteissa. Pitkään jatkunut työttömyys ruostuttaa työtaidot – ja ennen pitkää se yksinyrittämisenkin vaihtoehto häipyy tämän vuoksi.
Suomeen on tulossa osattomien joutilaiden kasti, jonka ahdinko todennäköisesti vain kasvaa, kun velkarahalla rahoitettu sosiaaliturva tulee Kansainvälisen valuuttarahasto IMF:n valvottavaksi. Siis jos me emme leikkaa näitä menoja jo nyt, tai yritä edes jotenkin saada talouskasvua aikaiseksi.
Irtisanomissuoja
Irtisanomissuojasta kiinnipitäminen on yksiselitteisesti suurin syyllinen nykytilanteeseemme.
Maailman tavara- ja palveluvirrat kulkevat globalisaation vuoksi jouhevasti kuin salama taivaalla: se hakee parhaimman reittinsä kulloisessakin tilanteessa.
Tämä on uudempi tilanne, ettei monellakaan alalla voida enää lyödä lukkoon monivuotisia sopimuksia. Laivanrakennuksessa on vielä tilanne, että siellä tiedetään tilauksen jälkeen töitä olevan noin vuodeksi.
Irtisanomissuoja pistää yrittäjän ahtaalle. Toisaalta yrittäjä ei voi tietää kuin sen, että tilauksia on esimerkiksi niin, että kolmeksi kuukaudeksi olisi tarjolla työpaikka. Totta kai yrittäjä pyrkii siihen, että tilauskanta ei hupenisi. Mutta hänellä ei ole tästä takeita. Jos hän voisi irtisanoa tarvittaessa palkkaamansa työntekijän helpommin niin se palkkauskin helpottuu.
Palkattu tekee niin hyvää työtä kuin kykenee, tilaaja on tyytyväinen ja uusi tilaus tulee taas jostain. Taas mennään kuukausi tai kolme. Se nyt vain on näin monella alalla.
Pakko myydä "emme voi auttaa"
Jos edelläkuvatussa tilanteessa tulee enempi tilauksia kuin ehtii tehdä niin on myytävä "ei oota". Tilaussopimuksissa on yleensä aika- ja laaturajat, ja kaikkeen ei yrittäjä itsekään veny (itsensätyöllistänyt siis.)
Joku siinä menetti taas leivän, mutta kiinnostaako se AY-liikettä? Kiinnostaako se demareita tai demariopiskelijoita?
Yksi ratkaisu työn tilaajalla on soittaa seuraavalle firmalle. Mutta mikäli SONK:ia on uskominen, on parempi, ettei siellä keltaisilla sivuilla olekaan muita. Sitä tulee herrajestas kilpailua.
Rytkösen omin sanoin:
– Tarjonnan lisääminen ei itsessään lisää menestystekijöitä tai uutta työtä, vaan lisää kilpailua olemassa olevilla markkinoilla,Rytkönen kirjoittaa SONK:n blogissa.
Sen sijaan tilalle on tullut "työmarkkinoiden ohitse" toinen toistaan hullumpia viritelmiä: on palkatonta harjoittelua, palkkatukea (jossa siis yhteiskunta maksaa suuren siivun palkasta) ja kaikenlaista työttömien "kerhotoimintaa", aktivointisuunnitelmia ja kuntouttavaa työtoimintaa.
Nämä ovat tulleet sitten sen vuoksi, koska kyllähän "politiikot tietävät paremmin". Moni työttömien aktivointitoimia markkinoidaan "palveluina", mutta tämä on siitä hullua palvelupuuhaa, että kansalaista rangaistaan, jos ei ota "palvelua" vastaan.
Ja arvatkaapa vielä se, että kilpailevatko nämä poloiset "9 euron työvoimapalvelusta" nauttivat sen yrittäjäkentän kanssa? Kyllä vain, mutta vain sillä erolla, että yhteiskunta rahoineen vääristää tätä kilpailua niin paljon, että se leipä loppuu pian niiden yrittäjienkin suusta!
Paha, paha kilpailu
Jees, ja mikä paha juttu siinä – terveessä ja rehdissä – kilpailussa on? Sekö, ettei tulekaan kartelleja ja monopoleja? Sekö, että kuluttajat voisivat saada palvelunsa ja tuotteensa huokeammalla?
Muistan vieläkin yläasteen loistavan historian opettajani, joka pyysi meitä listaamaan Englannissa alkaneen teollisen vallankumouksen huonot puolet.
Listasta tuli pitkä: oli pitkiä päiviä, nuhjuisia työympäristöjä, savusumua, heikko palkkaus jne.
Sitten tuli se yksi hyvä asia, jonka vuoksi se teollinen vallankumous löi kuitenkin läpi – kaikista haitoistaan huolimatta: hinnat halpeni.
Ollaanko SONK:ssa sitä mieltä, että matkapuhelimien pitäisi edelleen olla mallia raahattava, ja niiden tulisi maksaa 2000-3000 euroa ja puheluiden 2€/minuutti? Eikö kilpailusta ole ollut niinkuin mitään hyötyä?
Mitäs jos…?
Mutta mitenköhän se menisi, jos ne työmarkkinat olisikin joustavammat? Kun singaporelainen firma ottaa yrittäjään yhteyttä sähköpostitse ja tiedustelee, että onnistuuko tällainen homma, niin parhaimman vaikutuksen voi antaa vastatessaan, että ei mitään ongelmia.
Tietysti ennen vastaamistaan hän pirauttaa määräaikaiselle työntekijälleen, että olisi taas kolmeksi kuukaudeksi hommia eteenpäin, allekirjoitetaanko paperit?
Ja jos sattuu tulemaan toinen tilaus niin yrittäjä ottaa yhteyttä pariin muuhun työnhakijaan. Jos kaikki sujuu niinkuin pitäisi niin tämäkin tilaus saadaan hoidettua.
Tästä kuviosta ei puutukaan enää se "kasvu". Pienestä on paha kasvaa isoksi ilman jouhevuutta.
Toki voimme tehdä niinkin, että pidetään rautakanki työmarkkinoiden niskassa, ja myydään "ei oota". Mutta silloin on ihan hyvä, että kaikkia kannustetaan tekemään itse oma leipänsä.
– Koko yrittäjyysbuumi alkaa kuulostaa uudelta kultakuumeelta tai torpparikaudelta, jossa yksilöt työn puuttuessa kilpailevat toisiaan vastaan tavoitellessaan menestystä, Rykönen kirjoittaa.
I rest my case.
Yleisen mollaamisen sijasta kannattaisi ottaa vakavasti Rytkösen esille nostamat pätkätyösuhteiden ongelmat ja jo olemassa olevat kahden tason työmarkkinat eli yhteiskunnat tuella työllistetyt ja ihan oikeissa työsuhteissa olevat.
En usko, että kukaan yrittäjäkään haluaa toimia kuukauden – kolmen tilausten varassa ja ainaisessa epävarmuudessa. Ei maailmakaan pyöri pelkästään heittotilausten varassa. Ihmisten kulutustottumukset ovat pitkälle vakiintuneita. Jo se antaa yritystoiminnalle kohtuullisen vakaan toimintaympäristön.
Tietysti nykymaailmassa toimii myös niitä singaporelaisia pistokoeyrityksiä, (Ne voivat olla suuriakin.) jotka etsivät markkinoilta pikatoimituksia. Vaikeuksissa olevat yritykset voivat myös tällaisiin äkkitilauksiin turvautuakin, mutta yleensä se on lopun alkua.
Muistan hyvin, kun 1990 -luvun lamassa aika moni kirjapaino ajautui konkurssiin tilausten puutteessa. Silloin otettiin töitä vastaan jopa alihinnoin, jotta toimintaa voitiin jatkaa. Toiveena oli, että kun tästä yli päästään, saadaan jo normaalitilauksia ja päästään vaikean ajan yli. Yleensä ei päästy.
Samaan tapaan toimittiin varmaan kautta yrityssektorin. Kaikkein altteimpia tälle itseriistolle olivat pienet yritykset. Kovin saman tapaiselta kuulostaa Henri Myllyniemen tarjoama ”uusi” yrityskulttuuri. Pienyritykset siinä suurimman riepottelun kohteeksi joutuvat. Kyllä yrittäjälläkin pitää joku suoja olla kohtuuttomia toimitusehtoja vastaan.
Työntekijäpuolelle ehdotan tutustumista Tanskan malliin. Irtisanomissuoja on vähäinen. Vastapainona on hyvä työttömyysturva. Eero Heinäluoma on suositellut samaa. Työmarkkinoilla tarvitaan suurempaa ketteryyttä ja vastapainoksi työntekijälle parempi työttömyysturva, johon sisältyy toimiva koulutusjärjestelmä.
Ilmoita asiaton viesti
Eli vähemmän byrokratiaa, jossa aina on kannattavenpi mennä töihin kuin olla työttömänä. Vaatii meidän koko tuki rakenteen uudistamisen, jossa mistään ei rankaista, ei ainakaan siitä että yksilö yrittää tehdä töitä. Eli loppupeleissä meidän ihka oma sosiaalidemokraattinen tuki rakenne mättää ja pahasti, joka ei vastaa millään tavalla nykyistä yhteiskunta rakennetta, sillä se on rakennettu ajalle jolloin savupiipun ilmaisivat kehitystä.
Ilmoita asiaton viesti
Mistä tulee tämä kuvitelma että ihmiset haluavat mennä huvikseen töihin? Tekevätkö naiset ja lapset Bangladeshissa huvikseen kahdentoista tunnin päiviä riittämättömällä palkalla? Mielestäni työ ei ole huvia vaan tapa hankkia elanto metsästäjä keräilyn ja maanviljelyn sijaan. Siitä huolimatta pelkkää työtä ei voi syödä, vaan sen tulisi kaikkien osalta kattaa riittävä toimeentulo ja terveys mikä Suomessa onollut asenteella ”kkunha o ees vähäse siihe suuntaa”.
Ilmoita asiaton viesti
Kirjoitinkin, että Rytkösen tekstissä on pointtinsa. Mutta koska meillä nyt on tällainen säädäntökokoelma työmarkkinoilla, niin ei mahda mitään. Brittiläiset sanovat ”do or die”, mutta suomalaisittain sen voisi loiventaa muotoon: ole sitten työttömänä, jos ei kelpaa.
Pätkätyöt ovat – kuten kirjoitin – monella alalla nykyisin arkipäivää. Ja tämä johtuu juuri globalisaatiosta, jossa tilaaja voi vaihtaa nopeasti toiseen toimittajaan. Se luo tehokkuutta, ja siksi sitä käytetään. Varjopuolena on tietysti eräänlainen epävarmuus. Siksi parhaiten paikkansa ja palkkansa säilyttää, kun on uuttera, tunnollinen ja ripeä.
Olen samaa mieltä kanssasi siitä, että nämä ”toisen tason työmarkkinat” tulisi lakkauttaa. Kirjoitinkin, että ne vasta kilpailua vääristävät, ja joissain tapauksissa työntekijä itse ei juuri työstään kostu, mutta muut yrittäjät kaatuvat subventoituihin ”toisen tason työmarkkinoihin”. Ei tällainen peli vetele!
Sitten ihan omia kokemuksiani siitä, mitä on ”elää jatkuvassa epävarmuudessa”. Olen tehnyt nyt kaksi vuotta töitä tällä tavoin. Koskaan ei tiedä, mitä tapahtuu seuraavaksi. Aina on vain tapahtunut. Mutta en voisi suurin surminkaan palkata avustajaa, koska jatkuvuudesta ei ole minullekaan takeita. En voi niitä taata kellekään muullekaan.
Äiteeni toimii ompelijana ja töitä on ollut toistaiseksi, mutta juurikin niin, että 1-3 kuukautta eteenpäin tiedetään tilaukset. Hän on minulle muutamankin kerran sanonut, ettei firmaan voida palkata väkeä, kun tulevasta ei aina tiedä. Ruuhka-aikoihin on vain ilmoitettu, että emme ehdi tekemään.
Joku siinä taas menetti leivän muutamana kuukautena – ellei sitten ole itse ja yrittäjä, jolle em. tilaaja soittaa seuraavaksi.
Minä myönnän, että alkuun jännitti, että mitähän tästä tulee. Mutta kaksi vuotta on nyt siis takana. Keskityn mielummin töihin kuin niistä murehtimiseen.
Kirjapainoesimerkkisi oli juuri sisäisen devalvaation vaatima elinehto. Jos ei tingitä yhtään niin ei ole töitäkään. Silloin oltiin ecu-markassa, ja nyt eurossa. Rahapoliittisesti kätemme ovat yhtä sidotut.
Yrittäjä voi aina kieltäytyä ”kohtuuttomista” toimitusehdoista. Ei tämä nyt sentään ole mikään Kummisetä IV, jossa corleonet kaaraavat pihalle viulukotelot kainalossaan tekemään tilaussopimusta.
Ja mitä Suomen työttömyysturvaan tulee, niin nythän valtio maksaa satoja miljoonia ansiosidonnaiseen päivärahaan. Oli muuten sellainen palkki, jonka leikkasin nollaan euroon Yleisradion ”tee-se-itse” -leikkaussovelluksella.
Toinen vaihtoehto olisi todella tällainen Tanskan malli. Jos siinä huomataan selkeää piristymistä lyhytaikaiseenkin palkkaukseen (mitä sillä on väliä tekeekö 8 kpl 3 kuukauden peräkkäisiä sopimuksia, vai yhden kahden vuoden?)
Samalla meidän tulisi päivittää kaikki vuosilomakuviot sun muut sellaiseksi, että lyhytaikainenkin työ takaa tekijöilleen lomia.
Ilmoita asiaton viesti
Olen ollut pätkätöissä viimeiset kolme vuotta. Ansiosidonnaisella tulee jotenkin toimeen mutta mitään ”suurempaa” ei voi hankkia. En ymmärrä puheita työmarkkinoiden joustamattomuudesta kun työntekijän voi palkata vuokrafirman kautta paskapalkalla tai suoraan määräaikaisesti tai projektikohtaisesti. Pätkätöissä lomarahat maksetaan käteen eli loman voi pitää silloin kun ei ole töitä.
Tällä seudulla suurteollisuutta palveleva yritys ei käytännössä voi kieltäytyä kohtuuttomista toimitus – tai maksuehdoista.
Mikäli tulkitsin Tanskan mallia oikein niin työntekijä houkutellaan palkalla töihin -siis porkkanaa kepin sijaan.
Ilmoita asiaton viesti
Minä tulkitsen sen porkkanaksi naamioiduksi kepiksi jolla työttömät ja opiskelijat lyödään väkisinkin töihin vaikkei markkinoilla ole kysyntää työvoimalle tai tarpeeksi tuotannolle. Varastoon tuottaminen on täysin järjetöntä jos kukaan ei osta.
Ilmoita asiaton viesti
Vilkaiseppa kuinka yleistä osa-aikatyö on Hollannissa. Silti ovat maailman onnellisimpia kansoja.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, näitä vuokrafirmojahan on muodostunut siksi, että tehokas työnvälitys ei toimi enää TE-keskuksissa.
Kannattaa muistaa, ettei vuokratyöfirmatkaan tätä hyväntekeväisyydestään tee, eli siivu menee sinnekin.
En pystynyt hahmottamaan mikä tämä suuryritys on annetuilla tiedoilla. En siksi pysty kommentoimaan tilannetta juuri mitenkään.
Ilmoita asiaton viesti
Tanskassa moni asia on toiminut.
1990-luvun puolivälissä ihmettelin, että miten se maa voi toimia, rekkakuskinkin palkka oli melkoinen. Itse tein työtä myyntimiehenä.
Verot olivat kovat. Puolet palkasta meni ihan tuelta veroihin.
Silti ihmiset nauttivat Tanskassa elämästään. Kuvassa jalkapallofaneja, jotka eivät ole huligaaneja. Vaan ”roligans”…
Palveluala toimii Tanskassa upeasti.
Tässä tilastotietoa.
Tanskalainen design on maailmankuulua.
Paljonkin opittavaa Tanskanmaalta.
Ilmoita asiaton viesti
Kuulin Tanskalaiselta tutultani että työttömät joutuvat joskus kiertelemään roskiksia ja ovelta ovelle keräämässä ruokaa sekä Köpenhaminan keskustassa pyörii vanhoja ja sairaita alkuja anelemassa. Tällainen kulttuuriko halutaan juurruttaa Suomeen? Muuta ongelmaa en Tanskan mallista tiedä.
Ilmoita asiaton viesti
Onhan tätä Suomessakin jo nyt. Ja se on oikea ongelma. Syiden ratkaisut eivät vain ole helpoimpia. Eikä apu jostain syystä aina tavoita kaikkia.
Kävin Irlannissa noin kuukausi sitten. Siellä nukkui Irlantilaisia nuoria Dublinin kaduilla makuupusseissaan. Ja kerjäsi sateessakin. Ja työikäistä nuorta väkeä lähtee Irlannista runsain mitoin ulkomaille. Ja palvelualan töissä näkyi yllättävän paljon etelä- ja itä-uurooppalaisia. Ja intialaisia.
Mitään tilastotietoja en nähnyt, nämä omin silmin nähtynä.
Kuulin kyllä selityksen, että ”nuoria karkaa kotoaan” Irlannissa. Jotenkin se selitys ei ihan selitä kaikkea.
Irlannissa on joiltain osin keskimäärin kovemmat asenteet, kuin Suomessa. Gaelic Football oli yhden kaverin mielestä ihan hyvä tytönkin harrastukseksi, koska tytönkin tulee hänen uskomuksensa mukaan Irlannissa oppia ottamaan iskuja vastaan.
Ei näihin ihan simppeleitä ratkaisuja useinkaan ole.
Ilmoita asiaton viesti
Arvaappa paljonko tällaista näkyy Ateenan ja Thessalonikin kaduilla?
Ja lisää vaaditaan.
Ilmoita asiaton viesti
Näihän se on. Olisi se parempi jos nuorien ei Suomessa tarvitsisi valmistua kadulle tai sairauseläkkeelle toiselta asteelta. Sitten on asumis-, terveys-, liikunta-, ja elinkustannukset juttuerikseen.
Ilmoita asiaton viesti
Talouden heikkoina hetkinä: paras sopeutuminen tapahtuu valuuttakurssijoustojen kautta.
Jos se ei jousta (euro), on tarjolla kaksi ikävää vaihtoethoa:
1) Pienempi paha: työmarkkinat joustavat. Se tarkoittaa palkkojen joustoa alaspäin, työehtojen joustamista ”dynaamisemmiksi” (irtisanomissuojat, työajat yms.)
2) Jos työmarkkinatkaan eivät jousta, niin sitten se jousto haetaan työttömyydestä.
Ja juuri tuon kaikista pahimman vaihtoehdon ovat valinneet kurimukseen joutuneet muutkin euromaat.
Miksi kansalaiset haluavat väen vängällä tämän kaikista surkeimman vaihtoehdon?
Ilmoita asiaton viesti
Säästöpolitiikka (Hakusana austerity.) yhdistettynä rahojen vapaaseen siirtoon veroparatiiseihin.
Lisättynä sillä, että työvoimaa tuodaan tekemään työtä alle minimipalkkojen.
Tulos taitaa olla tämä.
Ilmoita asiaton viesti
”tekemään työtä alle minimipalkkojen”
Vieläkin pahempi tilanne kun työnantaja hankkii robotin joka ei kunnioita edes työaikoja.
Ilmoita asiaton viesti
Tuo on juurikin hyvä havainto. Vaan ovatko seuraukset hyviä vai pahoja? Pahoja luultavastikin, jos on tuudittautunut sen varaan, että työ on aina samanlaista.
Robotit otetaan käyttöön. Luultavasti laajastikin. ”What can be done, will be done.” Thomas Friedman, The Flat World.
Esimiestyökin on automatisoitavissa.
Ja toimistotyö.
Se, miten ymmärrämme työn, todennäköisesti muuttuu paljonkin.
Ilmoita asiaton viesti
Kehitteillä on myös robotteja ja tietokone ohjelmia jotka maalaavat, runoilevat, luovat musiikkia, laulavat, urheilevat, voimistelevat, näyttelevät, tanssivat, tekevät ruokaa, viljelevät, ohjelmoivat, rakentavat, kehittävät, suunnittelevat, kasvattavat lapsia ja opettavat kouluissa. Joissain dokkarissa kerrottiin että robotti voisi hyvinkin päästä ministeriksi tai presidentiksi sekä korvata tiedemiehet ja tutkijat.
Ilmoita asiaton viesti
Ja robotit tehdään ja ohjelmoidaan aasiassa edullisesti!
Olihan se amerikkalaismies ostanut oman ohjelmointinsa Intiasta ja nautti palkkaa ohjelmoinnista työantajaltaan.
Ilmoita asiaton viesti
Muistaakseni tietokone korvaa uutisreportteja Aasiassa ja Yhdysvalloissa, poimivat jutut ja aiheet verkosta. Kohta varmaan korvataan bloggaajatkin…
Ilmoita asiaton viesti
Metalli on suomen suurin teollisuusala. Siellä tyypillisellä firmalla tilauskirjassa on töitä noin kahdeksi viikoksi eteenpäin.
Tuo on ihan harhaa että ympäristö olisi vakaa. Eikä se epävakauskaan haittaa kunhan kuviot töiden määrän muutoksien kohdalla ovat selvät kaikille. Esimerkiksi se Tanskan malli. Maksetaan vaikka 80% palkasta korvausta ensimmäisen kuukauden ajan ja siitä laskien kohti peruspäivärahaa esimerkiksi 18kk kohdalla.
Ilmoita asiaton viesti
Kahvilassa tilauksista tiedetään pari minuuttia ennen toimitusta,mutta ei siellä irtisanota joka kahvikupin tilauksen jälkeen.
Ei se,ettei tilauskanta tiedetä vuosia etukäteen merkitse vielä mitään rekrytoinnin kannalta
Ilmoita asiaton viesti
Verottajan raportin mukaan 25% metallin firmoista on kannattavuusrajan alapuolella. Joku joustaa tai meillä on pian kymmeniä tuhansia työttömiä lisää.
Ilmoita asiaton viesti
Voimme kopioida Saksan mallin, palkkoja lasketaa, mutta valtio korvaa 60-70% ansionmenetyksestä. Silloin ei tarvitse saunailla nousukauden alkaessa, mistä löytyy työvoima
Ilmoita asiaton viesti
Ja sitten on työvoimapula jota helpotetaan tuomalla 3% Afrikan ja Aasian väestöstä Eurooppaan työtätekemään kun suuret ikäluokat jäävät töistä pois eikä heille ole korvaajia?
Ilmoita asiaton viesti
Suuret ikäluokat ovat jo eläkkeellä,viimeiset suuret ikäluokat tulivat eläkeikään 2012
Ilmoita asiaton viesti
Missä se luvattu työvoima pula sitten on?
Ilmoita asiaton viesti
Työn hinta nousi niin korkeaksi että teollisuuden työpaikat katosivat.
Joissain tapauksissa suomalainen on vain niin hiton tyhmä ettei näe omaa nokkaansa pidemmälle. Vaaditaan lisää vaikkei ole mitään edellytyksiä maksaa enempää. Liksaa ja tukia ei vaan voi maksaa enempää kuin tuottavuus antaa myöten.
Ilmoita asiaton viesti
Höpö höpö,Ruotsi,Tanska, Norja etc pärjäävät paljon korkeammalla palkkatasoa eikä esim Saksa ole kuin euron päässä teollisuudessa
Ilmoita asiaton viesti
Saksa ei ole nostanut palkkoja ja etuuksia koskaan (VM raportin kattamalla ajalla, oliko vuodesta 85 lähtien) enempää kuin mitä tuottavuus on kasvanut. Suomi on. Vuodesta 2007 alkaen joka vuosi.
Ilmoita asiaton viesti
Ruotsi pärjää valuutallaan. Tekivät kyllä rahapolitiikassaan virheen, kun nostivat korkojaan tuossa ”asuntokuplan” pelossa, mutta korjasivat tilanteen.
Juuri aamulla sai Yleisradiolta lukea, että vaikka euro onkin devalvoitunut niin kahden tärkeän kauppakumppanin – Ruotsin ja Venäjän – valuutat ovat devalvoituneet vieläkin enemmän.
Me olemme euron pakkopaidassa, joten silloin leikataan sisäisesti. Palkkoja, eläkkeitä ja etuuksia devalvoidaan.
Ja jos emme tee sitä niin sitten devalvoidaan työttömyyden kautta. Ja juuri tämän vuoksi Suomessa onkin turhan korkea työttömyysaste.
Ilmoita asiaton viesti
Saksa ja Ruotsi ovat vähentäneet työttömyyttä työaikaa lyhentämällä eli valtio tukee työajan lyhentämistä esim Saksassa Kuzarbeitia tekevien ansionmenetyksestä valtio maksaa 60-70 % tai Ruotsissa perhe saa tukea jos jompikumpi vanhemmista jää osa-aikatyöhön.Tukea saa kunnes nuorin lapsi on 8 vuotias.
Niinpä Ruotsissa ja Saksassa osa-aikaisia on 25 % työllisistä, Suomessa vain 15 %
Jos Suomikin tukisi osa-aikatyötä ja meillä olisi saman verran osa-aikaisia niin työllisyysaste olisi 80 % luokkaa ja työttömiä 5 % luokkaa
Eivätkä Ruotsi ja Saksa ole ainoita, Tanska, Norja , Alankomaat,Englanti etc ovat ratkoneet työllisyysongelman työaikaa jakamalla ja tukemalla sitä
Niissä maissa , joilla menee hyvin ,tehdään vähän tunteja.Suomi pyrkii Kreikan luokkaan
https://stats.oecd.org/Index.aspx?DataSetCode=ANHRS
Ilmoita asiaton viesti
Vähensivät työttömyyttä ja työaikaa yhtä aikaa, ei kuulosta suomalaiselta logiikalta.
Ilmoita asiaton viesti
Eiköhän pikemminkin ole niin että työvoiman tarjonta vain nousi kysyntää huomattavasti paljon suuremmaksi, johon suurimpina osatekijöinä ovat 30-vuotta kestänyt pääoman liikkeiden asteittainen vapauttaminen ja verotuksen muuttaminen progressiivisesta regressiiviseksi. Rajojen ulkopuolelta kun löytyy sitä käytännössä ilmaista työvoimaa niin paljon kuin vain ikinä keksii tarvita.
Vaikka työn hinta olisi kehittynyt kysynnän kanssa samaan tahtiin, olisi tuo kilpailu orjatyömaille hävitty väistämättömästi. Vielä kun valta päättää tuotannosta keskitetään aina vain pienenevälle joukolle, on selvää että heillä ei ole intressiä tehdä hyväntekeväisyyttä suomen eduksi. Me joko tehdään töitä ilmaiseksi, tai he siirtävät pääomansa sinne missä sitä tehdään, ja me jäämme nuolemaan peukaloitamme. Hajautettuna ihmisiä voisi jopa kiinnostaakin lähimmäistensä hyvinvointi(siksi huomautus verotuksesta).
Ilmoita asiaton viesti
Joku tuollainen voisi olla hyväkin malli.
Yksi suuri ero Suomen ja Saksan välillä on juuri reaaliansioiden kehityksen suhde tuottavuuden kasvuun. Saksassa palkat ja etuudet ovat kasvaneet aina hiukan tuottavuuden perässä. Suomessa vuoteen 2007 saakka samaa tahtia. 2007 tapahtui valtava käänne: tuottavuus jäi junnamaan paikalleen mutta palkat ja tuet nousivat entiseen malliin. Esimerkiksi toimeentulotuen reaaliarvo on kasvanut 20% vaikka talouskasvu on pysähtynyt.
Ilmoita asiaton viesti
”Esimerkiksi toimeentulotuen reaaliarvo on kasvanut 20% vaikka talouskasvu on pysähtynyt.”
Vuodesta 2007? Nyt jotain lähdettä tälle sitten.
Ilmoita asiaton viesti
Voi olla hyvin tottakin tuo reaaliarvon kasvu mutta toimeentulotuen tarvitsijoiden määräkin on kasvanut sitten vuoden 2007.
Ilmoita asiaton viesti
Toimeentulotuen menot lisääntyivät 2000-luvulla 37% reaalisesti vaikka tuen saajien määrä väheni 10%.
Ilmoita asiaton viesti
Ota huomioon myös asuin-, terveys- ja elinkustannusten nousu. 2000-luvulla Suomen ruokakori nousi Sijalta 25 hopeasijaan Norjan rinnalle. lisäksi kiintiöpakolaisten ja työttömien määrä on lisääntynyt entisten päälle.
Ilmoita asiaton viesti
Sen takia puhutaankin reaalimuutoksista jotka määritelmällisesti ottavat huomioon elinkustannusten nousun. Ei kannata noita tuoda joka kerta esille sillä mainitsemani luvut ovat lähes poikkeuksetta indeksikorjattuja.
Ilmoita asiaton viesti
Oletko itse laskenut nuo lukusi ja mitä kaikkea se sitten pitä sisällään? Laita listaa jos tiedät satavarmasti
Ilmoita asiaton viesti
Luvut on peräisin suoraan Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen raportista Toimeentulotuki 2013. Julkaistu 2015.
Ilmoita asiaton viesti
Miksi sitten Sossun ja Kelan luvut sanovat toista?
Ilmoita asiaton viesti
Eli tarkemmin missä ne sanovat toista?
”Sossu” ei myöskään käsittääkseni tee tutkimusta aiheesta.
Ilmoita asiaton viesti
”Unohdit” kertoa muutaman tosiasian
”Toimeentulotuen asiakas- ja menokehitys heijastaa asumiskustannusten nopeaa kasvua, työttömyyskehitystä ja pitkäaikaistyöttömien osuuden lisääntymistä toimeentulotuen asiakkaiden joukossa. Toimeentulotulotuki onkin muodostunut saajilleen yhä pitkäaikaisemmaksi tukimuodoksi.”
Pitkäaikastyöttömyyden kasvu johtuu eläkeputken lopettamisesta eli ennen +50-vuotias työtön pääsi putkeen, nyt hänet on siirretty sossun luukulle
Asumiskulujen kasvu on vain läpilaskutusta, saajan asemaa se ei paranna, sillä asunto säilyy entisenä ei laatu ei parane
Ilmoita asiaton viesti
Ja kuten huomaat, varsinainen toimeentulotuki reaalihinnoinkin on kasvanut merkittävästi nopeammin kuin asumiskustannukset.
Eli ei tästä jäänyt mitään olennaista kertomatta.
Ilmoita asiaton viesti
Vertaat kaikkia asumiskuluja. Sossun asiakkaat asuvat pienissä vuokra-asunnoissa, joissa kustannuten kehitys on ollut nopeampaa
Vuokraraha ei myöskään päädy tuen saajalle vaan lyhentämättömänä vuokranantajale.
Tuen saajalle päätyy vain alle puolet tuosta tuesta
Ilmoita asiaton viesti
Esität nyt vain toimeentulotuen summat vuonna 2007 ja 2015. Toimeentulotuen menot kun ymmärtääkseni kattavat myös niihin sisältyvät byrokratiakulut ja muuta sälää, joten tuo tarkastelu ei anna tarvittavaa dataa.
edit: kyllähän tuo vain näyttäisi vain olevan niin että toimeentulotuen reaalikehitys kuukautta kohden on todellakin noussut noin 20%. Tosin vähän raflaa että noita lukemia aina tutkitaan kotitalouksittain eikä yksilöittäin. Vääristää milloin mitäkin. Noh, 20% 300€:stä ei ole kovin paljoa, eikä tuo nykyinenkään 480€ ole riittävästi. Määrää suurempi ongelma on kuitenkin tietysti siihen liittyvä byrokratia, stressi ja kyykyttäminen.
Ilmoita asiaton viesti
Perusosa 1.1.2007 lukien 1. Kuntaryhmässä 389,37 e (yksinasuva tai yksinhuoltaja).
Perusosa 1.1.2015 lukien 485,50e. Yksinhuoltaja saa 534,05e.
Kun otetaan huomioon Tilastokeskuksen rahanarvokerroin, perusosa on kasvanut reaalisesti 12,9% (nimellisesti 24,7%). Lisäksi poistui 7% omavastuuosuus asumismenoista joka kasvatti merkittävästi käteen jäävää tuloa.
Yksinhuoltajalle muutos on tietysti paljon suurempi.
Ilmoita asiaton viesti
En kiistä etteikö tuki olisi kasvanut mutta todellisuudessa se ei ole pysynyt kustannusten mukana vaan vuokrat hakkaavat yhä isomman osan käteenjäävästä summasta, puhumatta ruuan tai vapaa-ajan kallistumisestJyväskylässä toimeen tulo tuki kattaa yksinasuvalta 550 euroa, Satanen vielä siihen päälle niin löydät Jyväskylästä yksiön ja jos haaveilee asuvansa etäänpänä keskustasta niin säästynyt summa siirtyy matkakustannuksiin (Jyväskylässä on käutössä tasataksa-alueen ulkopuolella seutulippu 120-200 euroa kuussa)
Ilmoita asiaton viesti
Jyväskylästä löytyy jo yksityisiltä vapaita asuntoja oikotieltäkin muutamia kymmeniä alle tuon 550e hintaan. Ydinkeskustassa näyttää olevan halvin yksiö 510e. Jyväskylästä näyttää saavan kerrostaloyksiöitä jopa vähän päälle kolmellasadalla.
Ei näytä yhtään huonolta tuo tilanne.
Ilmoita asiaton viesti
Yksityiset joko eivät viitsi tai halua ottaa vuokralaiseksi opidkelijaa, työtöntä, yksinhuoltajaa tai miestä. Monesti törmää siihen että ehtona on ylyliopistoa käyvä nuori uranainen. Lisäksi jotkut vuokraavat asuntonsa vain kesäisi mm rallien takia.
Ilmoita asiaton viesti
Hanki sukupuolenkorjausleikkaus, hae opiskelemaan yliopistoon ja mene töihin. Niin ja käy katsomassa rallia.
Ei kai nyt Hitto vie kaikki voi aina olla jonkun toisen vikaa..
Ilmoita asiaton viesti
Asuntoa tarvitaan yleensä suomessa pidemmäksi aikaa kuin vain kesäksi. Sukupuolen vaihdos ja ylipäopistoon meno eivät ole listalla.
Ilmoita asiaton viesti
Minulle kyllä sopii vaikka hiukan nykyistä korkeampikin tukitaso kunhan se kannustaa tekemään töitä, opiskelemaan tai vaikka vapaaehtoishommiin jos ei muuta. Kyse ei ole siitä että sossusta saisi liikaa vaan siitä että liian moni ei osallistu tähän yhteiseen projektiin, byrokratia syö liikaa ja sitten siihen että aina valitetaan vaikka täällä ei nyt kenelläkään mene kovin kummoisesti.
Oli muuten hankala löytää noita lukuja kunnes tajusi että vuositiedotteet kunnille näyttävät säilyvän netissä. Euromääräisiä tukia ei näemmä paljon esitellä tilastojulkaisuissa.
Ilmoita asiaton viesti
THL: Toimeentulotuki 2013 (Virtanen, Ari. 2015)
Kohta varsinaisen toimeentulotuen reaaliarvon kehitys 2000-2013.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä on tärkeä pointti, että työväki kannattaa pitää sorvin ääressä – muutoin motivaatio ja taidot katoavat. Vaihdetaan alaa jne.
Mutta miksi ihmeessä se on valtion tehtävä maksaa yksityisten firmojen palkat?
Jos väki lähtee liian alhaisten (leikattujen) palkkojen vuoksi muihin töihin, missä saa parempaa palkkaa, niin mitä pahaa siinä on?
Markkinoilla on aina taipumus hakeutua tasapainopisteeseen (yleisteoriassa ainakin). Yksi tärkeä tekijä työmarkkinoilla on se, että myös työtä myyvät tahot kilpailuttavat ostajia.
Ilmoita asiaton viesti
Ihan hyvä pointti. Moni meistä kuitenkin mieluummin asuisi Suomessa.
Olen kyllä työskennellyt hanttihommissa ulkomaillakin enkä minään lähetettynä duunarina. Turhaan sitä pelätään. Sen on ainakin oppinut että tekevälle löytyy AINA töitä.
Ilmoita asiaton viesti
Tätä olen kysynyt kreikkalaisilta nuorilta. Moni haluaisi asua ja työskennellä Kreikassa, mutta pelkäävät ”joutuvansa” muuttamaan työn perässä rajojen taakse.
Suurin osa on mennyt Saksaan, mutta sikälainen mentaliteetti on pilannut monen mielenterveyden. All the work and no fun makes Jack a dull boy.
Ilmoita asiaton viesti
Jakkaraleikissäkin joku on näppärämpi ja voittaa aina
Ei tuo todista muuta kuin, että sinä olet saanut työpaikan mutta moni muu paikkaa hakenut on jäänyt sitä paitsi
Ilmoita asiaton viesti
Tuolileikki oli hauskaa kun säännöt oli normaalit mutta sitten koulussa niitä muutettiin niin että jos poika ja tyttö joutuivat kilpailemaan viimeisestä tuolista niin pojan tuli luovuttaa tasa-arvon ja kohtuun nimissä.
Ilmoita asiaton viesti
1) Työttömyyshimmelit johtuvat tietenkin siitä, että jokainen uusi hallitus on keksinyt uuden ”porkkana & pakote”-zydeenin. Eli tehdään niinkuin aina on tehty kun yritetään ratkaista jotain: Paikka paikan päälle ja uusi paikka on otettu jostakin tilkkutäkin toisesta osasta.
2) Jos työnantajille – eräille niistä – annetaan 9€ orjat, niin aina käy niin, että härskeimmät porskuttaa ja rehelliset työnantajat jäävät vääristyneeseen kilpailutilanteeseen.
Rakennusalalla on hieman sama juttu, mutta eri syistä: Työnantaja, joka käyttää pimeää tai alipalkattua työvoimaa, usein ulkomailta tuotettua – hän pärjää. Ja rehellinen työnantaja kärsii. Tai oikeammin; on jo suurelta osin kokonaan poistunut rakennustelineiltä.
3) Se, että sovitaan jotain ja sitten kaikki olisi viranomaisten eli työkkärin valvonnassa on pelkkää soopaa. Luulisi, että ainakin yhteiskunta pitää kiinni sovitusta, mutta hehän käyttävät kaikkein härskeitten hyväkseen työkkäristä saatavaa ilmaistyövoimaa.
– Kunnat rikkovat jopa lakia ”säästääkseen”. [Lukekaa Sakari Timosen blogeja jos ette usko.]
– Suuri osa ns. ”työpajoista” ovat pelkkää fuulaa; teetetään työttömällä työtä, jotta pyörittäjät voisivat nostaa korkeampaa palkkaa, käytetään työttömiä vaalimateriaalin jakamiseen jne.
– Tiedän tapauksia, jossa ”yhteisöt” käyttävät hyväkseen näkövammaisia, invaliideja jne. – vuodesta toiseen. Siis tietenkin invaliidin pitää istua kotonaan se 500 päivää välissä, jotta hänet taas laskettaisiin pitkäaikaistyöttömäksi.
Toisaalta työkkärikin on monta kertaa vaikeassa välikädessä – yksittäisellä virkailijalla ei oikein rahkeet riitä paljastamaan kunnan väärinkäytökset. Ja toisaalta siellä työskentelee paragraafi-tuijottaja-idiootteja, jotka käyttäytyy niinkuin hallitus olisi antanut hänelle jonkun valtikan, jolla saa sitten työttömiä läimiä.
En edes viitsi kirjoittaa tähän ratkaisumalleista kovin pitkästi, mutta lyhyesti:
– Tunnustetaan faktat, tehdään periaatepäätökset faktojen pohjalta ja puretaan vanha systeemi.
– Periaatepäätöksenä paras olisi se, että kiellot ja kyttääminen poistetaan ja työttömät saavat itse muodostaa itsenäisiä työsuunnitteluyksiköitä. Nämä vuorostaan esittävät näkemyksensä päättäjille (eikä jollekin pikkuvirkamiehelle, joka päättää joka asiassa ”Ei käy!”, koska hänellä ei ole valtaa päättää mistään.
Tämä ei ratkaise kaikkea, vaan tarvitaan järkeviä koulutuspaketteja, itsensätyöllistäville kunnon tukiverkot, pienyrittäjäin neuvontatoimistoja jne.
Henry
Ilmoita asiaton viesti
1) Tähän se usein menee, kun mielestänsä tekevät ”hienosäätöä”, vaikka koko tilanne pitäisi ajatella uudelleen muuttuneessa maailmassa. Talouden näkökulmasta oikeastaan vain kohtuuhyvä koulutustaso on ainoa palanen, mikä on oikeassa asennossa. Kaikki muu on väärin: rahapolitiikka, työmarkkinalainsäädäntö, ulkoiset tekijät (Venäjäpakotteet.)
Rahapolitiikan virheet tietty vain kertautuvat, kun siitä kärsii tusinan verran muitakin maita Euroopassa. Vienti ei vedä, kun muuallakin keskitytään säästämiseen talouskasvun sijaan.
2) Rehelliset työnantajat eivät oikein jää vääristyneeseen kilpailutilanteeseen, vaan pistävät lapun luukulle.
Huokeamman ulkomaisen työvoiman käyttö on seurausta Euroopan vapaasta liikkumisesta. Siinä oli pointtinsa silloin, kun EU oli länsimaisten eurooppalaisten unioni. Nyt, kun se on enempi itäblokin unioni niin ongelmia on syntynyt, koska jäykkien työmarkkinoiden pitäisi pystyä sopeutumaan tähän huokeampaan työvoimaan.
Toinen vaihtoehto on rajoittaa työvoiman liikkumista. Tästä pidetäänkin parhaillaan meteliä, Iso-Britannia kärjessä.
Ilmoita asiaton viesti
Säästäminen ei voi olla koskaan ongelma vaan se on välttämätöntä.
Se että säästämistä pidetään ongemana kertoo vain kieroutuneesta raha-ja pankkijärjestelmästä.
*
”Työvoimaprotektionismi” ei todellakaan ole vaihtoehto vaan ainoa kestävä ratkaisu on verotuksen, ay-liikkeen erityisaseman ja työmarkkinasääntelyn + muun sääntelyn purkaminen.
Ilmoita asiaton viesti
Taita rehelliset yrittäjät tajuta muutoksen, jolloin muuttavat toimintaansa lain puitteissa sopivaksi, jolloin Suomessa se on toiminnan supistaminen kannettavalle asteelle. Toisaalta yrittäjät myös ovat oppineet olemaan toisiaan kohtaan solidaarisuuden, sillä tajuavat olevansa riippuvaisia toisistaan.
Ilmoita asiaton viesti
Taita Suomi siirtyä sosialidemokratiasta sosiaalisenverkotautumiseen, jossa ne ketkä haluavat tehdä töitä alkavat yrittäjiksi, jotka verkottautuvat toisten yrittäjien kanssa. Tätä tietenkin vasemmisto pitää pakkoyrittämisenä, mutta suurin osa joka tykkää työtä tehdä tajua sen todellisuuden, ett jos liittojen minimi palkat ovat sillä tasolla että yritykset eivät niillä hinnoilla pärjää tarjouskilpailuiss, niin tietävät ainoan mahdollisuuden olevan yrittäjäksi lähteminen.
Eli listoilta puuttuu kokonaan realiteetit millä hinnoilla tällä hetkellä töitä tehdään, joka tietenkin on ikävä, mutta maailma vain on ajanut ohi näiden sopimusten hinnoista. Eli devalvaation on jo ollut käynnissä. Mutta on mielenkiintoista vastuun kanto ammattiliitoilta, sillä tämä devalvaatio kumuloituu työttömyyteen, jonka tulos alkaa olemaan 10% työvoimasta. Eli aika taita keinot keksiä aina, sillä jos muuri on valloittamaan, niin eristys näivettävä muurin merkityksen ajan kanssa.
Ilmoita asiaton viesti
Kilpailua kyllä tulee. Eikä se ole niin vaarallistakaan. On ostajia, jotka eivät osta ollenkaan, jos kilpailua ei ole. Niin paljon pelkän kilpailun voimaan uskotaan vielä nykyisin.
Yhteistyö saattaa toisinaan olla kilpailuakin vahvempi voima.
Ilmoita asiaton viesti
Demarimaisesti tunnutaan haluavan takaisin suljetut markkinat.
Suomen vientiä ei olisi elleivät meidän kauppakumppanit uskoisi kilpailuun.
Ilmoita asiaton viesti
Jos kommentoit kommenttiani, ymmärsit kommenttini aika lailla väärin. En ole kannattanut suljettuja markkinoita. Kilpailu ainoana paradigmana on usein vähän tehoton. Tai kalliskin. Kuten kilpailutuksetkin usein tuppaavat olemaan.
Pyytäisin myös ystävällisesti olemaan leimaamatta keskusteluun osallistuvia. Kuten tiedoistani näkyy, olen puoluekannaltani tällä hetkellä sitoutumaton.
Toisinaan kilpailu tuottaa optimiratkaisun. Ei lähellekään aina. Tässä yksi näkemys siitä, että kilpailu toisia vastaan ei ole aina optimaalista.
Ja on siis olemassa tehokkaampiakin malleja, kuin ”kilpailu”. Yhteistyö on yksi malli, joka monestikin toimii. Ei sekään aina tuota optimituloksia.
Toyota:n yksi suurista innovaatioista oli siirtyä alihankkijoiden kilpailuttamisesta pitkäaikaiseen yhteistyöhön, jossa yhteistyö alihankkijan kanssa on ollut aitoa ja kaikkia osapuolia hyödyttävää. Asiakkaitakin.
Täysin vapaa markkinatalous johtaa peliteorian mukaan silti lähinnä villin lännen meininkiin, jossa vahvimman oikeus on ainoa laki. Villi länsi on jo nähty. Jostain syystä se ei toimintamallina saanut ihan kestävää kannatusta. Miksiköhän ei?
Siksi yhteiskunnan säätely on tarpeellista. Kuinka paljon ja mitä asioita säädellään? Se on eduskunnan tehtävä määritellä.
Ilmoita asiaton viesti
Asiakkaiden kilpailuttaminen ei ole järkevää jos palkkoja halutaan alas. Tällä tarkoitan sitä kun haetaan eniten maksavaa asiakasta mielikuvilla kuten brändäämällä tai kotimaisuudella.
Ilmoita asiaton viesti
Tämän hetkisestä näkökulmasta mielestäni on kaksi vaihtoehtoa kilpailuehtoinen tai valtion ohjaama. Olen valmis kuulemaan paremmista vaihtoehdoista.
Itse kannatan kilpailuehtoista, johon valtio luo lähinnä katto ja lattia ratkaisuja joilla estetään pahimmat markkinoiden ylilyönnit. Tämä silti pohjautuu kilpailulle eikä sen puutteelle.
Laaja sääntely johtaa monopoleihin aivan kuin puhdas kilpailukin. Tästä ovat hyvänä esimerkkinä Yhdysvaltalaiset geenimuuntelufirmat.
Kerrot hienon tarinan Toyotasta, entä jos kaikki toimijat toimisivat samoin?
Ilmoita asiaton viesti
Villi länsi(väkivaltainen meininki) on myytti…
http://www.perc.org/articles/old-west-violence-mos…
Poliittinen valtaeliitti vastustaa kaikin keinoin vapaata markkinataloutta, koska siinä kaikilla, tavallisillakin ihmisillä on mahdollisuus vaurastua jolloin heitä ei voi enää manipuloida ja poliitikoilta putoaa jalusta pois.
Vastaavasti vapaa markkinatalous ehkäisisi tehokkaasti väärin keinoin rikastumisen eli hyvävelikapitalismin. Mittavia omaisuuksia olisi vaikeampaa hankkia kun joutuisi käyttämään ihan omia kykyjään eikä voisi veljeillä poliitikoilta sääntelyä kilpailijoiden eliminoimiseksi.
Ilmoita asiaton viesti
”Poliittinen valtaeliitti vastustaa kaikin keinoin vapaata markkinataloutta, …”
Höpöhöpö, itävaltalaisen talous”tieteen” edustajat globaalisti varsin voimakas vaikuttaja. Viimeiset muutama vuosikymmentä on vahvasti siirrytty markkinaliberaaliin suuntaan, joskin edelleenkin myös poliittisella keskustalla ja vasemmistolla on vahva asema. Suomessa enemmän kuin monessa muussa paikassa, mutta on täälläkin rikkaimman prosentin veroaste tiputettu noin puoleen ja purettu pääomastääntelyä radikaalisti.
”Vastaavasti vapaa markkinatalous ehkäisisi tehokkaasti väärin keinoin rikastumisen eli hyvävelikapitalismin.”
Tästä ei ole mitään näyttöä, päinvastoin. Maiden välisessä vertailussa valtion koko korreloi negatiivisesti tuloerojen kanssa(mitä suurempi valtio, sitä pienemmät tuloerot) ja useissa maissa liberaalinen kehitys on johtanut suurempiin tulo- ja varallisuuseroihin. Toteamuksesi päinvastaisesta ei ole kovin vakuuttavaa, ellet edes yritä perustella sitä millään konkreettisella. Todellisuudesta täysin irralliset apriori-sadut on jo kuultu, älä jaksa niitä jauhaa. Esitä välillä todisteita noiden väitteidesi taakse.
Ilmoita asiaton viesti
Kertoisitko tuon tutkimuksen minkä perusteella tätä väität: ”Maiden välisessä vertailussa valtion koko korreloi negatiivisesti tuloerojen kanssa(mitä suurempi valtio, sitä pienemmät tuloerot)”
Ilmoita asiaton viesti
Vertailu lähteineen löytyy blogistani.
Edit: tuosta ”vapaat-markkinat-ja-minimivaltio-tekevat-autuaaksi-vai-tekevatko” – blogista. Unohdin jo että kirjoituksia oli kaksi.
Ilmoita asiaton viesti
Ensinnäkin, puhuin ihan aidosta vapaasta markkinataloudesta, jota voi olla vain valtiottomassa yhteiskunnassa. Jossa siis lakikin on markkinaehtoista. Mutta poliitikot vastustavat kyllä jo sen vähäisempääkin muotoa.
Toiseksi, tuloerot voivat olla haitallisia vain jos ne ovat syntyneet keinotekoisesti kuten valtiossa ne syntyvät mainitsemani feikkikapitalismin ts. sääntelyn takia.
Mitä tulee väitteeseesi markkinalibeeralista kehityksestä niin se on kyllä sen irvikuva. Esimerkiksi edelleen säännellään kaupan aukioloaikoja, on apteekki- ja taksilupatoiminnot(+ 20 000 muuta lupaa), valtion alkoholin myynnin monopoli, kaavoitusmonopoli jne. puhumattakaan keskeisestä valtiollisesta raha- ja pankkimonopolista. Ja mitä markkinaliberaalista kehitystä on julkisen sektorin ja sen johtotehtävissä olevien työntekijöiden palkkojen kasvu…
eli kuten sanoin: Poliittinen valtaeliitti vastustaa kaikin keinoin vapaata markkinataloutta. Jos jotakin ”vapauttavat” niin toisaalla saman tien rajoittavat.
Ilmoita asiaton viesti
Annappa Anna-Leena esimerkki toimineesta libertaarista (nimeä valtio/kansa). Milloin tämä on ollut pystyssä? Missä päin maailmaa? Mikä estäisi sitä sortamasta anarkiaan ja tyranniaan?
Ilmoita asiaton viesti
Tuskinpa ihmiset kannattaisivat sellaisia laki- ja oikeusfirmoja, jotka mahdollistaisivat tyrannian. Tai tuskinpa sellaisia edes olisi.
Mutta tällaisessa vapaassa natural order* -yhteiskunnassa kun kaikki olisi yksityisessä omistuksessa niin mikään ei estä perustamasta vaikka kommunistista yhteisöä, jos joku tai jotkut vaan yksityisomaisuudesta suostuvat luopumaan.
Aivan toisin on nykyisessä järjestelmässä, vaihtoehdottomuudessa. Se ei salli toisinajattelijoiden perustaa esimerkiksi vapaakaupunkia tms. aluetta joka olisi libertaari.
Ja juuri tähän vaihtoehdottomuuteen liittyen hyvä ja olennainen kysymyksesi kääntyykin nyt sinulle:
Mikä estää demokraattista järjestelmää sortumasta tyranniaan?
*Professori(emeritus) ja taloustieteilijä Hans-Hermann Hoppen käyttämä nimitys
Ilmoita asiaton viesti
”Se ei salli toisinajattelijoiden perustaa esimerkiksi vapaakaupunkia tms. aluetta joka olisi libertaari.”
Se ei salli ”toisinajattelijoiden” perustaa esimerkiksi vapaakaupunkia hallitsemilleen alueilleen yhtään sen enempää kuin markkinataloudessa omistajat antaisivat sinun perustaa sellaista omille omistuksilleen. Jos haluat perustaa libertaarivaltion, sinun täytyy hankkia riittävästi massia ja/tai vaikutusvaltaa sellaisen perustamiseen, ihan samalla tavoin kuten yksilön tai yhteisön tulisi tehdä myös sinun satukirjojesi ”vapaassa” yhteiskunnassa perustaakseen kommunistisen yhteiskunnan. ja sitäpaitsi kukaan ei kiellä perustamasta sellaista aurinkokunnan ulkopuolelle. Siellä riittää lääniä jos jonkinlaiselle ”vapaalle” yhteiskunnalle.
Ironista muuten että kaltaisesi röyhkeä varas edelleenkin tarinoi vapaasta yhteiskunnasta ja ihmisten vapaudesta, mutta silti jätät surutta kunnioittamatta minun vapauttani. Hengität nimittäin jatkuvasti minun omistamaani ilmakehää, etkä ole vieläkään maksanut pyytämääni miljardin korvausta.
Ilmoita asiaton viesti
Niinhän se on että maailmassa on paljon sääntöjä ja sopimuksia joita joko ei ole olemassa kirjallisena ta joita ei koskaan ole itse ole ollut sopimassa. Voisi siis ajatella että kun en ole koskaan ollut rustaamatta nimeäni fysiikan lakeihin ei minun niitä tarvitse kunnioittaa tai noudattaa. Valitettavasti elämme planeetalla jolla on melkein kahdeksan miljardia ihmistä (ja tässä universumissa), jotta tulisimme toimeen ja pystyisimme mm yhteistyöhön ja infran luomiseen on sitä varten laadittu, päätelty, filosofisoitu ja löydetty monia sääntöjä, sopimuksia ja lain alaisuuksia.
Ilmoita asiaton viesti
Ihmetten miten tämä oli vastaus kysymykseeni?
Mutta vastataanpa kommenttisi eli eih; tottakai ja nimenomaan on olemassa luonnonlakeja, fysiikan lakeja joita täytyy noudattaa tai niitä noudatetaan luonnostaan.
Mutta on kummallista, että luontaisia talouden lakeja ei kylläkään noudateta ja kommenttisi oli jo senkin takia hassu että kun maalaisjärjestä on nykyisen järjestelmän takia jo kova pula(se on demokratttisen järjestelmän takia kadonnut ja/tai käyttö kielletty)
Eli juuri nykyisessä järjestelmässä ei luonnonlakeja noudateta vaan ne yritetään kaikin keinoin kiertää ja muuttaa muuksi. Olenkin puhunut aikaisemmin demokratian yhdestä seurauksesta: moraalirelativismi.
”Voit piilottaa todellisuuden, mutta et piilottamisesta aiheutuvia seurauksia” – Ayn Rand
Ja huoh, mitä tulee kommenttiisi säännöistä ja yhteistyöstä niin mitähän olen puhunut yksityisestä laista ja aidon ja pakkoyhteisöllisyyden eroista?…
Ilmoita asiaton viesti
Talous on ihmistä varten eikä ihminen taloutta, sillä ihminen on talouden luonut eikä sitä luonnostaan esiinny (Esim leijonien yhteisössä). Kuitenkin erilaiset järjestykset, yhteisöt ja aukoriteetit taas esiintyvät luonnossa, myös verotukselle on vertauskohteensa (leijona yhteisössä saalis jaetaan koko laumalle), toinen erikoinen mutta harvinainen ilmiö luonnossa on heikoista ja sairaista huolehtiminen (esim leijona ja apina yhteisöt). Luonnossa esiintyy myös alkeellista kulttuuria (esim delfiinit, norsut ja kädelliset). Jos et onnistu selittämään koska tälläistä libertaaria on viimeksi maailmassa ollut ja missä sitä esiintyy luonnossa jää se vain lentelemään teoriaksi.
Ilmoita asiaton viesti
Talous on ihmisten toimintaa. Ihminen tavoittelee koko ajan parempaa ”olotilaa” ja jos olosuhteet ovat otolliset niin ihminen kehittyy ja siten koko yhteiskunta aina vain enemmän.
Ihminen keksi tulen, raudan, kulkuneuvot jne. työnjaon(erikoistumisen)Yhä vähemmän pitää tehdä työtä elantonsa eteen. Tämä on tulosta talouskasvusta.
*
Vertauskuvasi verotuksesta ontuu, koska leijonilla ei ole välistävetäjiä 🙂
*
Muistaakseni varhainen Irlanti oli libertaarinen tai siihen verrattavissa oleva yhteiskunta.
https://peacerequiresanarchy.wordpress.com/2012/12…
Ilmoita asiaton viesti
Jääkauden lopusta rautakaudelle Irlannissa oli toisiaan vastaan taistelevia hermoja kuten Iirejä, hibeerejä, kelttejä ja piktejä. Rooman aikaan se oli jakautunut 160 heimokuntaan. Jos kun 800-luvulla saarella vaelteli käännyttämässä katolinen munkki Batricus eli pyhä Patrik. Rooman luhistuttua (Irlanti ei ollut osa valtakuntaa) saarelle nousivat pohjoisesta Viikingit ja etelästä Saksit josta seurasi saaren verisimmät kahakat. Viikinkien lähdettyä saaren valtasi idänpuolella normannit ja sitten itään syntynyt uusi Englannin valtio joka ei kestänyt riitaisaa ja keskenään nahistelevaa naapurisaartaan, sen jälkeen saarella alkoi tiukka fedonaali aika ja maaorjuus joka päättyi valistusaikana. Irlannin historiaa kuvataan muutenkin ensin hyvin väriseksi ja sitten keskiajalla kurjaksi. Jos tähän taistelujen ja maaorjuuden väliin jotenkin mahtuu Libertaari rauhan aika on se mahtanut olla lyhyt.
Ilmoita asiaton viesti
Pakko muuten kysyä vastustavatko libertaarit YKn ihmisoikeuksien julistusta? Yritykset ja libertaarithan pyrkivät maksimoimaan kaiken edun itselleen (poistaa kilpailijat ja perässä roikkujat tieltään). Ymmärtääkseni ihminen on kuitenkin laumaeläin eikä yksinäinen sooloilija.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä, koska YK kodifioi ihmisoikeuksien julistuksen luonnonoikeuksista sosialistiseen muotoon.
Todellisia oikeuksiahan ovat vain perusoikeudet: oikeus elämään(ruumillinen koskemattomuus), omistukseen ja vapauteen(sopimus-).
Ja ehei ei, libertaarit eivät vastusta kilpailua, mutta libertaristisessa yhteiskunnassa yrittäjät yrittävät kyllä päihittää kilpailijansa 🙂
Individualismi ei ole synonyymi egoismille vaan individualismin vastakohta on kollektivismi joka on yhteisöllisyyttä yksilön kustannuksella eli pakkoyhteisöllisyyttä.
Ilmoita asiaton viesti
Valitettavasti oikeudet myös luo vastuuta ja niiden kantaminen yhteiskunnassa on paljon helpompaa kuin yhden ihmisen. Tosin myös vastuun väittely korostuu helpommin ryhmässä. Lisäksi ryhmässä toimiminen vaatii ryhmäläisiä ylessitovia sopimuksia ja vaatii myös yhteisiä resursseja ryhmän ylläpitämiseksi. RYHMÄ SIIS TUO OIKEUKSIEN MUKANA VASTUUTA ELI TEIDÄN LIBERTAARIEN PAKKOPULLAA, YKSIN TOIMIESSAAN IHMINEN ON HEIKOMPI JA HÄNELLÄ ON ENEMMÄN VASTUUTA ITSESTÄÄN = RASKASVASTUU. Jää kysymys kumpi on yksilölle helpompaa omannavan tuijottaminen ja utopia vastuun vapaudesta vai toimiminen ryhmässä, tuon vastuun jakaminen ja vastuuta vastaan saatavat oikeudet?
Ilmoita asiaton viesti