Draghilta jälleen tosiasioita tiskiin

Euroopan keskuspankin pääjohtaja Mario Draghi latoi suorat sanat (kevennys: karttakeppi ja viivoitin) euromaiden johtajille: talouksien täytyy yhdentyä, ja että jaettua itsemäärämisoikeutta ei pidä nähdä uhkana, vaan mahdollisuutena.

Yksityiset riskit tarvitsee kantaa yhdessä. Budjettivajeiden eroavaisuuksia pitää suitsia. On kiire.

Mitä tämä sitten tarkoittaa, jos ei sitä liittovaltiota? Tällä palstalla on muutamia avoimesti liittovaltiomallia kannattavaa kirjoittajaa, he kyllä ymmärtävät Draghin sanoman. Sen sijaan minua kiinnostaa tietää näiden liittovaltion kieltävien näkemys – mutta jotka samalla kieltävät myös yhteisvaluutan purun.

Jompikumpi tarvitsee valita. Minusta olisi suunnaton sääli näiden liittovaltiovastaisten kannalta havaita, että heidät on höynäytetty vähin äänin – vauvanaskelin – liittovaltioon.

Tulisiko siis työmarkkinajärjestöjemme alistaa samalla tavalla Brysselin direktiivitehtailulle? Valtion budjettisääntöihin enemmän ohituskanavia? Lainvoimaisia maksumääräyksiä milloin kenenkin töppäilyistä, siis lisää tukipaketteja milloin minkäkin pankin hutilointeihin?

Draghin viesti ymmärrettiin tällä kertaa oikein: keskuspankki ei tosin käytä määräysvaltaa (vielä) jäsenmaiden finanssipolitiikkaan, mutta antaa selvät viestit siitä, että miten asia hoidetaan. Tästä älähdettiin.

Tässä mielessä tulevat eduskuntavaalit ei välttämättä sisälläkään vasemmistoliiton tapaista vaihtoehtoa elvytykselle. Kaikki puheenjohtajat vain kertovat, että valtion talouspolitiikka sanellaan EKP:n päämajasta Frankfurtista. Lait tulevat Brysselistä ja maksumääräykset Luxemburgista.

Hyvä säästövinkki tässä tilanteessa onkin peruttaa tulevat eduskuntavaalit. Kallista puuhaa, ja turha niitä vaalikampanjahenkilöitä on räntäsateessa seisotuttaa tyhjän vuoksi.

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu