Saksa ja Ranska: euromaille yhteinen valtiovarainministeriö
Saksan ja Ranskan talousministerit Emmanuel Macron ja Sigmar Gabriel laativat kulmakarvoja nostattavan mielipidekirjoituksen useaan eurooppalaiseen sanomalehteen. Tässä brittiläisen The Guardianin kirjoitus linkkinä.
Ministerit toivovat melko puhtaasti sanoen euromaiden liittovaltiota. Tällaista todellakin tarvitaan, jos euroalue halutaan säilyttää. Se on ikävä tosiasia, jota varsin monet suomalaispolitiikot ovat torjuneet – ja samalla tulleet iskostaneeksi myös suomalaisiin äänestäjiin ikävän harhakuvan, ettei euroalueesta ole välttämätöntä tehdä liittovaltiota.
Vaikka jotkut voivat edelleen torjua ministerikaksikon näkemyksen utopistisena niin tulee kuitenkin muistaa, että Gabriel on myös Saksan varaliittokansleri. Kovin paljon ylempää ei yhteisen budjetin ja veronkanto-oikeuden halu voisi enää tulla.
Ministerit kertovat sen, minkä pölhöpopulistit ovat tienneet jo vuosikausia: yhteisvaluutassamme on vakavia vikoja. He siis myöntävät varsin avoimesti, että projekti tehtiin hutaisten.
Ja nyt sitten tämän hutiloinnin vuoksi Euroopassa on miljoonia työttömiä turhan vuoksi. Köyhyys lisääntyy ja pari maata on saatu jo likimain korjauskelvottomaan jamaan. Erityisesti korkea nuorisotyöttömyys taitaa tietää sitä, että sosiaalinen kriisi jatkuu näissä maissa vielä pari vuosikymmentä sen jälkeen, kun eurokriisin taloudellinen ulottuvuus on saatu nujerrettua.
Vieläkö Vihreät (n. 10%) kaipaavat liittovaltiota ja kaikki muut Suomen puolueet (90%) sitä vastustavat? Tähän asti on kuljettu kriisissä yhtä jalkaa… ”koska euro on peruuttamaton” ja tämä on ”menestystarina vailla vertaa…”
Mihinkä se menestystarina katosi, kun liittovaltiopakko nostetaan esiin 150 miljoonan eurooppalaisen nimissä: ”EU ei voi enää odottaa.”
Tämä panee vipinää myös Britanniaan, joka ei halua antautua ylikansallisten poliitikkojen narun jatkoksi. Cameron sai uusia aineksia kansanäänestykselle.
Suomelle se asettaa uuden kysymyksen ”Kreikka III:n ja Välimeri-agendan” lisäksi: Ei edes uskollisista uskollisin ja EU-viralla palkittu Katainen uskaltanut sanoa ääneen liittovaltiotavoitetta pääministerinä. Onko se nyt helpompaa, kun asuu super-komissaarina Brysselissä ja pääsee Junckerin vierelle lähes päivittäin?
Mitä tuumaavat nyt ministerit Olli Rehn ja Göran Stubb? Onko Timo Soinilla (PS) jo kaapissaan lääkettä tämän varalle?
Ainakin Sipilän hallitusohjelman mukaan tavoite on päinvastainen. Taloudellista päätösvaltaa tulee palauttaa jäsenvaltioille.
Ilmoita asiaton viesti
Pääministeri Sipilän hallitusohjelma on kieltämättä melkoisessa törmäyskurssissa keskieurooppalaisten ministerien näkemyksen kanssa.
Oikeastaan ainoa oleellinen kysymys tässä on se, että aiommeko me todellakin jatkaa olemista tässä kerhossa? En nimittäin näe juuri ainoatakaan järkevää syytä pinnistellä omien talousvaikeuksiemme kanssa sen aiheuttajan kummitellessa koko ajan niskan takana, jos emme olisi valmiita myös toteuttamaan tätä liittovaltiota.
Esimerkiksi nyt olisimme säästyneet jo monilta miljardiluokan mittoihin paisuneiden vastuilta. Meillä voisi olla jo oma kelluva valuuttamme, joka ottaisi enemmän huomioon meille tärkeiden kauppakumppanien valuuttakurssit.
Voisimme aivan hyvin ottaa edes hengähdystauon ja katsella sivusta kaikessa rauhassa sitä, millaista talousliittoa nuo muut oikein kasaavat. Voimme sitten myöhemmin punnita, onko lopputulema niin mielekäs, että siihen kannattaa ottaa osaa.
Ilmoita asiaton viesti
Liittovaltio ja Ranskan muukalaislegioona pitämässä järjestystä -Näinkö tässä tulee käymään?
Ilmoita asiaton viesti
Kaiketi tänne pitäisi jossain vaiheessa tehdä myös liittovaltiotason poliisi Yhdysvaltalaisen FBI:n tapaan.
Ilmoita asiaton viesti
Luulisin kuitenkin, että ensin perustetaan EU:lle oma KGB.
Ilmoita asiaton viesti
Täytyyhän EU:n sisällä löytää ja ilmiantaa toisinajattelijat? Stasi ja Securitate ovat myös mahdollisia malleja? Ehkä myös toverituomioistuimet? 😀
Ilmoita asiaton viesti
https://www.europol.europa.eu/
Ilmoita asiaton viesti
Koko Euroopan unionin idea on se, että pyritään kohti liittovaltiota: yhteistä talous- ja puolustuspolitiikkaa. Olisi pähkähullua, jos nimenomaan Saksan ja Ranskan vastuulliset ministerit olisivat jotakin muuta mieltä.
Yhteisvaluuttaan mentiin liian suurella joukolla, kun yhteisestä talouspolitiikasta ei vielä ollut toivoakaan. Nyt on kyse siitä, kumpaan suuntaan virhe korjataan: puretaanko rakenteet vai avataanko silmät ja perustetaan se yhteinen valtiovarainministeriö, edes, näin ensi hätään.
Voihan tämän häkkyrän purkaakin, jos haluaa viettää elämänsä miettien, mitä se Venäjä suostuisi ostamaan vastineeksi kaasustaan.
Ilmoita asiaton viesti
Tiedän toki oman kantasi, mutta kun pitäisi saada selkeitä vastauksia maamme eturivin politiikoilta. PS:n kannan tiedän olevan kielteinen, ja niin tuntuu moni muukin puolue olevan.
Pitäisikö aiheesta järjestää neuvoa antava kansanäänestys? Siinähän se sitten selviäisi melko nopeasti, jotta mitä suomalaiset oikein haluavat.
Ilmoita asiaton viesti
Eiköhän tämäkin asia kuulu niihin, jotka Suomen poliittinen eliitti ja valtamedia kiireissään unoh5avat.
Ilmoita asiaton viesti
Nähtäväksi jää. Olisi verrattain hyvä, jos Suomessa toimittajat esittäisivät tästä aiheesta pari napakkaa kysymystä eturivin päättäjillemme.
Asiahan on verrattain tärkeä.
Ilmoita asiaton viesti
Yleisradio on ainakin huomannut asian.
http://yle.fi/uutiset/ranska_ja_saksa_ehdottavat_e…
Ilmoita asiaton viesti
TamY:n professori on löytänyt EU:n ongelman ytimen:
”Populistiset liikkeet ovat hyvin pitkälti syntyneet sen politiikan seurauksena, jota on jouduttu tekemään epätäydellisessä eurojärjestelmässä. Nyt samat liikkeet ovat esteenä sille, että jotain voitaisiin muuttaa.”
http://www.taloussanomat.fi/politiikka/2015/05/13/…
Lisäys:
Eri maiden äänestäjien pitäisi siis opetella ajattelemaan niin, että EU, EMU ja liittovaltio ovat tervetulleita ja hyödyksi kaikille Euroopan kansoille. Peruuttamattomia.
Edes Katainen tai Urpilainen eivät tohtineet kertoa suoraan suomalaisille, että lopullinen tavoite on liittovaltio, joten päättäjien avoimuudessakin on kehittämisen varaa.
Demokraattiset vaalit eri maissa pilaavat mm. hyvien EU-rakenteiden kehittämisen, koska ihmiset äänestävät joskus väärin… 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Mitä nyt tässä on tullut viimeisimpiä Euroopan maiden vaaleja seurattua niin aika pitkälti EU ja euroalueen vastainen ääni on voimistumassa. Viimeksi Italiassa järjestetyissä aluevaaleissa Lega Nord ja M5S menestyivät verrattain hyvin. Se tietänee lisää päänsärkyä fantsuttelijoiden leirissä. Italiassakin kun on jossain vaiheessa parlamenttivaalit.
Seuraavaksi onkin sitten Espanjan ja Portugalin vuoro kertoa ”ajan henki”, eikä tietenkään sovi unohtaa Katalonian ennenaikaisia vaaleja, jotka ovat de facto itsenäistymisvaalit.
Enkä pitäisi mahdottomana sitäkään, etteikö Kreikan pääministeri Tsipras ”kysyisi katsomolta”, eli järjestäisi kansanäänestyksen tukipakettiehdoista.
Ilmoita asiaton viesti
Tuossahan olisi Stubelolle nätti homma…ja varmaan kyvyt riittäisivät.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä kuvaa hyvin edelleen, 8 vuotta kestäneen kriisin jälkeen, EU:n perimmäisiä ongelmia. Itse Mr. Eurooppa eli Erkki Toivanen, perieurooppalainen, kykeni näkemään unioinin ongelmailmiöiden ytimeen:
http://erkkitoivanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/4178…
Eurooppa-aate on jäykistynyt euroideologiaksi ja ne ovat kaksi eri asiaa. Millä tavalla, se selviää Toivasen blogista.
Ilmoita asiaton viesti
Onneksi ei tarvita edes suomalaisia tuon hankkeen kaatamiseksi. Isot veljekset Saksa, Italia ja Ranska saavat keskenään aivan riittävän sodan aikaiseksi, että asia hautautuu.
Toki asiaa voidaan koetata viedä sakakähmäisesti EU-parlamentin ja Komission toimena, lakiteitse hivuttaen eteenpäin.
Mutta pihit saksalaiset Helmutit ja toisten lompakoilla mielellään viihtyvät Francoiset eivät luonteeltaan muutu miksikään.
Rähinä Euroopan varallisuuden ja rahojen jakamisesta syntyy joka tapauksessa. Aseita ja pommeja aletaan vääntää milloin mistäkin putkenpätkästä.
Ilmoita asiaton viesti
Uskotko sä Henri ihan oikeesti vieläkin siihen että tässä on ”valuvioista” ja hutiloinnista kysymys?
Koitappa kelata siltäkin kannalta, et koko homma on ollut alusta asti tiedossa ja tahallista.
Hinku ja pakko integraation syventämiseen on ollut jatkuvaa ja eteenpäin on menty hiljalleen hivuttamalla. Kriisin varjolla on loikittu jo aika pitkiä askelia.
”Ei tässä mistään markasta luopumisesta ole kysymys”
”me kyllä tienataan tällä”
”ehei tässä mitään liittovaltiota olla rakentamassa.”
Jos mulla olis samanlaiset halut ja kansat pistäis hanttiin, hoitaisin homman just niin, että ”ei jää muita vaihtoehtoja” ku tehdä just niinkuin sanotaan tai ”hukka meidät perii”.
Kreikkakin kikkailtiin ”eurokuntoon” just niiden samojen tahojen toimesta, jotka keskenään istuu Bilderbergissä ja muualla. On sekin kumma kerho jos ei asioista muka puhuta. Sekin kerho oli vielä hetki sitten ”foliohattujen” höpinää. Eipä ole enää.
Poliittinen hanke. Ketkä siitä hyötyy?
Ketkä hyötyy jatkuvasta laajentumisesta ja siitä että saadaan lisää ”rupumaita” lainaletkuihin kytkettäviksi?
Maidanillakin eli ihmeellinen kuvitelma siitä, että kunhan päästään Unioniin ja Euroon niin saadaan sama palkka- ja elitaso ku Saksassa.
Aika naivia kuvitella, että tän kaltaiseen hankkeeseen lähdettäis ”hutiloiden”, varsinkin kun ”valuvioista” varoiteltiin jo aikanaan kun laajentuminen alkoi..
”we do it anyway” -van Rompuy
Tää on omanlaisensa sosialistinen kokeilu. Tutustuppa fabianismiin aattena ja katso ketä kaikkia niiden opinahjosta LSE:stä esimerkiksi on valmistunut..
Ristiriita saa aikaan muutoksen ja suunniteltu ristiriita saa aikaan suunnitellun muutoksen.
Ilmoita asiaton viesti
Kyseessähän ei ollut niinkään oma kantani, vaan kerroin siitä, mistä ministerit olivat kirjoittaneet. He myönsivät, että tässä mentiin perä edellä puuhun.
He kirjoittivat myös, että yhteinen budjetti on rahaliitossa välttämätön. En sitten tiedä leimataanko Saksan varaliittokansleri niin ikään pölhöpopulistiksi Suomen maassa?
Mikäli oma näkemykseni asian tiimoilta kiinnostaa niin Puheenvuoron puolelta sopii hakii tekstit: ”He tiesivät mitä tekivät”, sekä ”Hekin tiesivät mitä tekivät”. Toivottavasti muistini pelaa otsikoiden suhteen, jotta nuo kirjoitukset löytyvät.
Ilmoita asiaton viesti
Ehkä selitys piilee siinä, että ovat ”sisarpuolueista”? Tahtonevatko ehkä keskusjohdettua suunnitelmataloutta 500 miljoonalle eurooppalaiselle ihmiselle, jotka edustava 28 kansakuntaa?
”Kyllä puolue tietää, mikä meille on parasta…” 😀
Ilmoita asiaton viesti
”Ristiriita saa aikaan muutoksen ja suunniteltu ristiriita saa aikaan suunnitellun muutoksen.”
Tuollaista optimismia harvemmin näkee pölhökommunistien ulkopuolella, mutta totta on, että konfliktinsääntelyn oppi-isä Ralf Dahrendorf opetti nimenomaan LSE:ssa, josta ovat valmistuneet muun muassa Mick Jagger ja Alex Stubb.
Dahrendorf ajatteli niin, että ristiriitoja sääntelemällä voidaan toisinaan välttää se, että kaikki muutokset olisivat aina pahempaan päin (kuten Haavikon aforismissa).
Ilmoita asiaton viesti
Mä peukutin Sinua, Riku, mutta en ole ihan varma tuosta Bilderberg-jutusta. Se on liian näkyvä yhteisö. Uskon enemmänkin että ”miehet verhon takana” ovat näillekin tuntemattomia, muuten salaisuus olisi jo otsikoissa.
Selvää on, että joku vetää naruista, jotkut näitä suunnittelee.
Suomen osalta homma oli ja on ihan selvä; ensin annetaan verohelpotuksia hyvinvoivalle kansanosalle, sitten lainataan vajetta paikatakseen, myydään kansallisomaisuus provikoita ja titteleitä vastaan ja sitten huudetan niin että taivaankansi on pudota paikaltaan; Rahat ei riitä – on kestävyysvaje, joka voidaan estää vain jos ”heikommilta aineksilta” leikataan.
Mahdotontahan se olis ollut tehdä kaikki tämä laakista => verohelpotuksia hyvin toimeentuleville ja rahat pois lapsiperheiltä, työttömiltä ja eläkeläisiltä sairaista puhumattakaan.
Joten se suunniteltiin tehtäväksi askeleittain.
No mikä tähän vastalääkkeeksi?
Lyhyellä aikavälillä hyvin koordinoituja lakkoja – ilmoitus etukäteen lakkojen vuosisuunnitelmasta eikä tarvitse päivääkään lakkoilla => hallitus ymmärtää köhän.
Pitkällä aikavälillä; Valtio ostaa nolla €urolla ilmaiset kirjastokortit myös niille, jotka ovat äänestämällä tämän sopan kehittäneet.
Politikkoja on turha syyttää mistään, lapsikin tietää että ovat vallanhaluisia syyntakeettomia omaneduntavottelijoita, joille heidän viiteryhmänsä jo broileriasteella opetettivat epäisänmaallisen käyttäytymiskaavaan; ”Kaverille ei jätetä!”
Henry
Ilmoita asiaton viesti
Vuorela: ”Koko Euroopan unionin idea on se, että pyritään kohti liittovaltiota: yhteistä talous- ja puolustuspolitiikkaa. Olisi pähkähullua, jos nimenomaan Saksan ja Ranskan vastuulliset ministerit olisivat jotakin muuta mieltä.” – Molemmat ovat EU-ydinmaiden demariministereitä.
—-
Vaan onko meillä Suomessa ollut jo ennen Soinia EU-kriittinen (vaiko vain pölhöpopulisti) ulkoministeri, joka lyttäsi jo 3 vuotta sitten tämän Ranskan ja Saksan arvovaltaisten ministerien uudelleen lämmittämän hankkeen?
Näin Erkki Tuomioja: ”Suomen pitää sanoa ei liittovaltiolle.”
http://www.talouselama.fi/uutiset/erkki+tuomioja+s…
Ilmoita asiaton viesti
On tietenkin selvää, että Ranskan ja Saksan demariministerit eivät halua seuraavien yhdentymisaskeleiden tapahtuvan ”oikeistolaisen uusliberalismin hegemoniaoloissa”, mitä Tuomioja pelkäsi.
En jaa Tuomiojan federalisminpelkoa muutenkaan. Tämän blogiavauksen teemaanhan liittyy se, että kaikkien pohjoismaisten hallitusten kaikkien puolueiden ministerit vastustavat kovasti s a n a a liittovaltio, mutta järkevinä ihmisinä kannattavat kaikenlaista järkevää unionitason yhteistyötä.
Järjetöntäkin yhteistyötä varmaan periaatteessa voisi olla, vaikka enpä juuri keksi esimerkkejä. Itse muistan hyvin 50-luvun lopun, jolloin jopa liikennemerkit olivat joka maassa erilaiset.
Ilmoita asiaton viesti
Erityisen hyvä ehdotus tuossa Macronin ja Gabrielin kirjoituksessa on ”harmonised corporate tax”. En todellakaan näe pienten maiden tai suurtenkaan kannalta järjen hiventäkään nykyisessä yritysverokilpailussa.
Ilmoita asiaton viesti
Irlanti lienee jo allekirjoittanut tämän? 😀 Samoin Viro.
Ilmoita asiaton viesti
Autetaan, kun et kerran ”todellakaan näe järjen hiventäkään”. Pääsääntöisesti itsenäinen maa voi demokraattisesti valita kuinka laajan kirjastoverkon tai humanitaarisen maahanmuuton se haluaa maahansa järjestää, ja sitten verottaa yrityksiä ja kansalaisia sen mukaisesti, että suunnilleen tulot ja menot ovat tasapainossa. Jokin maa saattaa ihan oikeasti haluta pienempää kirjastoverkkoa kuin jokin toinen maa. Silloin myös veroaste voi vaihdella maiden välillä.
Ilmeisesti kannatat siis myös tuloverojen samanlaistamista koko unionin alueella? Vai onko ajatuksenasi, että pelkästään firmat voivat karata maasta tai siirtohinnoittelulla ja vastaavilla konsteilla harrastaa ”verosuunnittelua” eli verojen välttelyä, mutta palkansaajat eivät niinkään?
Anyway, kuten Henri totesi, tämäkin edellyttäisi kaikkien jäsenmaiden suostumusta. Tarkoittaisi joidenkin maiden kohdalla sitä, että yritysveroa pitäisi laskea, mikä synnyttäisi joko valtavan tarpeen leikata julkisia menoja tai vastaavasti korottaa esimerkiksi tuloveroja. Vastaavasti toisissa maissa pitäisi korottaa yritysveroa. Onko tämä sitten järkevää? Realistista se ei ainakaan ole – ne maat, jotka ovat valinneet strategiakseen verokilpailulla ratsastamisen, eivät siitä luovu.
Silti tervehdin ilolla avoimempaa lausumista asioiden tilasta. Oli mukavaa olla 3-5 vuotta yleistä keskustelua etuajassa – euroalueesta ei tule yhtään mitään ilman liittovaltiota, mutta kai se sitten oli vain populistista pelottelua kun sen etukäteen sanoi.
Miksi muuten etukäteen asioiden sanominen oikein on populismia? Yleensä tutummissa viitekehyksissäni se, joka on jotain myöhemmin perättömäksi osoittautuvaa väittänyt, on se, jolta ei jatkossa kysytä mitään. Eikä päinvastoin.
Ilmoita asiaton viesti
Uutispommi suomeksi
Ranska ja Saksa ehdottavat euroalueelle suunnitelmatalouden syventämistä
Ranskan ja Saksan talousministerit haluavat laajentaa euroalueen kommunismia perustamalla kommunistisen keskuskomitean eli hallinto- ja toimeenpanevan elimen yhteisellä budjetilla, verotuksella ja samapalkkaisuudella
Yhteinen budjetti rahoitettaisiin ryöstämällä rahoituslaitosten asiakkaat.
Yhteinen verotus estäisi verokilpailun eli kansalaisten mahdollisuuden parantaa taloudellista tilannettaan maastamuutolla.
Macron ja Gabriel ovat molemmat euroalueen politbyroon jäseniä.
http://yle.fi/uutiset/ranska_ja_saksa_ehdottavat_e…
Ilmoita asiaton viesti
Liittovaltio on kipeä aihe vannoutuneimmille federalisteillekin ja sen kyllä ymmärtää kun tietää ettei sillä ole yleistä kannatusta EU-kansalaisten keskuudessa. Komissio varoo tekemästä mitään toimenpiteitä joista pitäisi jäsenvaltioissa tehdä kansanäänestys perustuslakien muuttamiseksi keskusjohtoisempaan suuntaan.
Ilmoita asiaton viesti