Kreikan hallitus jo kaatumisvaarassa
Kreikan hallituksen pääpuolue Syrizan riveissä kiehuu. Jo aiemmin puolue piti hätäkokouksen, jossa puolueen "vasemmistoblokkia" johtava, maan energia-, teollisuus- ja ympäristöministeri Panagiotis Lafazanis kysyi puoluetovereiltaan, että olisiko se euroero nyt niin katastrofaalinen. Puolue äänesti jatkostaan kättennostolla, ja pääministeri Aleksis Tsipras sai vielä mandaatin jatkaa neuvotteluja euromaiden kanssa.
Viime maanantaina Saksan ja Ranskan johtajat, sekä Kansainvälisen valuuttarahasto IMF:n johtaja Christine Lagarde, Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker ja Euroopan keskuspankki EKP:n pääjohtaja Mario Draghi kokoustivat aikomuksenaan laatia sopimusluonnos Kreikalle.
Syrizan riveissä ehdotus kuitenkin tyrmättiin. Maan sisäministeri Nikos Voutsis kritisoi tarjouksen olevan jopa huonompi kuin mitä aiempi tukipakettiohjelma on, sillä nyt luonnoksessa oli IMF:n vaatimat eläkeleikkaukset, joiden määrä on kutakuinkin 2 miljardia euroa. Lisäksi Kreikan pitäisi nostaa arvonlisäverokantaansa. Erityisesti hotellien arvonlisäverokannan nostaminen kesken turistikauden sai tyrmäyksen.
Myös nyt oppositiossa oleva Uusi demokratia on arvostellut äänekkäästi hallituksen toimia neuvotteluissa. Pääministeri Tsipras joutuikin palaamaan Ateenaan ja pitää tänään perjantaina kello seitsemältä puheen parlamentille. Puheen jälkeen seuraa debatti, mistä odotetaan tulista ryöpytystä.
Syrizan vasemmistosiipi on jo ehdottanut uusia vaaleja. Hallitus on kaatumisvaarassa. Mikäli Kreikan hallitus nyt kaatuu niin euromailla ei ole enää ennen uuden hallituksen muodostamista neuvottelukumppania. Tästä seuraa mitä ilmeisimmin Kreikan sotkuinen euroero, mikäli uutta hallitusta ei saada kasattua aiemman vaalituloksen pohjalta.
Pakokauhua ilmassa
Helmikuussa arvelin Kreikan ajautuvan euroeron puolelle, eivätkä arvailuni ole tänä päivänä lainkaan sen vähäisemmät. En edes ihmettelisi, jos tulevana viikonloppuna maahan isketään pääomakontrollit. Viime aikoina kreikkalaispankeissa on talletuspako kiihtynyt, ja sen pelätään äityvän suoranaiseksi paniikiksi.
Kreikka ilmoitti torstai-iltana IMF:lle, että se maksaisi kaikki kesäkuussa erääntyvät lainaeränsä yhdellä kertaa kuun lopussa. Tänään Kreikalta olisi erääntynyt noin 300 miljoonan euron erä. IMF:n kesäkuun erääntyvien erien kokonaissumma on noin 1,5 miljardia euroa.
Perjantaina kreikkalaisosakkeet syöksyivät. Erityisesti pankkiosakkeet ottivat rajusti takapakkia. Esimerkiksi Piraeus pankin osakkeet halpenivat yli 13 prosenttia.
Eräiden arvioiden mukaan Kreikalla olisi ollut maksaa vielä tänään erääntyvä 300 miljoonan euron lainaerä. Kreikan hallitus ei vain halunnut maksaa tuota takaisin. Maksujen lykkäämisellä hallitus saa toki lisäaikaa neuvotteluille. Illalla selviää kuitenkin se, missä kiehumispisteessä Kreikan parlamentti on.
Sopimusluonnokset kaukana toisistaan
Arvioin helmikuussa niin ikään, ettei Kreikan kysymyksestä päästä yhteisymmärrykseen kovin helpolla. Tilanne on poliittisesti hyvin hankala.
Kreikka ehdottaa noin puolet Euroopan rahoitusvakausvälineen (ERVV) luottojen alaskirjausta, sekä ensimmäisen tukipaketin kahdenvälisten lainojen muuttamista ikuisuuslainoiksi. Näitä ehdotuksia on hyvin vaikea nähdä pujottelevan lävitse muiden euromaiden parlamenteissa.
Toisaalta muissa euromaissa tiedetään, ettei kovin tiukalla sopimuksella ole toivoakaan läpäistä Kreikan parlamenttia. Ja riskinä on se, että Kreikan hallitus kaatuu.
Kovin lempeää sopimusta ei taas haluta edes ehdottaa, sillä se olisi omiaan ruokkimaan Syrizan sisarpuolueen, espanjalaisen Podemosin voittokulkua. Espanjassa järjestetään parlamenttivaalit myöhemmin tänä vuonna.
Ehkä tässä tehdään joku lyhytaikainen sopimus yli Espanjan vaalien. Se ei vain luo rauhaa Kreikan tilanteeseen. Maa on ajautumassa täyteen kaaokseen. EU:lla ei olisi geopoliittisia intressejä antaa niin tapahtua.
Talouden tartuntariski lienee pienempi nyt
Sen sijaan rahapiirien tartuntariski on nyt pienempi. Tämä johtuu siitä, että eurooppalaispankit ovat saaneet kuitattua luottonsa Kreikkaan veronmaksajien tukipakettirahoilla. Musta-Pekka onkin nyt pelattu verovelvollisten kouraan.
Eurooppalaispankit ovat jättäneet uusimatta epävarmoja luottoja Kreikkaan, ja tilalle on tullut tukiluotot.
Tästä huolimatta sotkuinen euroero viestittää, että euro onkin vain väliaikainen kiinteän valuuttakurssin kokeilu, kuten arvostettu talousaikakausilehti The Economist muistuttaa. Tämä voi lisätä hermostuneisuutta ja epävarmuutta markkinoilla.
Yhdysvaltain valtiovarainministeri Jack Lew muistuttaa, ettei Kreikan euroeron seuraamuksia voida mallintaa.
Myyttejä euroerosta
Kreikan pankkisektorin on sanottu olevan kanttu vei, jos maa eroaa eurosta. Se ei kuitenkaan mitenkään poikkea nykytilanteesta, jossa tuottamattomien luottojen määrä hipoo pian 45 prosenttia. Suomen 1990-luvun eurokriisin aikana nämä lukemat olivat hieman päälle 10 prosenttia, ja maassamme oli aivan tyylipuhdas pankkikriisi.
Lisäksi Kreikan talletusvarallisuutta nostetaan pois kaksin käsin.
Jälkimmäinen on myös mahdollisuus euroeron jälkeiseen aikaan. Kun nyt rahaa siirretään patjan alle tai ulkomaisille pankkitileille turvaan niin tilanteen ratkettua euroerolla tuo pääoma alkaisi virrata takaisin. Pääomia ei ole mielekästä pitää vain sillä erohetkellä tileillä. Pitkitetty kriisi vain pitkitää ja pahentaa ongelmaa.
Toki Kreikan tilanne on monessa mielessä hyvin poikkeuksellinen, ja yhteisvaluutasta luopumisen jälkeen maan hallitus voi ihan omatoimisesti sotkea asioita niin, ettei tilanne pääsekään rauhoittumaan.
Kaiken lisäksi kolme neljästä kreikkalaisesta haluaa pysyä yhteisvaluutassa, kun taas viidennes haluaisi palata drakmaan. Muut eivät ole osanneet sanoa kantaansa.
Oikaisu: 5.6.2015 klo 21:30 – Pääministeri Tsiprasin puhe alkoi vasta seitsemältä, eikä kuudelta. Saamani ennakkotiedot olivat siltä osin virheelliset. Puhe näytettiin sekä valtiollisella Nerit-kanavalla, että eduskuntakanavalla (Vouli) myös viittomakielelle käännettynä.
Ehkä Putin auttaa? Tsipras keskustelee tänään Putinin kanssa ”energia-asioista” ja matkustaa juhannuksen alla Pietariin.
http://www.welt.de/wirtschaft/article142011725/Tsi…
Ilmoita asiaton viesti
Kreikassa on hallituksen alta jo yhteiskunta kaadettu/kaatunut. Euro on voimakas valuutta. Ei voi muuta sanoa.
Ilmoita asiaton viesti
”Kaiken lisäksi kolme neljästä kreikkalaisesta haluaa pysyä yhteisvaluutassa, kun taas viidennes haluaisi palata drakmaan.”
Poliitikot ei näe metsää puilta, mutta ainakaan kansa ei ole sokea.
Grexit olisi todennäköisesti ihan kamala kaikille, varsinkin kreikkalaisille. ~300 miljardia euroa maksamatta (IMF/EU/ECB/SMP), tämä tiedetään. Mutta entäs ne mahdolliset miljardit eurot joita kukaan ei osaa laskea? Tartuntariski on olemassa vieläkin vaikka se on pienentynyt; riskipreemiot Espanjalle ja Italialle nousisivat -> kuka seuraavana?
Drakmalle tulisi heti sellainen kiva 50% devalvaatio kuulemma, tai enemmän jos verrataan mitä Argentiinassa tapahtui.
http://www.ceps.eu/system/files/book/2012/05/272Co…
Hauska sillä lainata rahaa, maksaa laskuja, matkustella jne.
Miksi pelleilette poliitikot? Tiedätte mitä pitää tehdä.
Ilmoita asiaton viesti
Se 300 miljardia jää enemmän tai vähemmän joka tapauksessa maksamatta (käytännössä ikuisuuslainoiksi venytetyt nollakorkoluotot näivettyvät alaskirjauksiksi myös aikanaan inflaation siivittämänä.)
Grexit olisi aluksi varmastikin hyvin kaaottinen Kreikalle, mutta sen pidemmän ajan hyödyt:
1) Kilpailukyky oikenisi välittömästi. Tämä koskee niin vientiteollisuutta (ml. turismi, joka eräänlaista ”vientiä”) kuin sisämarkkinoitakin. Nyt sisämarkkinatuotteet eivät ole kilpailukykyisiä, kun euroalueelta tulee liian huokeita tuotteita tuontina. Kreikalla on myös sen verran työttömiä, että tekeviä käsiä kyllä löytyy sisämarkkinapiristykseen.
2) Pääomavirrat kääntyvät takaisin. Investoinnit tulevat kannattavammiksi.
Sen sijaan muulle euroalueelle Grexit on todella uhka. Mainitsitkin juuri tämän ”kuka seuraavaksi” -pelon, mutta myös se horjuttaa nyt muita eurokriisimaita, kun Kreikka pääsee tolpilleen euron ulkopuolella.
Tuo jaloillepääsy ei ole kuitenkaan automaattinen juttu, vaan kreikkalaispolitiikan historia on tässä mielessä arveluttavaa luettavaa. Grexit tarjoaisi kuitenkin edes mahdollisuuden. Eurossa roikkuminen yliarvostetulla kiinteällä valuuttakurssilla ei ole mitään mahdollisuuksia jatkaa menestyksekkäästi.
Ja nimenomaan sitä ”kivaa devalvaatiota” Kreikka tarvitseekin! Sama koskee myös muita eurokriisimaita kuten Italia, Ranska, Espanja, Portugali ja Suomi. Toki prosenttimäärä vaihtelee.
Ja tiedoksesi: olen täällä Kreikassa aivan paikan päällä, eikä kreikkalaisten suurin ja päällimmäisin murhe ole se, että mihin sitä lähtisi matkustelemaan ja shoppailemaan. Hengissäpysyminen on täällä ykkösprioriteetti.
Laskuja ei muutoinkaan maksella, ei tuottamattomien luottojen osuus olisi muutoin hipomassa 45 prosenttia!
Ilmoita asiaton viesti
”Ja tiedoksesi: olen täällä Kreikassa aivan paikan päällä, eikä kreikkalaisten suurin ja päällimmäisin murhe ole se, että mihin sitä lähtisi matkustelemaan ja shoppailemaan. Hengissäpysyminen on täällä ykkösprioriteetti.”
Välillä sitä unohtaa katsellessa numeroita, että niiden takana piileksivät oikeat ihmiset.
Ilmoita asiaton viesti
H.M.>….Hengissäpysyminen on täällä ykkösprioriteetti….
ooo
Jos noin on, niin miksi ei tehdä esim. näin:
http://jormamoll.puheenvuoro.uusisuomi.fi/
Ilmoita asiaton viesti
En osaa sanoa. Yritän auttaa paikallista kylääni kuluttamalla rahaani täällä. Toisinaan olen ollut auttamassa monin muillakin tavoin. Esimerkiksi ystäväni hevoslaitumelle oli tullut vieras vuohi, joka piti saada ajettua yömyöhään pois. Näistä kun ei tiedä, mitä loisia niissä on. On tässä ollut suomalaiselle kaupunkimiehelle opeteltavaa.
Ilmoita asiaton viesti
#30
Kiitos vastauksesta.
Eläinten ja luonnon kanssa arkea eläen on ainakin minulle ollut kasvattavaa toimintaa.
Ilmoita asiaton viesti
”Kreikka ehdottaa noin puolet Euroopan rahoitusvakausvälineen (ERVV) luottojen alaskirjausta, sekä ensimmäisen tukipaketin kahdenvälisten lainojen muuttamista ikuisuuslainoiksi. Näitä ehdotuksia on hyvin vaikea nähdä pujottelevan lävitse muiden euromaiden parlamenteissa.”
—
Tässähän Suomikin on yhtenä pujottelumaana, joten Kreikka I:n noin 1,5 mrd€:n osuus saattaa aiheuttaa keskustelua siitä, paljonko sillä operaatiolla netottiin? Ikuisuus tai 100 vuotta on aika, josta tuskin kukaan suomalainen poliitikko ”voi ottaa täyden vastuun”, kuten asia usein ilmaistaan…
Toinen asia on paraikaa käytävä kiivas keskustelu ”nykyhallituksen leikkausvimmasta”, mikä saa uutta valaistusta, jos Kreikan ehdotukset toteutuvat sellaisenaan. Iso apina selässä lienee silloin aika monella…
Ilmoita asiaton viesti
Arvelen, ettei Kreikka ehdotuksiaan tehnyt vakavamielisesti. Se nyt kuitenkin kertoo enempi siitä, millaisissa tunnelmissa hallituspuolue Syriza on, ja mitä se euromailta odottaa.
Ilmoita asiaton viesti
Siinä voi ’tavallista elämää’ viettävän poliitikon 400 egen burberryt ja konepyörät nousta hieman eri taksoihin sitten drakman myötä. Sitähän kansa haluaa: maksaa sitten kohonneina hintoina ja olemattomana ostovoimana itse äänestämiensä poliitikkojen lepsuilut.
Uskon että ne laittavat vahingon sitten maansisäisesti kiertämään.
Muualla syödään popcornia ja seurataan mielenkiinnolla miten yhdessä yössä velat muuttuu saataviksi ja kaikki voittaa ihan kaiken, niinkuin on poliitikot luvanneet.
Ilmoita asiaton viesti
Ketola, ei se ostovoima ole kovin häävi nollatuloillakaan. 😀
Se on ihan sama, vaikka saisi tuliteriä bemareita ostaa euron kappale, kun sekin maksaa liikaa.
Katsotaan, muuttuuko Kreikan velat mm. Suomelle ja mihin suuntaan.
Ilmoita asiaton viesti
Ainakin uutiskuvaa ja sikäläisiä streameja seuranneena näyttää bemarit menneen kaupaksi, paremmin kuin täällä. Jatkossa joutuu sitten raatamaan eri malliin jos haluaa jatkaa.
Eipä Kreikan tilannetta sovi vähätelläkään, mutta muutamissakin tapauksessa sen ahdinkoa on hieman paisuteltu, ehkä tarkoitushakuisesti, liikaa.
Ei myöskään haluta ymmärtää sitä että velaton valtio ei ole mikään kansan hyvinvoinnin automaattinen tae. Se voi olla myös ihan jotain muuta, niinkuin historiasta tiedämme.
Mulla ei ole kovin kovaa luottamusta kreikkalaisiin poliitikkoihin, niin siellä kuin täälläkään, vaikka itsepä Syrizan taijaotetta vielä jokin aika sitten hehkutit. Ne jotka lupaa kivaa, mukavaa ja helppoja asioita yleensä valehtelee eniten. Jos kansa sitten jotain tietää sellaisia äänestäessään, niin on kyllä tavattoman väärässä, etten pahemmin sanoisi. Ei tiedä vaan luulee tietävänsä.
Ilmoita asiaton viesti
On joo, kyllähän niitä sillä velkarahalla on moni ostanut. Nyt Suomi sitten pitelee niitä lainapapereita hyppysissään ja turskaa on tulossa. Liikemiesvainua Suomen päättäjillä. 😀
Velattomuus ei ole hyvä asia siksi, että velkakirjamarkkinoiden ohuus karkoittaa sijoittajat. Eikä koskaan oikein tiedä, mitä kaikkea se huominen tuo tullessaan, että jos vaikka akuuttia luottoa sattuisi tarvitsemaan.
Minulle Syrizan hehkutus perustuu nimenomaan siihen, että tämän avulla euron lopulliset peijaiset vietetään hidasta näivettymistä nopeammin. 🙂
Ilmoita asiaton viesti
”Ne jotka lupaa kivaa, mukavaa ja helppoja asioita yleensä valehtelee eniten.”
Vakautta, vaurautta, turvallisuutta, niskalenkkejä, palomuureja, fantastista meininkiä ja tienaamista.
Joka muuta väittää on pölhöpopulisti.
-98 Aho ja Kääriäinen varoittelivat liittovaltiokehityksestä ja työkalupakin köyhtymisestä…
”Pimeää pelottelua, pimeää pelottelua…” Kukahan niitä mörköjä nyt seiniltä saa pyyhkiä. 😀
Nostalgia pläjäys eduskunnan keskusteluista tuona aikana.
https://youtu.be/PwEbyUactDE
Ilmoita asiaton viesti
Ketola, mutta näin onnellisesti kansantalous voi, kun tuontikrääsää tulee ovista ja ikkunoista niin ei itse tarvitse tehdä mitään.
Harmi vain, ettei hallitus esittänyt 20 miljardin euron vuotuista lisäystä tulonsiirtoihin, että nämä kaikki saadaan ostettua. 😀
http://www.taloussanomat.fi/kansantalous/2015/06/0…
Ilmoita asiaton viesti
”Kun nyt rahaa siirretään patjan alle tai ulkomaisille pankkitileille turvaan niin tilanteen ratkettua euroerolla tuo pääoma alkaisi virrata takaisin.”
Kertoisitko kaltaiselleni taloustieteelliselle tumpelolle, mikä mekanismi palauttaa pääomat takaisin? Entä hyötyisikö Kreikan valtio tästä tapahtumasta, jos verotuskyvyt ja -halut eivät kohene?
Ilmoita asiaton viesti
Siinäpä ongelman ydin tulikin. Ei se vika valuutassa ole vaan joko kyvyttömyydessä ja haluttomuudessa maksaa veroja tai sitten kohdennetaan veroja väärin. Ei se ongelma drakmaan palaamalla muuksi muutu, varsinkin jos kansalaisilta puuttuu usko ja siirtävät rahansa mieluummin pois. Turismihan elää ja voi vallan mainiosti Kreikassa ja se on suuri tulonlähde. Maksetaanko sitten kaikista verot? Ainakaan viimeksi ei huoltiksilla pahemmin tarjottu kuittia.
Henryhän tuossa aiemmin maalaili ihannevaltio Kreikka jossa pääomasiirroista verotetaan 60%. Onkos se sitten mitä kansa haluaa ja onko se oman valuutan toimivuuden tae? Itse näkisin sellaisen valtion kovin huonona kansalaisilleen vaikka sitten poliitikot luulisivat sellaisella pakottamisella uuden kirkkaan huomisen koittavan. Velaton valtio, varaton kansa.
Ilmoita asiaton viesti
Kun esimerkiksi asunnon hinta putoaa puolella (oletetaan se 50 prosentin devalvaatio, mitä Robert tuolla ylempänä käytti) niin sellaisen ostaminen yleensä alkaa kiinnostaa.
Ilmoita asiaton viesti
Eurouskovaiset pelottelevat markka-ajan valuuttadevalvaatioilla ja hehkuttavat euroajan sisäistä devalvaatiota. Eurodevalvaatio on heidän mielestään fantsua.
Todellisuudessa asia on päin vastoin.
Markka-aikana devalvaatiot söivät asuntovelat, mutta nyt euroaikana asuntovelkaa on otettu surutta ja velkaa on jo n. 100 000 euroa per velallinen.
Sisäinen eurodevalvaatio se vasta petollinen on. Se syö palkkoja ja laskee asuntojen hintoja, mutta helkutinmoiset velat eivät häviä mihinkään. Fantsua!
Ilmoita asiaton viesti
Siihen, kun lisätään vielä pienikin korkojen nousu, niin johan alkaa itku ja hammastenkiristys.
100.000€:n velalliselle 1,2%:n koron nousu on jo 100€/kk lisämenoa…
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä kommentti Seppo. Unohdin tuosta litaniasta korkojen nousun. Tässä sisäisen devalvaation eli köyhtymisen ja supistamisen yhtälössä on muitakin muuttujia, jotka eivät ole fantsuja ja jotka tulevat yllätyksenä Suomen Pankin simulaattoreillekin.
Ilmoita asiaton viesti
Tarkoitatko siis, että kiinteän omaisuuden myyminen ulkomaille halvalla pelastaa Kreikan? Entä onko sinulla kommentoitavaa Kreikan verotusjärjestelmän toimivuuteen?
Ilmoita asiaton viesti
En, vaan tarkoitin sitä – että nyt kun Giorgos ja Maria ovat siirtäneet rahansa Luxemburgiin euroina, ja napsahtaa sellainen 50 prosentin devalvaatio niin JOS Giorgos ja Maria kuljettavat rahansa takaisin niin sen ostovoima on tuplaantunut.
Mikään pakkohan ei ole hyödyntää tätä kaksinkertaistunutta rahamäärää, vaan se voi pitää jatkossakin Luxemburgissa ja kerjätä Ateenan sivukujilla leivänmuruja. Jokainen tehköön, kuten parhaakseen näkee.
Mutta kyllä ne investoinnit käyvät ulkomaiselle sijoittajalle yhtä lailla kertaheitolla huokeammiksi. Siihen tuo devalvaatio nimenomaan perustuu: pääomavirtojen sisälle päin saamiseen. Ei sitä koskaan piruuttaan tehdä – vaikka jotkut tämänkin palstan palkkaleikkaajat niin yrittävätkin väittää.
Ei Suomikaan sen vuoksi lopettanut eurokriisiään 1992, koska eturivin päättäjät vain halusivat naureskella sitä, miten muut suoriutuvat veloistaan. Sillä(kin) eurokriisi päätettiin, koska Suomi vuoti rahaa ja konkurssi uhkasi.
Tämä sama tilanne on jo eletty eri puolin maailmankolkkaa niin usein, että luulisi jo tyhmimmänkin ymmärtävän. Mutta kun ei. Opiskellaan sitten lisää. Vastahan tässä on kolme vuotta putkeen Suomessakin lasketeltu.
Ilmoita asiaton viesti
Kuulostaa aika uskomattomalta, että leivänmuruja kerjäävät ovat samoja ihmisiä, joilla on miljoonasijoitukset Luxemburgissa.
Perustelusi devalvaatiolle on minulle uusi. Yleensä olen kuullut sitä perusteltavan vientiteollisuuden edulla tuotteiden ja palvelujen halventumisen vuoksi. Erityisen yllättävä perustelu on, jos otetaan huomioon, minne pääomalla on suurin hinku hakeutua: veroparatiiseihin. Eipä niiden kamalasti tarvitse devalvoida.
En jankuta kysymällä enää kolmatta kertaa mielipidettäsi Kreikan verotusjärjestelmästä; uskon jo, että et halua keskustella aiheesta. Käymämme lyhyen keskustelun perusteella minulle on jäänyt äärimmäisen hämäräksi, mihin perustuu maineesi talousasiantuntijana, mutta toisaalta en väitä aiheesta mitään itse ymmärtäväni.
Ilmoita asiaton viesti
En minä puhunut miljoonasijoituksista. Aivan pieniäkin eriä, tuhannesta viiteen, on siirretty paniikissa syrjään. Iso raha on jo lähtenyt vuosia sitten. Nyt lähtee se rahvaan raha.
Ja kyllä: vaihtotaseen oikaisemiseen devalvointi / devalvaatio auttaa. Sen vientiosuuden osuus on mielestäni vain käyty jo riittävän hyvin läpi aiemmin.
Mutta Suomenkin eurokriisin ratkaisu haettiin kelluttamalla, markka devalvoitui noin 30 prosenttia. Syy ei ollut niinkään vaihtotase (olisimmehan voineet lakata ostamasta tuontituotteita), vaan se, että Suomen markkaa myytiin hullun lailla sen ollessa yliarvostettu. Ja koska valuuttajärjestelmämme oli silloinkin kiinteäkurssinen (lievin heilahteluvälein) niin nämä markat piti ostaa pois, jotta markka ei olisi huojentunut liikaa. Siihen Suomen Pankki käytti ulkomaan valuuttareservejä. Ne eivät vain riittäneet. Reservikirstun pohja näkyi.
Samasta syystä – pääoman pitämiseksi Suomessa – korot nostettiin kaksinumeroisiksi. Se oli houkutus pitää pääoma Suomessa. Sekään ei auttanut.
Markkinavoimat ottivat sen niskalenkin keskushallinnollisesta sääntelytaloudesta.
Tämä kaikki tapahtuu ennen pitkää tässäkin eurokriisissä jossain kolkassa euroaluetta. Ja euro lakkaa olemasta.
—
En ole verotusasiantuntija. Sen toki tiedän, että lähikaupungin verovirastossa on kalterit käytävillä, koska jengi maksaa verojaan sinne toimistoon ihan käteisellä. Sen lisäksi kirjanpitoa tehdään paksuihin kirjoihin.
—
Mutta veroparatiiseista voin sanoa sen verran, että niitä on olemassa siksi, ettei ihmiset asu siellä. Jos veroparatiisimaiden pitäisi pystytellä koultus- ja terveydenhuoltoverkkoa, vanhustenkoteja ja sen sellaista niin verojakin joutuu keräämään.
Ilmoita asiaton viesti
Ei tullutkaan vasemmistolaista utopiaa, vaikka sitä täällä Arhinmäet sun muut hehkuttivat.
Ilmoita asiaton viesti
”Kaiken lisäksi kolme neljästä kreikkalaisesta haluaa pysyä yhteisvaluutassa, kun taas viidennes haluaisi palata drakmaan.”
No mitä ihmettä nämä euroa kannattavat kreikkalaiset odottavat velkojiltaan ja EU:lta ylipäätänsä, eihän heille voi erillisratkaisua tarjota kun muut euromaat kärvistelevät talouskurisopimuksen takia? Samaa voi tietenkin kysyä suomalaisilta yhteisvelkavaluutan kannattajilta.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä blogi on omassa luokassaan, kun vertaa asiaa YLE-uutisten ison koneiston tuottamaan Kreikka-raportointiin TV1:n päälähetyksessä 5.6.2015 klo 21.00
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos. Ei tässä nyt sentään missään Sambiassa eletä… eiku hetkonen. 😀
Ilmoita asiaton viesti
Näin saman raportin. ”Journalistit” (Ateena/Bryssel) höpisivat omiaan, melko jonninjoutavia tyyliin seuraavaksi on se ja se kokous. Who cares!
Sen sijaan olisi huvittanut kuulla jonkin/joidenkin asiantuntijoiden pohtivan, tulkitaanko 300 miljoonan IMF-lainan maksamatta jättäminen maksukyvyttömyydeksi, laukeavatko Kreikka -default swapit.
Ilmoita asiaton viesti
Ei ainakaan heti. IMF:n tapauksessa kello lähtee tikittämään 1.7., mikäli rahoja ei ole IMF:n tilillä. Sitten IMF kokoustaa. Aikaa menee noin pari-kolme kuukautta siihen, kunnes rahasto toteaa, että nyt on rahat jääneet saamatta.
Toisaalta, Kreikan tukiluottosopimuksessa sanotaan, että maksamaton IMF-laina tulkitaan kuin se olisi ollut maksamaton laina muille tukipakettiin osallistuville luotottajille. Toisin sanoen default IMF:lle on samalla default ERVV:lle.
Ilmoita asiaton viesti
Onko muut reserviläiset saaneet sijoituspaikkakirjeitä Kreikassa. Luulen uusien vaalien julistamisen johtavan panssareitten käynnistykseen ja sijoituspaikkojen paljastumiseen ainakin panssariaselajissa. Valitettavasti lienee kivuttomin tapa kreikkalaisille saada pätäkkää edes jostakin lukuunottamatta Putinia.
Ilmoita asiaton viesti
Tuotas… Puolustusvoimilta en ole saanut kirjettä tänne.
Mikäli tässä oli nyt joku muu asia kyseessä, niin en ymmärtänyt.
Uusia vaaleja ei taida olla tulossa ainakaan suunnitellusti. Pääministeri Tsiprasin puheessa vaaleista ei mainittu sanaakaan. Puheessaan hän kertoi, että velkojien sopimusluonnos on hylätty absurdina. Tämä saattaa hillitä Syrizan kovan linjan vasemmistolaisia. Ei välttämättä, eikä varsinkaan kovin pitkään.
Ilmoita asiaton viesti
Joo, turha tsoukki reserviläiskirk´jestä. Tarkoitin lähinnä sitä Halla-Ahon panssareita Kreikan kaduilla, mikä ei liene täysin poislaskettu kuvio. Kenraalithan voinevat yrittää vakauttaa tilannetta lupaamalla Unionille paluuta aikaan ennen Syrizaa. Sille saattaa löytyä yllättävää tukea mahtimaissa ja taas sitten vetkutellaan.
En ole kyllä missään havainnut moisen mahdollisuuden analysointia, mutta Suomessahan onkin niin helvetin ala-arvoinen media wannabe-toimittajineen. Toisaalta ei kiinnosta niin paljon , että viitsisi englanniksi tai ruotsiksi onkia oikeitten toimittajien pohdiskeluja, ehkä sinulla on linkkejä ko ob´ngelmaan.
ps Joko pelaat bridgeä paikallisessa klubissa?
Ilmoita asiaton viesti
Ahaa, siis sotilasvallankaappaus. Olettaisin, ettei EU:n elimet voi oikein neuvotella sotilasdiktatuurin kanssa, sillä se olisi samalla tunnustus siitä, että se on ”laillinen hallitsija”.
Kyllä noin 40 vuoden takaisesta sotilasjuntasta on ollut kirjoittelua hyvin vähäisesti, mutta lähinnä sen muistuttamishengessä.
En ole enää pelannut bridgeä vuosiin. :/
Ilmoita asiaton viesti
Kosovokin kävi, ei näistä tiedä. Nappuloilla eri arvo eri peleissä. Vituiks menee , mutta hyvää päivän jatkoa sinulle Henry.
ps Taidanpa ensimmäisten terassikaljojen jälkeen vetää parit kisat BBO:n sivuilla, merkinnannot tärkeitä pelissä, pieni pyytää iso kieltää, pieni iso parillinen , näillä mennään.
Ilmoita asiaton viesti
Henkka! Tietoa maksamattomiin lainoihin!
Joulukuun 2008 taso ”punaisissa lainoissa” oli 11,9 miljardia.
Kaksi vuotta myöhemmin oltiin jo 28,6 miljardin tasolla.
Vuoden 2011 lopussa saldo oli 41,6 miljardia!
Vuoden 2012 saldo 55,7 miljardia!
Vuosi 2013 = 72,5 miljardia!
2014 olitiin jo 80,5 miljardin tasolla!
Tämän vuoden saldoksi ennustetaan 85 miljardia!
Hyvin on tienattu, kun kreikkalaiset laitettiin polvilleen maksukyvyttöminä, vai mitä ? (Hämiö)
ELA-lainat kreikkalaisille pankeille saman ajanjakson aikana ovat jo yli 90 miljardia! Luulisi tolloimmankin EU-komissaarin housut kostuvan, kun vertaa lukuja ja tietää maksajan osoitteen!
Vai mitä ”kohta” EU-veroja maksava FINNI ??????
Maansa ryöstäjät, niin Suomessa, kuin Kreikassa voivat alkaa kaivaa kuoppaa itselleen, johon piiloutua, kuten Saddam aikoinaan!!!!!!!!!!!!
Linkki lukuihin: http://www.dikaiologitika.gr/eidhseis/oikonomia/62…
Kiitos
Hämis
Ilmoita asiaton viesti
80 miljardiin on jo päästy, ja lähellä tuottamattomien lainojen rajapäivää on miljardikaupalla lisää tavaraa.
http://www.ekathimerini.com/4dcgi/_w_articles_wsit…
Ilmoita asiaton viesti
Huvittavaa aivopesua on tuo ”valuuttaako” – kekotus, jonka tulisi tuplata ELA-rahat, jos pitäisi kutinsa……
Vai oletko sinä nähnyt kreikkalaisia nostamassa tuhansiaan automaatilla tai pankin konttorissa ?
Apinaa koijataan ja rahastetaan, sanoo Hämis ja hymyilee Suomen rommaamiselle…..samaan kuntoon, kuin Kreikka
Ilmoita asiaton viesti
Kylän automaagi on kyllä ollut vaihtelevalla menestyksellä ”ei ole rahaa” -moodissa. Eikä minulla ole kreikkalaispankkiin tiliä, joten pankissa on vähempi asiaa asioida.
Ilmoita asiaton viesti