Kreikka uunottaa Euroopan keskuspankkia

Saksalaisen IFO-instituutin johtaja Hans-Werner Sinn kirjoittaa Project Syndicatella Kreikan valtiovarainministeri Gianis Varoufakisin pelaavan kieroa peliä itsensä EKP:n kustannuksella. Sinn tunnetaan tiukkana euromaiden tukiohjelmien vastustajana.

Kreikan talletuspaon on ajateltu johtavan Kreikassa pääomakontrolleihin, erityisesti tilinostojen rajoituksia on suorastaan odotettu alkavan hetkenä minä hyvänsä. Moni ekonomisti onkin ihmetellyt sitä, miksei Kreikassa ole talletusnostojen määrää jo rajattu. Sinn ei ihmettele.

Sinn kirjoittaa, että EKP on myöntänyt kreikkalaispankeille ELA-hätärahaa (ELA = Emergency Liquidity Assistance), joka on muodollisesti Kreikan keskuspankin vastuulla. ELA-hätärahan kattoa on nostettu pitkin vuotta, ja on nyt 83 miljardissa eurossa.

Sinnin mukaan Varoufakis ei haluakaan rajoittaa talletusnostoja, sillä nyt kreikkalainen rahvas ehtii pelastamaan säästönsä ennen kuin totuuden hetki koittaa. Tämä tapahtuisi heinäkuussa, jolloin Kreikalta erääntyy EKP:n eurokriisin alkuvuosina ostamat Kreikan valtion joukkovelkakirjat.

Ilman uutta tukirahaa Kreikka ei pysty näitä EKP:n velkoja kuolettamaan. Seurauksena olisi nykysääntöjen mukaan silloin se, että EKP:n tulisi evätä kreikkalaispankkien saama ELA-hätärahoitus kokonaan.

Kreikan pankit kaatuisivat alta aikayksikön. Mutta EKP:n tekemän stressitestin läpäisseet kreikkalaispankit olisivat siten EKP:n vastuulla. Tämä olisi suoranainen lantakuorma kipattuna Frankfurtin pääkonttorin pihalle.

Kreikan keskuspankkikaan ei pystyisi vastaamaan tämän 83 miljardin euron velkaa Euroopan keskuspankkijärjestelmälle, jonka osallisena Suomikin on. Seurauksena olisi siten suoraan mittavia tappioita, mahdollisesti ELA-rahoituksen kokonaismäärän verran.

Sinnin näkemykselle tuli uutta pontta suoraan Kreikan hallituksen pääpuolue Syrizalta. Brittiläisessä Telegraph-lehden verkkosivuilla Syrizan edustajat kertovat varsin suoraan, että juuri tällä viekkaudella pelataan.

– Mitä enemmän talletuspako kerää vauhtia, sitä helpommaksi Grexit [Kreikan euroero] tulee, täräyttää Syrizan edustaja Telegraphille.

– Se on meidän valttikorttimme, hykertelee toinen edustaja tarkoittaen juuri talletusvarallisuuden katoa.

Tässäpä on sitten pohdittavaa 64-vuotiaalle savolaismaratonarille, Suomen keskuspankin pääjohtaja Erkki Liikaselle. Tietysti tätä voivat kaikki muutkin miettiä.

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu