Kreikka jättänee velkansa hoitamatta

Kreikan tammikuussa äänestämä parlamentti nimitti huhtikuussa julkisen velan totuuskomitean, jonka tehtävänä oli puntaroida Kreikan valtiovelan laillisuus ja oikeudenmukaisuus. Komitea on saanut keskiviikkona laadittua alustavan raportin. Raportin mukaan kaikki Kreikan julkinen velka on vailla laillista pohjaa, laittomia ja "vastenmielisiä".

Kansainvälisessä oikeustajussa määritellään tällaiset velat. Yhden kategorian alle kuuluvat sotakoneiston uhalla pakotetut velat, toisen kategorian alle epäinhimilliset velat. Näitä ei yleisen oikeustajun mukaan kuulu maksaa takaisin.

 

Mitä veloille tapahtuu?

Kreikan valtiovelan osalta olisi hyvin raskas veto jättää hoitamatta yksityisen sektorin velkoja. Nämäkin velat komitea on todennut laittomiksi. Toiseksi Kansainvälisen valuuttarahasto IMF:n velat ovat useimmiten maksettu takaisin. Yleinen käytäntö on, että IMF:n velat nauttivat korkeinta takaisinmaksusuojaa. Mikäli Kreikka jättää IMF-velkansa hoitamatta, tulee siitä ensimmäinen kehittynyt näin tekevä maa.

Velkojat voivat taipua neuvottelutulokseen. Kreikan pääministeri Aleksis Tsipras on muutaman kuukauden ajan pyrkinyt saamaan sovintoratkaisun aikaiseksi, mutta tuloksetta. Tsipras ilmeisesti oletti, että velkojamaat ymmärtävät "järkipuhetta", jota pääsääntöisesti tarjosi Kreikan valtiovarainministeri Gianis Varoufakis. Varoufakis on koulutukseltaan talousprofessori, ja on hakenut kannuksiaan mm. Yhdysvalloista ja Australiasta asti.

Muiden europäättäjien järkähtämättömyys antoi pitkään sen vaikutelman, että muut ovat "vahvoilla" ja Kreikka "heikoilla". Olihan muidenkin maiden päättäjät ensisijaisesti poliittisessa vastuussa äänestäjilleen. Pitkään eli monella mielikuva siitä, että Kreikka kyllä taipuu. Olen kuitenkin ollut harvinainen poikkeus täysin vastakkaisella näkemykselläni Uuden Suomen Puheenvuorossa, ja saanut kyllä kuulla kunniani. Yritän kuitenkin peittää vahingoniloni, sillä Suomenkin aiempien hallitusenemmistöllä runnotut tukipaketit tietävät alaskirjauksissa suoria luottotappioita.

Järkähtämättömyys voi kostautua sadan prosentin luottotappioilla. Europäättäjillä on ehkä ne viimeiset hetket taipua Tsiprasin sovintoehdotuksiin, ja mahdollisesti sitä kautta saada pelastettua edes osan saatavistaan. Europäättäjät voivat myös toivoa, että Tsiprasin tarjous on voimassa, tai se ei muutu ainakaan kovin paljon jyrkemmäksi.

Taloudellisessa mielessä asia on perin yksinkertainen. Politiikka sotkee kuviot, sillä muiden maiden europäätäjillä on hyvin todennäköisesti tiedossa poliittisen uransa loppu, jos he joutuvat tappiot selvittämään tukitouhuihin kyllästyneille kansalaisilleen.

Silloin täytyykin miettiä sitä, onko Kreikka oikeassa, tai edes moraalisesti oikeassa.

 

Onko totuuskomitea oikeassa?

Muut euromaat tai julkiset velkojat eivät ole vielä ehtineet ottaa kantaa komitean alustavaan raporttiin. Ehkä europäättäjät riitauttavat asian, mutta silloin he ovat heikoilla.

Ekonomistipiireissä todetaan, että Kreikalla on tosiaan paremmat kortit velkojen täysimääräiseenkin mitätöintiin. Ekonomistit eivät asiaa varmastikaan yksin päätä, mutta olisi varsin ihmeellistä, jos heitä ei kuunneltaisi.

Yksi asia on kuitenkin varmaa: Kreikan velkojen ehdot ovat toimineet Kreikan kansaa vastaan. Sen näkee jo otsallaankin viiden vuoden ajan jatkuneesta kurjuudesta. Ainakin moraalisesti Kreikka ja sen muodostama komitea on oikeassa. Mikäli asia riitautetaan, niin arvelisin Kreikan jättävän velkansa yksipuolisesti hoitamatta. Se ei ole euromaiden kannalta järkevää.

Toivottavasti ylpeys ei käy lankeemuksen edellä.

 

Onko kirjoittaja epäisänmaallinen?

Olen toisinaan saanut kuulla olevani epäisänmaallinen todetessani, että Suomenkin on syytä varautua tuntuviin luottotappioihin. Pitäisi kuulemma pitää isänmaan ja saatavien takaisinsaamisen puolta.

Asia ei ole näin. Kuulun toki puolueeseen, joka on aivan alusta asti linjannut, ettei Suomen tule edes lähteä näihin tukitouhuihin – juuri tämänkaltaisten tilanteiden vuoksi. En kuitenkaan katso, että asiassa toisin toimineet tai toisin puhuneet olisivat epäisänmaallisia hekään.

Yhteisvaluutta on täysin epäonnistunut poliittinen valuutta, jonka puolustamiseksi ymmärrän, että on joutunut sepittämään sitä sun tätä. En tietenkään arvosta tai kunnioita satusetiä ja -tätejä, mutta niin ideologinen fanaatikko en ole, että lähtisin vakavasti syyttämään.

Katson mielummin niin, että olen ollut alusta asti oikeassa, mutta valitettavasti vähemmistössä. Joskus oikeassa oleva vähemmistökin joutuu äänekkään asioista tietämättömän enemmistön jalkoihin. Se kuuluu demokratiaan. Demokratia on tästä viastaan huolimatta parhain toistaiseksi kokeiltu hallintomuoto.


Itse raportin sisällöstä työstin suomenkielisen artikkelin niille, jotka eivät englantia osaa. Blogitekstin alussa oleva linkki englanninkieliseen versioon on toki kattavampi.

Suomenkielisen artikkeliin pääset tästä linkistä.

Oikein mukavaa juhannusta sinne pohjoiseen Suomeen!

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu