Ei sitten annettu Kreikan vetää meitä höplästä
Viimeiset viisi kuukautta ovat olleet tällaiselle omatoimiselle Euroopan talous- ja politiikkatoimittajalle varsin työntäyteistä aikaa. Suurimmasta työsarasta on vastannut luonnollisesti Kreikka ja sen hallitus. Olen hämmästyksekseni huomannut olevani suomenkielisessä mediassa niitä aniharvoja, jotka ovat kirjoittaneet niin sanottua vastavirtaa.
Uutispuolella tätä ei sinällään erota. Uutisoinnin tehtävä on vain kertoa mitä on tapahtunut tai mitä joku on sanonut taikka kirjoittanut. Sen sijaan uutisaiheiden valinnalla voi jotenkin vaikuttaa. Lukijapuolella taas voi "välttyä" valitsemalla vain niitä medialähteitä, jotka tukevat omaa käsitystä siitä, miten maailma makaa.
Track Record: Kreikka 2015
Aion jatkaa poikkeuksellisella linjallani tässäkin kirjoituksessa. Kirjoitinhan jo ennen Kreikan vaaleja, että todennäköisin vaihtoehto on minusta Syrizan ja AN.EL:n (kansallismielinen oikeistopuolue) koalitio, koska Syrizan päätavoite on tukipakettien vastustaminen.
Likimain kaikki muut tuudittautuivat siihen, että Syrizan ollessa vasemmalla, tulee Joki-puolue olemaan "lähempänä" vasenta laitaa. Joki on samalla Eurooppa- ja euromyönteinen, joten tukipakettipolitiikka ei ole mitenkään vaarassa. Voidaan siis huokaista helpotuksesta. Business as usual jatkuu.
Sittemmin arvelin Kreikan hakeutuvan kohti omaa valuuttaa. Siitä huolimatta, että suurin osa kreikkalaisista ei tätä halua. Joskus on pidemmän aikavälin hyödyt lunastettava lyhyen aikavälin kaaoksella. Kyseinen kirjoitus pitää edelleen kaikilta osin paikkaansa. Kreikka ei ole taipunut, sopimusta ei ole syntynyt, eikä likviditeettikriisillä olla puristettu.
"Asian etenemisessä" ollaan siis yhä samassa pisteessä kuin aika tarkkaan päivälleen neljä kuukautta sitten. Vain välit ovat kiristyneet.
Väärässäkin on tullut oltua – ajoituksellisesti. Huhtikuun puolessa välissä tuli kirjoitettua, että Kreikka valmistautuu velkojensa laiminlyönteihin. Ei tapahtunut vielä tuolloin. Kreikka keräsi kuntatason kassoista rahaa, ja lykkäsi valtion tavara- ja palvelutoimittajien maksuja. Tällainen toiminta yllätti minut aivan täysin, mutta myöhemmin palaset alkoivat minun mielestäni loksahtaa kohdilleen.
Miten Syriza on "pelinsä" pelannut?
Koska yleinen konsensus on sitä mieltä, että Kreikan hallitus on nippu "pellejä" – ja kun minun tulisi olla vastavirtaan niin mitähän tähän sitten "keksisi"?
Kelpaisiko tosiasiat?
Kreikan hallitus ilmoitti alkuasetelmissaan haluavansa neuvotella lainaehtoja uusiksi. Moni epäili, että Syriza "tulee järkiinsä" ja huomaa, että vaaleihin valmistaudutaan totta kai kovilla palopuheilla, mutta realismi tulee eteen sitten vaalien jälkeen. Minulla oli aavistukseni, että toisin tulee käymään. Oma tuntumanihan oli, että Kreikka on tosiaan valmis jopa eroamaan yhteisvaluutasta, jos se ei saa kasaan neuvottelutulosta.
Kreikan toimittamissa luonnoksissa oli totta kai kitkerää kalkkia muille europäättäjille. Erityisesti Espanja oli tiukkana, sillä maassa järjestetään tänä vuonna parlamenttivaalit, ja Syrizan sisarpuolue Podemos tekee kovaa nousua. Jos Syrizalle annetaan periksi niin Podemos saa vain lisää tuulta purjeisiinsa. Uusia "populistisia" puolueita saattaa nousta pohjamudista muissakin kriisimaissa.
Kreikka ei kuitenkaan esiintynyt uhmakkaana, vaan sovitteluhenkisenä. Tämä mahdollisti sen, ettei EKP:n taholta ruuvattu sitä likviditeetihanaa soukemmalle. Kuuluu Syrizan "peliin". Kreikkalaiset saivat vapaasti nostaa säästöjään turvaan ennen kuin H-hetki koittaa. Valtavirta piti totta kai Syrizaa naiiveina ja todellisuudesta vieraantuneina. Sekin kuuluu "peliin". Pitää osata naamioida omat aikeensa.
Mutta Syrizalla oli neuvotteluhakuisuudessaan myös ihan rehtikin ote. Syrizan kannalta tilanne oli win-win: jos tulee neuvottelutulos niin hyvä, jos ei niin jatketaan neuvotteluja, koska aikaa tarvittiin muuhun.
Syy, miksi Kreikka vetkutteli maksuhäiriöllä huhtikuussa (kts. edeltä) oli yksinkertaisesti se, että Kreikan hallituksen julkisen velan totuuskomitea ei ollut saanut vielä työtään valmiiksi. Kreikan hallitus aavisti, että he saavat hyvän keissin todeta velkojensa olevan oikeutettuja mitätöintiin, mutta se piti tehdä monen henkilön kuulemisen kautta, virallista protokollaa pitkin.
Pääministeri Aleksis Tsipras kävi moikkaamassa Venäjän presidentti Vladimir Putinia. Tsiprasin arveltiin hakevan rahaa sieltä suunnalta. Itsekin arvelin, mutta pidin sitä epätodennäköisenä. Ulos kerrottiin vain, että juteltiin ja kumpikin osapuoli kiisti rahankerjuuepäilyt. Jotain siellä kuitenkin puuhattiin.
Showdown
Yhtä-äkkiä Tsiprasin puheet alkoivat tiukentua. Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker tiedettiin olevan niitä Tsiprasin harvoja ystäviä Euroopassa. Valtavirran näkemys oli, että nyt se tolvana meni pilaamaan viimeisetkin välinsä Junckeriin puhuttuaan Kreikan parlamentille tiukkaan sävyyn.
Sitten alkoi tapahtua. Komitean alustava raportti valmistui. Kreikka ja Venäjä allekirjoittavat kaasuputkisopimuksen. Uutta neuvottelutarjousta ei Kreikan suunalta tule. "Viimeisen hetken" kokous päättyy tuloksettomana.
Ennen torstain euroryhmän kokousta Kreikan valtiovarainministeri Gianis Varoufakis totesi, että asioista pitäisi sopia ylemmällä päättäjätasolla (pääministeri / presidentit.) Sieltä suunnalta kuitenkin todettiin, että koska erimielisyydet koskevat "teknisiä asioita", kuten verojen kirsitystä ja etuuksien leikkaamista, niin oikea forumi on euroryhmä.
Kun euroryhmän kokous päättyi tuloksettomana hermostui Eurooppa-neuvoston presidentti Donald Tusk ja kutsui maanantaiksi hätäkokouksen juurikin tällä ylemmällä päättäjätasolla.
Tämä kuvastaa sitä harhakäsitystä, mikä valtavirralla ja muilla europäättäjillä on: että kyllä se Kreikka nyt taipuu, koska sen on "pakko". Ensin pääministeritason kokous oli mahdoton, mutta sitten se yhtä-äkkiä alkoikin maistua.
Tuo kokous lienee se viimeinen kokous, jossa europäättäjät voivat vielä taipua Kreikan esitykseen. Muutoin tulee aika rajut defaultit, drakma ja Venäjän siltarahoitus ja myöhemmin energiakin sieltä. Kreikka pystynee ilman velanhoitokuluja ylläpitämään omaa toimintaansa, koska velanhoitokuluista siivottu budjetti on hyvin lähellä tasapainoa. Ilman velkataakkaa Kreikka siis pystyy pyörittämään omaa talouttaan.
Jos europäättäjät eivät taivu, saa Saksan liitokansleri Angela Merkel kyseenalaisen kunnian olla "liittokansleri, joka hajoitti euron."
Valtavirta voi vielä olla oikeassa
Tarvitsee huomioida, mitä Kreikan irtiotto tarkottaisi. Se on hurja loikka. Pohdintani perustuu sille ajatukselle, että Varoufakis todella tietää, ettei euroalueesta koidu mitään hyvää, jos sitä muunneta tulonsiirtounioniksi, eli liittovaltioksi.
Hän tietänee myös, ettei liittovaltiolla ole oikein mahdollisuuksia. Nykymuotoinen euro tietää Kreikalle vain pelkkää harmia. Hänen on tarvinnut pelata "pelinsä" näin kansalta salassa, koska muutoin euroa kannattava väestönosa hermostuisi.
Vielä emme tiedä, onko valta- vai vastavirta oikeassa. Mikäli Kreikka taipuu esimerkiksi maanantain kokouksessa, se olisi todella sääli erityisesti Kreikan, mutta myös muun Euroopan kannalta.
Ja vaikka niin tapahtuisikin, tuli esiteltyä se median todellinen tehtävä: olla kriittinen ja epäillä kaikkea. Sitten, kun valta- ja vastavirta ovat sopivasti tasapainossa ne katoavat, ja kansalaiset saavat tasapuolisemmin punnittua hyötyjä ja haittoja eri eteen tuleviin kysymyksiin.
Se tekee demokratialle hyvää. Se tekee medialle hyvää.
Mainitset hämmästelleesi sitä että olet harvoja vastavirtaan kirjoittajia suomenkielisessä mediassa. Minä puolestaan äimistyin kun eduskuntavaaleissa ainoan vaihtoehtoisen mallin valtapolitiikalle tarjoava Vasemmistoliitto hävisi vaalit. Onkohan kyse samasta asiasta eli yhden ainoan totuuden=politiikan hegemonia on tosiaan niin vahva etteivät sitä kyseenalaistavat analyysit mene läpi eikä viesti saavuta äänestäjää; vai oliko Kreikka kriisissään niin pitkällä että äänestäjät uskaltautuivat kapinoimaan valtavirtaa vastaan toisin kuin Suomessa.
Ilmoita asiaton viesti
Epäilen, että Vasemmistoliitto pelasi uskottavuuskorttinsa poistumalla six-packista nostamatta jo 2011-2014 hallitusvastuussa ollessaan tiukasti agendalle tuota ”vaalivalttiaan”. Tai peräti jo hallitusneuvotteluissa 2011.
Vasemmistoliitto alkoi siis liian myöhään puhua mm. velkojen leikkaamisesta, ja Suomen osalta taas lisävelan otto oli hieman samantapainen vain EK-vaaleja ennen esille otettu, myöhästynyt veto?
Ilmoita asiaton viesti
Kirjoitin myös, että valtavirtakin voi totta kai voittaa. En minä tiedä, miten tämä loppujen lopuksi menee. Ei minua päästetä euroryhmien yms. kokouksiin sisälle kuuntelemaan, että mitä siellä sanotaan. Ja millä äänensävyllä.
Minulla on ollut vain vainu. Kirjoitin vainuhavaintoni ja niitä voi peilata sitten tapahtuneiden kanssa. Kirjoitin ”perustelumuotoon”, miten vainuni näyttäytyy, ja miten ”muut” tuntuvat näkevän asiat.
Mutta jos ”vastavirta” onkin loppupeleissä oikeassa, tulee varmasti aika moni ihmettelemään, et miten hemmetissä se näin nyt meni.
Sitä tarkoitin, että kaipaisin medialta erilaisia näkemyksiä. Koska silloin tulee vähemmän yllätyksiä. Tulee vähemmän ”syyllisten hakua” ja kansalaiset pystyy äänestämään paremman tiedon valossa.
Ilmoita asiaton viesti
”Minä puolestaan äimistyin kun eduskuntavaaleissa ainoan vaihtoehtoisen mallin valtapolitiikalle tarjoava Vasemmistoliitto hävisi vaalit.”
Vasemmistoliitto näyttää edelleen uskovan yhteisvaluuttaan. Säästämällä ja leikkaamalla ei tästä nousta mutta ei myöskään yhteisvaluutassa vasemmistoliiton reseptillä koska se on sama kuin mitä Kreikassa toteutettiin.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos.
Hyviä Eurooppa-kritiikkiin liittyviä ajatuksia nimenomaan mediakriittisyyden näkökulmasta. Ilman tällaista keskustelua moniäänisyys olisi ollut köyhempää ja ajattelu sekä uteliaisuus ongelmiin vieläkin lepsumpaa.
Jossain mielessä olemme nähneet miten Länsi-Eurooppa (sekä hallinto että kansalaiset) suhtautuvat ns. toisinajatteluun. Siperian puutteessa mollataan siis vain mediassa – onneksi on sananvapaus!
Toisaalta älyllisesti tämä ei ole ollut kovin korkeatasoista, joten siinä moni on pettynyt. Ehkä ymmärrämme nyt paremmin, miksi rautaesiripun toisinajattelijoilla on ollut todella vaikeata ja vaarallista 1945-1990.
Kollektiivisena yleisnimityksenä ns. eurokriittiset ovat saattaneet pitkän urakan jälkeen ihmiset kiinnostumaan ja hakemaan itsekin tietoa ja vastauksia vaikeisiin kysymyksiin. Arvot ja moral hazard mukaan lukien.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, kuten Huopainen omassa tekstissään kertoi, hätä on jo niin suuri, että piti kulttuuritoimittajakin kaivaa naftaliinista kertomaan, että Kreikan on nyt ryhdistäydyttävä.
Saarikoskellakin meni se ajoitus hieman pieleen, sillä Kreikka on jo ryhdistäytynyt. Ehkei toki ihan sillä tavallla kuin Saarikoski toivoo.
Toivottavasti meistä on moni paljon viisaampi sitten, kun tämä kriisi päättyy. Niin makroekonomian kuin medialukutaidon kuin ennen kaikkea mediasisällön tuottopuolella.
Olisi nimittäin hemmetin iso sääli, jos tästä kriisistä ei opittaisi yhtään mitään. Kun näin kovaa hintaa maksetaan ”lukukaudesta”, niin ei kannattaisi ehdoin tahdoin jäädä luokalleen.
Ilmoita asiaton viesti
Ja Suomi sanoo tarjoavansa korkeatasoisen koulutuksen kaikille – ilmaiseksi… Lukukausimaksut ja oppirahat maksetaan ihan muusta.
Ilmoita asiaton viesti
Tietenkään tästä ei opita mitään. Ei kai tätä olisi tehty sukupolven sisällä kaksi kertaa, jos ensimmäisestä kerrasta olisi jotain opittu.
Ilmeisesti edes aikaviive, eli koulukirjojen ja akateemisen tutkimuksen kiinniotto ei auta, sillä kultakantaa ja valuuttaleikkiä aikaisempienkin sukupolvien toimesta.
Oletan, että niitä tahoja, jotka kuvittelevat makron olevan mikro, tulee jatkossakin olemaan. Virheet toistuvat loputtomiin. Etenkin, kun mikrotasolla harvinaisen hyvin onnistuneet nousevat auktoriteeteiksi. Tuohon kun yhdistää populismin (se, mitä vanhat valtapuolueet ja Kulttuuritoimittajat harrastavat, mutta näkevät vain muissa kuin itsessään), niin eihän tämä voi mitenkään muuten mennä.
Ilmoita asiaton viesti
Kyse ei ole niinkään oppimisesta, vaan siitä että joku vetää tässäkin kriisissä voitot kotiin. Parinkymmenen vuoden päästä tulee uusi sukupolvi, joka taas keksii uudet konstit lypsää rahat omaan taskuun ja laittaa hölmöt veronmaksajat maksajiksi. Ennenvanhaan rosvoparonit ja kuninkaat rikastuivat sotimalla ja valloittamalla, nyt se tehdään finanssimaailmassa.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä ystäväni Juhani,
ajattelen myös tällä ”fool me once, shame on you. Fool me twice, shame on me” – sydeemalla.
Kun kolmatta sirkusta joskus aletaan pystyttää, niin en hemmetti sentään aio olla vaiti.
Kuten itse toisaalla totesit minulle, tää on minulle ”eka kerta”. 90-luvun alun eurokriisistä on toki tullut luettua sitten jälkeenpäin jotain…
Ilmoita asiaton viesti
Henri,
Blogin aiheeseen löyhästi liittymätön kysymys:
Jos ajatellaan tilannetta, että Euro osittain hajoaa, ja valuuttaan sitoutuneita maita jää vain muutama jäljelle (Saksa, Ranska, Benelux), kuinka suuri Euromääräinen käteisvaranto jää niihin Eurosta eronneihin maihin, eli kuinka suuri laskennallinen vientibuusti niiden avulla näille Eurossa pysyville maille siinä vielä tarjottimella annetaan?
Toki se ruokkii jäljelle jääneiden maiden inflaatiota, mutta ehkä sekin on siedettävissä.
Ilmoita asiaton viesti
Heikki Paananen, tuotakaan ei kannata kovin paljoa mietiskellä. Ei Kreikassa ole ole sellaista tuotantoa, jota se voisi sanotavasti nykyistä enempää maailmalle myydä. Eikä uutta tuotantoa noin vai pystytetä, vaikka se miten kanntaisi. Nykyinen ajan peluu on toiminut muun Euroopan ja erityisesti Saksan ja Ranskan hyväksi. Kreikan talouden kaatuminen ei juurikaan muuta Eurooppaa heiluta. Pientä värähtelyä vain.
Ilmoita asiaton viesti
Toivoisin, että Viljo ”Ajatuspoliisi” Heinonen antaisi kanssakansalaisilleen vapauden ajatella tasan sitä, mitä he haluavat pohtia – jos nyt ei muuten niin edes näin juhannuksen, ja blogin aihevalinnan vuoksi.
Ilmoita asiaton viesti
Ok, Viljo, esimerkki valaiskoon.
Sinulla on 100 Euroa lompakossa ja 100 Euroa tilillä.
Suomi päättää siirtyä Markkaan 1:1. Tililläsi on sen jälkeen 100 Markkaa, mutta lompakossasi edelleen 100 Euroa, rahaa joka kelpaa Euromaassa maksuvälineenä. Valtio sanoo, että setelit meille, saat tilalle Markkoja. Mitä teet? Annat valtiolle ilmaista pääomaa ja saat tilalle tuoreen velkakupongin suoraan painokoneesta, vai pidät Eurot?
Kysymys perimmiltään oli, että kuinka suuri osa Eurovaluutasta on setelirahana?
Ilmoita asiaton viesti
Heikki Paananen, kysymässäsi esimerkkitilanteessa minä pitäisin euron ja muutoinkin pitäisin kaiken irtovarallisuuteni euroissa. Se on joka tapauksessa vakaampi valuutta kuin Kreikan oma raha. Sitä en ryhdy kuvittelemaan, mihin toimiin Kreikan viranomaiset ryhtyvät sadakseen minulta pois vähäiset euroni.
Ilmoita asiaton viesti
EKP:n sivuilta löytyy M3 ja M1 -tiedot.
Ilmoita asiaton viesti
Mielenkiintoinen kysymys. Eiköhän euroja kuitenkin vaihdeta kansallisiin valuuttoihin ja jäljellejääneiden euromaiden M2/3 -rahamäärästä suurin osa on M0-rahaa.
Ilmoita asiaton viesti
Juuri näin Henri. Valtio painaa paikallista rahaa ja vaihtaa ne Euroihin. No, ne (seteli)Eurot ovat kuitenkin vielä käypää rahaa kaupankäynnissä Euromaiden kanssa. Eikö siinä ole potentiaalia oman kansan kusetukseen?
..eli täydellinen ero Eurosta ei voine tapahtua hetkessä, vaan Euro säilyy rinnakkaisvaluuttana niin kauan, kun sitä on maassa liikaa.
Ilmoita asiaton viesti
Siis eurosta eronnut valtio vaihtaa ne eurot omaksi valuutakseen…
Ehkä näin on helpompi: eurosta tulee valuutta, jossa ”bittirahan” ja setelien / kolikoiden suhdeluku on lähempänä ykköstä kuin mitä se on nyt?
Ilmoita asiaton viesti
Jokseenkin tyhjien spekulaatioiden sijasta Suomessa ja koko Europassakin pitäisi kekittyä siihen, miten kreikkalaiswet selviävät sen jälkeen, kun lainavipu lopultakin laukeaa. Ihmiset siis aidot katutason kreikkaliset tarvitsevat humanitaarista apua. Kyllä siellä romahduksen jälkeen saadaan pankit ja muut rahalaitokset toimimaan vähän samaan tapaan kuin Islannissa. Ihmisten suurin hätä on siinä välissä ennen talouden tervehtymistä.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, kun valtiontalous voi tulla toimeen ilman velkarahaa omassa valuutassaan, ja tilanne tasoittuu niin lainaajiakin taas on. Toivottavasti Kreikka käyttää rahat tulevaisuutensa rakentamiseen, eikä korruption kasvattamiseen.
Euroopalla ei kuitenkaan ole intressejä antaa Kreikan vaipua Libyan kaltaiseksi failed stateksi. Onhan Kreikka Euroopan kaakkoisrintaman kärjessä. Että eiköhän sitä humanitaarista apua tule, ja tuolloin se voi jopa auttaa Kreikkaa kestämään akuutin kaaoksen. Tukipaketeilla ei ole sen sijaan tullut kovin valmista.
Ilmoita asiaton viesti
Suihkuun, ulos syömään ja sieltä ystävien luo kahvittelemaan.
Yösydännä sitten taas takaisin vastailemaan.
Hyvää juhannusaaton iltaa!
Ilmoita asiaton viesti
Taas huomenna Kreikka saa mitä haluaa. Fiksuja nuo ulkomaalaiset.
Huomenna menen Sampopankkiin ja sanon, että velkojani en maksa jos ette laina-aikaani lisää 50-vuodella.
Elikä sanoudun irti Impivaarastamme.
Ilmoita asiaton viesti
Jarmo L.,
Onko Sampopankki jokin joensuulainen kapakka, pankit kun ovat huomenna kiinni ?
Ilmoita asiaton viesti
Taktisesti järkevää mennä sinne pankille puhumaan sekavia silloin, kun se on kiinni. Lainamarginaaleihin voisi muuten ilmestyä tarkistuksia ylöspäin. Kunhan ei sisälle asti mene huutelemaan 😀
Ilmoita asiaton viesti
Tämähän on aivan kohtuullinen neuvotteluavaus – muistelen Ruotsissa asuntolainojen olevan yleisesti 140 vuoden maksuajalla elikä hyvinkin lievä kompromissi tuo 50 vuotta.
Ilmoita asiaton viesti
Ei se ole tyhmä joka pyytää. Ehkä sitä antajapään vikaa kannattaisi tarkkailla?
Ilmoita asiaton viesti
Joopa joo.
Mä oon enemmän huolissani tuosta siirtymäajasta; lienee 2 – 3 viikkoa.
– En usko, että Varoufakiksella/Syrizalla on mitään hätää noiden isojen herrojen ja naisten kanssa – hän lienee enemmän huolissaan Kreikan kadun miehen ja naisen (saako noin sanoa?) mielipiteiden vuoksi.
– Toisaalta Jenkkilässä mietitään kovasti sitä, miten homma hoidetaan, ettei Kreikka, vieläpä NATO-maa, jää yksin ja alkaa pelaamaan Moskovan kortilla.
Eli kyllä Obama lähettää melko voimakkaita signaaleja Merkelin suuntaan siitä mitä saa tehdä ja mitä ei.
– Ja kyllä Kremlissäkin palaa valot öisinkin…
Eli Kreikka on solmukohdassa kaiken keskellä kuitenkin.
Ei Kreikan tarvitse paljoa välittää, vaikka Shäuble valehtelee, kuten myös meidän Takkuutus-ope kotimaan telkkarissa; ”ettei niillä mitään papereita ollut, tuskin itsekkään tietävät mitä haluavat…”
Se, että media ja politikot sumuttavat Euroopan kansoja, kertomalla, että Syritza on joku pelle-komitea, on hyvä juttu Syrizalle.
Syrizan kannattajat tietävät totuuden esim. Varoufakiksen kyvyistä ja EU & Co käytös kanavoi syvää halveksuntaa Brysselin ja Saksan suuntaan, kun taas Syriza saa pussiinsa käänteiset ”rehellisyys- ja altavastaaja”-pisteet.
Eli Shäuble ja muut aasit pelaavat Kreikan/Syrizan pussiin sillä pöyhkeydellään, niin kuin se täällä Kreikassa ymmärretään. Ja niinkuin minäkin sen ymmärrän
Nyt vaan lisää provoa, sellaista provoa, jonka Jorgos kahvilassa ymmärtää Kreikan kunnian puolustamisena ja kyllä siitä hyvä tulee. Joltakin katkeaa pinna ja Grexit on tosiasia , ilman että Jorgos pistäisi sitä Syrizan syyksi.
Ja mä saan soittaa mun uudelle poliisi-ystävälle ja me sitten poltetaan se EU-lippu, jonka polttaminen jäi minulta viimeeksi kesken. 😉
Henry
Ilmoita asiaton viesti
Vaikka Kreikka eroaisi eurosta ja vieläpä erotettaisiin EU:sta (mitä ihmettä, miksi?) niin ei se ole Euroopan intresseissä antaa maan vajota Libyan kaltaiseksi failed stateksi.
Merkel on kannattajiensa ja puolueensa vanki. Yli 50 prosenttia saksalaisista haluaa Kreikan ulos eurosta, ja noin 70 prosenttia sanoo, ettei mitään myönnytyksiä.
Kivuttominta olisi antaa kultainen kädenojennus Kreikalle, mutta sitten taas muutkin voivat alkaa vaatia lempeämpää vyönkiristystä.
Se on kuitenkin paras vaihtoehto, sillä niin euro voi säilyä nyt ainakin jonkun aikaa. Muut eivät välttämättä lähde vaatimaan helpotuksia.
Ilmoita asiaton viesti
Ah, kirjoitin juhannusyönä, selvin päin – väärin: ”Grexit”.
Tarkoitin eurosta eromaista – sorry. 🙂
Henry
Ilmoita asiaton viesti
Odotetaankohan siellä Kreikassa tänä viikonloppuna myönteisiä uutisia Pietarin talousfoorumin tiimoilta?
Ilmoita asiaton viesti
Kaasuputkiuutinen oli jo tuossa avauksessa.
Ilmoita asiaton viesti
Kaasuputken ohella ajattelin muita (vasta-)/sanktioita rikkovia toimia mm elintarvikeviennissä jne., tai investointeja mm Kreikan omiin kaasukenttiin. Miten muuten jos GREXIT toteutuu ja vaikkei toteutuisikaan onnistuisi eurovapaa kaupankäynti Venäjän ja Kreikan välillä. Viimeisen vuoden aikana Venäjä on toteuttanut de-dollarisaatiota tahi suoraa vaihtokauppaa perinteisen Suomenkin kanssa tehdyn bilateraalikaupan tapaan – onnistuisikohan nyt EU-maan kanssa.
Ilmoita asiaton viesti
Minun on hyvin vaikea sanoa tuohon mitään, sillä en ole Venäjän ja Kreikan välisten suhteen kovin hyvin perillä, tietoni energiapuolelta ovat hyvin rajalliset, eikä EU:sta ota aina millään selvää.
Ilmoita asiaton viesti
Pelatkoon vaan Kreikka Moskova-kortilla. Ei sieltä ilmaiseksi apua tule. Siitä sovitusta kaasuputken vedostakaan ei tule mitään moneen vuoteen, joten ei se tähän tilanteeseen auta. Oma raaka veikkaukseni on, että Kreikka ajautuu konkurssiin ja omaan valuuttaan, joka itse asiassa on pelimerkkejä, joilla ostetaan euroja. Siellä siis alkaa kaksoisvaluutan aika.
Ilmoita asiaton viesti
Ei Kreikka välttämättä tarvitsekaan mitään apua jättäessään velkansa vain hoitamatta.
Toivottavasti kovin monesta Kreikan velkapaperista ei Suomen nimeä löydy. Jos PS olisi saanut päättää, niin ei ensimmäisestäkään.
Kannattiko?
Ilmoita asiaton viesti
Jaa, jokohan sittenkin on keksitty valuuttalaina, joka kuoleutuu, kun jättää korot maksamatta, tai vieläkin parempi: pääsee irti kokonaan, kun ei huolehdi lyhennyksistäkään.
Ilmoita asiaton viesti
Ei Kreikka näitä pysty maksamaan euromaana sen koommin kuin euron ulkopuolisena maanakaan.
Ainoa poikkeus on sitten jatkuva tukipakettivirta. Jos ne tehdään luottoina niin velkapotti kasvaa vain yhä toivottoman kauas. Jos ne tehdään lahjoituksina niin Syrizan pääasiallinen tavoite toteutuu: euroalueesta tehtiin tulonsiirtounioni.
Ilmoita asiaton viesti
Minulla ei kyllä ole talouden (rahatalouden) asian tuntemusta mutta jos Kreikka noin vain jättää velkansa maksamatta ja sanoo alkavansa puhtaalta pöydältä niin miten käy, jos Kreikkalainen menee ulkomaille ja haluaa ostaa 100 euron arvoisen tuotteen niin millainen numero pitää olla drakman setelissä että tuote tulee maksetuksi. Epäilen kyllä, että seteliin ei mahdu niin paljon nollia ykkösen jälkeen että tuote tulisi maksetuksi.
Ilmoita asiaton viesti
Käytännön esimerkki löytyy Zimbabwen seteleistä, joiden joukosta ainakin jossain vaiheessa löytyi myös 100 biljoonan dollarin seteli. Hyvin näyttivät nollat mahtuvan seteliin, kun tarpeeksi pienellä ne kirjoitettiin.
Ilmoita asiaton viesti
Tietysti pitää olla. Mutta ei se juuri muuta nykytilannetta. 100 euroa on täällä miljoonille kreikkalaisille poskettoman suuri raha. He eivät tosin pääse nyt edes käymään ulkomailla. Mitä nyt täällä lähellä Bulgarian rajaa käyvät tankkaamassa autonsa Bulgarian puolella ja ostavat lihapalan samalla.
Ilmoita asiaton viesti
”Pellet” ilmoittavat etteivät taivu uudistuksiin, ELA-hätärahoitusta tulee maahan, talletuspako käynnissä, Kreikan julkisen velan totuuskomitea toteaa velat laittomiksi, Kaasuputkisopimus Venäjän kanssa…GRD
Kyllä nämä ”pellet” temppunsa tosiaan osaa 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Niinpä. Valtavirta keskittyy liiaksi siihen mitä päättäjät sanovat, eivät siihen mitä taustalla tapahtuu.
Ilmoita asiaton viesti
Oma analyysini koko tilanteesta on se, että Varoufakis tietää tasan tarkkaan mitä on tekemässä ja tietää Kreikan arvon koko EU- ja Eurojärjestelmälle. Kuitenkin esim. geopolitiikan ”ennustuksessa” oletetaan, että valtiot tekevät oman parhaan mahdollisen päätöksen mahdollisista vaihtoehdoista kun päätyvät tienhaaraan polussaan, joten
-Kreikka tietää, että Euromaat eivät jätä sitä yksin jos Grexit tapahtuu. ELA:n sijaan sinne lähetetään sitten humanitääristä apua ja jopa sotilaita. Sitten ei puhuta Suomessakaan yksittäisistä miljardeista.
-Kreikan vaihtoehdot velkakriisiin on joko samaa kuin nyt tai default. Sama kuin nyt tarkoittaa poliittista mellakointia ja jokin ulkopuolinen taho voi käyttää tätä tilaisuutta hyväkseen (Ukrainan Maidan). Default tarkoittaa kertarysäystä, mutta tilanne korjaantuu kuitenkin myöhemmin Kreikan todelliselle tasolle.
-Tsirpas tietää myös maansa arvon EU:n ulkopuolisille maille. Yksi VETO-ääni EU:ssa myytynä Venäjälle tai Kiinalle on todella arvokasta valuuttaa kriisiaikana
-Saksalle failed state ei ole vaihtoehto. Euroopan etelärajoilla on jo nyt todella epävakaata ja jos yksi EU:n jäsen kippaa nurin, niin Saksa sun muut hukkuvat pakolaisiin
Näillä korteilla Kreikalla on yksi todellinen vaihtoehto muuttaa asioita; todella ruma ero Eurosta ja default. Mikään muu vaihtoehto ei ole realistinen muuttamaan asioita. Eurosta ei ole kuitenkaan eromahdollisuutta laillisesti, joten se täytyy tapahtua joko potkimalla Kreikka ulos tai Euromaat äänestävät erosta.
Tämä vaihtoehto on myös pahin mahdollinen Euroopan Unionille, kun ”living together as equals in dignity” ei taida toteutua enää. Velkoojat vastaan velalliset asetelma tulee olemaan tuhoisa ja tämän jälkeen on hyvä Espanjalaisten, Italialaisten ja Portugalilaisten todeta olevan paremmassa asemassa ilman Euroa. Euroopan Unionista saattaa hyvinkin tulla tyhjä kuori itsestään.
…spekulointia tämä on, mutta tämän näen olevan ainoa vaihtoehto jonka kaikki tietää, mutta eivät voi asemansa takia sanoa.
Ilmoita asiaton viesti
Näen paljon samankaltaisuuksia oman ajatteluni kanssa, ainakin samansuuntaisia.
Mutta eurosta eroamisen kanssa olen hieman eri linjoilla. Lakeja voidaan aina muuttaa, mutta ei ehkä EU-lakeja. Siitä kun ei taitaisi tulla yhtään mitään.
Ilmoita asiaton viesti
”Näen paljon samankaltaisuuksia oman ajatteluni kanssa, ainakin samansuuntaisia.”
Sen takia sinun blogiasi on helppo lukea!
”Mutta eurosta eroamisen kanssa olen hieman eri linjoilla. Lakeja voidaan aina muuttaa, mutta ei ehkä EU-lakeja. Siitä kun ei taitaisi tulla yhtään mitään.”
Niin, lasken tuon että EU lähtisi sorvaamaan ulospääsyn järjestelmään aika brutaalina muutoksena, kun retoriikka tähän asti on ollut, että EU on ja tulee olemaan pysyvä liitto. Tavalla tai toisella, Kreikka ei maksa velkojansa ja se tekee rumaa jälkeä EU:n luotettavuudelle ja pysyvyydelle.
Tietenkin mahdollisuus on, että tätä kriisiä käytetään hyväkseen seuraavana askeleena liittovaltiota kohden, jolloin verotusoikeus siirtyy Suomelta Euroopan Unionille ja Varoufakiksen hakema tulonsiirtounioni kävisi toteen.
Ilmoita asiaton viesti
Itse en oikein tiedä voiko Saksa enää taipua tulonsiirtounioniin. Ovat aika hiilenä mehihin kreikkalaisiin.
Kreikka vaan eroaa eurosta, ja sitten ajallaan siitä lähtee vähän muitakin. Toivottavasti Suomikin ihan siinä vanavedessä.
Ilmoita asiaton viesti
Kreikka tekee työtä eurossa pysymiseksi ja ulos pakottamisen mahdollisuuskin on mielestäni menetetty.
Kreikan velkalastin keventäminen on osa suurvaltapoliittista suunnitelmaa, ja sen toteutuminen on EU-päättäjien tärkein huolenaihe. Velkaneuvottelujen yksityiskohtiin liittyvä virkamiestasoinen naljailu median riemuksi on vain kärpästen surinaa ikkunalaudalla.
Geopolitiikka ratkaisee Kreikan kohtalon tällä hetkellä. Eurosta ulos pakottaminen tarkoittaisi laajemman sopimuskehikon romahtamista, minkä kaikki haluavat välttää viimeiseen asti. Tuolta kannalta maanantai ei tuo meille uutisia, sillä europäättäjien kädet ovat sidotut jo kokoukseen mennessään.
Ilmoita asiaton viesti
Njoo, Merkelillä on pulma: joko hän tai Kreikka lähtee. Merkel kokee vaalitappion, jos antaa kreikkalaisille periksi. Kreikka taas lähtee, jos ”järkevää” sopimusta ei tule.
Ilmoita asiaton viesti
Kreikan rahoitus on lopetettava ja heti. Käsittämätöntä kusetusta ja kuitenkaan EU-politiikot eivät näytä tajuavan sitä. Kirjoituksessa se on aika hyvin analysoitu ja senkin perusteella esitän tuen katkaisua heti, koska jos EU taipuu jatkoon se saa rahoittaa Kreikkaa kymmeniä vuosia ja nämä vuotavat tukirahat veroparatiiseihin.
Ilmoita asiaton viesti
Perjantaina tuli tieto, että ELA-rahoitusta olisi nostettu 1,8 miljardilla eurolla, koska keskiviikon 1,1 miljardin lisäys ”syötiin” jo torstain aikana.
Ilmoita asiaton viesti