Europäättäjillä mahdollisuus tehdä kaksi virhettä tällä viikolla

Alkaneella viikolla isoilla europäättäjillä on mahdollisuus tehdä kaksi suurta virhettä, talouslehti Financial Timesin vakiokolumnisti Wolfgang Münchau kirjoittaa. Ensimmäisenä on mahdollisuus sössiä Kreikan kanssa maanantain euroryhmän kokous, ja myöhemmin viikolla EU-johtajien huipputapaamisessa voidaan säheltää koko euroaluekin nurin.

Maanantaina pitäisi ratkoa akuutimpi ongelma: pystytäänkö edelleen väittämään euron olevan peruuttamaton. Jättipankki Citin pääekonomisti William Buiter puolestaan esittää tähän oman ratkaisunsa saman lehden mielipidekirjoituksessaan.

Buiterin mukaan Kreikan joukkolainat tulisi kaikki kipata kriisirahasto EVM:n hallittavaksi, lopettaa vyönkiristely, pääomittaa kreikkalaispankit ja niin edelleen. Buiter toteaa, että EVM ei välttämättä saa koskaan rahojaan Kreikasta takaisin, ja että euroalueen veronmaksajat kärsisivät silloin tappiot. Se ei kuitenkaan Buiterin sanoilla muuttaisi mitenkään nykytilannetta.

Loppuviikon huipputapaamisessa keskustellaan ensimmäistä kertaa europäättäjien lukuisten elimien johtajien laatimasta paperista, eräänlaisesta tiekartasta yhä onnettomampaan yhteisvaluuttaan. Tässä pohjustuksessa tehdään kaikki, millä voisi kurjistaa lisää kilpailukyvyttömien jäsenmaiden oloa. Sen sijaan ainoa asia mikä voisi vielä euroalueen pelastaa, viivataan ehdottomasti yli. Ei missään nimessä sitä liittovaltiota.

Münchaukaan ei ole kovin vakuuttunut. Hänen mielestään euroalue tarvitsee kokonaan uudenlaisen perussopimuksen. Se tulisi siis avata, mutta päättäjien tulisi olla rehellisiä sitä tehdessään. Kaikenlaisen näpertelyn sijaan hän toivoisi suoraselkäistä otetta.

– Euroalue sellaisena kuin se nyt on ei ole kestävä. Me voimme valita niin, että otamme virheistämme opiksi, ja muutamme perussopimuksen siihen suuntaan, että euroalueesta tulee kestävä. Ja jos se on poliittisesti mahdotonta niin meidän [euromaiden] tulisi ehkä seurata Kreikkaa rahapoliittiseen itsenäisyyteen, Münchau esittelee esimerkinomaisesti kaipaamansa rehellisyyttä ja suoraselkäisyyttä.

Koska päättäjillä on mahdollisuus tehdä poikkeuksellisesti kaksi virthettä yhden viikon aikana niin eivätköhän nuo niihin virheisiin tartu.

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu