Kansanäänestystä pukkaa

Kreikan pääministeri Aleksis Tsipras "yllätti" monet euromyönteiset mediat ilmoittamalla, että maassa järjestetään kansanäänestys velkojien tarjoamasta tukipakettisopimuksesta. Hän lensi tuloksettomien neuvottelujen päätteeksi perjantai-iltana Ateenaan pitämään kriisipalaveria hallituksensa kanssa. Lauantaina aamuyöstä hän piti televisiopuheen, jossa kertoi europäättäjien sortuneen ukaasien tielle, ja että Kreikan kansa saa nyt itse päättää siitä, jatketaanko leikkauksien tuomaa alamäkeä vai ei. Kansanäänestys järjestetään sunnuntaina 5.7.

Allekirjoittanut taisi hieman jo vihjaista siihen suuntaan, että kansanäänestystä taitaa pukata. Olin tosin noin kaksi kuukautta etukäteen jälkiviisas, minkä myönnän täysin auliisti. Olen myös viisi vuotta etukäteen ollut jälkiviisas sen suhteen, ettei tässä Kreikan touhussa ole euroalueen suunnalta järjen hiventäkään.

 

Europäättäjät paniikissa

Lehtitiedot osasivat kuitenkin kertoa, että loppuviikosta euroryhmän puheenjohtaja Jeroen Djisselbloem vaikutti hermostuneelta. Uusia sopimusluonnoksia tuli myös siltä suunnalta. Ehkä merkittävin euromaiden taipuminen tuli perjantaina, kun velkojien luonnoksessa tukiohjelmaa jatkettaisiin joulukuulle asti, ja että sen koko osapuilleen kaksinkertaistettaisiin 15,5 miljardiin euroon.

Europäättäjät laskivat, että sillä tavoin lainaamalla lisää he turvaavat näitä vanhoja velkoja. Peitonjatkamista parhaimmillaan.

Hölmölän puuhailut eivät olleet kuitenkaan syynä siihen, että Kreikka torjui velkojien rahankierrätysidean. Syy oli se, että tähänkin luonnokseen europäättäjät tunkivat väen vängällä sellaisia ehtoja, joista Kreikan hallitus on toistuvasti kieltäytynyt.

Saksan liittokansleri Angela Merkeliltä kysyttiin, että onko velkojilla joku varasuunnitelma olemassa, eräänlainen B-suunnitelma. Merkel vastasi napakasti, ettei ole.

En voi oikein ymmärtää sellaista huolimattomuutta, ettei kaikkia vaihtoehtoja älytä ottaa huomioon. Pidänkin Merkelin vastausta vastuuttomana. Markkinat kun saavat tietää, ettei velkojilla ole tuon taivaallista käsitystä siitä, mitä tästä voi seurata, on markkinapaniikki valmis. Onneksi varasuunnitelma on alkanut yhtä-äkkiä kuitenkin maistua.

 

Aika ei riitä

Koska perjantain sopimus torjuttiin paremmilla korteilla pelaavan Syrizan vetämän Kreikan hallituksen toimesta, ei lauantain euromaiden valtiovarainministereiden kokousen jälkeen enää ehditä neuvotella, kun Kreikalta jää Kansainvälisen valuuttarahasto IMF:n noin 1,5 miljardin euron lainaerä maksamatta.

Velkojat voivat toki taipua vielä lisää ja valmistella enempi Kreikkaa miellyttävän sopimusluonnoksen. Aiemmin tosin arvelin, että velkojamaissa poliittinen hinta on liian kova. Tilanne on saattanut muuttua, kun europäättäjät nyt saattavat ehkä viimeinkin jo huomata, että Kreikan hallitus on täysin vakavissaan.

Eurooppa-neuvoston presidentti Donald Tusk totesi Tsiprasille, että pelien pelailu saisi jäädä vähemmälle. Tsipras vastasi, että 1,5 miljoonaa työtöntä ja kolme miljoonaa köyhää ei ole mikään peli. Tämä kuvastakoon varsin hyvin sitä, kuinka pihalla muut päättäjät ovat Kreikan tilanteesta.

Tsipras lähettänee lauantaina kirjeen velkojille, jotta nämä pidentäisivät toista tukipakettiohjelmaa muutamalla päivällä, jotta Kreikan kansa saa sanoa sanansa. Äänestystulos voi hyvinkin olla myönteinen taloutta lisää kurjistavalle vyönkiristykselle.

Se ei toki ole täysin varmaa.

Lisäksi tulee huomioida, että Kreikan lainaerät IMF:lle ehtivät jo mennä maksuhäiriön puolelle. IMF:n johtaja Christine Lagarde on ilmoittanut, ettei Kreikalle myönnetä armonaikaa lainkaan, vaan maksamatta jättäminen 30.6. mennessä tarkoittaa maksuhäiriötä.

Tukihimmeli ERVV:n mukaan IMF:n maksuhäiriö on samalla maksuhäiriö myös ERVV:lle. Lagarde voi tietysti kääntää takkiaankin, jos armonaika alkaakin sitten kuitenkin maistua.

Kuriositeettina vielä mainittakoon, ettei Kreikan perustuslain mukaan voida järjestää kansanäänestystä finanssipoliittisista toimista, jollainen tukiohjelman sanellut finanssipoliittiset toimet toki ovat. Toisaalta, luovalla sanavalinnalla tästäkin varmaan päästään kiertämään jotenkin

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu