Hyväntahtoisuuttaan vai typeryyttään?

Kreikka on tiistain ja keskiviikon välisenä yönä jättänyt Kansainväliselle valuuttarahasto IMF:lle noin 1,5 miljardin euron lainaerän maksamatta ajallaan. Näillä näkymin seuraavaksi maksamatta jää 20.7. noin 3,5 miljardin euron erä Euroopan keskuspankki EKP:lle.

Tämä ei ole yllätys. Jo keväällä 2010 ennen ensimmäistäkään tukieuroa Kreikka tiedettiin maksukyvyttömäksi – eli oli yleisessä tiedossa, että rahoja ei tulla saamaan takaisin sen jälkeen kuin uusien tukirahojen talikointi Kreikkaan loppuu. Lapiointi loppui elokuussa 2014.

Nämä tukiluotot tehtiin tästä huolimatta. En ymmärrä lainkaan, että miksi nyt sitten itkettää rahojen menetys.

Perussuomalaiset varoittivat tässä käyvän näin jo ennen näitä tukipaketteja. Haluttiin kuitenkin toimia toisin. Siihen on vain kaksi vaihtoehtoa. Joko tukirahat maksettiin hyväntahtoisuutta lahjoituksina, jotka naamioitiin ehkä siitä syystä luotoiksi, jotta ne menisi helpommin eduskunnassa ja muissa euromaiden parlamenteissa läpi. Toinen vaihtoehto on, että maksukyvyttömälle myönnettiin rahat ihan silkasta typeryydestä johtuen.

Voi olla, että jotkut teistä saivat virheellisen tilannekuvan siitä, että Kreikka kärsi vain maksuvalmiushäiriöstä. Teitä sitten uunotettiin. Syypäät löytyvät niistä henkilöistä, jotka vakuutteli, että tappioita ei tule. Te vain olitte turhan hyväuskoisia.

Ymmärrän, että harmittaa. Ette arvaakaan kuinka paljon minua harmitti toukokuussa 2010, kun suomalaiset lähtivät tälle varmojen tappioiden tielle. Minä sain osakseni mollausta, vähättelyä ja halveksintaa.

Sillä aikaa kuin te selvitätte keskenään sitä, että olitteko hyväntahtoisia vai höynäytettyjä niin Kreikka valmistautunee uuteen valuuttaan ja puksuttaa kohti parempaa huomista. Suomikin voisi tehdä samoin. Talouden saaminen Suomessa sillä tavoin kasvuun uskoakseni lieventää ainakin suuremmalta osin sitä nyt vallitsevaa harmistumista.

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu