Logiikka Tsiprasin uusissa käänteissä

Markkinoita nostattanut uutinen 1.7.2015 oli tieto siitä, että Kreikan pääministeri Aleksis Tsipras olisi lähentynyt huomattavasti velkojien viimeisintä sopimustarjousta Kreikan tukipakettikysymyksessä. Aiheesta uutisoi arvostettu talouslehti Financial Times. Kirje on luettavissa täältä.

Aihetta sivuttiin myös parissa Puheenvuoron blogissa. Ne olivat uutisreferaatteja, mistä rivien välistä oli taaskin luettavissa, että kyseessä on joukko "tomppeleita", jotka vain sähläävät.

Kreikan hallitus on ilmoittanut selkeästi, että se kampanjoi tukiohjelmaa vastaan. Valtiovarainministeriön rakennuksen ulkoseinälle on ripustettu jättilakana ytimekkäänä sanomana "ei".

Miksi siis Tsipras on neuvotteluhalukas sopimuksesta, jota hän kehottaa vastustamaan kansanäänestyksessä? Eihän siinä ole mitään logiikkaa. Tomppelit.

 

Taktinen liike

Jos jokin asia ei tunnu loogiselta, niin asia voi olla sähläämistä tai sitten asia ei olekaan niin kuin äkkiseltään näyttää. On siis hyvä ruveta kasaamaan palapeliä niin, että aihealueen ympäriltä hakee lisätietoja. Tällöin pystyy helpommin päättelemään kummasta on kyse: sähläämisestä vai juonikkuudesta.

Mitä me tiedämme?

Me tiedämme, että Kreikka laiminöi 1,5 miljardin euron lainaerän Kansainväliselle valuuttarahasto IMF:lle. Me tiedämme myös, ettei IMF voi nyt osallistua enää Kreikan ohjelmiin ennen kuin lainaerä on kuitattu. Koko vastuu lainaohjelmasta on nyt siis euromaiden harteilla.

Me tiedämme jo aiemmin, että Saksa vaati aiemmissa neuvotteluissa IMF:n mukanaoloa. Uusi sopimus ilman IMF:ää on siis epätodennäköistä.

Me tiedämme, ettei sopimuksella ole kuitenkaan mitään mahdollisuuksia. Saksalla on halutessaan kaikki päätäntävalta EVM-sopimuksista. Ja heillä ei ole halua sopia Tsiprasin kanssa mitään.

Me tiedämme, että Euroopan keskuspankki EKP kokousti 1.7.2015 kreikkalaispankkien ELA-hätärahoituksesta. EKP on aiemmin ilmoittanut, että keskuspankki tukee kreikkalaispankkeja niin kauan kuin Kreikka on lainaohjelmassa.

Lainaohjelma päättyi 30.6.2015. Kreikka on nyt ensi kertaa viiteen vuoteen ilman tukiohjelmaa. ELA on vaarassa katketa tai ainakin leikkaantua. Mutta parahiksi tulee uusi hyvältä näyttävä sopimusluonnos pehmentämään EKP:n kantaa.

Ja kas, EKP piti kreikkalaispankkien tuen ennallaan, eikä lähtenyt sitä kiristämään.

Eli sopimusehdotus oli ns. "shot to nothing". Vähän kuin olisi jalkapallossa saanut lahjaksi erotuomarilta rangaistuspotkun omalle joukkueelleen. Sopimusluonnosta oli helppo tarjota tietäen, ettei siitä koidu "vaaraa" tulla varsinaista sopimusta. Kreikan tavoitteenahan on euroero, eiks je?

Kaiken lisäksi nyt kun tuo sopimusehdotus torpataan niin Kreikan hallitus saa hyvän tilaisuuden selvittää kansalaisilleen, ettei tämä ole heidän vikansa, koska europäättäjät olivat jääriä. "Lispahdimme vahingossa" ulos eurosta. Voi voi.

Saksan liittokansleri Angela Merkelilläkin on selitettävää. Hänen pitää selvittää saksalaisille, että mihin ne kymmenet miljardit tukieurot oikein livahti veronmaksajien kukkarosta. Hänen pitää selvittää itsellensä maineensa olla "kansleri, joka hajoitti Euroopan" – tai ainakin euron.

Yksi riski Kreikan hallituksella toki on. Kansanäänestyksen tulos. "Ei"-äänet johtavat mielipidemittauksissa edelleen, mutta ero kapenee. Järkevinta olisikin perua kansanäänestys vielä niin kauan kuin tämä tilanne on voimassa. Sen peruminen olisi myöhäistä, jos "kyllä"-äänet kirisivät tasoihin, tai jopa ohitse. Se olisi liian läpinäkyvää.

Mutta peruminen nyt voisi suututtaa "ei"-äänestäjät. Siitä huolimatta, että hallitus toivoo tämän kannan voittavan. Europäättäjät taas toivovat toisenlaista tulosta. Heillä on hirveä hinku päästä sullomaan (pääomittamaan) lisää verovelvollisten euroja kreikkalaispankkeihin.

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu