Euromaat ongelmallisessa tilanteessa Kreikan vuoksi

Euromaat saivat tylyn muistutuksen Kansainväliseltä valuuttarahasto IMF:ltä Kreikan velkakestävyydestä. IMF toteaa Kreikan velan olevan kestämättömällä tasolla, ja että Kreikan velkoja tulee leikata. Tämä asettaa Kreikan eurovelkojamaat hankalaan tilanteeseen. Ei ihme, että euromaat halusivat taivuttaa IMF:ää olla julkaisematta raporttiaan ennen Kreikan kansanäänestystä.

Saksa ja Suomi ovat kaksi esimerkkimaata, jotka ovat toistuvasti korostaneet IMF:n mukanaolon merkitystä eurokriisimaiden tukipaketeissa. IMF:n raportti kuitenkin tekee täysin selväksi sen, ettei rahasto aio olla mukana jatko-ohjelmissa, mikäli euromaat eivät alaskirjaa omia saataviaan. Toiseksi jonkun pitäisi bail-outata myös IMF, sillä Kreikka on juuri kuukauden vaihteessa järjestänyt IMF:lle sen historian suurimman laiminlyönnin. IMF ilmoitti 1.7., ettei se voi olla mukana tukiohjelmissa ennen kuin Kreikka on suoritanut nyt rästiin jääneen velkaerän.

Toisaalta euromaat ovat sitkeästi jaksaneet toistaa näkemystä, ettei Kreikan velkoja leikata nimellisesti. Maksuehtojen hölläämistä on harkittu. Tällaisiin kuuluisi esimerkiksi takaisinmaksuaikojen venyttäminen. Jo tällä hetkellä Kreikan tukiohjelma ulottuu tämän vuosisadan jälkimmäiselle puoliskolle. Kreikan velkataso on siis täysin lohduton, eikä maa näistä veloista suoriudu yksin millään.

Euromaiden kiusallista tilannetta korostaakin se havainto, että Kreikan velkojen laiminlyönti IMF:lle on tulkittavissa myös toisella tapaa: että rikkaat eurooppalaiset maat jättävät maksunsa rästiin ihan puhtaille Afrikan kehitysmaille. Näidenkin saatavat IMF:n jäsenenä ovat jääneet hoitamatta.

Kreikan pääministeri Aleksis Tsipras tarttuikin televisiopuheessaan IMF:n raporttiin. Tsipras totesi, että Syriza on IMF:n kanssa samaa mieltä Kreikan velkatilanteesta, ja että Kreikan velkataakkaa tulee leikata. Hän kehoittikin äänestämään huomisessa kansanäänestyksessä euromaiden tarjoamaa sopimusluonnoksen hylkäämistä, koska esityksessä ei ollut mitään mainintaa Kreikan velkojen leikkauksista.

Huomenna on historiallinen päivä. Se voi tarkoittaa yhteisvaluutta euron kannalta lopun alkua. Tuntuu todella mahtavalta saada kokea tämä kaikki paikan päällä.

 

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu