Kiinan pörsseissä vuoden 1929 tunnelmat

Kiinan kaksi seurattua osakeindeksiä on pakittanut vajaassa kuukaudessa noin 30 prosenttia. Kiinan hallitus ja meklarit ovat lähteneet toimiin kurssisyöksyn taittamiseksi – turhaan. Vastaavaa nähtiin lokakuussa 1929, kun Yhdysvalloissa pyrittiin estämään osakekuplan puhkeaminen.

Arvostetun talousaikakausilehti The Economistin mielestä Kiinan toimet ovat varsin outoja. Kiinalaisosakkeet kallistuivat alkuvuodesta rajusti, ja ovat yhä noin 80 prosenttia kalliimpia kuin vuosi sitten. Lehden mukaan muilla Kiinan ”talousmittareilla” ei ole nähtävissä kaiken kattavaa paniikkia. Lehden mielestä osakkeet ovat vain kallistuneet liian ripeästi, ja nyt niistä vain katoaa selkeä yliarvostus.

Keskiviikkona Kiinan pakokauhu levisi muuallekin Aasiaan.

 

Paniikkitoimia

Kiinan hallitus on tehnyt monia päätöksiä toivoen kurssilaskun hellittävän. Osakkeiden lyhyeksimyyntiä on rajattu. Uusien yhtiöiden listautumisia on peruttu, jotta markkinoilla ei olisi niin paljon osakkeita myynnissä. Noin puolet kahden suuren yleisindeksin osakekaupat on keskeytetty.

Muitakin toimijoita on mukana. Eläkevakuutusrahastot ovat kertoneet tekevänsä ostoja kursseja tukeakseen. Meklarit ovat keskuspankista lainatuilla rahoilla aloittaneet tukiostot. Tiistaina ilmoitettujen tukiostojen vuoksi kurssit piristyivät, mutta keskiviikkoaamun pörssit avasivat rumaan laskuun.

Laskulta ei ole voinut välttyä sen alkaessa, kun lainarahalla osakesijoittamiseen mukaan lähteneet ovat joutuneet pakkomyynteihin tappioita pienentääkseen.

 

Keskushallinnon arvovalta pelissä?

The Economist arvelee mittavien tukitoimien johtuvan Kiinan hallinnon arvovallan säilyttämisestä. Kiinan markkinat ovat pitkään olleet keskushallinnon määräysvallan alla.

Viime vuosina hallinto on kuitenkin ilmoittanut markkinoiden määräävän enemmän resurssien kohdentamisesta. Ruma kurssilasku voi saada maan hallinnon näyttämään epäonnistuneelta, The Economist kirjoittaa

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu