Kreikalle viisain ratkaisu on nyt palata omaan valuuttaansa
Kreikan hallituksen parhain vaihtoehto on jättää kolmannen tukipaketin sopimus allekirjoittamatta ja palata omaan kansalliseen valuuttaan. Syitä on useita.
Ensiksikin Kreikan ehdotus, joka on jo siis hylätty, toisi mukanaan lisää taloutta kuristavia toimenpiteitä. Maalta vaaditaan nyt entistä enemmän. Tähän ei ole mitään mieltä ryhtyä. Kreikkalaisetkin hylkäsivät kansanäänestyksessä pöydällä aiemmin olleen ehdotuksen. Kreikan parlamentti sen tosin hyväksyi, mutta näkyvimpinä protestoijina olivat parlamentin puhemies Zoi Konstantonopoulou ja maan teollisuus-, energia- ja ympäristöministeri Panagiotis Lafazanis.
Kreikalla tulee joka tapauksessa olemaan suuria vaikeuksia toteuttaa edes jo hylättyä sopimusehdotusta. Muiden euromaiden tuskaa tämä kasvattaa entisestään. Ehkäpä siksi Saksa on vaatinut koko Kreikan hallinnon siirrettäväksi Brysselin alaisuuteen.
Pankit kaatuvat
Toiseksi Kreikan 53,5 miljardin euron lainatoive kolmelle vuodelle on auttamattoman liian pieni. Kreikalta kuluisi tässä kohtaa kaikki tukirahat aiempien tukirahojen maksamiseen. Päälle pitäisi saada Kreikan valtiontalouden alijäämät kuitattua, sekä vielä pääomittaa Kreikan pankkisektori, joka on todennäköisesti vain kasa savuavia raunioita huomenna mikäli EKP ei anna kreikkalaispankeille valtuuksia kasvattaa hätärahoituksen kattoa. Viimeksi EKP vaati vain entistä enemmän vakuuksia kreikkalaispankkien ELA-hätärahaan. Ollaan siinä rajoilla, jolloin pankkien on käytävä konfiskoimaan talletustilejä.
Yli 100 000 euron tilejä ei ole oikeastaan enää kuin yrityksillä. Tuo on talletussuojan määrä Euroopassa. Tällöin tilien konfiskointi vain aiheuttaisi lisää harmaita hiuksia yrityksille, jotka jo nyt kohtaavat vaikeuksia maksuliikenteessään. Pienempien tilien rokottaminen olisi poliittisestikin hyvin vaikea toteuttaa.
Kreikkalaispankeilta puuttuu omien arvioideni mukaan noin 30 miljardia euroa akuutisti. Maan pankkien pääomasta yli puolet on täyttä höttöä, talletukset karkaavat pääomakontrollien sallimissa rajoissa ja tuottamattomien luottojen kanta on yhteensä jo lähes 70 miljardissa eurossa, joista noin puolet voidaan kuitata olemassaolevilla tukirahastoilla.
Käytännössä kolmen vuoden rahoitussopimus pitäisi sorvata lähemmäksi 100 miljardia euroa. Vaikeutuneen taloustilanteen vuoksi ehkä jopa tuon määrän ylitse.
Velkaleikkauksilla kosmeettinen painoarvo
Kreikan hallituksen toivoma velkojen nimellisarvoinen leikkaus on lähinnä kosmetiikkaa. Kreikan valtio maksaa kokonaismääräisesti hyvin pieniä lainanhoitokuluja. Toisin sanoen Kreikalta ei kulu liiemmin rahaa tällä hetkellä niskaan huohottavista tukiluotoista.
Mutta velkojamaille tämä on poliittisesti uhkarohkea liike toteutuessaan. On melko lailla todennäköistä, että muutkin tukiohjelmien piiriin ajautuneet maat alkavat nekin penätä helpotuksia. Luottotappioiden määrä johtaisi siten heikkenevään rahoitusaemaan. Lisäksi se voisi tietää poliittista itsemurhaa velkojamaissa.
Epävarmuus ei poistuisi
Kreikalla ei ole tällä hetkellä toivoakaan päästä markkinaehtoiseen rahoitukseen käsiksi. Toivottoman korkeat tuottovaatimukset johtuvat päällä olevasta epävarmuudesta. Pelätään Kreikan euroeroa, Grexitiä.
Uusi tukiohjelmakaan ei poistaisi tätä riskiä. On enemmän kuin todennäköistä, ettei ohjelma etene suunnitellulla tavalla. Joko se toteutuessaan hirttää Kreikan taloutta entisestäänkin, tai sitten sitä ei noudateta ja tukirahat menevät taas jäihin.
Toisin sanoen, Grexitin tulee ensin tapahtua, ennenkuin markkinaehtoiseen luottoon on edes teoreettisia mahdollisuuksia.
Viiden vuoden "eurojäähy" utopiaa
Tiedotusvälineet kertovat Saksan ehdottaneen Kreikalle väliaikaista viiden vuoden eroa yhteisvaluutasta. Minusta tästä tulisi ainakin pysyvämpi "kokeilu".
Kreikan uusi valuutta devalvoituisi rajusti, ja vaikka maa alkaisikin toipua n. 1-2 vuoden kuluttua niin se ei viidessä vuodessa ennätä piristämään Kreikan taloutta niin rajusti, ettäkö tuo valuutta olisi nykyisellä (laskennallisella) vaihtokurssilla vielä viidenkään vuoden päästä.
Toiseksi tulee muistaa, että jos/kun maa toipuu niin miksi kreikkalaiset edes haluaisivat takaisin yhteisvaluutan piiriin?
Grexitiä voi siis hyvinkin suositella kreikkalaisille, kuten myös muille euromaille. Jatkuva vääntäminen sopimuksista, luottoerien tarkastelusta ja kaikesta kinaaminen jäisi historiaan.
Elämme hyvin jännittäviä aikoja. Sitä en vakavasti ottaen ymmärrä, että kuka keksi tuon väliaikaisen euroeron ja miksi? Jos Kreikka pääsee teoriassakaan eurokuntoon omalla valuutallaan, miksi se haluaisi takaisin euroon?
Ilmoita asiaton viesti
Olettaisin, että kun puhutaan ”väliaikaisesta” ratkaisusta niin se on helpompi myydä.
Ilmoita asiaton viesti
Suomen jo maksaman 1,44 mrd euron EVM-peruspääomaa vastaavan ”EVM-kehyksen” puitteissa Kreikka III olisi pitänyt jäädä kooltaan noin alle 34,6 mrd euron. Eipä jäänyt.
Kreikka teki 53,5 mrd euron tukilainaohjelmapyynnön, mutta pankkien tukemista se ei vielä kattanut. Harhauttavasti oli jo tämä Kreikassa laskettu. Kreikalle kaavailtu lainatukipaketti olisi pitänyt olla kooltaan jo nyt vähintään 74 (-82) mrd euroa. Tuosta summasta EVM:sta olisi tullut 58 mrd:a ja IMF:sta 16 mrd euroa. Suomen EVM-osuus Kreikka kolmosesta olisi ollut tällöin noin 1045 miljoonaa euroa, joten Suomen EVM-vastuut – tai -riskit, ihan miten vain – olisivat ylittyneet 1,44 mrd euron peruspääomaa vastaavasta ”kehyksestään” liki puolella miljardilla eurolla. Onhan EVM:sta jo aiemmin lainoitettu niin Espanjaa kuin Kyprostakin. Kun tarvittavan Kreikka-tukipaketin koko turpoaa jatkoneuvotteluissa päivä päivältä, tuskinpa lopulta enää 100 miljardia euroakaan siihen riittää.
Tällä menolla eduskunnan EVM-osakepääoman korotuskin tarvitaan aikanaan. Toki korotusvaltuuksia Suomella jo sovitusti riittää 11,14 mrd euron edestä, jos sitä joku nyt niin välttämättä jatkossa haluaisi. Itse en halua. Suomen nykyiset 12,58 mrd euron EVM-kokonaisvastuut täyttyvät tällä menolla aikanaan hyvinkin nopeasti. Muitakin kriisimaita ilmaantunee tukiluukulle, koska ne haluavat myös helpotuksia velkojensa maksuun.
Laina-aikojakin saatetaan pidentää. Laina-aikojen pidennys 50–100 vuoteen nollaa prosenttia hipovilla koroilla on jokseenkin sama kuin velkojen leikkaus. Laina-ajan pidennys on toki poliitikolle mieluisampaa ja äänestäjälle helpommin markkinoitavissa. Politiikka on mielikuvia.
Mutta näinhän meitä on tässä ohessa samalla yritetty sitouttaa jo vuosia federalistien ajamaan Euroopan tulevaksi kaavailtuun liittovaltioon. Tunnetusti velkasitoumus on oiva sitouttaja. Tuonhan jo tietää jokainen avioliitossa oleva tai ollut asuntolainan maksaja.
Mutta tuoreen hallitusohjelman mukaisesti Suomi ei kuitenkaan tule kasvattamaan vastuitaan. Toivottavasti tänään tuo nähtäisiin myös käytännössä.
Estäisikö Suomi Kreikka-lainaneuvotteluiden käynnistymisen? Enpä usko. Loppupeleissä Kreikka saa lainatukipakettinsa tarvittaessa ilman Suomen tukeakin, jos Saksassa vain niin päätetään. Sen verran venyviä ovat EU-säännökset jo aiemminkin olleet. ”Hätätila” kun on aina veteen piirretty viiva, minkä EKP ja komissio voivat viime kädessä määrittää. Vaihtoehtona on Grexit tai todennäköisemmin jokin näiden kahden edellisen välimuoto kuten esim. Kreikan paikka jäähyaitiossa. Epäilemättä elämme jälleen viikkoja tai kuukausia mitä ihmeellisimpiä Kreikka-neuvotteluja seuraten.
Muuten, kiva olisi ”siinä ohessa” saada myös nämä Suomen asiat hoidetuiksi nykyistä parempaan suuntaan, jottemme liian pitkälle samalle tielle Kreikan kanssa eksyisi. Sinne olemme eksyneet jo turhan pitkälle.
Miten siinä muuten kävikin niin, että eksyimme sokeasti navigaattoriimme luottaen hyvinvointivaltion tieltä synkälle Kreikkaan johtavalle kujalle?
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä kirjoitus Myllyniemeltä ja hyvä kommentti Tuoviselta.
Ilmoita asiaton viesti
Vaikka osa mediasta (mm. YLE/kiihkeä toim. Annika Damström) ja suurin osa oppositiosta kokee ’euro-angstia’ siitä, että Grexit tapahtuisi ja siksi kaivaa esille kaikki lausuntojen antajat ja EVM:n venymisen, tilanne on kuitenkin EU:n ja euroryhmän piirissä haaste, jonka ongelman kokoluokka ja kesto alkavat viimein kirkastua.
YLE vetoaa jopa Suomen näkymiseen kv. lehdistössä ”Kreikka-kriittisenä”. Median järki näyttää kadonneen, kun lempilapsi on uhattuna.
—
IS: ”Neuvottelut ovat vaikeita muillekin kuin Suomelle, sillä Kreikan esittämiä talousuudistuksia ei pidetä riittävinä. Muun muassa Saksa, Slovakia ja Baltian maat ovat Suomen ohella ajaneet tiukkaa linjaa.”
—
Ero odottaa, vaikka poliittista ketkuttelua ja euron kadonnutta uskottavuutta yritetään yhä keinotekoisesti jatkaa.
Prof. Vesa Puttonenkaan ei enää ymmärrä, miten tällainen soppa on voitu keittää.
Ilmoita asiaton viesti
Uusimpien tietojen mukaan Kreikan hallituksella on keskiviikkoon asti antaa maalleen ”trio niskalaukaus”, eli kolmen ohjelmakohdan runnomminen läpi ennenkuin keskustelut kolmannesta paketosta alkavat.
Ilmoita asiaton viesti
Ville Niinistö yrittää paraikaa TV1:ssä pärjätä ’makrospesialistina’ Elina Leponiemen kanssa… 😉
Ville puhuu politiikasta, moraalista ja Kreikan oikeudesta valita itse keinonsa ja toki saada lisää rahaa ja syyttää ’kamreerimaisuudesta’ ja uhkaa EU:n yhtenäisyysprojektin vaurioituvan. Ville uskoo kaikkien saavan Kreikalta rahansa, jos maa pidetään eurossa. Muuten ei. 🙂
Elina taas korostaa pitkän tähtäimen tervehdytettyä taloutta niin EU:ssa kuin etenkin euroalueella ja – tämä on harvinaista – puolustaa myös Suomen etuja. Kreikan maksukyvystä hän on eri mieltä.
Ilmoita asiaton viesti
Oman valuutan todennäköinen devalvoituminen moninkertaisi euromääräiset lainat. Vaikea nähdä tätä Kreikan etuna.
Kreikan eroaminen EU:sta olisi myös Euroopan tappio.
Ehdotat loose-loose ratkaisua parhaana vaihtoehtona. Todennäköisesti päättäjät ovat fiksumpia.
Ilmoita asiaton viesti
Eikös Kreikka voi maksaa euromääräiset lainat omalla valuutallaan? Joku lex monetae tms.
Ilmoita asiaton viesti
Tietenkin voi. Mutta jos oletamme oman valuutan devalvoituvan vaikkapa vain 50%:lla, niin eurovelka tuplaantuu. Jää varmasti maksamatta, joten velkojat ovat varmoja häviäjiä.
Ilmoita asiaton viesti
Eurovelka muutetaan drakmavelaksi tai otetaan nimellisesti luottotappioita / alaskirjauksia.
Jos Kreikkaa roikotetaan edelleen mukana niin vaihtoehdot ovat luottotappiot tai alaskirjaukset.
Ilmoita asiaton viesti
Tuo eurovelan konvertointi drakmavelaksi taisi olla huumoria?
Ilmoita asiaton viesti
Tuohan olisi hauska idea; eurovelat devalvoituneiksi drakmoiksi, maksatus ja sitten Kreikkaan tuotannontekijä- ja maaostoksille. Direct foreign investment!
Ilmoita asiaton viesti
Ei, mutta yhtä lailla samansuuruiset tappiot voidaan niellä luottotappioina tai alaskirjauksin.
You can’t squeeze blood out of the stone. You just can’t.
Ilmoita asiaton viesti
Ei Kreikka näitä euromääräisinä pysty koskaan maksamaankaan. On mielestäni todella harhaista kuvitella, että euromaana Kreikka näistä jotenkin selviäisi. Nytkin tulee alijäämien peittämiseen lisää. Pankkeja on pääomitettu jo kahdesti, ja ilman kolmatta pääomitusta ne ovat edelleen kaikki järjestäin konkurssikypsiä.
Mihin näkemykseen perustat ajatuksen, että euromaana Kreikka näistä veloistaan selviäisi?
Ilmoita asiaton viesti
Kiva huomata, että Börjekin on letkut irti-irti kannalla!
Loose-loose tai siis free-free on paras vaihtoehto kaikille. Ei toki riskitön, mutta mikä nyt riskitöntä olisi.
Ilmoita asiaton viesti
Uimonen ei sitten yllätä, ei millään. Maksukyvytön ja velkakestämätön Kreikka ei pysty mitenkään hoitamaan velkojaan. Käytännössä Kreikan official sector-velka on nollan arvoista – mikäli Kreikalle jäisi vain IMF:n ja yksityisen sektorin luotot jäljelle, sen velkatunnusluvut olisivat Suomen luokkaa.
Kreikan euromääräisistä lainoista julkisen sektorin (EFSF, euromaat, EKP) saadaan takaisin ihan yhtä paljon, oli maa eurossa, drakmassa tai Marsissa: n. nolla.
Ilmoita asiaton viesti
Poisto.
Ilmoita asiaton viesti
Henri, mitä kristallipallosi sanoo, mitä tästä tulee, miten käy? Suomessakin on vakavat paikat, kun kuuden uutisissa puhuttiin puoli tuntia Kreikasta ja jäi sunnuntai-illan uusintasarja näyttämättä.
Ilmoita asiaton viesti
Koska euroalueesta on kyse, niin mahdollisimman huono vaihtoehto toteutuu. Sellainen olisi kolmas tukipaketti Kreikan taloutta lisää kurjistavilla toimenpiteillä.
Kun tällainen ohjelma etenee niin uutta velkataakkaa on entistä enemmän ja vastassa ovat lisäksi nämä entisetkin vaivat.
Ilmoita asiaton viesti
Professori Puttonen pyöritteli kovasti päätään tästä menosta ja sopasta ylen uutisissa. ”Viheliäinen tapa rakentaa yhteisvaluutta toimivaksi.”
Ilmoita asiaton viesti
Sääli, että Puttonen ei saanut suutaan auki silloin, kun euroaluetta perustettiin ja Suomea siihen kammettiin.
Ilmoita asiaton viesti
Urakehitys vielä mielessä?
Ilmoita asiaton viesti
Veikkaisin ihan normaalia ihmisen epävarmuutta. Lainatakseni rahoituksen proffaani vuodelta 2003 kun EKP:ssa käytiin tutustumismatkalla (kaikkeen sitä verorahoja laitetaankin) – ihmettelin, että eurojärjestelmä ei voi olla vakaa, koska jos valuutta ei jousta, vaihtotase-epätasapainot kasvavat ja keräytyvät ajan kanssa. Närkästyneenä keskeytti ja sanoi, että ”they will take care of it”.
Aika harva ihminen tekee kunnollista analyysiä yhtään mistään. Oletetaan, että ”ne” tietävät, mitä tekevät. Aika moni asia on mennyt tuolla reseptillä pieleen historiassa.
Ilmoita asiaton viesti
Tätä jo fb:n puolella Henrin kanssa hieman visioitiin…
Minun kristallipalloni sanoo, että Kreikka erotetaan eurosta määräajaksi. EKP:n EVM:n EIP:n jäsenyyttä tai pääomia ei palauteta, Target2-järjestelmää ei pureta Kreikan osalta, ELA-velat jäävät haamuilemaan…
Erotessaan eurosta Kreikka joutuu ottamaan heti rinnakkaisvaluutan käyttöön, mutta noiden instituutioiden purkaminen ottaa niin kauan aikaa, että lopulta päätetään olla purkamatta niitä, koska Kreikka kuitenkin jonain päivänä palaa euroon. Näin kreikka jää eurohaamuksi. Joutuu ottamaan oman valuutan, mutta ei saa omaa riippumatonta keskuspankkia eikä vapaata finanssipolitiikkaa, vaan jää löyhään hirteen roikkumaan. Näin tilanne on kaikista absurdein mahdollinen kreikkalaisille, mutta federalistit kiittävät, kun voivat osoittaa, että euroero ei johda mihinkään.
En tiedä onko moinen tilanne edes mahdollinen, mutta kun katsoo näitä ”hei me tienataan tällä”-ratkaisuja, tämä olisi koomisuudessaan juuri se todennäköisin…
Ilmoita asiaton viesti
Yleistetään ja puhutaan siitä, että Suomikin on Kreikan tiellä. Eihän näin voi olla, koska Suomessa maksetaan veroja.
Kysymys… hieno päivällinen Kreikan turistikohteessa 10-20 euroa, naisten vaatteet n. 10 euroa, asuminen melkein ilmaista… jne.
Ilmeisesti näin…. maksamatta veroja, jokainen kreikkalainen on saanut pienen pesämunan itselleen?
Kyllä Kreikkalaiset osaavat itse hoitaa asiansa… ja kivasti on tullut myös tukirahaa.
—–
Yle oli ilmeisesti päättänyt yrittää jälleen kerran mustamaalata Suomen maineen. Mielestäni uutisissa olisi voitu kertoa myös ne maat, jotka eivät aio ollenkaan osallistua Kreikka-vakuuksiin ja jotka eivät niihin ole osallistuneet.
Ilmoita asiaton viesti
Ei asuminen ole ”melkein ilmaista” kreikkalaiselle. Lämmityskulut talvella ovat huomattavat hänen kukkarollen. En tiedä mitä täällä maksaa kilowattitunti, mutta olen ymmärtänyt, että se on huomattavasti kalliimpaa kuin Suomessa. Minulla oli s-lasku vuoden kolmen ensimmisen kk aikana keskimäärin 270/kk, kun puut loppuivat, eikä kuivia ollut ostettavissa. Kuitenkin lämmitin säästeliäästi käytännössä vain kahta huonetta.
Henry
Ilmoita asiaton viesti
Ethän nyt tosissasi kerro, että esim. kreikkalainen, jonka kuukausiansiot ovat 540 euroa/kk pystyisi maksamaan tuollaiset lämmityskustannukset; siis 5-10 kertainen hinta Suomeen verrattuna. Ilmeisesti sinua huijataan.
Uutisissa kerrotaan köyhistä kreikkalaisista, mutta kuvien mukaan katukuva on paljon siistimpi kuin Suomessa.
Ilmoita asiaton viesti
Suomella on ollut aina kiimainen tarve samastua ja sitoutua Saksaan – etenkin niinä aikoina kun Saksassa politiikkaa tehdään vaarallisimmin.
Saksalaiset (ym) pankit lapioivat holtittomasti rahaa Kreikan edellisten hallitusten törsättäväksi (aika iso osahan siitä sujahti talouseliitin taskuissa ulkomaille piiloon) täysin tietoisina siitä että rahoja ei koskaan makseta takaisin. Ne siis laskivat sen varaan että EU pelastaa.
Saksan pankkien pelastamiseksi järjestettiin euroalueen tukipaketit, joista siis valtaosa meni keskieurooppalaisille pankeille, sillä jos ne olisivat kaatuneet, niiden omistajat ja sijoittajat olisivat ottaneet takkiinsa, mutta nyt takkiinsa ottivatkin koko euroalueen veronmaksajat, siis kansat. Ja erityisesti järkyttävän velkataakan niskaansa saaneet kreikkalaiset. Ja pankkipiirit taputtivat karvaisia kämmeniään, niiden suunnitelma kun meni täydellisesti läpi.
Kyse oli siis megalomaanisesta tulonsiirrosta Euroopan veronmaksajilta pankeille ja sijoittajille Kreikan tukipakettien nimisenä. Toisin sanoen pankkien tappiot sosialisoitiin, jotta voitot voitaisiin edelleen yksityistää.
Nyt sitten EU:ssa takkiinsa ottaneille kansalaisille järjestetään teatteriesityksiä, joissa uskotellaan että Kreikan kansa muka pystyisi maksamaan nuo eurooppalaispankeille menneet, ulkomaille sujahtaneet ja muuten törsätyt rahat takaisin.
Eurohöttöunelman varjelemiseksi kolmas tukipaketti on tasan tulossa. Ellei, se näet merkitsisi lopun alkua eurolle, mikä viisainta olisikin.
Voi hallelujaa, tekisi mieleni muuttaa Hölmölän kylään asumaan, sillä siellä asiat tehdään merkittävästi EU:ta järkevämmin.
Ilmoita asiaton viesti
Emme valitettavasti saaneet tämän enempää kannatusta kevään vaaleissa. Laskuhan siitä sitten taitaa tulla.
Ilmoita asiaton viesti
Miksi Kreikka ei eroa vapaaehtoisesti eurosta, jos se on sille paras vaihtoehto. Siksikö, että se ei pärjää ilman lainapaketteja, siksikö, että he osaavat juoksuttaa ja kusettaa kaikkia, jotka eivät välitä mitä seurauksia siitä on.
Aika erikoista porukkaa ensin sanotaan EI, sitten KYLLÄ ja toivotaan, että samaa juoksutusta ja kusetusta pystytään jatkamaan.
Kuka pelaa ja millä ehdoilla tässä pelissä.
Kaksi vaihtoehtoa jäljellä, tiukka uusien lakien läpivieminen Kreikan parlamentissa, jotka vahvistaisivat Euroopan päättäjien luottamusta kykyyn ”yrittää” selvittää ongelmaansa tai jäähylle joutuminen mikäli näitä ei saada aikaiseksi. Kumpi tapahtuu, ei riipu pelkästään Kreikasta,
sillä keskiviikkoon on vielä aikaa ja siinä ajassa ennättää tapahtua paljonkin suuntaa tai toiseen.
Ilmoita asiaton viesti
Vapaaehtoinen eroaminen ei oikein mallaa, koska kreikkalaiset eivät näe tilannetta yhteisvaluutan toimivuudesta samalla tavalla kuin esim. minä.
Jahka tässä maa vajoaa kivikaudelle niin ehkä se emukakku ei sitten enää maistu ihan yhtä hyvältä. Suomen piikkiin on siinä vaiheessa ehtinyt mennä jo tosin useampi miljardi toivotonta saamista.
Ilmoita asiaton viesti
”Lisäksi ne vaativat Kreikkaa perustamaan 50 miljardin euron arvoisen yksityistämisrahaston, johon siirretään valtionomaisuutta. (…) ”…perustetaan noin 50 miljardin euron yksityistämisrahasto, joka ulkoistetaan luxemburgilaiselle rahastolle, joka saa sitä sitten hallinnoida”, Stubb sanoi.”
http://www.hs.fi/talous/a1436668413240
Kuinka ollakaan juuri Luxemburgiin…
Ei kai nyt mikään suvereeni valtio koskaan tuollaiseen suostu. Ilmeisesti halutaan varmistaa, että vaatimukset eivät voi mennä Kreikan parlamentissa äänestyksissä läpi.
Ilmoita asiaton viesti
Juuri näin.
Olin aiemmin sitä mieltä, että Tsipras mokasi täysin kun ”käänsi takkinsa” äänestyksen jälkeen.
Nyt alan olemaan sitä mieltä, että oli hyvä että hän niin teki, koska tämä paljasti täysin EU-haaskalintufasistien aikeet ja kunnioituksen puutteen mitään suvereeniä valtiota kohtaan. Toivottavasti suomalaistenkin silmät alkavat aukeamaan ja myös EU-haltioituneiden silmät alkavat edes räpsyttämään.
Henry
Ilmoita asiaton viesti
Jos drakhma devalvoituu vaikka 30 %, entä sitten?
– Saksalainen suklaa häviää kaupanhyllyiltä. 😉
– Ulkolaisia juotavia ei osteta kuin häihin.
– Kotimaan ruokatehtaat painavat duunia vuorotta. Käytännössä pelkästään kreikkalaiset ruokatarvikkeet käyvät kaupaksi.
– Turismi kukoistaa niin kuin ei koskaan ennen.
– Polttopuun hinta (tulee Bulgariasta ja Romaniasta) nousee.
– Kuljetusten hinnat nousevat, paitsi jos hallitus alentaa polttoaineveroja.
– Tomaatit puutarhassa kasvavat kuten ennen. 🙂
Kovat ajat 1 – 2 vuotta, jonka jälkeen maa nousee suht. ripeästi. Ja jos lähdemme siitä, että kaikille kreikkalaisille taataan säällinen elämä – siihen tarvitaan melko vähän tuontitavaraa.
Silti harmaan talouden ja vero- sekä muihin kysymyksiin on puututtava aika rajulla kädellä. Kuten myös Suomessa pitäisi tehdä.
Henry
Ilmoita asiaton viesti
Miksi Kreikka nousisi ja millä eväillä? Mikä muuttuisi Kreikassa muutamassa vuodessa oman valuutan myötä, velat ovat maksettavia drakmoissakin.
Ilmoita asiaton viesti
Juuri tämä, että Kreikan oma kysyntä kohdistuisi kreikkalaisiin tuotteisiin (koska devalvoitumisen jälkeen tuontituotteet kallistuisivat.)
Se lisää kysyntää työmarkkinoilla. Enempi veroja, vähempi työttömyysturvamaksuja.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, mutta mitä Kreikka oikeastaan tuottaa? Siis sellaista jonka tuonnin se voisi korvata.
Ilmoita asiaton viesti
”Niin, mutta mitä Kreikka oikeastaan tuottaa?”
Alkaa tuottamaan kun ulkomaiset tuotteet kallistuvat tarpeeksi. Sama ilmiö tullaan näkemään Suomessakin ja omavaraisuutemme tulee nousemaan ja työttömys vähenemään, siis vähemmän sosiaaliturvamenoja, enemmän veronmaksaja.
Ilmoita asiaton viesti
Kertoisitko joitain esimerkkejä, siitä mitä Kreikka tai Suomi tulevat jatkossa tuottamaan tuonnin korvaamiseksi.
Ilmoita asiaton viesti
Hassu kokoomuslainen, kun ei usko markkinatalouteen ja ihmisten ahneuteen. Kyllä sinne bisnestä syntyy. On pakko, kun tulee nälkä, jano ja vilu.
Ilmoita asiaton viesti
Hassu-Huopanainen voisi kertoa esimerkkejä sellaisesta tuotannosta, jolla Kreikka voisi kilpailukykyisesti korvata tuontia parissa vuodessa.
Ilmoita asiaton viesti
Miksi – etkö osaa itse googlata tai osaa taloudellista analyysiä? Etsi olemassaolevaa tai nopeasti pystytettävää tuotantokapasiteettia, jonka kysynnän hintajousto on korkeahko. Ja älä viitsi enää leikkiä tuota nimileikkiä. Läpällä ja kännissä menee kaksi kertaa, kolmannella antaa jo itsestään typerän kuvan.
Ilmoita asiaton viesti
Taisit aloittaa tämän hassuttelun ihan itse. En varmaankaan osaa googlata tai ymmärtää googlauksen tuloksia. Jospa kertoisit, mitä tuonti tuotteita Kreikka voisi korvata. Lääkkeet, koneiden, autojen varaosat jne? On aika onnetonta keskustelua esittää jokin väite ja suositella perusteluita kaipaavalle googlettamista. Tämähän on kuin Troolissa aikoinaan..:)
Ilmoita asiaton viesti
Kaikkea ei tarvitse korvata, eikä se ole järkevääkään. Saaduilla vientituloilla (esim. turismi) voi hyvin käyttää vaihtotasettaan myös tuontiin.
Suhteellisen edun periaate antaa Kreikallekin omat etunsa. Ja väittäisin, että turismilla on paljon paremmat edellytykset tehdä hyvää kilpailua kuin loskakauden Suomessa.
Ilmoita asiaton viesti
”Jospa kertoisit, mitä tuonti tuotteita Kreikka voisi korvata.”
Tuskin nyt ensimmäisenä alkaa tuottamaan Ferrarin jarrupaloja vaikka Italia onkin naapurimaa. Ihan päättelemällä elintarvikkeet tulee ensimmäisenä mieleen ja muut perustarpeet jotka käyvät kaupaksi ja ovat nyt tuontituotteita.
Ilmoita asiaton viesti
Kreikkalaiset pääsevät noilla opeilla 1800-luvun elintasoon. Elävät sillä mitä maa tuottaa.
Ilmoita asiaton viesti
😉 Kyllä, mun mielestä on hassua esittää, etteikö Kreikan kotimaisten tuotantotekijöiden hinnanlasku vaikkapa viidelläkymmenellä prosentilla aiheuttaisi kilpailukyvyn kohenemista ja sitä kautta lisäsi vientiä.
Tiedän, tiedän – Kreikassa ei ole kummoisesti sellaista teollisuutta, joka voimakkaasti hyötyisi devalvaatiosta. Siellä kuitenkin on jotain, ja ajatuksena kai onkin, että se toiminta laajenisi, ja uuttakin syntyisi, kun hinta on kohdallaan. Erityisesti maankäyttöä ja ihmisten työpanosta hyödyntävät alat olisivat devalvaatiossa selviä hyötyjiä, kun taas vastaavasti isosti tuontitavaroiden varassa olevat vientialat eivät piristyisi vastaavissa määrin.
Mun täytyisi tehdä tässä jotain muuta vielä tänä iltana, joten pitempää ja tarkempaa vastausta saat odottaa. Tässä kuitenkin pikagoogletus:
Why Internal Devaluation is Not Leading to Export-Led Growth in Greece
http://www.brookings.edu/blogs/up-front/posts/2014…
Why Grexit would not help Greece – debunking the myth of exports
http://www.bruegel.org/nc/blog/detail/article/1530…
Greece is not Argentina: don’t expect exports to drive growth if Greece leaves the euro
https://www.bondvigilantes.com/blog/2015/06/18/gre…
The Puzzle of the Missing Greek Exports
http://ec.europa.eu/economy_finance/publications/e…
The Greek economy is unlikely to benefit from further devaluation
http://www.ft.com/intl/cms/s/0/1bf65f00-1f29-11e5-…
Ilmoita asiaton viesti
Kaipaisin noita tuotteita joilla Kreikka voisi korvata tuontia. Siitähän Myllyniemi ja Bjröklind kirjoittivat. Kreikkaan tuskin tuodaan fetaa tai oliiveja. Omissa tiedossani on varmasti vajetta, siksi kysynkin. Toinen asia on se,etten tiedä v…..ni sinulle niin kännissä kuin selvinpäinkään. Käsitykseni mukaan aloit tämän hassu kokoomuslainen veistelyn ihan itse, en siitä tosin mieltäni pahoittanut.
Ilmoita asiaton viesti
AAH siis korvaavaa. Miksi korvaavaa? Eikö pelkkä vienti itsessään riitä? Korvaavista elintarvikkeet ovat arvatenkin ensimmäisenä listalla. Kreikan maapinta-ala ei ole kovin hyvää, mutta kyllä reippaampi devalvaatio tekee kotimaisestakin tuotannosta suhteellisesti kilpailukykyisempää.
Ei-korvaavista Kreikassa on mm. teräs- ja alumiiniteollisuutta, mutta sitä ei ole edes palkka-alennukset auttaneet, koska kiitos Troikan ”nostamme veroja ja leikkaamme palveluita”, energian verotusta on nostettu sen verran, että energiaintensiiviset teollisuusalat ovat olleet vaikeuksissa.
”Hassu kokoomuslainen” oli hallituspuoluekaverille ei-vittuilua. Olet kokoomuslainen, ja mun mielestä on todella hassua, että epäilet hintatason laskun (devalvaation) olevan aiheuttamatta viennin piristymistä ja tuonnin hiipumista ja korvaantumista ainakin osittain kotimaisella tuotannolla. En mä keksi siihen mitään muuta selitystä kuin sen, että sun mielestä kreikkalaisista ei ole mihinkään ja/tai euro on ihanaa. Ne ovat molemmat mielestäni typeriä käsityksiä.
Keitti vaan yli taas tuo Huopanainen-osasto, kun sitä tuli aiemmin nähtyä ja kuultua jotain länkytystä töihin menemisestä. Ajattelin jo soittaa vaimolles, että ottaa sulta internetin vähäksi aikaa pois 😀 Ilmeisesti mulla on liikaa ”vääriä” mielipiteitä, mutta ne karisevat argumentoinnilla. Kokeile joskus!
Ilmoita asiaton viesti
Pahoittelen jos olen sinua loukannut. Voisit kertoa minulle yksityisesti fb puitteissa milloin olen siihen syyllistynyt.
Ilmoita asiaton viesti
No nyt kun joidenkin ’käytännössä kiinteäksi’ nimittämä euro on devalvoitunut reippaasti jenkkitaalaan nähden niin se tuntuu heti sieltä tuotteita hankkivien kuluttajien ja firmojen kukkarossa.
Ja toisin kuin totena väitetään, ei ole kotimaisia start-up yrityksiä ilmaantunut korvaamaan kohonneita hintoja eikä 90% olisi sellaisilla jakoakaan. Kuitenkin eroeuron kohdalla jotkut etukäteen tietävät näin olevan.
Kaikki ne kohonneet kustannukset ovat kotimaan kulutuksesta pois. Nyt ja jatkossakin.
Tietty jos toiveena on ajaa maa markka-ajoilta tuttuun 70-80-luvun tilanteeseen jossa piti valita ruoan tai vuokran välillä niin mikä jottei.
Ilmoita asiaton viesti
Suomen ulkomaankauppasuhteilla tasapainotettu euron kurssi on laskenut vuoden 2014 huipusta vain n. viitisen prosenttia. Ja tuo siis huipusta, eikä mistään 2014 pohjalukemasta. Ne firmat, jotka vievät USA:n, ovat kyllä saaneet merkittävää piristystä euron heikkoudesta – valitettavasti se sama hyöty on myös muilla euromailla yhtä suuri, jolloin ehkä kakun koko on isompi, mutta Suomen siivu on siitä edelleen kulmaltaan yhtä iso.
Muistaakseni tästä euron devalvoitumisprosentin harhasta tuli jotain sulle mainittuakin aikaisemmin. Se, että siitä ei mennyt mitään jakeluun, ei yllätä minua ollenkaan. Kommenttisi loppuosa olikin sitten jo muuten vain denialistista roskaa. Ilmeisesti kun mielestäsi heikompi valuutta haittaa kulutusta niin kovasti, niin kannattaisi revalvoida välittömästi Suomen käyttämää euroa vaikka tuplaksi. Tuplataan kaiken eurohinnat täällä Suomessa, niin ollaan todella rikkaita, kun ulkomailla käydään ostoksilla, vai mitä?
Miten sun ajattelu voikin olla näin solmussa?
Ilmoita asiaton viesti
Tuota tuota. Laitetaan Manun mieliksi, joitain tuotteita, jotka Kreikka saa vaikka vientiin heti miten.
Ikkunat, niin puiset, kuin alumiiniset ja muovipokaiset. Näille löytyy Saksan DIN-luokiteltuja tehtaita useitakin. (Tekevät laadukkampaa, kuin esim. Skaala, jonka ikkunoita ei uskalla viedä Saksaan reklamaatioiden takia)
Metalliteollisuutta on myöskin Saksan DIN-luokituksilla, jopa saksalaisten firmojen alihankkijoina toimineita, joiden työt katosivat kotimaahan, kun kriisi alkoi (Hämiö) ja emofirma hukkuu Saksassa töihin/tilauksiin, mutta sinunkin verorahoja (65% perutamiskustannuksista) syöneet laitokset seisoo tyhjinä…….HEH kilpailukyvyttömyyden takia (Hämiö)
Eristeteollisuutta, rakennustarvikkeita (nauloja, ruuveja jne.) ja kaikki DIN-luokiteltuina…. Virvoketehtaita, tupakkateollisuutta, jopa lääkkeitä ja lääkäritarpeita/koneita tehdään Kreikassa (DIN-hyväksyttyjä) lisäksi on uusia ideoita, kuten mikrokuitu-innovaatioita, joista Finnit voi vain haaveilla, koska meilläkin on Härmälässä oma olikarkien lauma ja laumoittain virkamiehiä, joita pitää lahjoa päästäkseen eteen päin….
Metsää on Kreikassakin ja kohta sen saa kaataa, kun EU sitä vaatii ja siihen pakottaa. Tähän tiedoksi, että Saksassa ”nordische Kiefer” siis pohjoisen mänty on yli 1000m korkeudessa kasvanut ”hidas kasvuinen” puu, jonka määritelmän kreikkalainen puu suurimmalta osalta täyttää.
Kreikkalainen tekee liimapuuta siinä missä suomalainen keittää sellua ja huonekaluja tekeviä puuseppiäkin löytyy, kun kaikki ei ole sellunkeitossa.
Betoniin tarvittavaa sementtiä löytyy omasta takaa ja monet kivilouhimot odottaa, että kannattaisi taas louhia marmoria Helsingin Guggenhemiin…
Tässä ainakin alkuun joitain tietoja…. Kerro jos haluat lisää, niin mietin tarkemmin, jopa oman kokemukseni ulkopuolelta.
Ilmoita asiaton viesti
Valuutasta sen verran, että kaiva kansiksen kirjasta sellainen asia kuin hintajäykkyys. Palkat ja tsiljoona muuta asiaa yhteiskunnassa aina ostosopimuksista eläkkeisiin on sopimuksilla määritelty. Kun kansantalouden ulkoinen hinta on muuttunut liian korkeaksi, sen hintataso sisäisesti (sisäinen devalvaatio) on todella hankalaa.
Tämän takia euro oli ideana typerä, ja käytännössä vaarallinen – talouden sopeutuminen muuttuviin olosuhteisiin on tavattoman vaikeaa. Milton Friedman varoitti tästä 1950.
Ilmoita asiaton viesti
Turismia, maataloustuotteita ja jonkin verran ihan perusteollista tavaraa.
Ilmoita asiaton viesti
Lisään vielä, että jos työvoimakustannukset muuttuvat kilpailukykyisiksi ja hallinnollinen infrastruktuuri saadaan toimimaan, niin aika pian siirtävät kansainväliset yhtiöt sopimusvalmistusta maahan. Koneet ja tarvikkeet rekan selkään ja kohti Kreikkaa (tai Suomea).
Ilmoita asiaton viesti
Heti kun työvoimakustannukset saadaan kilpailukykyisiksi vaikkapa Thaimaahan tai Bangladeshiin verrattuna, tapahtuu viennissäkin aikamoinen kasvu.
Vaan mitäpä sellisesta tuumaa työvoima? Sama tietysti pienemmässä mittakaavassa.
Mitä tahansa kunhan palkkojen sivukuluja ei tarvi pienentää. Niistä nauttivien etuihin ei ole tarkoituskaan puuttua?
Ilmoita asiaton viesti
Niinpä. Mitäpä siitä tuumaa työvoima? Se selviää, kun menet ehdottamaan kiinteän valuuttakurssin regiimissä niitä palkkaleikkauksia. Sen suuruisia kuin mihin nyt tähtäsit (Bangladesh.)
Palkassa ei ole juurikaan ”sivukuluja”. Jos esimerkiksi työttömyysvakuutusmaksut poistettaisiin niin ne pitäisi kerätä sitten suoraan veroina tai valtion tulee velkaantua voidakseen kattaa työttömyysmaksunsa.
Ilmoita asiaton viesti
Tuolla jotain faktaa Kreikan maataloustuotannosta.
http://ec.europa.eu/agriculture/statistics/factshe…
Yksi esimerkki on vaikkapa tupakanviljely. Kreikka tuottaa paljon tupakkaa. Jos ihmisillä on nälkä, eikä tupakasta saa riittävästi vientituloa, voi tupakkapellot muuttaa viljalle. Tupakka antaa yhden sadon vuodessa, mutta vilja noilla leveysasteilla tyypillisesti kaksi satoa. Kaikki tupakkapellot eivät välttämättä sovi viljan viljelyyn, mutta tämä noin konkreettisena esimerkkinä miten tuotantoa voi kehittää tai sopeuttaa muuttuneeseen tilanteeseen.
Ilmoita asiaton viesti
Euro-ryhmän muistiosta kuva!
Kreikan paketti onkin 82 – 86 miljardia!
http://www.zougla.gr/image.ashx?fid=1744567
Ilmoita asiaton viesti
Onneksi Suomella on silloisen valtiovarainministerimme Jutta Urpilaisen ( sd.) ja Kreikan valtiovarainministerin Evangelos Venizeloksen jo vuonna 2012 allekirjoituksella varustettu kirje, jonka sisällön kerrottiin Suomen kansalle merkitsevän Suomen Kreikka-lainojen ”takuuksia”.
Toivottavasti kirje on hyvässä säilössä ( edes tulevaa EU:n ja euron historiaa käsittelevää teosta varten).
Ilmoita asiaton viesti
On tuosta ”Faxista” kopio olemassa (Hämiö) Ei siis huolta moisesta!
Ilmoita asiaton viesti
Jos ja kun Kreikka eroaa eurosta, täytyypä neuvotella työnantajan kanssa jos tekisin etätyöt tamperelaisen asunnon sijasta enemmän kreikkalaisemmissa maisemassa. Kreikan lämpö tekisi hyvää reumalleni ja kreikkalaisille kelpaisi varmaankin MasterCardini.
Ilmoita asiaton viesti