Euron diktatuuri

"Olisiko se nyt niin kamala?" kysyi Kreikan ex-energiaministeri Panagiotis Lafazanis euroerosta viisi kuukautta kestäneiden neuvottelujen aikana omilta puoluetovereiltaan. Nykyisin Lafazanis on paljon suorapuheisempi.

– Tässä maassa ei ole demokratiaa. Täällä on vain euron diktatuuri, Lafazanis sanoi puolueen kriisikokouksessa torstaina.

Palaverissa päätettiin siirtää puolueen erimielisyyksien setviminen syyskuulle. Pääministeri Aleksis Tsipras haluaa ensin käydä kolmannen lainaohjelman neuvottelut loppuun. Syyskuun kokouksessa todennäköisin lopputulema on, että Syriza hajoaa kahtia.

Puolueessa on oma siipi, joka haluaa jatkaa deflatorisessa lamassa tarpoamista yhteisvaluutan jäsenenä. Toinen siipi haluaa kokeilla jotain muuta ilman euroa.

Syrizan keskuskomiteassa Tsiprasilla on ohuempi tuki kuin parlamenttiryhmässä. Tsipras yrittänee vaihtaa komitean jäsenistöä pönkittääkseen omaa asemaansa. Tällöin Syrizan oma "vasenryhmä" eronnee puolueesta ja perustaa oman. Silloin Kreikan hallitus menettäisi enemmistöasemansa parlamentissa. Maassa järjestettäisiin nopeasti uudet vaalit – kolmannen tukipakettineuvottelujen jälkeen.

Kaikki analyytikot eivät kuitenkaan usko puolueen hajaantuvan. Retoriikka on kuitenkin kovaa.

 

IMF: Kolmas tukipaketti ei toimi

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF kokousti keskiviikkona ja tuli siihen tulokseen, ettei rahasto aio osallistua Kreikan kolmanteen lainaohjelmaan. IMF tasasi syyt niin Kreikan kuin muiden euromaiden kesken.

Kreikan syytä on ollut hidas ja tahmea uudistustahti. Esimerkiksi viime kaudella keskusta-oikeistolaisen Uuden demokratian ja sosialidemokraattisen Pasokin hallitus jäi uudistusten tekemisessä pahoin jälkeen. Kreikan ammattiyhdistysliike on liian vahva.

IMF:n mukaan Kreikka tarvitsee myös merkittävän velkahelpotuksen. Tähän taas velkojina toimivat euromaat eivät haluaisi suostua.

IMF katsookin menettävänsä vain loputkin maineestaan, mikäli rahasto tunkee itsensä mukaan tuhoon tuomittuun lainaohjelmaan.

Tilanne on kiusallinen euromaille. Saksassa on arveltu, ettei lainaohjelma mene välttämättä parlamentissa läpi, jos IMF jää pois. Suomessakin on korostettu aiemmin IMF:n osaamista ja ammattitaitoa. Nyt rahasto on kuitenkin sitä mieltä, että tämän lainaohjelman hyväksyjät menettävät vain kasvonsa.

 

Thessalonikin ex-pormestari vapaaksi

Thessalonikin ex-pormestari Vasilis Papageorgopoulos vapautettiin tiistaina terveydellisten syiden perusteella. Papageorgopoulos tuomittiin ensin elinkautiseen vankeuteen kavalluksesta. Hän kavalsi 17,9 miljoonaa euroa Thessalonikin kaupungin varoja.

Rahoja ei ole koskaan näkynyt ja Papageorgopoulos vakuuttaa yhä olevansa syytön. Hän ehti kärsiä tuomiotaan hieman alle kaksi ja puoli vuotta.

Papageorgopoulos on euromyönteisen Uuden demokratian jäsen.

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu