"Tarvitsemme vallankumouksen"
"Tarvitsemme vallankumouksen", kreikkalainen ystäväni totesi maan tilasta. Kysyin häneltä, että miten hän aikoisi äänestää jos vielä tänä vuonna Kreikassa järjestetään uudet ennenaikaiset parlamenttivaalit.
"Enää ei ole mitään vaihtoehtoa jäljellä", oli hänen vastauksensa.
Pinnistin vielä ja kysyin, että jos Syrizan "kapinalliset" irtaantuvat puolueestaan ja perustavat omansa. Mainitsin, että tässä uudessa puolueessa olisivat Zoi Konstantonopoulou, Gianis Varoufakis, Panagiotis Lafazanis ja Rachil Makri – nimetäkseni muutaman esimerkkihenkilön.
"Kuka sitä puoluetta johtaisi?" hän kysyi. Vastasin, että mitä ilmeisimmin Konstantonopoulou. Hänen viime aikaiset puheet ovat olleet hyvin "puheenjohtajamaisia". Konstantonopoulou toimii tällä hetkellä Kreikan parlamentin puhehenkilönä, "parlamentin presidenttinä".
"Tuota äänestäisin", hän vastasi. Näin on todennut muutama muukin. Pääministeri Aleksis Tsiprasta pidetään suurena petturina. Myös kansallismielinen AN.EL (Itsenäiset kreikkalaiset) on saanut ihmiset nyrpeiksi. AN.EL jatkaa nykyisessä hallituksessa ja kurjistamispolitiikan linjalla. Uusimmissa mielipidekyselyissä AN.EL jäisi alle kolmen prosentin äänikynnyksen, ja putoaisi siten kokonaan pois parlamentista.
Mikäli Syrizan "kapinalliset" eroavat ja perustavat oman puolueensa uusiin vaaleihin, tulee myös Syrizan kannatus laskemaan. Todennäköisesti silloin muodostetaan Syrizan, Uuden demokratian ja Joki-puolueen yhteishallitus, joka jatkaa tukipakettipolitiikkaa aina siihen asti, että kreikkalaisilta menee kuppi kokonaan nurin.
Myrsky on nousemassa.
https://
Joo pokeritermein. ”Hahaa vien koko potin. Minulla on neljä jätkää ja ässä.” Vastapuoli: ”Et muuten vie, minullapa on kaksi paria kunkku ja ladattu kuudesti laukeava.”
Henri kerro olenko väärässä. Kolmas tukipaketti ja sen saaminen lienee kreikalle asialistan ykköstavoite ja samalla tavallaan finaali. Olkoonkin, että paketti on jaettu maksuaikataulultaan. Silti sen läpivieminen on tavattoman tärkeä.
Tämän jälkeen saa hallitus siellä kaatuakin, Syriza jakautua jne. Uudet vaaalit ovat tässä pelissä vain etu, koska samalla voidaan demokratian nimissä väistellä omien velvoitteiden kanssa. Nokittaa ja pelata aikaa.
Vaikea kuvitella, että seuraavissa vaaleissa puolue, joka sitoutuu lainoittajien ehtoihin sellaisenaan saisi edes omien ehdokkaidensa ääniä.
Tarkoitan vain sitä, että Kreikka voi varjonyrkkeillä hallituskriiseillään tappiin asti kunnes lainoittajien on pakko tulla kaapista ja todeta, että velkojen leikkaus on ainoa keino saada tilanne edes jonkinlaiseen hallintaan.
Ilmoita asiaton viesti
Tukipaketin läpisaanti on Syrizan (pl. ne ”kapinalliset”) päätavoite, se on myös Uuden demokratian ja Potamin tavoite, joskin heidän mielestään tähän on nyt päädytty väärillä ja kalliilla keinoilla (he toki ovat mielestäni oikeassa tässä).
Kansanäänestys kertoi selkein luvuin, mikä on ”Kreikan tavoitelistalla” kärjessä.
Vanhempi ikäluokka on peloissaan, mutta nuoret taas melko avoimesti ilmoittavat kapinahenkisyyttään. Palaan tähän asiaan sitten vietettyäni ”loman” Suomessa.
Ilmoita asiaton viesti
Eli uudet naamat peliin ja toivotaan parempaa? Kreikan kannalta kuitenkin tärkeää olisi vakiinnuttaa talouspolitiikka, luoda jatkuvuutta ja luotettavuutta poliittiseen järjestelmään sekä luoda toimivat neuvotteluasetelmat velkojien suuntaan. Syrizan yksi virheistähän oli se, että kuvittelivat voivansa kukkolla ja kiristää euroalueen keskeisiä toimijoita. Seurauksena tarjottuakin huonompi sopimus. Sopimus joka ei oikeastaan ole kenellekään hyvä, mutta ärsytetyt isoegoiset toimijat usein unohtavat yhteisen hyvän.
Mitä Brusin viimeiseen kappaleeseen tulee, niin pahoin pelkään, että Kreikan tempoilu vie ensin suurempaan romahdukseen ennen kun velkojen leikkaus toteutuu. Ja tämä pitkälti sen takia, ettei kreikkalaiset näytä lainkaan ymmärtävän kuinka isoja ja vaikeita asioita nämä Kreikan tukipaketit ovat poliittisesti myös niiden myöntäjille. Velkojen osittainen anteeksianto, vaikka viisasta olisikin, ei ole kovin houkutteleva tapa pelastaa poliitikkojen uskottavuutta ympäri Eurooppaa. Kreikan pitäisi pystyä tarjoamaan houkuttelevia tekosyitä velkaleikkaukselle, mutta toistaiseksi he ovat pikemminkin retoriikallaan tehneet velkaleikkaukset poliittisesti mahdottomiksi.
Ilmoita asiaton viesti
En oikein näe Syrizan toimia ”kiristämisenä”, pääministeri Tsiprasta pidän toki naivina. Ihan hyväntahtoisestihan he kertoivat haluavansa neuvotella, ja ex-valtiovarainministeri Varoufakis kertoi, mikä on maassa mennyt vikaan, ja miten ohjelmia tulisi muuttaa kasvuystävällisemmiksi, jotta Kreikka voisi edes jotenkin palata takaisin maksukykyiseksi.
Kirjoitin tämän kuitenkin ihan vain sen vuoksi, että jo 2011 kuljetaan megafonilla pitkin Ateenaa ja kerrotaan maan tarvitsevan vallankumousta.
Nyt nuoret kertovat, että heidän elämänsä on ”pilattu”. Se on aika raskasta kuultavaa, paitsi tietysti näille eurojäärille, joille ei ole siunaantunut tippaakaan empatiaa.
Kirjoitin siksi, ettei sitten tule täydellisenä yllätyksenä se, jos poliittinen kriisi äityy täällä niin pahaksi, ettei sitä enää korjatakaan ”demokraattisin keinoin”.
Ilmoita asiaton viesti
Ikuisena optimistina luulen, että seuraavissa vaaleissa maan puolueiden teemoina on se, miten hoitaa ”konkurssipesä” mahdollisimman kivuttomasti ja miten saadaan uusi ”firma” pystyyn niin sukkelaan kuin suinkin.
Vaikea kuvitella, että mikään puolueista seisoisi nykyisten lainaehtojen takana sellaisenaan nuolemassa troikkaa, eritoten jos vaihtoehtona on megafonikaupan raju kasvu ja väkivaltaisuudet. Ei pirulauta ei edes muutaman euron tähden.
Väkivaltaisuudet ja kuolonuhrit …siinä menee mukana paljon muutakin eikä yksin helleenien maassa.
Ilmoita asiaton viesti
”Kreikan kannalta kuitenkin tärkeää olisi vakiinnuttaa talouspolitiikka, luoda jatkuvuutta ja luotettavuutta poliittiseen järjestelmään sekä luoda toimivat neuvotteluasetelmat velkojien suuntaan. Syrizan yksi virheistähän oli se, että kuvittelivat voivansa kukkolla ja kiristää euroalueen keskeisiä toimijoita. Seurauksena tarjottuakin huonompi sopimus. Sopimus joka ei oikeastaan ole kenellekään hyvä, mutta ärsytetyt isoegoiset toimijat usein unohtavat yhteisen hyvän.”
Ei taida istua ihmisjärkeen, että oikeasti joku voi keksiä alkaa pelaamaan valtapeliä eurooppalaisten päättäjien kanssa panoksena Kreikan velkamiljardit, Ukrainan geopoliittinen asema, sekä miljardien energiainvestoinnit Euroopassa.
Tsipras osallistuu tuohon valtapeliin ja voittaakseen velkajärjestelyn Kreikalle, hänen on tehtävä päätöksiä mitkä eivät tule olemaan kansan mieleen. Avukseen hän tarvitsee velkojien painostuksen ja oppositionsa tuen.
Velkojamaissa tiedetään ettei Kreikan velkojen järjestelyltä vältytä jos Ukrainaan halutaan rauha ja maa lännen leiriin. Putin tietää joutuvansa luopumaan Ukrainasta, jos haluaa jo Ukrainassa menettämänsä kaasunputkiston korvattua Kreikan ja muiden EU-maiden kanssa tehtyjen sopimusten mukaisesti.
Kaikissa maissa vastuulliset päättäjät joutuvat pettämään omille äänestäjilleen aiemmin tehdyt lupauksensa ja toimimaan yleistä mielipidettä vastaan, sekä lisäksi taklaamaan omien puolueiden kiivasäänisimmät kiihkoilijat. Kansallisen tason tapahtumia ja rajat ylittävää peliä on viihdyttävää seurata, vaikka lopputuloksen voikin arvata. Kenelläkään ei ole varaa luistaa laaditusta raamisopimuksesta.
Ilmoita asiaton viesti
Vallankumous tarvittaisiin luultavasti meilläkin, ei tämä maan suunta muuten muutu mihinkään. Poliittinen eliittimme ajaa täysin kreikan tietä ja siksi suuntaus tulisi pysäyttää ajoissa kansalaisten toimista.
Ilmoita asiaton viesti
Onko sinulla mitään keinoa vallankumoukseen?
Ilmoita asiaton viesti
Mielenkiintoinen kysymys. Tällä hetkellä minulla ei ole mitään keinoja vallankumoukseen. On selvää ettei äänestämällä voi asioita muuttaa, jos voisi se olisi kielletty jo ajat sitten. Myöskin aseellinen vallankumous on tehty mahdottomaksi, koska valtiolla on totalitarinen valvontakoneisto ja ylivoimainen väkivaltakoneisto.
Ainoa keino muuttaa asioita ja tehdä vallankumous, olisi se että tarpeellinen osa kansasta, eli enemmistö, heräisi vallitsevaan tilanteeseen ja pysäyttäisi yhteiskunnan siihen asti kunnes tarvittavat yhteiskunnalliset muutokset olisi tehty. Uskon että tähän suuntaan ollaan menossa, mutta että kestää vielä useampia vuosikymmeniä, ennenkuin kansalaiset herääävät ja alkavat toimia.
Ilmoita asiaton viesti
Miten heräisivät?
Ilmoita asiaton viesti
Heräisivät vaatimaan Perustuslakituomioistuimen perustamista ja sitä että yksityisiltä liikepankeilta otettaisiin pois oikeus luoda tyhjästä rahaa, ja se oikeus annettaisiin vain valtion omalle keskuspankille.
Samoin kansalaisten tulisi herätä ja alkaa vaatimaan oikeata suoraa demokratiaa. Sitovia kansanäänestyksiä tärkeistä valtiollisista asioista ja puolueiden ryhmäkuriin puuttumista, joka halventaa demokratiaa.
Ehkä puolueet eivät lainkaan ole se elin, jolla valtioita tulisi pyörittää, vaan äänestäjien tulisi saada äänestää ketä tahansa, eikä vain puolueiden asettamia ehdokkaita. Ehkä puolueet pitäisikin purkaa jotta kansalaiset voisivat suoraan äänestää omia ehdokkaitaan?
Uskoisin että jokaisessa kylässä ja kaupunginosassa on henkilöitä joiden paikalliset asukkaat tietävät olevan perillä asioista ja joille he haluaisivat antaa mandaatin ajaa asioitaan. Nyt kun puolueet valitsevat ehdokkaat, eivät kansalaiset tunne ehdokkaita tarpeeksi hyvin, vain sen kuvan minkä valtatiedotusvälineet ehdokkaista antavat.
Kansalaisten tulisi tajuta heidän olevan osa historiaa ja ettei nykyinen systeemi ole läheskään valmis, ja muuttaa systeemiä demokraattisempaan ja oikeudellisempaan suuntaan.
Ilmoita asiaton viesti
Nykyisellä informaatiotekniikalla raha ei enää ole tarpeellinen vaihdon väline. Lopetetaan raha niin valta kumoutuu.
Ilmoita asiaton viesti
Mitä ehdottaisit rahan sijasta vaihtokaupan välineeksi?
Ilmoita asiaton viesti
Ei tarvita mitään välinettä kun kaupat voidaan kirjata suoraan. Tieto välittyy melkein valon nopeudella.
Ilmoita asiaton viesti
”Myrsky on nousemassa.”
Myrskyn seurauksena saattaa olla taas kerran sotilasvallankaappaus.
Ilmoita asiaton viesti
Tätä minäkin pelkään. Se on sääli, jos demokraattisilla työkaluilla ei voida kurssia muuntaa oman äänestäjäkunnan oloja helpottamaan.
Älkööt kukaan sitten ihmetelkö, kun Le Pen, Grillo ja kumppanit keräävät ääniä. Se on ihan puhdas seuraus tästä mielettömyydestä.
Ilmoita asiaton viesti
Sattaa olla, että pian on syytä taas puhua Euroopan hullusta vuodesta vuoden 1848 malliin.
Ilmoita asiaton viesti