Kreikan vaalipeli, osa 2

Kreikan jo toisien ennenakaisten parlamenttivaalien kohdalla kuljetaan maanantaista keskiviikkoon vaiheessa, jossa maan kolmanneksi suurimman puolueen puheenjohtaja saa yrittää kasata maalle hallitusta. Puolue on uusi Panagiotis Lafazanisin Syrizasta irtaantunut Leiki Anotita. Puolueella ei tosin uskota olevan minkäänlaisia mahdollisuuksia saada hallitusta kasaan, mutta Lafazanis käyttänee annetun aikansa täysimääräisesti pyrkien valtaamaan mahdollisimman paljon palstamillimetrejä.

Aiemman Kreikan vaalipelin osan tiimoilta voin katsoa osuneeni oikeaan arvioissani, että väistyvän pääministeri Aleksis Tsiprasin tavoite oli saada vaalit mahdollisimman nopeasti aikaan, jotta hänellä olisi mahdollisuus sementoida kova kannatus. Näinhän tässä näyttäisi käyvän. Tsipras on kaavailemassa uusia vaaleja jo 20.9., mutta Lafazanis on nyt ehdottanut maan presidentti Prokopis Pavlopouloukselle, että vaalit pidettäisiin vasta viikkoa myöhemmin.

 

Leiki Anotitan koostumus

Aiempi katsaukseni oli aikakaudelta, jolloin Leiki Anotitaa ei ollut vielä olemassa. Syrizasta lähti 25 kansanedustajaa. Sen suurimmat nimet ovat Rachil Makri (ex AN.EL ja nyt siis ex-Syriza), pitkään euroeroa ajanut Kostas Lapavitsas ja Leiki Anotitan puoluesihteeriksi noussut Stathis Leoutsakos. Puolueeseen eivät siirtyneet supertähdet Zoi Konstantopoulou, eikä Gianis Varoufakis.

38-vuotiaa Konstantopoulou on Kreikan parlamentin nuorin puhemies. Hän on pahoin riitaantunut Tsiprasin kanssa, ja on mitä ilmeisimmin liittymässä Leiki Anotitan riveihin. Sen sijaan Varoufakis on pyrkinyt tasapainoilemaan uuden puolueen ja ystävänsä Tsiprasin kanssa. On mahdollista, että Varoufakis jättäytyy kokonaan pois politiikasta. Hän on pitänyt avoimena vaihtoehtoa listautua Syrizan riveihin, vaikka ehti ajatuksen jo aiemmin kieltämään. Hän tietänee nyt, miten vaikeaa on yrittää olla kaikkien kaveri.

Leiki Anotitan ohjelmana on purkaa kolmas tukipaketti. Tavoitteisiin pääsemiseksi yhteisvaluutan jäsenyydestä ollaan valmiita luopumaan. Osa jäsenistöstä liputtaa suoraan drakman puolesta. Lafazanis painottaa, että tukiohjelmien lopettaminen oli Syrizan alkuperäinen tavoite tammikuussa.

Saamieni, vahvistamattomien tietojen mukaan Leiki Anotita olisi saamassa 8 prosentin kannatuksen. Editoin jälkeenpäin tekstiä saatuani varmennusta.

Uudet mielipidemittaukset tulleet: Leiki Anontita 4,5 %.

 

Syriza helisemässä

Ilmiömäisen nousun tehneen Syrizan jatko näyttää huteralta. Toki puolueen kannatus on verrattain kovaa aiempien vuosien kannatukseen nähden.

Leiki Anotitan lähtö napsii pois kannatusta, ja mikäli Konstantopoulou siirtyy puolueen riveihin niin se tulisi olemaan Syrizalle valtaisa takaisku. Toisaalta Syrizalla ei ole halua pitää Konstantopouloua enää riveissään.

Syrizasta on irtaantumassa myös toinen ryhmä. Ensi keskiviikkona selviää, eroaako myös ryhmä "53" Syrizasta.

Maan väistyvä sisäministeri Nikos Voutsis ilmoitti, ettei Syrizalla ole "velvollisuutta" tukea kolmatta lainaohjelmaa, jos puolue jää ulos tulevien vaalien jälkeisestä hallituksesta. Tämä on erikoinen kannanotto ottaen huomioon, että Syriza nimenomaan käytti kaiken poliittisen pääomansa runnoakseen väkisin vielä surkeamman sopimuksen (kreikkalaisten kannalta) kuin sen, minkä kansa hylkäsi kansanäänestyksessä selvin numeroin.

Edelliseen kannatusmittaukseen pohjautuen Syrizalla olisi vielä 28 prosentin kannatus, mutta suurin oppositiopuolue Uusi demokratia hönkii niskaan 25 prosentin siivullaan. Uusi demokratia voi jopa nousta maan suurimmaksi puolueeksi ja saada siten parlamentissa 50 lisäpaikkaa. Vaaleissa jaetaan 250 paikkaa 300-henkiseen parlamenttiin ilman lisäpaikkoja.

Tarkistetus mielipidemittauslukemat: Syriza 24 prosenttia, Uusi demokratia 22 prosenttia. (Syriza sai hieman yli 36 prosenttia äänistä tammikuun vaaleissa.)

 

Ylpeys ja kunnia

Täydellisen "kolotoumban" (kuperkeikkamainen voltti) jälkeen Syrizasta on tullut samanlainen puolue kuin esimerkiksi sosialidemokraattisesta Pasokista. Siitä huolimatta Syrizan kannatuksen lasku ei täysin korreloi puolueen täydellistä U-käännöstä.

Syy on se, että moni kreikkalainen pitää Syrizaa pienempänä pahana. Toiseksi puoluetta pidetään sellaisena, joka edes yritti käydä vastarintaan velkojia vastaan. Se hivelee edes hieman täysin maan rakoon murjottujen kreikkalaisten lähes kadonnutta itsetuntoa.

On kuitenkin aika päivittää uusin vaaliennuste, sillä Syrizan lohkeilu horjuttaa puolueen kannatusta entisestään. Sen sijaan Uudella demokratialla on vankempi ja varmempi kannattajajoukkonsa, eikä heillä ole käytännössä varteenotettavia kilpailijoita. Lähin verrokki lienee Itsenäiset kreikkalaiset (AN.EL), joka on vaarassa jäädä kokonaan äänikynnyksen alle. Puolue pysyi Syrizan apupuolueena parlamenttitaipaleen katkeraan loppuun saakka. Puolue läpäisi vaivoin tammikuun vaaleissa äänikynnyksen (3 prosenttia). Pahentunut maahanmuuttokriisi voi vielä siivittää puolueen kannatusta, mutta samoilla apajilla kalastelee myös Uusi demokratia.

Uusin ennusteeni on, että seuraavien vaalien suurimmaksi puolueeksi nousee Uusi demokratia. Se tarvitsee sekä Syrizan, että Joen (to Potami) tuen hallitukseen. Uusi koalitio yrittää punnertaa Kreikan kolmatta tukiohjelmaa. Arvelen taipaleen käyvän vaikeaksi, sillä loppuvuodesta 2015 alkaen uudet säästötoimet alkavat purra. Se lisännee protestiliikettä ja luo paineita hallituskoalitiolle.

Uusi demokratia käyttänee kasvaneen paineen osoittaen syyttävän sormensa kohti Syrizaa, jonka "ansiosta" maalla on suurempi vuori kiivettävänä.

Syrizan "me yritimme kaikkemme" -retoriikka ei auta, vaan vasemmistolainen toivo hyytyy niihin samoihin viiden prosentin lukemiin kuin mistä se ponnistikin. Syrizalla oli aseistuksenaan vain ja ainoastaan ideologia. He eivät suostuneet tarrautumaan työkaluihin, joita heillä oli vielä vuoden alkupuoliskolla. Ne työkalut ovat nyt Leiki Anotitan käsissä.

Vaalien jälkeen mielenkiintoisinta onkin nähdä, miten Leiki Anotitan suorasukaisempi eurovastaisuus puree niin kannatusmittauksissa kuin puolueen organisaation kehittymisessä.

Vielä enemmän mielenkiintoa tähän tulee, jos/kun Kiinan taloussokki osoittautuu pahaksi. Euroalue ei ole yhtä timmissä tikissä valmiina vastaanottamaan uutta kaaosta. Se oli jo hajota Yhdysvalloista lähteneeseen talouskriisiin. Nyt liitokset repeilevät jo valmiiksi.


Muokkaus 28.8.2015 klo 0:25: uusimmat mielipidemittauslukemat lisätty.

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu