Kiina hermostuttaa
Kiinan keskuspankin toimet ovat aiheuttaneet vakavia häiriöitä markkinoille. Syy tähän lienee se, että näihin toimiin on ryhdytty siitä huolimatta, että Kiinan osakemarkkinoille näytti muodostuvan vuoden alussa ihan puhdas ja perinteinen osakkeiden arvostuskupla. Niistä "kuuluukin" päästä ilmat pihalle.
Sen sijaan, että Kiinan keskuspankki olisi antanut vain turhan ilman päästä pois osakkeista, se onkin tehnyt kaikenlaisia kevätjuhlaliikkeitä. Kiina on mm. devalvoinut juaniaan, kieltänyt lyhyeksimyyntiä, estänyt pörssilistautumisia, kieltänyt valtio-omisteisia rahastoja myymästä osakkeita, leikannut korkoja, höllentänyt pankkien varantovaatimuksia ja tukenut osakeostoja.
Tämä kaikki on tullut maksamaan satoja miljardeja dollareita (USD). Lopputulos on se, että markkinat ovat paljon alemmalla tasolla kuin ennen näitä kaikkia toimia.
Suurin kysymys silloin onkin, että mitä Kiinan keskuspankki tietää, mitä markkinat eivät tiedä? Kun markkinoilla on ajateltu kyseessä olevan puhdas korjausliike, on paniikki iskenyt keskushallintoon. Tämä voi olla hyvinkin hermoilun taustalla.
Kiinan raportoimia lukuja on arveltu olevan kaunisteltuja jo pidemmän aikaa. Kaikki luvut eivät ole yhtä helposti manipuloitavissa. Eniten epäillään Kiinan talouskasvulukuja. Jos ne ovat alemmat kuin mitä hulppeat investointimäärät kertovat niin investointien tuotto putoaa. Silloin putoavat investoinnitkin.
Ja edelleen, jos investoinnit putoavat niin Kiina voi heittää hyvästit ajatukselleen siirtyä kulutusyhteiskuntaan, koska investointien tuoma ostovoima katoaa. Silloin katoaa se kulutuskysyntäkin. Toisin sanoen, Kiinan talousstrategia olisi täysin metsässä.
Deflatoriset voimat voivat vahvistua. Kun vielä muutama kuukausi sitten Yhdysvaltain keskuspankin arveltiin nostavan ohjauskorkoaan, niin nyt suursijoittajien näkemys alkaa olla pikemminkin se, että koronnostojen sijaan Federal Reserve alkaa tahkomaan lisää määrällistä kevennystä. Siis elvytystä.
Nyt voitte sitten miettiä, mitä Kiinan rytinä tarkottaisi euroalueelle ja sen näkymille.
Tämä teksti ei sisällä sijoitussuosituksia, vaan on tarkoitettu puhtaasti pohdiskeluun.
Taloutta on paisuteltu Kiinassa hirvittävällä valtion ohjauksella ja keinottelulla. Nyt kun totuus alkaa paljastua ryhdytään kepulikonsteihin. Säännöstellään rahaliikennettä keskushallinnon toimesta, rajoitetaan pörssikauppaa ja sitten vielä devalvoidaan valuuttaa joka ei edes ole vapaasti vaihdettava valuutta.
Nyt koettu kurssiromahdus voi hyvinkin olla alkusoittoa kehityskululle, jonka myötä Kiinasta tulee normaali kansantalous.
Kiinan edelleenkin kovien kasvulukujen taakse kätkeytyy mittavia rakenteellisia ongelmia. Julkisesti myös epäillään, että Kiina on muutellut talouslukuja ”sopiviksi”.
Julkinen sektori on tehoton ja korruptoitunut, yrityssektori on puutteellisesti säännelty ja suojamuurien ympäröimä, infrastruktuuri on huonossa kunnossa ja koulutus- ja terveydenhuoltojärjestelmät kipeästi uudistusten tarpeessa.
Markkinat kertovat meille, että juhlat ovat ohi. Jotkut täällä ovat olleet varmoja, että yuan syrjäyttää dollarin maailman johtavaksi valuutaksi. BRICS maiden veturi alkaa pahasti yskiä. Muut ovat Intiaa lukuunottamatta olleetkin taloudellisessa syöksyssä.
Ilmoita asiaton viesti
Kiinan yskimistä on pohdittu myös Taloussanomissa:
http://www.taloussanomat.fi/jan-hurri/2015/08/26/n…
Aamulla (Kiinan aamua) Shanghai Composite kävi jo hipomassa 2850 pistettä, mutta lounastauon jälkeen tullut nousua. Mitähän keskuspankki on nyt keksinyt?
Ilmoita asiaton viesti
Kiina elää kapitalismia ja siihen kuuluu syklit siellä ihan niinkuin missä muualla tahansa. Nousun, pitkänkin, jälkeen tulee lasku. Ihan samoin niinkuin kaikkailla muuallakin keskuspankit ja valtion elimet pyrkivät helpottamaan uuden nousun alkamista. Kiinassa ei siis ole tapahtunut mitään tavatonta, siis sellaista mitä ei muutenkin koettaisi tässä meidän talousjärjestelmässämme.
Älämölökin sen ympärillä on tuttua ja turvallista. Kaikki kapitalismin luonteeseen kuuluvat ongelmat selitetään muiden viaksi ja halutaan korjaukseksi sitä samaa joka ongelmat aiheutti.
Meno on siis niinkuin Waltarin kuvaamassa muinaisessa Egyptissä: rikkaat tulevat entistä rikkaammiksi, köyhät köyhemmiksi ja kadunkulmissa soi Syyrian rämisevä musiikki.
Ilmoita asiaton viesti
Huomasin, etten ilmaissut avauksessani riittävän hyvin sitä, miten lyhyessä aikaa tämä osakekupla muodostui. Vuoden alussa kurssit kiisivät likimain pystysuoraan ylös, ja nyt tullaan se matka alas. Viimeisen 12 kuukauden jaksolta osakkeet ovat rutkasti silti kalliimpia.
Mikä siis on hätänä?
Ilmoita asiaton viesti
Enpä olisi kymmenen vuotta sitten uskonut, että jonain päivänä harmittelen Kiinan pörssiromahdusta. Kiinan nousu länsimaiden rinnalle ja ohi tuntui kurjistavan teollisuuden Suomessa ja vievän kaiken bisneksen kaukoitään.
Muistin onneksi vanhan neuvon: jos et voi voittaa heitä, liity heihin. Tein työtä käskettyä, ja satsasin kiinalaisiin rahasto-osuuksiin. Tästä lähtien Kiinan pärjääminen sataisi minun laariini!
Sitten tuli kesä 2015… puhuttaisko hei välillä jostain mukavammasta aiheesta?
Ilmoita asiaton viesti
Tehdään niin: kun kerran finanssikriisi oli repiä euron kappaleiksi, ja tähän kriisiin euroalue lähti yksistä olosuhteista. Nyt jos tässä on samanlainen (tai eräiden arvioiden mukaan useita kertoja pahempi) paukku niin kestääkö euroalue tätä, kun sen tila on jo valmiiksi surkea.
Tuskin kestää, vaan euro hajoaa. 🙂
Eikös piristänytkin kummasti?
Ilmoita asiaton viesti
Kiina alkaa luonnonlain mukaan muuttua investointipainoisesta kohti kulutuspainoista taloutta.
Erotuksena moneen muuhun maahan Kiinalla on massiivinen valuuttavaranto, joten kulutuksen nopeallekin kasvulle on tilaa. Mutta miten lisätä kulutuskysyntää, jotta rakennuksilta vapautuvaa väkeä työllistyy palveluihin? Annetaan palkkojen nousta? Vai kiihdytettäisiinkö valtion varoin infrastruktuurin kehittämistä? Vaiko mitä?
Grynderit ovat rakentaneet kokonaisia kaupunkeja velkarahalla, talot ovat tyhjiä. Valtavat terästehtaat joutuvat dumppamaan tuotantoaan pitkin maailmaa tappiolla. Investointi- ja pörssikuplavelat ovat jäämässä hoitamatta. Pystyvätkö byrokraatit purkamaan pommeja ja kuplia siinä tahdissa kun ne pyrkivät räjähtämään?
Kiinan draghit yrittävät lievittää oireita pumppaamalla lisää rahaa systeemiin. Tämä ei Kiinassakaan auta, on aloitettava suuret velkajärjestelyt ja pankkisaneeraukset. Sitten se isompi kysymys kulutusyhteiskunnasta: keskusjohdosta ei ole julkisuuteen tullut mitään indikaatioita, miten muutos aiotaan hoitaa.
MM-kisaa isompi mittelö. Vaikka se on Kiinan kotimainen, saavat muutkin nuhaa, kun Kiina aivastaa. Hermostuttaa siis.
Ilmoita asiaton viesti
Eköhän se Kiinan talous kohta romahda kun alkoivat tyhmät devalvoida 😉
Ilmoita asiaton viesti