Kiina hermostuttaa

Kiinan keskuspankin toimet ovat aiheuttaneet vakavia häiriöitä markkinoille. Syy tähän lienee se, että näihin toimiin on ryhdytty siitä huolimatta, että Kiinan osakemarkkinoille näytti muodostuvan vuoden alussa ihan puhdas ja perinteinen osakkeiden arvostuskupla. Niistä "kuuluukin" päästä ilmat pihalle.

Sen sijaan, että Kiinan keskuspankki olisi antanut vain turhan ilman päästä pois osakkeista, se onkin tehnyt kaikenlaisia kevätjuhlaliikkeitä. Kiina on mm. devalvoinut juaniaan, kieltänyt lyhyeksimyyntiä, estänyt pörssilistautumisia, kieltänyt valtio-omisteisia rahastoja myymästä osakkeita, leikannut korkoja, höllentänyt pankkien varantovaatimuksia ja tukenut osakeostoja.

Tämä kaikki on tullut maksamaan satoja miljardeja dollareita (USD). Lopputulos on se, että markkinat ovat paljon alemmalla tasolla kuin ennen näitä kaikkia toimia.

Suurin kysymys silloin onkin, että mitä Kiinan keskuspankki tietää, mitä markkinat eivät tiedä? Kun markkinoilla on ajateltu kyseessä olevan puhdas korjausliike, on paniikki iskenyt keskushallintoon. Tämä voi olla hyvinkin hermoilun taustalla.

Kiinan raportoimia lukuja on arveltu olevan kaunisteltuja jo pidemmän aikaa. Kaikki luvut eivät ole yhtä helposti manipuloitavissa. Eniten epäillään Kiinan talouskasvulukuja. Jos ne ovat alemmat kuin mitä hulppeat investointimäärät kertovat niin investointien tuotto putoaa. Silloin putoavat investoinnitkin.

Ja edelleen, jos investoinnit putoavat niin Kiina voi heittää hyvästit ajatukselleen siirtyä kulutusyhteiskuntaan, koska investointien tuoma ostovoima katoaa. Silloin katoaa se kulutuskysyntäkin. Toisin sanoen, Kiinan talousstrategia olisi täysin metsässä.

Deflatoriset voimat voivat vahvistua. Kun vielä muutama kuukausi sitten Yhdysvaltain keskuspankin arveltiin nostavan ohjauskorkoaan, niin nyt suursijoittajien näkemys alkaa olla pikemminkin se, että koronnostojen sijaan Federal Reserve alkaa tahkomaan lisää määrällistä kevennystä. Siis elvytystä.

Nyt voitte sitten miettiä, mitä Kiinan rytinä tarkottaisi euroalueelle ja sen näkymille.

Tämä teksti ei sisällä sijoitussuosituksia, vaan on tarkoitettu puhtaasti pohdiskeluun.

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu