Nopeasti ylös, vielä nopeammin alas

Viikonlopun aikana Kreikassa saatiin ensimmäiset laajemmin hyväksytyt mielipidemittaukset sen jälkeen, kun väistynyt pääministeri Aleksis Tsipras ilmoitti uusista ennenaikaisista parlamenttivaaleista. Uusimmat mittaukset on kattavammin esitelty kreikaksi Naftemporikin sivuilla. Suppeampi englanninkielinen katsaus esiintyy Kathimerinin verkkosivuilla.

 

Runsaasti liikehdintää gallupeissa

Useista eri mittaustuloksista huolimatta näissä näkyy selkeä trendi: vasemmistoradikaalinen Syriza on menettänyt julmetusti kannatustaan. Kun puolue nautti vielä hieman yli 30 prosentin gallup-lukemia ennen kolmannen tukipaketin hyväksyntää, on lukemat painuneet osapuilleen 10 prosenttiyksikköä. Tammikuun ennenaikaisissa parlamenttivaaleissa Syriza sai napattua hieman yli 36 prosentin äänisaaliin.

Kannatuksen lasku on hajaantunut useaan eri suuntaan. Osa on siirtynyt "vanhoille tukipakettipuolueille" Uudelle demokratialle ja sosialidemokraattiselle Pasokille. Lisäksi drakmaan paluuta tavoitteleva Panagiotis Lafazanisin Kansan yhtenäisyys kerää hieman yli äänikynnyksen lukemat. Nämä n. 4 prosentin kannatukset ovat suoraan pois Syrizalta, sillä puolue lohkesi nimenomaisesti Syrizasta.

Epävarmojen äänestäjien osuus on noin 15 prosentissa. Mielenkiintoinen yksityiskohta on myös Keskustalaisten liiton nousu yli 3 prosentin äänikynnyksen. Sen sijaan hallituksessa pysytelleet Itsenäiset kreikkalaiset ovat todennäköisesti jäämässä äänikynnyksen alle. Itsenäisten kreikkalaisten kakkostähtenä pidetty kansanedustaja-komedianäyttelijä Pavlos Haikalis on keskellä offshore-yhtiökohua.

Mielipidemittauksissa ei näkynyt vielä parlamentin puhmies Zoi Konstantopouloun viimeisimpiä liikkeitä. Konstantopoulou pitää tiiviit välit Lafazanisin puolueeseen. Konstantopoulou voi perustaa omankin puolueensa. Hän tiedottaa asiasta myöhemmin maanantaina.

 

Kosmeettisia muutoksia

Syrizan puheenjohtaja Tsipras on toistaiseksi kieltäytynyt yhteistyöstä "vanhojen puolueiden" kanssa. Sellaisena hän pitää jopa melko tuoretta Joki-puoluetta. Tsipras pyrkinee ilmaisemaan sen, että hänen puolue voittaa joka tapauksessa vaalit, ja saa 50 lisäpaikkaa parlamenttiin.

Tällöin kreikkalaiset voisivat varmistaa toimintakykyisen hallituksen keskittämällä äänet Syrizalle. Tsipras on yhä suosituin pääministeriehdokas, mutta Uuden demokratian Evangelos Meimarakis ei ole kaukana hänen takanaan. Uuden demokratian kannattajakunta on melko lailla vakaampaa kuin Tsiprasin Syrizan kannattajajoukko.

Tsipras joutunee kuitenkin myöntymään hallitusyhteistyöhön muiden tukipakettimyönteisten puolueiden kanssa. Näitä ovat Uusi demokratia, Pasok ja Joki.

Pasok on ilmoittanut vaaliliitosta silloisen pääministeri Antonis Samaraksen hallituksesta ulos kävelleen Dimarin kanssa. Dimar lähti aikanaan hallituksesta, kun säästöohjelmien vuoksi valtiollinen tv-yhtiö ERT lakkautettiin. ERT on sittemmin pystytetty uudelleen Tsiprasin aikana. Dimar putosi äänikynnyksen alle tammikuun vaaleissa.

Hurjista kannatuskyselytuloksien muutoksista huolimatta Kreikkaan tulee todennäköisesti säästöohjelmia puoltava hallitus. Tsiprasilla ei ole käytännössä varaa järjestyttää uusia vaaleja tuloksettomien hallitusneuvottelujen vuoksi, sillä yhä uudet vaalit nakertavat melkoisella varmuudella Syrizan kannatusta lisää.

Meimarakis on taas esiintynyt sovittelevammin. Hänen mukaansa Kreikalle olisi tärkeintä saada aikaan hallitus, joka kykenee yhteistyöhön Euroopan kanssa. Tämä tarkoittaa hänen mukaansa samalla sitä, että Kreikan nostaminen jaloilleen olisi mahdollista.

 

Kampanjoista voi tulla mielenkiintoiset

Vaalikampanjat lähtevät toden teolla käyntiin, sillä aikaa vaaleihin on vajaat kolme viikkoa. Erityistä mielenkiintoa nostattaa rajut vaihtelut kannatusmittauksissa. Ne tuovat oman mausteensa.

Erityisen kärkästä linjaa pitänee Lafazanis ja Konstantopoulou. Nähtäväksi jää se, miten paljon he keskittyvät omiin ohjelmiinsa. Helpompi kampanja kun olisi tarjolla: kritisoida entistä puoluetta linjanmuutoksesta.

Lisäksi kampanjoissa taistellaan rajusti epävarmojen äänistä. Tammikuun vaalien tuloksen pohjalta osoittautuikin, että tukiohjelmia kannattaakin noin 250 kansanedustajaa 300-henkisestä parlamentista. Lafazanisin perustaman puolueen mukaan Kreikan parlamentissa oli peräti viisi erilaista vasemmistopuoluetta (KKE, Syriza, Pasok, Joki ja Kansan yhtenäisyys).

Lukuisat vasemmistopuolueet ja vankka tuki leikkauspolitiikalle on melko omalaatuinen yhdistelmä kaiken kaikkiaan. Ja juuri tällaisten omalaatuisten piirteiden vuoksi Kreikan politiikka on todella mielenkiintoista seurattavaa.


Lisäys 31.8.2015 klo. 21:20: Zoi Konstantopoulou päätti lähteä tukemaan Lafazanisin Leiki Enotitaa (Kansan yhtenäisyys), mikä ei suuresti yllättänyt.

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.
Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu