Euroopan kaksi kolossaalista virhettä

Eurooppaa runtelee nyt kaksi yhtäaikaista kriisiä: talouskriisi yhteisvaluutan vuoksi, sekä siirtolaiskriisi Schengenin sopimuksen vuoksi. Molemmat arkkitehtuurit tehtiin puhtaasti ideologisten hallusinaatioiden varassa. Yhteisvaluutta euro tiedettiin sudeksi jo ennen syntymäänsä. Sen sijaan Schengenin tuomia ongelmia ei osattu varmastikaan aavistaa. Schengeniin kuuluu olennaisena osana ns. Dublinin sopimus. Euroopan kolossaalisesta virheestä kirjoitin taannoin. Se osa käsitteli yhteisvaluutan tuomia talousongelmia. Sen voit lukea tästä linkistä.

 

Schengen ja Dublin

Schengen on usean eurooppalaisen maan sopima vapaan liikkumisen sopimus. Kaikki EU-maat eivät kuulu sopimuksen piiriin, mutta sopimuksessa on myös EU:n ulkopuolisia maita. Schengenin sopimus tarkoittaa, että sopimuksen alaisista maista voi liikkua toiseen sopimusmaahan ilman passia tai viisumia.

Tämä asettaa omat vaatimuksensa sopimusalueen ulkorajoille. Schengeniä voi ajatella kuten useampaa valtiota, ajatellaan esimerkiksi Yhdysvaltoja. Sen osavaltiot ovat käytännössä samanlaisia "Schengen-maita". Osavaltiosta toiseen siirtyminen ei ole monimutkainen prosessi.

Mutta Yhdysvallat vartioi ulkorajojaan – ja mikä oleellisinta – keskitetysti. Yhdysvaltain ulkopuolelta tulevat rekisteröidään. Kuka turistiksi, kuka työviisumin ("Green card") saaneena ja kuka turvapaikkaa hakevana. Tulija rekisteröidään heti saapumisesta, eikä niin, että laskeuduttuaan JFK:n kentälle tulija voisi hortoilla ilman tarkastusta vaikkapa Idahoon asti, missä hän kertoo viranomaisille, missä aikeissa hän nyt on Yhdysvalloissa.

Tätä ulkorajojen kontrollia varten solmittiin Dublinin sopimus. Sopimuksessa määritellään, että sopimusalueen ulkopuolelta tuleva henkilö rekisteröidään aivan samalla tavalla kuin Yhdysvaltoihin tuleva henkilö. Turistina aikaa voi viettää niin kauan kuin omat rahat riittävät. Turistilla ei ole työlupaa tai oikeutta sosiaaliturvaan. Esimerkiksi lottopotin voittanut voi kuluttaa rahojaan mielin määrin Schengenin alueella. Se on eurooppalaisesta näkökulmasta jopa suotavaa.

Turvapaikkaa anovat rekisteröidään Dublinin sopimuksen mukaan samalla tavalla heti saapumisesta Schengenin alueelle.

 

Ideologia ei kohtaa todellisuutta

Yhteisvaluutta euroa tulee katsoa puhtaasti ideologisin perustein kasatuksi omituiseksi viritelmäksi. Se on kuin putkiasentaja, jolta on viety työkalupakki pois. Euromaa luovuttaa rahapolitiikkansa, sekä valuuttansa ja sen luontioikeudet pois. Samalla jäsenmaan vastuu finanssipolitiikasta jää sen omille harteille.

Euron järkyttävästä suunnitteluvirheestä on tullut kirjoitettua miltei maailman sivu, ja kirjoitusarkistostani löytyy varmasti lisää aineistoa kysymykseen kuin kysymykseen.

Oleellista on huomata, että ideologinen rahaliitto ei ole kestävä ilman todellisuuteen perustuvia työkaluja. Samaa voimme sanoa Schengenistä.

Toisin kuin yhteisvaluutan virheet, Schengenin karmeat suunnitteluvirheet jäivät enimmäkseen piiloon. Nyt ihmistulvan keskellä painivissa Schengen-maissa oli Dublinin sopimusta laadittaessa 1990-luvulla varsin tyyntä maahantulon saralla. Tällaista ihmisvyöryä ei toisin sanoen osattu nähdä.

Samalla tavalla kuin yhteisvaluutan säännöissä, keskeinen järjestelmä ylläpitää Schengeniä uupui täysin. Samalla tavalla kuin jokainen euromaa vastasi omasta finanssipolitiikastaan, myös Schengen-maat joutuvat vastaamaan tulijoista. Schengen-alueella ei ole keskitettyä minimaalista ulkorajan valvontaa (Frontex) lukuunottamatta resursseja jaettavaksi nyt nähdyn ihmismäärien rekisteröinnissä. Järjestelmässä ei ole myöskään esimerkiksi ohjattua kuljetusmahdollisuutta toiseen Schengen-maahan suorittamaan rekisteröintiä, vaikka sitten toisen maan nimissä vain välttääkseen joidenkin tarkistuspisteiden ruuhkautumista.

 

Kädet pystyyn

Euron ja Schengenin välillä on toki keskeisten rakennusvirheiden lisäksi erojakin. Euroopan keskuspankki EKP pystyi rauhoittamaan sijoittajapiirit lupailemalla niille rekkalasteittain rahaa. Tavallisen eurooppalaisen näkökulmasta tilanne ei ole oleellisesti kuitenkaan parantunut. Vaaditut leikkaustoimet puristavat yhä ankarasti muutamia jäsenmaita.

Schengenin kohdalla ei ole vastaavaa taikuria repimässä kaniineja hatustaan. Nyt onkin kyse ihmisistä, joille ei voidakaan kirjoittaa bittejä luomaan illuusioita siitä, että kaikki on hyvin. Ihmiset tarvitsevat kuitenkin vettä, ravintoa, tietyn termisen ympäristön, hygienian jne. Niitä ei voida tietokoneella kirjoittaa bitteinä.

Ilman EKP:n ja euromaiden räikeitä sopimusrikkomuksia yhteisvaluutta olisi jo tuusannuuskana. Nyt samanlaiset sopimusrikkomukset on nähty Schengen-alueella, kun Dublinin sopimus on lähes yksinomaan kuollut kirjain. Turun Sanomat uutisoi, että Suomeen tulee Ruotsista turvapaikanhakijoita satoja päivittäin.

Ruotsi kuuluu Schengen-maihin, eli myös Dublinin sopimuksen piiriin. Suomen tulisi tällöin palauttaa rekisteröimättömät saapujat takaisin Ruotsiin, koska turvapaikkaa hakevien tulee hakea turvapaikkaa siitä ensimmäisestä Schengen-maasta, johon turvapaikkaa hakeva saapuu. Jos Ruotsilla on tietoa siitä, että kyseinen turvapaikanhakija on tullut jostain muusta Schengen-maasta, tulisi Ruotsin palauttaa turvapaikkaa anova tähän kyseiseen maahan jne.

Se, mitä nyt oikeasti tapahtuu, on ideologisen illuusion vuoksi rikkoutunut sopimuskupla. Laiton ihmisryntäys Kreikan saarille tulee lailliseksi, jos tulijat anovat turvapaikkaa Kreikasta. Tulee kuitenkin tiedostaa, ettei tarkoituksellisesti taloutta murjomaan joutunut Kreikka pysty ikipäivänä suoriutumaan taakastaan.

– Jos meidän kulttuurimme ei tätä kestä, niin sitten se ei kestä, totesi europarlamentaarikko Petri Sarvamaa (kok.)

Sarvamaan kommentti kuullostaa ainakin minun korvissani perin lakoniselta antautumiselta. Kädet on nostettu pystyyn.

Lausuiko hän Suomen kuuluisat viimeiset sanat?

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu