Leikittäiskö markkinataloutta?

Nyt, kun turvapaikanhakijoiden motiiveiksi on paljastunut yksinkertaisesti raha, niin voisimme heille opettaa ihan suoraan markkinataloutta. Osalle heistä rikolliset ihmissalakuljettajat ovat kirkkain silmin valehdelleet Suomen oloista ja käytännöistä. Mutta eipä toistuvista – ja mielestäni ihan aiheellisista – kansalaisten kannanotoista tähän rikollispuuhaan olla päättäjien tasolta juuri puututtu. Joitakin yksittäisiä salakuljettajia on saatu haaviin.

Lähdin miettimään mallia, miten opettaa rahanhimoisille turvapaikanhakijoille markkinataloutta. Sitten muistin, miten me opetamme omaa nuorisoamme. Näiden opiskellessa – siis investoidessa meidän kaikkien tulevaisuuteen – yhteiskuntamme tarjoaa pienimuotoisen rahallisen kannustimen. Harvalle se on kuitenkaan tarpeeksi, koska majoitus ja ruoka ei kuulu tarjonnan piiriin. Ne pitää ostaa.

Loput tarvittavat rahat hankitaan likimain markkinaehtoisella luotolla. Tähän moni opiskelija on käytännönkin syistä pakotettu.

Mutta koska rahalle persot turvapaikanhakijat ovat väittämien mukaan korkeasti koulutettuja, Lieksassa oli esimerkiksi koneinsinöörejä, niin heidän osalta yksityinen rahoitus on varmastikin kiinnostunut tuottoa hakiessaan. Siksi he eivät tarvitse, saati edes kaipaa lantin lanttia yhteiskunnaltamme. Eivät ne muutkaan avut ole liiemmin kelvanneet, sano.

Järjestelmäämme tulee muuttaa niin, että he todistettuaan henkilöllisyytensä voisivat hakea markkinaehtoista luottoa, ja muu rahallinen tuki on poissa. Sitä varmasti korkeasti koulutetuille järjestyy. Turvapaikanhakuprosessihan on väliaikainen tila, ennen kuin nämä ovat takomassa euroja huippupaikoilla ja -palkoilla.

Mikäli taas yksityisiä rahoitusalan yrityksiä ei hirveästi kiehdo ajatus rahoittamisesta, voidaan miettiä, miksi se olisi järkevää yhteiskunnankaan kukkarosta rahoittaa?

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu