Kuka ohjasi äänestysvalintaasi?
Sydämeni vuotaa verta. Olkoonkin, että "raukkamaisesti pakenin" Etelä-Eurooppaan, ja jätin teidät likimain tyhjän päälle. Tein sen, koska uskoin itse omiin ennusmerkkeihini. Tein, kuten neuvoin. Ketä sinä kuuntelit?
Kuuntelitko Jussi Halla-ahoa paasaamassa aikoinaan maahanmuuttovyörystä? Kuuntelitko minua selostaessani melko seikkaperäisesti, että yhteisvaluutta euro on tuhoonsa tuomittu?
Se, mikä yhdistää europarlamentaarikko Halla-ahoa, minua ja erityisesti Juhani Huopaista on se, että me näimme tämän murheen etukäteen.
Mitä on siis tapahtunut?
Miljoona siirtolaista on tullut Eurooppaan. Schengen-sopimuksen vuoksi tulijoiden on helppo puikkelehtia sopimusmaasta toiseen.
Tiettäköön selväksi: en kaipaa yhtä ainoaa raiskausta Suomeen, enkä muuallekaan. Jotkut suomalaiset perheet ovat kriisitilassa, koska heidän tytärtään kohtaan on tehty rikoksia. Sellaistenkin ihmisten toimesta, joilla ei pitäisi olla mitään asiaa Suomessa. Yhdessä "tapahtumassa" pilataan monta elämää. Poliisi puhuu "yliedustuksesta" raiskaustilastoissa.
Eurosta
Muistan saaneeni vastauksen kommenttiini tällä palstalla nimimerkiltä "Timo L" ystävänpäivänä (14.2.) vuonna 2012 jonkun kolmannen osapuolen blogiin täällä Puheenvuorossa.
Timo L olisi ollut tuolloin valmis lyömään vetoa – kommenttiinsa nojaten – kanssani siitä, että "Suomen nousu jatkuu entiseen malliin".
Valitettavasti nimimerkkipolitiikka poisti ko. henkilön. Ehkä hän lukee tätä blogia huomattuaan, että Suomi on pakittanut vuosina 2012-14. Lasku jatkunee tänäkin vuonna, vain ihme loppuvuodesta voisi meidät pelastaa.
Taloustutkimuksen kyselyssä yhteisvaluutta euron kannatus on selvästi laskenut. Nyt jopa useampi suomalainen arvioi, että taloustilanteemme ei olisi näin paha, jos emme olisi yhteisvaluutassa. Heitä on enemmän kuin niitä, että yhteisvaluutta on avannut meille hunajapurkit.
Euroa ei voi enää järkiperäisesti perustella taloudellisin syin. Ne, joiden mielestä asia on turvallisuuspoliittinen, kehottaisin hylkäämään euron (se on raha, ei pommikone) – ja keskittymään vaikka sotilasliitto Naton kysymykseen. Se on mielestäni enemmän turvallisuuspoliittinen kysymys.
Niille, jotka tosissaan uskovat, että Venäjälle euroton Suomi on vain suupala, toivon, ettei tuontifolio pääse Tokmannilta loppumaan. Sitä tarvitsette päähineidenne tekoon.
Ei, tämä ei ollut "encore". Tämä oli teille pohdittavaksi. Olette sitten minkä tahansa puolueen kannattajia, niin teidän tulisi vaatia näissä Euroopan asioissa linjoja kukin omalta puolueeltanne. Teen sitä samaa duunia ruohonjuuritasolla oman puolueeni (ps.) kanssa.
Ja eritoten, jos eurohistoria kiinnostaa, niin paiskatkaa vaikka yksityisviestiä (e-mail, FB) niin pyrin vastaamaan kollektiivisesti kiperiin yhteisvaluuttakysymyksiin tämän alustan ulkopuolella ja halutessa anonyymisti.
Nyt on aika pohtia. Toden teolla.
Teretuloa takaisin pitkän tauon jälkeen. Kaipailinkin Susijumalan kirjoituksia.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä oli noin parin kuukauden ”summaus” – ei mikään paluu.
Europuuro on toki kuplinut yli jo useamman vuoden.
En ole ”palaamassa”, vaan lähinnä muistuttamassa porukoita siitä, että ketkä ovat asiat nähneet seikkaperäisestikin ennalta (esim. Suomen talous eurohumpassa) – ja että mahdollisimman moni pohtii toden teolla sitä, kelle äänensä antaa.
Antakaa fiksuille (en kuulu näihin) ne äänet. 🙂 Ravistelkaa asiasta sukulaisianne. Keskittykää faktoihin.
”Ei mulla muuta”.
Ilmoita asiaton viesti
nin eihän ongelma ole euro vaan uusliberaali talouspolitiikka. jos suomella ois oma markka mut sitä käytettäs kuten nyt euroa, ei se tilannetta yhtään korjaisi.
toisaalta oma markka pakottas aikaa myöten hallituksen käyttäytymään järkevämmin eli sillä olisi se etu ettei sekoilua viimeiseen mieheen ja yritykseen voisi jatkaa.
toi nykynen pakolaisvyöry o pientä verrattuna siihen mitä tulee jahka ilmastonmuutos alkaa oikeasti vaikuttaa. siihen ei tarvita mitään kummoistakaan näkijää, pelkkä yhteenlaskutaito riittää.
mua kiinnostas nähdä mitä halla aho meinaa tehdä sen ehkäisemiseksi ja miks se ei irakin sotaa vastaan marssinut miekkarissa, silloinhan tuo nykyinen sekasorto luotiin.
Ilmoita asiaton viesti
Jos ”oma markka” = ”vahvan markan politiikka”, niin meitä ei pelastaisi se kolmantena päivänä kuolleistakaan noussut, eikä hänen isänsä.
Jos ymmärtää, että ne sarjadevalvaatiot olivat tulonsiirtoja julkiselta sektorilta (joka kakkua syö) vientifirmoille (jotka kakkuamme tekivät) niin aletaan olla asian ytimessä.
Emme ”osanneet elää” eurossa. Tuolla alempana on klippi linkattuna (se the classico); jossa huomataan, että pääministeri P. Lipponen totesi Suomen vaativan ”joustavuutta työmarkkinoihin”.
Ei tehty mitään. Elettiin kuin markka-aikana. Nyt on ne ongelmat sitten edessä.
Ilmoita asiaton viesti
Toisen kappaleen voisi sanoa niinkin, että työntekijät ja muut (pienemmät) yritykset rahoittivat vientisektoria.
Onhan meilläkin harmaa talous tuonut joustavuutta työmarkkinoihin. Kohta varmaan opitaan korruptiopelikin kunnolla. Verokikkailu onkin jo osalla hyvin hallussa.
Ilmoita asiaton viesti
Sormea voisi heristää herroille Paavo Lipponen ja Sauli Niinistö, mutta tehtyä ei saa enää tekemättömäksi. Turha on kuitenkin päätöken läpi runnoneiden tuolloisten kansanedustajien olla jälkiviisaita, sillä heitä kyllä varoitettiin vakavasti monilta suunnilta.
Ilmoita asiaton viesti
Heitä varoitettiin ETUKÄTEEN. Nykyisiä päättäjiämme vasten voi ladota osapuilleen kaikki talouden tunnusluvut – ja kysyä, jotta kannattiko? Josko lähdetään menemään?
Ilmoita asiaton viesti
”Kuka ohjasi äänestysvalintaasi?”
– Ei kukaan yksin, mutta porukalla ainakin Jyrki Katainen ja Alexander Stubb työntäen samaan suuntaan johon Timo Soini ja Jari Lindström vetivät. Ilmankos jälleen hölmistyneenä (tällä kertaa) persuäänestäjänä hämmästelen, kuinka poliitikkojen vaikutus politiikkaan on yhtä suuri kuin meteorologin vaikutus säätilaan.
Ilmoita asiaton viesti
Siksi kirjoitin, että nyt on aika pohtia. Se on aika äänestäjien kuin puolueidenkin osalta.
Äänestysaktiivisuus pitää saada Suomessa ensin kuntoon. Jos 80 prosenttia antaisi äänensä (äänioikeutetuista) kaikissa vaaleissa niin se ”mussutus” jäisi vähemmälle.
Suomea uhkaa syyskuun 1992 kohtalo, jos tällä tavoin menemme puolueuskollisina vähät välittäen siitä, millaista politiikkaa nämä ajavat Euroopassa (ja älä edes naurata MEP-vaikutusvallalla, kun SUOMEA kohtaa epäsymmetriset kriisit).
http://bruegel.org/2015/12/finland-and-asymmetric-…
Ilmoita asiaton viesti
”ja keskittymään vaikka sotilasliitto Naton kysymykseen. Se on mielestäni enemmän turvallisuuspoliittinen kysymys.”
Tämä herättää kysymyksen. Onko Henkka samoilla linjoilla tässäkin puolueen johdon kanssa ? Eli natoon ja sotimaan kiireellä…….
Ilmoita asiaton viesti
Missä Natolla on sota.
Ilmoita asiaton viesti
Mielestäni nato on sekaantunut Afganistanin, Irakin&Syyrian rähinöihin sekä Ukrainan mittelöön, vaikkakin yksittäisten jäsenmaiden toimeesta.
Tähän lisäksi voisi heittää annetun tiedon ilmatilojen sulkemisen EU:n ja Turkin alueella sekä taloussodaksi luokiteltavan Venäjän saarron.
Ilmoita asiaton viesti
Mielestäni EU on sekaantunut Afganistanin, Irakin&Syyrian, Libyan, Malin rähinöihin sekä Ukrainan mittelöön, vaikkakin yksittäisten jäsenmaiden toimeesta.
Tähän lisäksi voisi heittää annetun tiedon ilmatilojen sulkemisen EU:n ja Turkin alueella sekä taloussodaksi luokiteltavan Venäjän saarron.
Ilmoita asiaton viesti
Hieno täydennys Jukalta. Kiitti vadelmasti.
Ilmoita asiaton viesti
Itse olen reilusti kansanäänestyksen kannalla Nato-jäsenyyden suhteen.
Viestini oli osoitettu heille, jotka pitävät eurosta kiinni vain tuon turvallisuuspoliittisen kysymyksen vuoksi.
Pointti oli enempikin saada nämä ”Natottajat” tajuamaan, että talousasioissa pohditaan talousasioita (kuten rahapolitiikkaa) ja turvallisuusasioissa turvallisuusasioita.
Ja että taloutemme sakkaa, koska jotkut ovat niin piintyneitä euroon ”turvallisuuspolitiikan” vuoksi.
Selvensikö vastaukseni lainkaan pohtimaasi asiaa?
Ilmoita asiaton viesti
Tosiasia tällä hetkellä on ettei rahalla ole enää väliä. Se tie on jo kuljettu, koska taakse ei saa katsoa ja edessä on umpikuja. Ja toisaalta tämä paharaha liittyy vitosen saumalla turvallisuuteen ja geopoliittisiin faktoihin, joita ei sovi unohtaa tässä isojen myllerryksessä…..
Lopulta kaikki on geopolitiikkaa tai sitä tukevaa ”sidonnaisuuspolitiikkaa”.
Markka takaisin ja kauppa Venäjälle auki, muuten tulee EUforiset EU-komission EUnukit nylkemään Suomi neidon lopullisesti…..
Ilmoita asiaton viesti
Olemme samaa mieltä viimeisessä kappaleessa: markka takaisin. Ylempänä Rouvisen Auvo sekoitti pakkaan ”uusliberalismia”.
Mutta syy oli 90-luvullakin euron esi-isä ja lähes lukitut joustavuudet. ECU:n ”vaihteluväliin” ei esimerkiksi sopinut NL:n romahtaminen… Se oli pikkaisen isompi paakku kerralla nieltäväksi.
Ja edelleen, en sanoisi, että se tie on ”kuljettu loppuun”. Muistan, kuinka R. Kullberg, silloinen Suomen Pankin pääjohtaja totesi koroista, että vain ”taivas on rajana”.
Raja tuli eurosekoilussa nopeasti vastaan, mutta (kansallisen valuutan) kellutus sitten auttoi. 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Olen usein liittänyt näihin keskusteluihin tämän video-klipin n. 20 vuoden takaa:
https://www.youtube.com/watch?v=7FYpbCPJNy4
Ilmoita asiaton viesti
Euron hyöty on ainakin se, että euron ansiosta talousongelmia ei voida piilottaa valuuttakurssin manipuloinnilla. Suomessa on kerta kaikkiaan liian suuri ja liian tehoton julkinen sektori. Elätettäviä on liikaa suhteessa elättäjiin. Euro pakottaa huomioimaan nuo tosiasiat aikaisemmin kuin oma joustava valuutta, jonka arvoa voidaan muokata talouspoliittisilla päätöksillä.
Ilmoita asiaton viesti
”Valuuttakurssimanipulaatio” = tulonsiirto julkiselta sektorilta vientisektorille.
Puhut siis ristiriitaisuuksia. Et halua julkisen sektorin kakunsiivun pienenevän (valuuttakurssimanipulaatio), mutta pidät sitä silti liian suurena. 😀
Jos oikein tarkkaan mietit, ymmärrät, mitä tämän vastaukseni ekassa virkkeessä oikein tarkoitin.
Ilmoita asiaton viesti
Ei nyt oikein minullekaan Jani aukea mitä tarkoitit??
Nythän Suomessa ei todellakaan tehty niitä toimenpiteitä mitä olisi PITÄNYT, vaikka olemme eurossa. Suomessa olisi pitänyt pistää liinat kiinni palkkojen nostamisessa tai mieluummin jopa leikata palkkoja kun kriisi iski 2008 – 2009. Sen sijaan meidän silloinen valtionvarainministerimme vain totesi että taantuman yli mennään velalla että heilahtaa. Ja velkaa on myös otettu. Ja palkat on nousseet ja kilpailukyky rapautunut.
Jos hän olisi valinnut leikkauslinjan, hän ei varmasti olisi voittanut v.2011 vaaleja ja noussut pääministeriksi.
Seuraava maailmantalouden taantuma on jo matkalla. Mitä tehdään kun se tulee?? Se hetki koittaa todennäköisesti ennen vuotta 2020.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä on yleinen harhaluulo. Tässä hommassa käy niin, että seuraavaksi nousee verotus. Sen jälkeen vaihtuukin jo hallitus ja pääministeripuolue on SDP, sitten nousee verotus oikein kunnolla.
Sen jälkeen kärvistellään hetki ja todetaan fiskaalikertoimen olevan aikamoinen. Sitten nostetaan vielä hieman veroja, jos euro on vielä pystyssä. Eli ensin odottaa todella dysfunktionaalinen fiskaalipolitiikka ja sitten onkin vuorossa valuuttakurssin kellutus. Voit kuitenkin avata tilin Saksasta ja laittaa rahasi sinne, ehkä D-markat kuintekin vähän lämmittävät.
Ilmoita asiaton viesti
Markka-aikaiset devalvaatiot olivat tulonsiirtoa palkansaajilta pääomalle.
Ilmoita asiaton viesti
Euroaikaiset sisäiset devalvaatiot ovat tulonsiirtoa palkansaajilta pääomalle.
Ilmoita asiaton viesti
Jussi Halla-aho onnistui kyllä lietsomaan vihaa maahanmuuttajia kohtaan ja nyt ”nautitaan” niistä hedelmistä. Polttopulloiskuja, tuhopolttoja, vastaanottokeskusten vastustamista, avointa rasismia. Minkälainen hintalappu tälle voisi antaa?
Ilmoita asiaton viesti
Tähän aikaan vuodestä täällä Suomessa pitää syödä D-vitamiinia purkista. Vaikka se jatkuva devalvaatiokierre näyttää yhä useampaa suomalaista viehättävän, niin suosittelen jatkamaan vain perinteisen D-vitamiinin nauttimista. Parantaa mielialaakin.
Ilmoita asiaton viesti
Eihän se devalvaatiokierre varmaankaan ketään viehätä, mutta on siinä se hyvä puoli, että edes jotain voidaan tehdä omatoimisesti. Nyt on vaihtoehtona nähty vain palkkoihin kajoaminen. EKP:n tehtäviin ei kuulu esim. työllistäminen, joten se vain huolehtii rahan arvosta. Eduskunnan tehtäviin kuuluu tuosta työllisyydestä huolehtiminen, mutta työkalupakissa on vain leikkaamiseen sopivat työkalut. Rakentamiseen sopivat työkalut täytyy vuokrata yksityisiltä pankeilta. Itse tähän soppaan on poliitikot meidät ajaneet, ottakoot myös vastuun tekemistään huonoista valinnoistaan.
Ilmoita asiaton viesti
Kaikki eivät näemmä toivo Suomen talouden pikaista toipumista.
Ilmoita asiaton viesti
Toi sun valelääkäriohje on kuin yrittäisi hoitaa syöpää asperiinilla. Särky helpottaa hetkeksi ja kohta tarvitaan uusi devalvaatio.
Ilmoita asiaton viesti
Rakas Börje,
sanotaan, että jos ei tunne historiaa – ei ymmärrä tätä päivää.
Sanotaanko, että Suomi on pahimmassa kusessa nyt?
1930-luvulla oli moni maa nesteessä. Kunhan ne purkivat kultakannan (mm. Suomi) niin toipuminen oli ripeää.
1990-luvun alussa Suomi purki ECU-kytkennän, jonka jälkeen alkoi toipuminen.
Jospa nyt purettais se eurokytkös, että toipuminen vois alkaa?
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos Henrille paluusta takaisin ”linjoille”. Nostan hattua, että jaksat pitää esillä euroasiaa foorumilla, jossa melko yleinen peruste markkaa vastaan on ”jos markka niin kaksinumeroiset korot”. Oikeastihan kuitenkin on kyse siitä, että joko meillä on sellainen järjestelmä, joka tuo joustoja epäsymmetrisen shokin kohdatessa kansantaloutta kun itsenäistä rahapoliitiikka ei ole tai sitten kärsimme työttömyydestä ja kituvasta kasvusta.
Emu-jäsenenä meidän palkkakehityksemme on seurattava tuottavuuskehitystä tai muuten työttömyys kasvaa. Tämä olisi tajuttava. Neljä vuotta on menty taloudessa nousevien työttömyyslukujen merkeissä. Joustoja ei ole.
Puuhataan yhteiskuntasopimusta/pakkolakeja. Ne ovat lääke akuuttiin kriisiin mutta ennen pitkää meillä Suomessa on taas käsillä tilanne, jossa maatamme on kohdannut uusi epäsymmetrinen shokki, joka vaatii joustoja. Mitäs tehdään sitten? Fiskaalinen devalvaatio kenties? Entäpä sen jälkeen, aletaan tekemään töitä kuutena päivänä viikossa.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä tuosta blogin alkuosasta, että ”ei kukaan olisi voinut arvata kansainvaellusta”, saa aivan uutta ulottuvuutta tästä. YLE, 29.10.2008:
”Maailmassa on käynnissä elintasokuilusta johtuva kansainvaellus, jota Eurooppa ei tule taloudellisesti eikä yhteiskunnallisesti kestämään.” (MEP H-a)
Kaikkea sitä kuuleekin…
—
Ihmettelin kovasti v. 2011 (alkaessani seurata mm. US-blogeja), miten haluttomasti ja huonosti argumentoiden haastetut ns. eurofiilit €:sta halusivat keskustella. Se tuntui oireelta siitä, että pussissa jauhot eivät tainneet olla aivan puhtaita. Sama koski tukipaketteja, lotrausta, PIIGS-katastrofia ja EVM-kesää.
Suomi ei toiminut rationaalisesti, vaan melko tunnepohjaisesti. Gallup kertoo myös yhä tästä.
Ilmoita asiaton viesti
Syksyn tapahtumien valossa ja siitä mitä uskon ensikeväänä tahtuvan en enää usko Suomen pystyvän tekmään eurossa tarpeellisia ratkaisuja. Kuuluisa Suomalainen kriisitietoisuus ei olekaan, niin korkea. Jokainen oma pikkuetu pitää säilyttää. Mitään ei saa tehdä. Julkinensektori hyväpalkkaisine hoitajineen ja opettajineen on kokonaan omalukunsa. Siellä ei saa tehdä mitään. Paitsi kertoa heidän olevan erityisen pienituloinen naisvaltainen ala, joka erityisesti kärsii kaikista muutoksista.
Euro erolla on kuitenkin se huonous. Mikään näistä asioista ei muutu, vaikka valuutta muuttuukin. Ehkä se kuitenkin lämmittää vähän.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvää joulua!
Jos EU olisi pohjimmiltaan toisiaan rakastavien ns. vapaiden kansakuntien (valtioiden) liitto, se olisi laatinut jo peruskirjaansa fiksut ja ”perinteisiin eurooppalaisiin arvoihin perustuvat” säädökset siitä, miten unionista ja/tai EMU:sta pääsee (kun se ei enää palvele kaikkia jäseniään) siivosti eroon ilman isoja konflikteja, uhkailua, kiristystä tai eristämisen kostoa.
Mutta niin ei ole tehty, koska se ei ole tarkoituskaan. Lisäbetonin valaminen rakenteisiin on ainut asia, mitä po. järjestelmä himoitsee. Tämä merkitsee myös valistuneen eurooppalaisen rationalismin & demokratian hylkäämistä, ja pakon soveltamista.
Siksi se on aina vähemmän kuin jäsentensä summa. Siksi se ei kestä. Siksi sillä on niin monta nimeä – kuin rakkaalla lapsella… 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Mikä on sopivan kokoinen valuutta-alue? Pitäisikö esim. Lapilla ja Uudellamaalla olla omat valuuttansa, koska muutoin Lappi kärsisi Suomen markassa Uudenmaan vahvuudesta kuten Suomi kärsii Saksan vahvuudesta Eurossa?
Miksi yhteisvaluutta dollari toimii USA:ssa, vaikka osavaltioiden talouskunto eroaa merkittävästikin toisistaan? Entä Kiinan yuan ja sen itäisten ja läntisten maakuntien suuret erot?
Nämä noin yleisellä tasolla heräsivät. Minulla ei ole varmaa kantaa asiaan, muuta kuin, että neo-chartalismia (rahanluontivalta valtiolla, inflaatiorahoitus) olisi mielenkiintoista kokeilla jossain (kehittyneessä) demokraattisessa valtiossa joskus.
Ilmoita asiaton viesti
Erinomainen kysymys!
Sopivan kokoinen valuutta-alue on sellainen, mitä me koemme ”meiksi”.
Jos siis kuusamolainen ja espoolainen kokevat olevansa ”samaa kansaa”, heille sopii yhteinen valuutta.
Kysyisin, että moniko teistä samaistuu vaikka kreikkalaiseen? Kuinka hyvin suomalaiset keskimäärin osaa kreikkaa, italiaa, espanjaa, portugalia, ranskaa, englantia, saksaa, unkaria, tsekkiä, puolaa, pakkoruotsia, bokmålia, tanskaa…?
Puhuvatko Kaliforniassa ja Floridassa samaa kieltä? Kuinka helppoa on eteläkaroniilaisen muuttaa Seattleen töiden perässä? Kuinka helppoa se on kielitaidottomalla suomalaisella mennä vaikka nyt Unkariin työskentelemään? Olisiko siellä edes työpaikkaa?
Ilmoita asiaton viesti
Tarkennus:
Jos espoolainen haluaa kustantaa Kuusamon menoja, niin silloin sama valuutta-alue sopii.
En ole vain nähnyt suomalaisten olevan ihan innoissaan siitä, että tulonsiirtoja tehdään Suomesta Kreikkaan.
Jos emme, niin emme ole samaa kansaa. Silloin ei sovi sama valuuttakaan, jos/kun tuotantorakenteet eroavat toisistaan.
Ilmoita asiaton viesti
Muuan Sami Miettinen antoi linkin, jonka tiivistelmässä sanotaan mm:
”It may be that the whole EMU project has been a political one from the outset. The very possibility it was a cover for a hidden federalist agenda has been noted. But, this project has turned into something to be feared by population of Eurozone countries. As a matter of fact we are still decades away from the federalist future, and may be we would never reach it, and in a terrible economic situation.”
—
Me ei todellakaan olla ”me”, vaan EMU:n vuoksi milloin mitäkin, vaikkemme sitä haluaisi. Arvelisin, että tuo siisti ilmaisu ”In a terrible economic situation” on suomeksi: ”Olemme kusessa”?
Ilmoita asiaton viesti
Tuolla olen ilmoittanut pelastussanomani valuuttkriisiin näin Joulun kunniaksi. Se on tietysti bitcoin tms. http://ilkkah.puheenvuoro.uusisuomi.fi/208830-miks…
Ilmoita asiaton viesti
Bitcoin gospel https://www.youtube.com/watch?v=xbkJ0ysAyqI&featur…
Miksi emme äänestä bitcoinia näiden vaalilupausten valossa?
http://www.talouselama.fi/uutiset/no-nyt-tuli-posi…
Ilmoita asiaton viesti