EU toivottaa äärioikeiston nousun tervetulleeksi

EU:n johtajien ja Turkin välinen kokous on pidetty Brysselissä. Koska Turkki korotti vaatimuksiaan sopimukseen, piti EU-johtajien ottaa aikalisä ja pohtia uusia vaatimuksia. Uusi kokous pidetään maaliskuun 17.-18. päivinä.

Sopimusluonnos on paitsi mitä ilmeisimmin Geneven sopimuksen vastainen, myös täysi antautuminen Turkille. Jos Turkki olisi vaatinut Kreikan itselleen, se todennäköisesti myös seisoisi sopimusluonnoksessa. Sopimusluonnos tuskin tulee tällaisena voimaan – jos unohtaisimme hetkeksi laillisuuspuolen – se olisi punaisen maton levittelyä äärioikeiston kunniamarssille kohti vallan temppeleitä.

 

Laittomuus punnittaneen

YK:n ja muutaman ihmisoikeusjärjestön, kuten Amnesty Internationalin ja Human Rights Watchin, mielestä sopimusluonnos on yksiselitteisesti laiton, koska se sisältää Kreikan saarille rantautuvien siirtolaisten ja turvapaikkaa joskus myöhemmin hakevien palautukset Turkkiin.

Kyse on siitä, että vaikka Turkin puumerkki löytyykin Geneven sopimuksesta, niin pakolaisstatuksen voi saada vain eurooppalaisten maiden kansalaiset. Syyrialaisille Turkki tarjoaa osittaista suojaa.

YK:n ja em. järjestöjen mukaan kaikki turvapaikanhakemukset tulee käsitellä tasapuolisesti. Afgaanien ja irakilaisten hakemukset menisivät tällä haavaa roskakoriin.

Asiantuntijoiden mielestä juuri tämän kohdan vuoksi luonnos on EU:n ihmisoikeustuomioistuimenkin lyötävä lyttyyn. Sopimusluonnoksen synty kertookin ennemmin EU-johtajien täydestä paniikista ja alistumisesta kuin tarkkaan pohditusta sopimuksesta. EU-johtajat pelkäävät, että valta vaihtuu Euroopassa ääriaineksille, tulivat ne sitten oikealta tai vasemmalta. EU on hajoamassa.

– Euroopan koko tulevaisuus on pöydällä, Turkin pääministeri Ahmet Davutoğlu tokaisi ennen kokouksen alkua itsevarmasti.

Davutoğlu tietää neuvotteluasemansa. EU on köysissä.

 

Äärioikeisto kiittää

Sopimusluonnos on kaikilta muiltakin osin jäätävää luettavaa eurooppalaiselle. Oikeastaan vähämerkityksellisin – joskin symbolinen – vaatimus on voitelurahan korottaminen. EU on luvannut Turkille aiemmin kolme miljardia euroa pakolaisleirien hoitoon. Nyt arvellaan hintalapun kaksinkertaistuvan.

Sitten poliittisiin ruutitynnyreihin. Jokaista palautettua henkilöä kohden EU ottaa vastaan syyrialaisen pakolaisen Turkin pakolaisleireiltä. Laillisen reitin avaamiselle näille pakolaisille on jo liian myöhäistä, koska laittomasti EU:hun tulleet ovat jo närkästyttäneet eurooppalaiset perin pohjin. Unkari on uhannut käyttää vetoaan, jos sijoittelu tulee pakolla.

Turkki saisi myös kansalaisilleen Schengen-maihin viisumit. Erityisesti Ranska on sitä ajatusta vastaan, että maassa voisi olla kymmeniä miljoonia muslimeita Turkista. Islamistien terrori-iskut ja Kansallisen rintaman suosion nousu voisi sinetöityä puolueen presidenttiydellä. Puolueen puheenjohtaja Marine Le Pen on ilmoittanut, että ensimmäisenä työpäivänään Ranskan presidenttinä Ranska alkaa valmistella maansa eroa yhteisvaluutta eurosta.

"Le Pen -uhka" on varsin todellinen. Hän todennäköisesti tulee voittamaan presidentin vaalien ensimmäisen kierroksen, joskin vielä sosialistit ja konservatiivit voivat liittoutua toisella kierroksella ja päihittää Le Penin. Mutta Le Pen tuskin on harmissaan lisäsuosiosta.

Turkin EU-jäsenyysneuvotteluja vauhditetaan. Tämä on kova paikka eritoten Kyprokselle, koska Turkki ei ole tunnustanut Kyprosta. Takana on noin 40 vuoden antipatiat.

Ja vaikka palautukset toteutuisi Turkin muutettua pakolaissuojakäytäntöään, saisivat monet "maltilliset" EU-johtajat katsella televisiouutisissa, jossa tuhansia ihmisiä pakkosiirretään aseilla uhaten kohti maata, minne he eivät halua.

Parempaa PR:ää EU tuskin osaisi unelmoidakaan.

Hyvät naiset ja herrat, EU alkaa olla taputeltu.

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu